Κουλουράκια σμυρναίικα

Πάσχα ελληνικό χωρίς κόκκινο αβγό, κουλούρι, τσουρέκι, μαγειρίτσα κι αρνί δεν γίνεται. Γι’  αυτό θα τα πάρουμε με τη σειρά ξεκινώντας από τα κουλούρια. Η συνταγή είναι αυθεντική σμυρναίικη από παλιό ζαχαροπλάστη στη Σμύρνη παρακαλώ. Να θυμάστε πως η επιτυχία στα σμυρναίικα κουλουράκια βρίσκεται στο χρυσαφένιο χρώμα που θα πάρουν από το άλειμμα του αβγού και από το σωστό ψήσιμο.


Πασχαλινά σμυρναίικα κουλουράκια

από τη Γεωργία  Κοφινά

 
Υλικά για περίπου 65-80 κουλουράκια:


1½ κιλό  αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (περίπου)

250γρ. φρέσκο  βούτυρο καλής ποιότητας

250γρ. καλό  ελαιόλαδο

400γρ. ζάχαρη

2/3 φλιτζανιού  χυμό πορτοκαλιού

½ φλιτζάνι μπράντι

1 κουτ. γλυκού  μπέικιν πάουντερ

1 κουτ. γλυκού  σόδα

1 βανίλια

2 κρόκους αβγών,  ανακατεμένους με 2 κουτ. σούπας νερό  για το άλειμμα



 

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Food Styling: Elena Jeffrey

 

Χτυπάτε καλά το βούτυρο με το λάδι στο μίξερ μέχρι να ασπρίσει και προσθέτετε τη ζάχαρη και το χυμό πορτοκαλιού μέσα στον οποίο έχετε διαλύσει τη σόδα, το μπράντι και τη βανίλια.

Ανακατεύετε το μπέικιν πάουντερ σε ένα φλιτζάνι αλεύρι και το προσθέτετε στο μίξερ, ενώ δουλεύετε το μίγμα  σε μέτρια ταχύτητα.

Αποσύρετε το μπολ από το μίξερ  και, ανακατεύοντας με τα χέρια, προσθέτετε τμηματικά όσο χρειάζεται από το υπόλοιπο αλεύρι μέχρι να γίνει μια μαλακή ζύμη.

Πλάθετε τα κουλουράκια πρώτα σε κορδόνια και μετά στο γνωστό σχήμα των σμυρναίικων κουλουριών (διπλώνετε το κάθε κορδόνι στα τρία και στο τέλος τα πιέζετε πάνω και κάτω) και τα τοποθετείτε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα. Αλείφετε την επιφάνεια των κουλουριών με τον κρόκο αβγού ομοιόμορφα προσέχοντας να μην πέσει το αβγό στο χαρτί.

Τα ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 20 λεπτά περίπου μέχρι  να πάρουν ένα ελαφρύ, χρυσαφένιο χρώμα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr