Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας»

Κουμουτσάκος στον ΘΕΜΑ 104,6: «Έρχεται η ώρα της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας»

«Αντιμετωπιστήκαμε ως οι ακρίτες ενός πολιτισμού από τους ευρωπαίους εταίρους» αναφέρει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης 

koumoutsakos
Για την τροπολογία που κατατέθηκε στη βουλή αναφορικά με την υποχρέωση αποχώρησης όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας μέσα σε 30 ημέρες από την ημερομηνία επίδοσης της απόφασης αναγνώρισης, μίλησε στον ΘΕΜΑ 104,6 ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης Γιώργος Κουμουτσάκος.

Όπως ανέφερε ο κ. Κουμουτσάκος: «το θέμα του ασύλου δεν το έθεσε κανείς, μία έμμεση αναφορά πάρα πολύ προσεκτική και μέσα στην συνολική του τοποθέτηση έκανε μόνο ο υπουργός της Σουηδίας , όλοι οι άλλοι συμπεριλαμβανομένης και της Επιτροπής αλλά και της υπηρεσίας Ασύλου της ευρωπαϊκής ένωσης, ουδείς το έθεσε, αντιθέτως το μήνυμα ήταν σας ευχαριστούμε για αυτό που κάνατε προστατεύοντας τα σύνορα της Ευρώπης, αντιμετωπιστήκαμε ως ακρίτες ενός πολιτισμού από τους ευρωπαίους εταίρους».

Σύμφωνα με τον κ. Κουμουτσάκο, έρχεται η ώρα της υλοποίησης της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης προς τη χώρα μας, δίνοντας το ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις αντιπαραγωγικές απειλές που δημιουργούν κίνδυνο ασφάλειας στην ευρύτερη περιοχή.

Σημείωσε δε ότι αυτή τη στιγμή κρίνεται η ενότητα και η ισχύς της Ευρώπης απέναντι σε μία συγκεκριμένη κατάσταση που δημιουργεί η μεγάλη πρόκληση της ασφάλειας.

Αναφορικά με την αλληλεγγύη της Ευρώπης προς τη χώρα μας ο κ. Κουμουτσάκος είπε πως «αυτή τη στιγμή έχουμε τα εξής: τα 700 εκ. ευρώ τα οποία έχει προγραμματίσει να δώσει στη χώρα και τα έχει δεσμεύσει ήδη και η ενεργοποίηση της Frontex».

Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση σκέφτεται να παρατείνει την αναστολή τους ενός μήνα όσων λαμβάνουν άσυλο από τις δομές φιλοξενίας, ο κ. Κουμουτσάκος απάντησε πως αυτή τη στιγμή δεν είναι στις προθέσεις της κυβέρνησης να υπάρξει αναστολή και πως όλα εξαρτώνται από το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε, επομένως η κυβέρνηση προχωράει με αυτό που έχει ανακοινωθεί «μάξιμουμ ένας μήνας και ανάλογα με την πορεία βέβαια της πίεσης που ασκεί η Τουρκία, αλλά αυτά θα τα δούμε στην πορεία, δεν είναι σκοπός μας να αναστείλουμε το δικαίωμα καταγραφής στο διηνεκές».

Κλείσιμο
Τέλος, ο κ. Κουμουτσάκος περιέγραψε την κατάσταση που παρέδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ στη σημερινή κυβέρνηση αναφορικά με το σύστημα που εφάρμοσαν για το μεταναστευτικό.

Το περιέγραψε ως ένα σύστημα «ημίκλειστο σε βάρος της χώρας, διότι ήταν κλειστά τα βόρεια σύνορα μας αλλά λόγω της ιδιομορφίας τους, δύσκολα τα ανατολικά, τον εγκλωβισμό της χώρας με ροές που μπορούσαν να έρχονται αλλά να μη φεύγουν» προσθέτοντας ότι «δεν μιλάμε πια για μία αυθόρμητη μετακίνηση πλέον, ενθαρρύνεται έχει σχεδιαστεί και υλοποιείται». 

Διαβάστε επίσης: 

Κουμουτσάκος στο Γαλλικό Πρακτορείο: Αναμένουμε από τους εταίρους μας ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης

Μεταναστευτικό, Κουμουτσάκος προς Ευρωπαίους ομολόγους του: Ασύμμετρη απειλή για τα ευρωπαϊκά σύνορα

Κουμουτσάκος σε Σοϊλού: Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την ελπίδα ταλαιπωρημένων ανθρώπων για να εκβιάσει την Ευρώπη
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης