Καμιά δυσκολία δεν σταματά τον Οδυσσέα Μουζενίδη

Καμιά δυσκολία δεν σταματά τον Οδυσσέα Μουζενίδη

Ο Έλληνας πρωταθλητής σφαιροβολίας της bwin ονειρεύεται μετάλλιο στους Ολυμπιακούς Αγώνες, χωρίς να επηρεάζεται από συνθήκες και προβλήματα.

0
Η Νέα Καλλικράτεια Χαλκιδικής βρίσκεται 45 χιλιόμετρα μακριά από τη Θεσσαλονίκη και δημιουργήθηκε από πρόσφυγες, με την Ανταλλαγή Πληθυσμών του 1922. Θαρρείς και οι δυσκολίες της δικής τους πορείας, λάξευσαν τον χαρακτήρα της περιοχής. Άφησαν μια βαριά κληρονομιά, έναν τρόπο ζωής που προστάζει πως καμιά μάχη δεν χάνεται πριν δοθεί. Ο Οδυσσέας Μουζενίδης, ο οποίος μεγάλωσε και συνεχίζει να ζει στη Νέα Καλλικράτεια ανήκει σ' αυτή την κατηγορία. Διαθέτει τεράστια ψυχική και σωματική δύναμη, όντας έτοιμος να παλέψει κάθε αγώνα, ανεξαρτήτως δυσκολιών και εμποδίων. Είναι αποφασισμένος να ξεπεράσει κάθε σκόπελο και να φτάσει στη δική του αθλητική Ιθάκη. Κι όταν έρχεται η ώρα να απελευθερωθεί από τα χέρια του η σφαίρα, ο συνδυασμός αυτών τον δυνάμεων κάνει το αποτέλεσμα εκρηκτικό.

Ο κάτοχος του Πανελλήνιου ρεκόρ εφήβων μυήθηκε στη σφαιροβολία από τον αδερφό του, την αγάπησε και δεν κοίταξε ποτέ ξανά πίσω. Ξεκίνησε αρχικά να ρίχνει μπαλάκι και μεγαλώνοντας, η σφαίρα μπήκε στη ζωή του κι έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της. «Προσγειωμένος» και με τεράστια όρεξη για δουλειά, έβαλε στόχο ζωής τον πρωταθλητισμό και αφιερώθηκε ψυχή τε και σώματι σ' αυτόν. Εξελίχθηκε στο αγώνισμά του χωρίς να έχει κάποιο πρότυπο αθλητή. Θέλει ο ίδιος μέσα από τη σκληρή δουλειά του να γίνει πρότυπο για τα παιδιά, εντός κι εκτός στίβου, κρατώντας πάντα τα πόδια του στο έδαφος.

Ο πρώτος του αγώνας με την εθνική ομάδα ήταν το πρωτάθλημα Παίδων στην Κολομβία, στο οποίο αναδείχθηκε στην 13η θέση. Ταξίδεψε στη Λατινική Αμερική χωρίς τον προπονητή του και από τότε αποφάσισε ότι δεν θα ξαναπάει σε αγώνα μόνος. Το ταξίδι εκείνο του έμεινε αξέχαστο, αποτέλεσε το βάπτισμα του πυρός, την βάση για τα όσα θα ακολουθούσαν. Έπειτα, ανέβηκε στην Τρίτη θέση του παγκόσμιου πρωταθλήματος στίβου εφήβων - νεανίδων (Κ20) του Γκροσέτο στην Ιταλία και συστήθηκε στο κοινό ως μία από τις μεγαλύτερες ελπίδες σε παγκόσμιο επίπεδο. Παράλληλα, έχτισε και την εγχώρια πορεία του. Βρέθηκε στη δεύτερη θέση του βάθρου και στο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Στίβου του 2019, όπως και στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Κλειστού Στίβου το 2020.

Βλέποντάς τον να διαπρέπει εντός κι εκτός Ελλάδας, ελάχιστοι μπορούν να καταλάβουν την προσπάθεια και τις θυσίες που έχει κάνει για να τα καταφέρει. Ένα παιδί που δεν λογαριάζει κινδύνους και δυσκολίες, συνάντησε τον προπονητή Γιώργο Μποσκαρίωφ και την ομάδα του Κενταύρου Χαλκιδικής, συνθέτοντας μια αθλητική οικογένεια έτοιμη για όλα.

Ο Μουζενίδης, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα και τον προπονητή τους, κάνουν τα πάντα μόνοι τους. Έφτιαξαν οι ίδιοι ένα αυτοσχέδιο γυμναστήριο σε ισόγειο πολυκατοικίας για την καθημερινή τους προπόνηση. Κι όταν ο Οδυσσέας βγαίνει εκτός για να προπονηθεί στις ρίψεις, το κάνει σε εντελώς ακατάλληλες εγκαταστάσεις. Πετά τη σφαίρα σε χωράφια και τρέχει να τη μαζέψει ο ίδιος. Ο δήμαρχος Νέας Προποντίδας, μετά το φετινό Πανελλήνιο Κλειστού Στίβου παραδέχθηκε πως «οι συνθήκες προετοιμασίας είναι αντίξοες» και παρά τις δεσμεύσεις για την αναβάθμιση των προπονητικών εγκαταστάσεων που θα στεγάσει ολόκληρη την ομάδα, η οποία είναι γεμάτη ταλέντο και αθλητές που αγωνίζονται σε κορυφαίο επίπεδο, αυτό δεν έχει συμβεί.

Μάλιστα, μολονότι ο Mποσκαρίωφ είχε φροντίσει για την επένδυση της ηχομόνωσης του χώρου τους, πριν ακόμα ξεσπάσει η κρίση του κορονοϊού ο Μουζενίδης και οι υπόλοιποι αθλητές είδαν το γυμναστήριό τους να κλείνει κατόπιν συλλογής υπογραφών, με αποτέλεσμα η μεγαλύτερη ελπίδα της Ελλάδας για ένα μετάλλιο στη σφαιροβολία στους Ολυμπιακούς Αγώνες να κάνει προπόνηση στο σπίτι. Τίποτα όμως δεν είναι σε θέση να τον σταματήσει. Ο Οδυσσέας έχει μάθει να παλεύει κόντρα σε όλα τα εμπόδια. Επέστρεψε δριμύτερος μετά την επέμβαση που έκανε στον ώμο το 2018, ενώ κατάφερε να ανέβει στο βάθρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος αγωνιζόμενος με διάστρεμμα δευτέρου βαθμού! Πλέον, με δουλειά από το σπίτι, έχει ήδη ξεκινήσει την προετοιμασία του για την επόμενη χρονιά, η οποία υπό κανονικές συνθήκες θα ξεκινούσε τον Σεπτέμβριο.

Κλείσιμο
Για έναν αθλητή με τις ικανότητες και το όραμα του Μουζενίδη, ο οποίος όμως ζει και προπονείται σε άνισες συνθήκες σε σχέση με τους ανταγωνιστές του σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, το όνειρο του πρωταθλητισμού θα είχε σβήσει χωρίς την κατάλληλη στήριξη. Η bwin πίστεψε από νωρίς στο ταλέντο του και έγινε κοινωνός του οράματός του. Όπως έχει πει χαρακτηριστικά κι ο ίδιος σε συνέντευξή του, «εύχομαι όλοι οι αθλητές να έχουν χορηγούς σαν τη bwin».

Χάρη στον χορηγό του, ο Μουζενίδης ανανέωσε όλο τον εξοπλισμό του και αναβάθμισε την καθημερινή του προπόνηση, ενώ η bwin του πρόσφερε και τα κατάλληλα μέσα αποκατάστασης, γεγονός που του αλλάζει όλη την καθημερινότητα. Πλέον, δεν χρειάζεται να ταξιδεύει καθημερινά στη Θεσσαλονίκη για να κάνει θεραπεία και να χάνει χρόνο. Όλα γίνονται στον χώρο του. Παράλληλα, η ένταξή του στο χορηγικό πρόγραμμα «bwinners: Στηρίζουμε τη Νέα Γενιά Ολυμπιονικών» του άνοιξε τους ορίζοντες για περισσότερους αγώνες, βοηθώντας τον ν' ανέβει επίπεδο.

«Τα όνειρα δεν τελειώνουν ποτέ. Αρκεί να είμαστε προσγειωμένοι και όλα μπορούν να συμβούν», λέει ο Μουζενίδης, ο οποίος έχει θέσει τον πήχη ψηλά για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο, που όλα δείχνουν πως θα διεξαχθούν το 2021, ενώ αποσκοπεί κι ένα μετάλλιο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Κ-23. H Ιθάκη έχει αρχίσει να αχνοφαίνεται…
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης