'Eνα αλλιώτικο ορεκτικό με γαρίδα και γλυκόξινη σάλτσα

Τρίγωνα πιτάκια  από τραγανό φύλλο κρούστας με γέμιση που συνδυάζει στεριά και  θάλασσα μαζί: γαρίδα, πράσο, κουκουνάρι και σταφίδες. Ένα εξαιρετικό μεζεδάκι που θα σερβίρετε σαν ορεκτικό μαζί με μια πράσινη σαλάτα.

 

Πιτάκια γεμιστά με γαρίδες και  πράσο συνοδευμένα από γλυκόξινη σάλτσα

από τον Ηλία Μαμαλάκη


Υλικά για 24 πιτάκια:

6 φύλλα κρούστας

24 γαρίδες  μέτριες

3 πράσα καθαρισμένα  και κομμένα σε ροδέλες

1 κρεμμύδι τριμμένο στον τρίφτη

1 κουτ. σούπας  μαύρες σταφίδες χωρίς κουκούτσι

1 κουτ. σούπας  κουκουνάρι καβουρδισμένο

1 κουτ. σούπας  πελτέ ντομάτας

1 κρασοπότηρο  λευκό κρασί

αλάτι, πιπέρι

λίγο λάδι για το άλειμμα των φύλλων


 

Υλικά για τη γλυκόξινη σάλτσα:

1 φλιτζανάκι του καφέ κέτσαπ

1 φλιτζανάκι  του καφέ σάλτσα σόγιας

½ φλιτζανάκι του καφέ ξίδι

2 κουτ. σούπας  μέλι


 


   
Βράζετε τις γαρίδες σε ελαφρά αλατισμένο νερό μέχρι να αλλάξουν χρώμα. Τις ξεφλουδίζετε και τις ψιλοκόβετε.
   
Σε ένα μεγάλο, βαθύ τηγάνι ρίχνετε τα πράσα, το τριμμένο κρεμμύδι και ένα φλιτζανάκι του καφέ νερό. Αφήνετε να αχνιστούν, μέχρι να εξατμιστεί το νερό. Προσθέτετε τότε το ελαιόλαδο και τα σοτάρετε μέχρι να μοσχοβολήσει ο τόπος.
   
Ρίχνετε τον πελτέ της ντομάτας, σβήνετε με το λευκό κρασί, ανακατεύετε, αλατοπιπερώνετε και μαγειρεύετε σε μέτρια φωτιά.
   
Προσθέτετε μαύρες σταφίδες, τις κομμένες γαρίδες και το καβουρδισμένο κουκουνάρι. Αλατοπιπερώνετε και κλείνετε τη φωτιά περιμένοντας να τραβήξει η γέμιση τα υγρά της.
   
Βάζετε τα φύλλα στον πάγκο σας και με 3 κάθετες χαρακιές τα κόβετε σε 4 λωρίδες το καθένα. Στην άκρη κάθε λωρίδας ακουμπάτε από μία κουταλιά της σούπας γέμιση και τα τυλίγετε φτιάχνοντας όμορφα τριγωνάκια τα οποία αραδιάζετε σε ταψί στρωμένο με χαρτί ψησίματος.
   
Τα αλείφετε με λίγο λάδι και τα ψήνετε στο φούρνο μέχρι να ροδοκοκκινίσουν απ’ όλες τις πλευρές. Στο μεταξύ φτιάχνετε τη σάλτσα: στο πιο μικρό κατσαρολάκι της κουζίνας σας ρίχνετε όλα τα υλικά μαζί και τα ζεσταίνετε απαλά, ανακατεύοντας συνέχεια με ξύλινο κουτάλι. Μόλις το μίγμα γίνει ομοιογενές, το αδειάζετε σε ένα μπολάκι.
   
Συνοδεύετε τα πιτάκια ζεστά ή χλιαρά με τη γλυκόξινη σάλτσα που έχετε φτιάξει.

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr