Μετανάστες στα σύνορα: Κόκκινος συναγερμός και νέα επεισόδια στον Έβρο - Δείτε βίντεο

Μετανάστες στα σύνορα: Κόκκινος συναγερμός και νέα επεισόδια στον Έβρο - Δείτε βίντεο

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα - Έκρυθμη η κατάσταση στις Καστανιές - Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο - Eμπιστευτική αναφορά της Frontex: Η κατάσταση στον Έβρο θα επιδεινωθεί

kapnogona-arthrou
Τέταρτη μέρα εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την κυβέρνηση να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις Καστανιές και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, με ρίψη χημικών εκατέρωθεν και τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τη συνοριογραμμή τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο να εισβάλουν στον ελληνικό χώρο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο πριν τις 11, ωστόσο μετανάστες ακούγονταν να φωνάζουν συνθήματα προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση στη χώρα. 

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, τα δακρυγόνα που πέφτουν από την τουρκική πλευρά προς τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ

δακρυγόνα από την Τουρκία

δακρυγόνα από την Τουρκία (2)
Κλείσιμο

δακρυγόνα από Τουρκία εναντίον ελας
20200302084053_IMG_1502_copy_2784x1856
Μετανάστης στις γραμμές - Βύσσα, Έβρος - Φωτογραφία: Νικόλας Οικονόμου


Τρόφιμα σε στρατιώτες και αστυνομικούς


Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας έγιναν, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου, σποραδικές απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.
000_1PG2YH
000_1PG2UG
000_1PG0I1

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Ακόμη, συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η κατάσταση στον Έβρο θα επιδεινωθεί» λέει εμπιστευτική αναφορά της Frontex

Επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα βλέπει η Frontex, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική της αναφορά, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην ίδια αναφορά, που διαβαθμίζεται ως εσωτερική και εμπιστευτική, τονίζεται πως αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία.

Η αναφορά, η οποία έχει συνταχθεί με σκοπό να διαβιβασθεί προς τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι μαζικές ροές των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί» και κατά συνέπεια «η πίεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν την διάβαση των συνόρων».

Η Frontex αναφέρει επίσης πως τα social media έχουν επηρεάσει σηματικά τις τελευταίες εξελίξεις: «Τα νέα που έχουν διαδοθεί εκεί, αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής μετακίνησης από την Τουρκία προς τα σύνορα της Ευρώπης».


Μπλε μπογιά από τον «Αίαντα» της ΕΛΑΣ για τον εντοπισμό μεταναστών

Στο μεταξύ, μπλε μπογιά εκτοξεύει ο «Αίας» της Ελληνικής Αστυνομίας που επιχειρεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα. Οι επικεφαλείς των μέτρων στον Έβρο αποφάσισαν να προχωρήσουν σ' αυτή την κίνηση με την «αύρα» της ΕΛ.ΑΣ., προκειμένου να εντοπιστούν άμεσα όλοι όσοι από τους πρόσφυγες και μετανάστες επιχειρήσουν να περάσουν τον φράχτη είτε μεμονωμένα είτε ομαδικά.

Οι αποφάσεις της κυβέρνησης

Σύμφωνα με όσα δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας μετά την συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας το βράδυ της Κυριακής, ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις:
000_1PG0R0
000_1PG30A
000_1PG0MX

1. «Την αναβάθμιση σε μέγιστο επίπεδο των μέτρων φύλαξης των ανατολικών, χερσαίων και θαλάσσιων, συνόρων της χώρας από τα σώματα ασφαλείας και τις ένοπλες δυνάμεις για την αποτροπή παράνομων εισόδων στη χώρα.

2. Την προσωρινή αναστολή, για ένα (1) μήνα από την ημέρα λήψης της παρούσας απόφασης, της υποβολής αιτήσεων ασύλου όσων εισέρχονται στη χώρα παράνομα.

3. Την άμεση επιστροφή, όπου αυτό είναι δυνατόν, στη χώρα προέλευσης, χωρίς καταγραφή, όσων εισέρχονται παράνομα σε ελληνικό έδαφος.

4. Την υποβολή αιτήματος στην FRONTEX για ανάπτυξη της ομάδας RABIT με στόχο τη φύλαξη των εξωτερικών συνόρων της χώρας, που συνιστούν και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

5. Την άμεση γνωστοποίηση της παρούσας απόφασης, στο Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, και την κίνηση της διαδικασίας του άρθρου 78 παράγραφος 3 της Συνθήκης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε να ληφθούν προσωρινά μέτρα υπέρ της Ελληνικής Δημοκρατίας, για την αντιμετώπιση επείγουσας κατάστασης λόγω αιφνίδιας εισροής υπηκόων τρίτων χωρών, στο πλαίσιο της αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης