Σκυλακάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Η επόμενη μέρα μπορεί να φέρει δυναμική ανάκαμψη για τη χώρα

Σκυλακάκης στο ΘΕΜΑ 104,6: Η επόμενη μέρα μπορεί να φέρει δυναμική ανάκαμψη για τη χώρα

«Εδώ έχουμε για πρώτη φορά ένα διπλό σοκ στην οικονομία, προσφοράς και ζήτησης, πολύ σπάνιο πράγμα να συμβεί αυτό, μόνο σε πολεμικές περιόδους» , τονίζει ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής

skylakakis-11092019-it
«Ο κορωνοϊός κοστίζει πολύ αλλά για να έχουμε μία πραγματική εικόνα του πόσο κοστίζει θα πρέπει να περιμένουμε τις δηλώσεις ΦΠΑ, του τζίρου που θα γίνουν τέλος Μαΐου. Το κλειδί είναι το κόστος που έχει στην οικονομία η ύφεση που προκαλεί το lockdown. Προφανώς έχουμε το κόστος των αναστολών και των δαπανών που άρχισε να κάνει το κράτος, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ύφεση και στη συνέχεια η ύφεση του τουρισμού που είναι και αυτό ένα είδος ύφεσης σε συγκεκριμένα κομμάτια και περιοχές της οικονομίας», δήλωσε στον ΘΕΜΑ 104,6 και στην εκπομπή του Ηλία Σιακαντάρη ο Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ο υφυπουργός δημοσιονομικής πολιτικής τόνισε «η βιαιότητα του σοκ απαιτεί να απαλύνεις τις κακές του επιπτώσεις, να μην προκαλέσει καταστροφές στον παραγωγικό ιστό. Πρακτικά αυτό σημαίνει να μην κλείσει η επιχείρηση και να έρθει μία επένδυση. Μία βίαιη απώλεια των εισοδημάτων μπορούν να προκαλέσουν ένα σοκ και στη ζήτηση. Εδώ έχουμε για πρώτη φορά ένα διπλό σοκ, προσφοράς και ζήτησης. Πολύ σπάνιο πράγμα να συμβεί αυτό, μόνο σε πολεμικές περιόδους. Εκεί, πρέπει να έρθει το κράτος να δανειστεί χρήματα από το μέλλον και να τα βάλει στην οικονομία. Αν το κράτος είναι υπερδανεισμένο, όπως παραμένει η Ελλάδα, πρέπει να φροντίσουμε να φέρουμε χρήματα από το μέλλον. Στην περίπτωσή μας μπορούμε να αξιοποιούμε και χρήματα από τα ταμειακά διαθέσιμα και χρήματα που δανειζόμαστε από είτε από τις αγορές είτε από την Ευρώπη που θα γίνει στην επόμενη φάση αλλά αυτό να γίνει με λελογισμένο τρόπο, έτσι ώστε να μη μας δημιουργήσει αύριο πρόβλημα στο χρέος, στην αξιοπιστία της χώρας και στις επενδύσεις. Η Ελλάδα παραμένει να είναι η χώρα με τις χαμηλότερες επενδύσεις στην Ευρώπη. Μετά τον κορωνοϊό, αυτό είναι ενδεχομένως ακόμα χειρότερο. Είναι πάρα πολύ κρίσιμο, η ανάπτυξη που θα έρθει, να έρθει με πάρα πολλές επενδύσεις. Αυτό ήταν η αρχική μας στρατηγική και δεν πρέπει να καταστρέψουμε αυτήν τη θετική και αυτήν την ανάγκη κάνοντας υπερβολές στο θέμα του δανεισμού γιατί η επόμενη μέρα μπορεί να φέρει μία δυναμική ανάκαμψη για τη χώρα».

Όσον αφορά την προστασία πρώτης κατοικίας, ο κ. Σκυλακάκης επισήμανε ότι υπάρχει μία πρόσθετη συζήτηση με τους θεσμούς αυτήν την εβδομάδα. Για την υποβάθμιση των προοπτικών της Ελλάδας από τους οίκους αξιολόγησης, ο κ. Σκυλακάκης σχολίασε:«Να είμαστε λογικοί, γίνεται μία τεράστια ύφεση, δεν θα χορέψουν και χασαποσέρβικο οι οίκοι αξιολόγησης, γεμάτοι χαρά, γιατί προβλέπουν οι πάντες μία ύφεση στην Ευρώπη».








Ειδήσεις σήμερα:

Την «αχίλλειο πτέρνα» των προσπαθειών ελέγχου της Covid-19 καταδεικνύουν καθηγητές του ΕΚΠΑ

«Βροχή» τα πρόστιμα για άσκοπες μετακινήσεις το τελευταίο 24ωρο - 15 συλλήψεις για ανοιχτά μαγαζιά!


Crash test για την άρση των μέτρων ο καλός καιρός το Σαββατοκύριακο
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης