Επαναπατρισμός Ελλήνων: Η... εισαγόμενη απειλή και οι αποφάσεις της κυβέρνησης

epanapatrismos_ellinwn

«Θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας ο γενικός επαναπατρισμός», σύμφωνα με τον Νίκο Χαρδαλιά

Πολύς λόγος γίνεται τις τελευταίες ώρες για τον επαναπατρισμό Ελλήνων από τη Βρετανία. Ή πιο συγκεκριμένα για την κυβερνητική απόφαση να μην πραγματοποιηθεί γενικός επαναπατρισμός «γιατί θα ήταν ολέθριο για τη δημόσια υγεία της χώρας μας», όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς.

Ανεξέλεγκτοι επαναπατριθέντες

Εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης δεν μπορεί στην παρούσα φάση η Ελλάδα να δεχθεί μαζικά όσους πολίτες επιθυμούν να επιστρέψουν, παρ’ ότι η μόνιμη διαμονή τους είναι κάπου στο εξωτερικό, ή διαθέτουν εξασφαλισμένη στέγη σε άλλη χώρα. Τα τελευταία 24ωρα που η κατάσταση στη Βρετανία επιδεινώνεται σε σχέση με την εξάπλωση του κορωνοϊού, χιλιάδες Έλληνες εξέφρασαν την επιθυμία να επιστρέψουν προσωρινά στην πατρίδα.

Λογικό, αν αναλογισθεί κανείς ότι σε σχέση με τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Ελλάδα έχει πληγεί λιγότερο από την πανδημία. Πρόκειται για Έλληνες που σε κάποιες περιπτώσεις δεν είχαν ανταποκριθεί στις αρχικές εκκλήσεις της ελληνικής πρεσβείας, πολλές ημέρες νωρίτερα. Κάποιοι, μάλιστα, αρνούνται να συνεργαστούν με τις ελληνικές αρχές, προσκομίζοντας αποδεικτικά στοιχεία που θα δικαιολογούσαν την ανάγκη επιστροφής τους.

Εισαγόμενη απειλή

Σε περίπτωση που πράγματι λάμβανε χώρα ένας γενικός επαναπατρισμός, το κρατικό σύστημα δεν θα ήταν σε θέση να περιορίσει σε καραντίνα χιλιάδες άτομα. Ως εκ τούτου, θα έθετε σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία και τη συλλογική προσπάθεια που έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα. Ήδη, όπως έχει η κατάσταση, τα εισαγόμενα κρούσματα του ιού προκαλούν ιδιαίτερη ανησυχία στις ελληνικές αρχές, έχοντας καταπονήσει το σύστημα.

Και αυτό, παρ’ ότι σε όλες ανεξαιρέτως τις ελεγχόμενες πτήσεις επαναπατρισμού, οι υγειονομικές αρχές έλαβαν όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς. Ένα μαζικό κύμα επιστροφών, όμως, θα καθιστούσε τον έλεγχο της εξάπλωσης δύσκολο ως αδύνατο, με συνέπεια την πρόκληση νέων εστιών, χωρίς δυνατότητα άμεσης ιχνηλάτησης των επαφών.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα του 25χρονου στην Ικαρία. Αν και επέστρεψε από την Αγγλία, με αυστηρή οδηγία να παραμείνει σε καραντίνα, την παραβίασε ταξιδεύοντας με την φίλη του στο νησί. Παρόμοια περίπτωση και το κρούσμα της Κεφαλονιάς. Ένας άνδρας που είχε μόλις επιστρέψει από τη Σουηδία αργά το απόγευμα του Σαββάτου επιβεβαιώθηκε ως το πρώτο κρούσμα κορωνοϊού στην Κορινθία και συγκεκριμένα στο Λουτράκι. Πρόκειται, για έναν 25χρονο φοιτητή ο οποίος επέστρεψε πρόσφατα από την Αγγλία.

Η Κορινθία ήταν από τους λίγους νομούς που δεν είχαν επιβεβαιωμένο κρούσμα. Οι αρχές υποστηρίζουν ότι εξαιτίας της φύσης του ιού και της ραγδαίας εξάπλωσής του, δεκάδες και εκατοντάδες ανάλογα περιστατικά θα μπορούσαν να εκτροχιάσουν την κατάσταση στην χώρα. «Σεβόμαστε το δικαίωμα και τη βούληση του καθενός να θέλει να επιστρέψει στην Ελλάδα, όμως πρέπει όλοι αυτοί να αντιληφθούν ότι είμαστε σε μία έκτακτη κατάσταση, όλοι αυτοί θα πρέπει να μπουν σε καραντίνα και από τη στιγμή που έχουν σπίτια, η ζωή τους είναι δομημένη στην Αγγλία, δεν μπορεί να πάρουμε το βάρος 2.850 καραντινών και ό,τι αυτό σημαίνει για το σύστημα εδώ».

Με επιστολή της προς τις διοικήσεις των βρετανικών πανεπιστημίων, η υφυπουργός Παιδείας ξεκαθαρίζει ότι οι φοιτητές πρέπει να παραμείνουν στις φοιτητικές εστίες ή στις κατοικίες τους, καθώς δεν επιτρέπεται πλέον να γυρίσουν στα σπίτια τους. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, αυτό δεν σημαίνει ότι θα μείνει εγκλωβισμένος στη Βρετανία ή σε οποιαδήποτε άλλη χώρα Έλληνας που δεν έχει εναλλακτική, που δεν ζούσε στο εξωτερικό.

Εξάλλου, η διαδικασία επαναπατρισμού συνεχίζεται. Πλέον όμως αφορά αποκλειστικά όσους έχουν «πολύ ειδικούς λόγους» να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Όσοι χρίζουν ιατρικής περίθαλψης και δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν εκεί που ζουν. Όσοι δεν έχουν εξασφαλισμένη στέγη και όσοι είναι εγκλωβισμένοι από πτήσεις τράνζιτ όπου απαιτείται μόνο το εισιτήριο της πρώτης πτήσης.

Παρ’ ότι το προηγούμενο διάστημα, επέστρεψαν μαζικά εκατοντάδες άτομα από τη Βρετανία, ο υπουργός Εξωτερικών, όρισε  τον πρέσβη Πάνο Καλογερόπουλο ως Ειδικό Απεσταλμένο στη Βρετανία, προκειμένου να συντονίσει τις σχετικές προσπάθειες, καθώς και να έχει την ευθύνη για τη συνεργασία με τις αρμόδιες βρετανικές αρχές. Το Σαββατοκύριακο δεκάδες Έλληνες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες προσγειώθηκαν στην Ελλάδα. Ανάμεσά τους, μία έγκυος μητέρα, άτομα που βρίσκονταν έξω για ιατρικούς λόγους και ούτω καθεξής.

Μία νέα ειδική πτήση επαναπάτρισε περίπου 100 άτομα. Όλοι οι επιβάτες μεταφέρθηκαν στο ξενοδοχείο Stanley, προκειμένου να υποβληθούν σε τεστ κορωνοϊού από κλιμάκια του ΕΟΔΥ. Μέχρι σήμερα υπολογίζεται ότι έχουν επιστρέψει περίπου 2.000 άτομα, στο πλαίσιο της επιχείρησης επαναπατρισμού, από τη στιγμή που διάφορες χώρες προχωρούσαν σε απαγορεύσεις πτήσεων, προκειμένου να περιορίσουν τη μετάδοση του κορωνοϊού.

Εκατοντάδες άτομα επέστρεψαν προερχόμενα από την Ισπανία, την Ιταλία την Τσεχία, τη Γεωργία, τη Γερμανία, την Πολωνία, την Ουκρανία, την Τουρκία, το Ιράν, το Μαρόκο και άλλες χώρες. Τις διαδικασίες αυτές επαναπατρισμού συντόνισαν οι υπηρεσίες του υπουργείου Εξωτερικών μαζί με τον μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας υπό τον υφυπουργό Νίκο Χαρδαλιά. Όλοι όσοι επέστρεφαν υποβάλλονταν στο τεστ για τον κορωνοϊό και σε καραντίνα τουλάχιστον δύο εβδομάδων για την προστασία του κοινωνικού συνόλου.

Η αξιωματική αντιπολίτευση έχει εξαπολύσει σφοδρή κριτική για το ζήτημα αυτό. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης κάλεσε την κυβέρνηση «να δώσει μία λύση στο θέμα των εγκλωβισμένων Ελλήνων στο Λονδίνο, ειδικά σε όσους είναι εγκλωβισμένοι στο αεροδρόμιο και διατρέχουν κίνδυνο».

Ειδήσεις σήμερα:

Χαρδαλιάς: Σε καραντίνα για μια ακόμα εβδομάδα Δαμασκηνιά και Δραγασιά

Kορωνοϊός - Χαρδαλιάς: Περιμένουμε κορύφωση από τα μέσα μέχρι τα τέλη Απριλίου

Κορωνοϊός: Αναστέλλονται όλες οι πτήσεις από και προς Ολλανδία
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (22)

Γιώργος

Δεν θέλουν να έρθουν αυτοί που δουλεύουν στην Αγγλία ,αλλά κάποιοι που ήταν τουρίστες-αργόσχολοι-επισκέπτες απλώς για να λένε "εγώ είμαι Αγγλία", σαν να είναι κάτι διαφορετικοί ή ανώτεροι από εμάς. Εξ άλλου αυτοί που προσκομίζουν χαρτιά η Ελλάδα μεριμνάει. Επίσης ο τρόπος που το ζητάνε τους χαρακτηρίζει αρνητικά. Τέτοιους Έλληνες δεν τους θέλουμε εδώ, οι πιο πολλοί είναι Συριζαίοι που θα κάνουν φασαρίες.

Δε μπορω να καταλαβω

Γιατι δε κλεινουν εντελως τα ΜΜΜ που ειναι κλειστοι χωροι,τα αεριδρομια κ τις λαικες;απαγορευτικα μετρα με δυο σταθμα δε γινεται....στα σουπερ κ τις λαικες που γινεται χαμος;;τα ηλεκτρονικα σαιτ των σουπερ σου φερνουν πραγματα μετα απο 15 μερες στην καλυτερη περιπτωση....δεν αποδιδει περισσοτερο το μετρο της απαγορευσης κυκλοφοριας απο τα αρχικα μετρα....κλεισαν σχολεια κ σταθμους ππυ ουτως η αλλως εκει τα παιδια ηταν σε ομοιογενες περιβαλλον...τωρα αμα δουλευεις κ το παιδι ειναι σπιτι ποιος θα στο κρατησει;;η ευπαθης ομαδα των ηλικιωμενων Παππουδων....δλδ εχει γινει μπαχαλο η κατασταση...φαρμακειο ηθελα να πω κ παλι σειρα απο πππουδες μεσα....μειναν οι νεοι μεσα κ οι γεροι εξω...

Φάτε τα αδέρφια μας που θέλουν να γυρίσουν σπίτι ρε καφροι

Ναι,αυτοί είναι η απειλή όχι οι λαθροέποικοι που σουλατσαρουν ανενόχλητοι. Εκτός από την υγειονομική απειλή η κυβέρνηση βρήκε ευκαιρία να συνεχίσει στα μουλωχτα την αντικατάσταση των Ελλήνων από τις ορδές των τριτοκοσμικών μουσουλμάνων.

κα

Προσπαθώ να φέρω στο μυαλό μου μια χώρα σε όλον τον κόσμο που να λέει στους πολίτες της μην έρθετε στην πατρίδα. Μία! Μόλις χθες διάβασα ανακοίνωση του Foreign Office που καλούσε όλους τους πολίτες του ΗΒ να επιστρέψουν αμέσως εάν δεν υπάρχει λόγος παραμονής τους στο εξωτερικό. Δυστυχώς ξεφτιλισμένη χώρα σαν την Ελλάδα δεν υπάρχει καμιά. Έδιωξε άξιους επαγγελματίες, έδιωξε νέους με προσόντα συνεχίζοντας βεβαίως να τους απομυζεί φορολογικά με όποιο τρόπο μπορεί. Τώρα τι λέει; Ότι η εγκλωβισμένη μάνα στο Stansted με το μωρό στην αγκαλιά που έχει απολυθεί πρέπει να κοιμάται στα αεροδρόμια και να αλλάζει πάνες σε δημόσιες τουαλέτες. Ο Έλληνας από τη Μ. Ανατολή που είναι σε διαθεσιμότητα μέχρι νεωτέρας δεν πρέπει να επανενωθεί με την οικογένειά του στην Ελλάδα που δοκιμάζεται. Προφανώς πρέπει να πιστέψει τους τηλεοπτικούς καραγκιόζηδες τύπου Άδωνη που λένε ότι υπάρχει σχέδιο και να σταματήσει να ανησυχεί για ότι πιο ιερό έχει ο Έλληνας, για την οικογένειά του. Κανένα σχέδιο δεν υπάρχει. Αυτοσχεδιάζουν. Στις χώρες που υπάρχει σχέδιο οι πολίτες (ακόμη και οι ξένοι με άδεια παραμονής) επαναπατρίζονται. Ενώνονται με τις οικογένειες τους. Στην χώρα στην οποία εργάζομαι μπορώ να επιστρέψω επειδή έχω άδεια παραμονής με μια και μόνο προϋπόθεση (καραντίνα) και η Ελλάδα δηλώνει ανίκανει να πράξει το ίδιο! Η υποτιθέμενη πατρίδα μου. Ποιοι είναι αυτοί καραγκιόζηδες που λένε ότι κάποιος πρέπει να είναι ΜΌΝΟΣ του σε μια ξένη χώρα τη στιγμή που μπορεί να αρρωστήσει κάποια στιγμή και να τον πετάξουν σε ένα ράντζο ή στο πάτωμα ενός νοσοκομείου όπως γίνεται στην Ισπανία; Αποδεικνύεται περίτρανα ότι η σπουδή της κυβέρνησης να νεκρώσει κάθε δραστηριότητα στη χώρα μεταφέροντας το κόστος στο μέλλον οφείλεται στην ανυπαρξία κάθε προετοιμασίας. Ποιος μπορεί να κοιμάται ήσυχος όταν το Κράτος δηλώνει δημοσίως δεν μπορεί να βάλει 2850 άτομα σε καραντίνα, όταν δεν υπάρχουν μάσκες ή απολυμαντικά; Δηλαδή τι θα γίνει εάν υπάρξει κάποιο ξέσπασμα του ιού; Θα ζήσουμε το Land of the Dead; Αυτός είναι ο σχεδιασμός! Σχεδιασμός δεν είναι να πεις τα κλείνω όλα και θα σας φέρω το λογαριασμό (μνημόνια) σε λίγους μήνες. Τι γίνανε τα τριχίλιαρα που θα ξόδευε η κυβέρνηση για να φέρει τους Έλληνες επιστήμονες από το εξωτερικό; Τι έγινε το θερινό ενδιαφέρον για την ψήφο των αποδήμων; Από ότι φαίνεται το ενδιαφέρον ήταν μόνο για την ψήφο και όχι για τους απόδημους. Δυστυχώς για την κυβέρνηση οι απόδημοι δεν είναι αφισοκολλητές και τρολ κατ' επάγγελμα, είναι άνθρωποι εργατικοί, με αξιοπρέπεια αλλά και μνήμη.

ΠΟΛΙΤΗΣ

Τσακίστε τους ανεύθυνους. Αυτοί στην Αγγλία που βρίζουν, όταν κλήθηκαν να την εγκαταλείψουν γελούσαν ειρωνικά. Τώρα είναι εν δυνάμει κίνδυνος. Προέχει η ασφάλεια των συνεπών πολιτών.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Ολοι λενε οτι ζουμε ενα πολεμο με τον κορωνοϊο, Αρα οι Ελληνες απο το Εξωτερικο ειναι ολοι ... προσφυγες μας, και πρεπει να τους δεχτουμε!Βεβαιως θα πρεπει να υποβληθουν ολοι τους σε αυστηρη καραντινα Εχει ο καιρος γυρισματα... και η ''Ελλαδαρα'' γινεται Ελλαδα και οι ''Ελληναρες''Ελληνες στη γλωσσα των μπουρδολογων και της ξενομανιας!

Panis

Αρχιζει να γινεται επικινδυνο το πραμα. Ειναι δυνατο να απαγορευσεις σε Ελληνα να γυρισει στην πατριδα του; Οσο επικινδυνο και να ναι, αν υπαρχει Ελλην που θελει να γυρισει, να γυρισει. Ουτε επαναπατρισμοι ουτε τπτ. Να υπαρχει 1 εμπορικη πτηση την ημερα, να πληρωσει κανονικα και να ερθει. Αν ειναι για μια παλιοκαραντινα να χαθουν βασικες ελευθεριες ε τοτε συγγνωμη να καταργησουμε την καραντινα. Οχι το δικαιωμα να επιστρεφεις σπιτι σου.

Ναι είναι!

Όταν τίθεται θέμα δημόσιας υγείας, είναι! Τι δεν καταλαβαίνετε?? Σταματήστε να το παίρνετε όλοι συναισθηματικά και να λέτε βλακειες! Έλληνας, ξεελληνας όλοι παλουκωνονται εκεί που βρίσκονται ήδη! Έχουμε ΠΑΝΔΗΜΙΑ ρε ζώα!!!!!

Χρήστος

Καλά, αυτοί δεν είναι οι "Ελληναράδες" που χλεύαζαν τα κορόιδα τους λοιπούς Έλληνες , που παραμένουν στην πατρίδα μας και δυνοπαθούν !!! Που αυτοί βγήκαν στο εξωτερικό και σώθηκαν!!!! Που αμείβονται όπως τους αναλογεί !!!!! Που έχουν ..αν χρειαστεί!!! ιατρική περίθαλψη και δεν θα "πεθάνουν σε διαδρόμους των άθλιων νοσοκομείων μας"!!!! Τι έγινε τώρα? Ελλάδα, έλα πάρε με!!!! Ρε δεν πάμε καλά!!!!!

Έτσι είναι

Δυστυχώς το ... δίπορτο ολοι το θελουν. Εννοειται οτι δεν κακιζω αυτους που η Ελληνικη πραγματικοτητα εδιωξε πχ επιστημονες που ηταν άνεργοι ή υποαπασχολουμενοι για χρονια και βρηκαν λυτρωση στο ΗΒ. Αλλα την νοοτροπια καποιων που τα θελουν ολα. Εδώ κόκκινα δάνεια ή ατέρμονες ρυθμίσεις με την εφορία εκεί ολα τυπικα. Απο την άλλη εδω εγχειρήσεις για αμυγδαλες, κρεατάκια ή κοτσι εκεί για καρκίνο ή καρδιά. Με το βιβλιάριο της συνονόματης ξαδέρφης έβγαλε ελιά μια κοπέλα 3ης γενιας από το Νιού Τζέρσυ των ΗΠΑ. Οταν μαλωσα με την ξαδελφη που το λεγε με υπερηφάνεια οτι βοηθησε την οικογένεια (!)... Μπορείτε να φανταστείτε τι άκουσα.

ετσι

αμα το συντονισε ο χαρδαλιας....καθε φορα που το συντονιζει ο χαρδαλιας μετα λεει ο τσιορδας ''οι επομενες 2 εβδομαδες θα δειξουν!!!''

@@

Δυστυχώς το έχει κάνει η κυβέρνηση με καταστρεπτικές συνέπειες για την δημόσια υγεία. Κλείστε επιτέλους τα σύνορα.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης