Κατρούγκαλος στο ΘΕΜΑ 104,6: Αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων - Παράνομη η αναστολή ασύλου

Κατρούγκαλος στο ΘΕΜΑ 104,6: Αυτονόητη η φύλαξη των συνόρων - Παράνομη η αναστολή ασύλου

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «η πολιτική μας πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά, να είναι αποτελεσματική, να εξασφαλίζει ενότητα και να μην είναι αντίθετη στη διεθνή ενότητα»

5049700
Τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για τη φύλαξη των συνόρων ξεκαθάρισε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του κόμματος Γιώργος Κατρούγκαλος, μιλώντας το πρωί της Τρίτης στο ΘΕΜΑ 104,6. «Η προστασία των συνόρων είναι αυτονόητο πράγμα και το 2015 κλειστός ήταν ο Έβρος» σημείωσε ο κ. Κατρούγκαλος, αναφέροντας στη συνέχεια σειρά επισημάνσεων και διαφωνιών για τους κυβερνητικούς χειρισμούς, κυρίως για την αναστολή των αιτήσεων ασύλου για ένα μήνα.

Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι η πολιτική μας πρέπει να έχει τρία χαρακτηριστικά, να είναι αποτελεσματική, να εξασφαλίζει ενότητα και να μην είναι αντίθετη στη διεθνή ενότητα.

Κατά την άποψή του «δεν είναι αποτελεσματική, διότι χρειαζόμαστε το θέμα να γίνει ευρωτουρκικό και να μην είναι διμερές, Ελλάδας – Τουρκίας, διότι πράγματι ο Ερντογάν την Ευρώπη εκβιάζει. Άρα χρειάζεται συμβούλιο κορυφής και να μην αρκεστούμε σε συμβολικές κινήσεις υποστήριξης».

«Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να διαμορφώσει εκείνους τους συσχετισμούς, ώστε να μην έχουμε μόνο καλά λόγια, αλλά και συγκεκριμένες πράξεις. Να πει για παράδειγμα στην Τουρκία ότι εάν συνεχίσετε θα έχετε κυρώσεις, ότι θα πρέπει να πάρουν ένα κομμάτι των προσφύγων και επίσης να διοργανώσει ένα ευρωπαϊκό μηχανισμό επιστροφών για όσους δεν είναι πρόσφυγες» είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Όσο για το θέμα της αναστολής των αιτημάτων ασύλου, σημείωσε ότι «η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ είπε το αυτονόητο ότι δεν υπάρχει διεθνές στήριγμα, ώστε να μην δίνει για έρνα ολόκ΄ληρο μήνα καθόλου άσυλο. Εάν το νόημα της διάταξης ήταν παγώνουμε για ένα μήνα και την 31η ημέρα αυτοί που είναι στη χώρα μας θα μπορούσαν να υποβάλλουν αίτημα δεν θα υπήρχε ενδεχομένως τόσο ισχυρή αντίρρηση. Αλλά αν αυτό που θέλει η κυβέρνηση είναι ότι αυτόν τον ένα μήνα αυτός που είναι πρόσφυγας να μην έχει τη δυνατότητα να διατυπώσει αίτημα, αυτό λέει η Ύπατη Αρμοστεία ότι είναι αντίθετο στο διεθνές δίκαιο και έχει δίκιο».


Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης