Μια τούρτα με κρέας από τα Χανιά…

Από σήμερα και όλη την εβδομάδα ξεκινάμε να ετοιμάζουμε  πιάτο πιάτο  το πασχαλινό τραπέζι

Ξεκινάμε με μια  τέλεια πίτα από το πλούσιο εδεσματολόγιο  της Κρήτης. Μπορείτε να τη φτιάξετε από το βράδυ της Ανάστασης και να τη σερβίρετε με μια σαλάτα, μετά τη μαγειρίτσα. Πρόκειται για μια πίτα που  φτιάχνουν στα Χανιά και στα γύρω χωριά με πλαστό φύλλο, γεμισμένο με κομμάτια αρνιού ή κατσικιού, στακοβούτυρο και ντόπιο τυρί «μαλάκα» -ένα φρέσκο μαστιχωτό τυρί, το οποίο μπορείτε να αντικαταστήσετε με ανθότυρο και γραβιέρα Κρήτης.

Χανιώτικη κρεατότουρτα

από τη Σιμόνη Καφίρη

3 ώρες n ΘΕΛΕΙ ΛΙΓΗ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ


Υλικά για 8 άτομα:

Για το φύλλο:

4 φλιτζάνια αλεύρι για όλες  τις χρήσεις

1 παραδοσιακό γιαούρτι, πρόβειο

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

½ φλιτζάνι περίπου χλιαρό νερό

αλάτι

1 αβγό ελαφρά χτυπημένο, για  το άλειμμα της επιφάνειας

σουσάμι για πασπάλισμα



Για τη γέμιση:

1½ κιλό αρνάκι χωρίς κόκαλα, κομμένο σε μερίδες

350γρ. τυρί ανθότυρο ολόπαχο ή μαλάκα

350γρ. γραβιέρα Κρήτης, τριμμένη

1 φλιτζάνι στακοβούτυρο ή αιγοπρόβειο  βούτυρο

½ φλιτζάνι δυόσμο φρέσκο, ψιλοκομμένο  ή 2 κουτ. σούπας αποξηραμένο

λίγη κανέλα (προαιρετικά)

αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο


Φωτογραφία:
Γιώργος Δρακόπουλος


Food Styling: Elena Jeffrey

 

Πλένετε το κρέας και το βράζετε σε μια κατσαρόλα με νερό. Όταν μαλακώσει, το σουρώνετε και το κόβετε σε κυβάκια.
Στο μεταξύ ετοιμάζετε το φύλλο: ανακατεύετε το αλεύρι με το αλάτι, το γιαούρτι και το ελαιόλαδο. Τα ζυμώνετε προσθέτοντας λίγο λίγο χλιαρό νερό, μέχρι να έχετε μια ζύμη σφιχτή και ελαστική. Την αφήνετε σε ζεστό μέρος για 1 ώρα και την ανοίγετε με τον πλάστη σε δύο χοντρά φύλλα, το ένα -της βάσης- μεγαλύτερο από το άλλο.

Λαδώνετε το ταψί και το στρώνετε με το φύλλο της βάσης. Απλώνεται από πάνω το μισό τυρί κομμένο σε λεπτές φέτες και το μισό βούτυρο. Πασπαλίζετε με δυόσμο και, αν βάλετε, κανέλα. Μοιράζετε από πάνω το βρασμένο κρέας. Αλατοπιπερώνετε και ρίχνετε το υπόλοιπο τυρί και το βούτυρο.

Σκεπάζετε με το δεύτερο φύλλο καλύπτοντας όλη την επιφάνεια. Αλείφετε ολόγυρα το φύλλο με νερό και διπλώνετε προς τα μέσα το φύλλο της βάσης, πιέζοντας ώστε να κολλήσουν τα δύο φύλλα και να καλυφθεί εντελώς η γέμιση. Η κρεατότουρτα θα μοιάζει με καρβέλι.

Αλείφετε την επιφάνεια με το αβγό και πασπαλίζετε με το σουσάμι. Την ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 175°C για 1 ώρα περίπου, μέχρι να ροδίσει το φύλλο.

 

Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr