Δημοσκόπηση: Παγιώνεται η εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση

Εμπεδώνεται η διείσδυση της κυβέρνησης σε μη φιλικά μέχρι πρότινος ακροατήρια -Στην κορυφή των προτιμήσεων των πολιτών ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας

kyriakos_moitsia
Βαθιές ρίζες σε ένα ευρύτερο κοινωνικό φάσμα αποκτά σταδιακά η κυβέρνηση Μητσοτάκη, καθώς η απήχηση των χειρισμών του Μεγάρου Μαξίμου απέναντι στην «ασύμμετρη απειλή» του κορωνοϊού ξεπερνά κατά πολύ τα παραδοσιακά ποσοστά (και την τελευταία εκλογική απόδοση) του κυβερνώντος κόμματος. Παρότι με μια πρώτη ματιά η συντριπτική, αυτή, αποδοχή ερμηνεύτηκε ως  «φαινόμενο της σημαίας» (δηλαδή συσπείρωση λόγω του μεγέθους της κρίσης), σειρά, ωστόσο, δημοσκοπικών ευρημάτων όλο το τελευταίο διάστημα αναδεικνύουν εκείνες τις ποιοτικές μεταβλητές, οι οποίες αποτυπώνουν την εντυπωσιακή εγγύτητα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη με «μη φιλικά» μέχρι πρότινος -προς τον ίδιο και το κόμμα του- ακροατήρια.

Ο βαθμός κατεκτημένης πλέον εμπιστοσύνης απέναντι στο Μέγαρο Μαξίμου αντανακλάται αφενός στη σχεδόν καθολική επιδοκιμασία των χειρισμών της κυβέρνησης απέναντι στην πανδημία με ποσοστό 77,9% -με το 69% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ να συντάσσεται ανάμεσα σε αυτούς που εκφράζονται θετικά- και αφετέρου από το γεγονός ότι της ίδιας αποδοχής τυγχάνουν τόσο οι εμπλεκόμενοι υπουργοί, όσο και οι ειδικοί επιστήμονες που οδηγούν τον κρατικό μηχανισμό στην μάχη κατά του κορονοϊού με επικεφαλής τον Σωτήρη Τσιόδρα. Η κατακόρυφη αίσθηση ασφάλειας που αποπνέει όλη η «ομάδα κρούσης» από τον Πρωθυπουργό μέχρι τα στελέχη που λειτουργούν επιχειρησιακά φαίνεται να μετατοπίζει στεγανά και κομματικές αντιλήψεις, δημιουργώντας νέα δεδομένα στον πολιτικό χάρτη. Η ίδια αίσθηση φαίνεται πως καθοδηγεί και τις αντιλήψεις των πολιτών αναφορικά με την εξέλιξη της οικονομικής τους κατάστασης μετά το πέρας της πανδημίας, καθώς το 47% θεωρεί ότι η προσωπική του οικονομική κατάσταση θα επιδεινωθεί στο μέλλον λόγω του ιού, σε αντίθεση με τα υψηλά ποσοστά που απαντώνται για άλλα ζητήματα στην ίδια έρευνα.

Μηνύματα, την ίδια ώρα, στέλνει η κοινή γνώμη και προς την αξιωματική αντιπολίτευση, καθώς το 45,2% των ερωτηθέντων αξιολογεί θετικά και την στάση του ΣΥΡΙΖΑ, με την κύρια δεξαμενή των ψηφοφόρων της Κουμουνδούρου να επικροτεί τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες στη διαχείριση της υγειονομικής κρίσης.

Οδηγεί την ομάδα ο Κικίλιας

Τα αντανακλαστικά και η προσαρμογή των κυβερνητικών χαρτοφυλακίων στην προστασία των πολιτών απέναντι στην πανδημία συνιστούν και τα κριτήρια, με βάση τα οποία αξιολογεί η κοινή γνώμη και τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, προτάσσοντας καταφανώς ως υψηλότερο πήχη τον κορονοϊό. Υπό αυτή την οπτική, πρώτος στην προτίμηση των πολιτών με ποσοστό 71,7% είναι ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας και έπονται ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος με 67,7% και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης με ποσοστό 67,5%. Την τέταρτη θέση καταλαμβάνει η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως με ποσοστό 62, 4% και ακολουθεί ο υπουργός Εργασίας, Γιάννης Βρούτσης με ποσοστό 58,1%.

Εθνικοί «στρατηγοί»

Απόλυτη ικανοποίηση και αποδοχή απηχούν οι θετικές γνώμες των πολιτών αναφορικά και με το «δίδυμο της πανδημίας», καθώς στο 77% ανέρχεται το ποσοστό αποδοχής του Καθηγητή Λοιμωξιολογίας, Σωτήρη Τσιόδρα, ενώ στο 69% η θετική απόκριση προς το έργο του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας, Νίκου Χαρδαλιά, αφού στο βαθμό κοινωνικής αποδοχής τους αντικατοπτρίζεται η καθημερινή προσήλωση των πολιτών στην εμπεριστατωμένη ενημέρωση και την διαρκής, επιχειρησιακή τους δράση απέναντι στον κορονοϊό.
MRB1
MRB2
MRB3
MRB4
MRB5
Κλείσιμο



Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κυκλοφορίας: Εξονυχιστικοί οι έλεγχοι στα διόδια - 159 οδηγοί «έσπασαν» την καραντίνα του Πάσχα

Κορωνοϊός: Νέα μελέτη «ακυρώνει» τα οφέλη της υδροξυχλωροκίνης στη θεραπεία της νόσου

Κορωνοϊός: Eίναι δύο φορές πιο μεταδοτικός απ' ό,τι πίστευαν μέχρι τώρα οι επιστήμονες
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης