Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα θωρακίζει τα σύνορά της μετά τις νέες απειλές Ερντογάν

Μεταναστευτικό: Η Ελλάδα θωρακίζει τα σύνορά της μετά τις νέες απειλές Ερντογάν

«Η Ελλάδα έχει αυστηροποιήσει στο μέγιστο δυνατό βαθμό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα» σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές - Η Άγκυρα αποφάσισε να ανοίξει τα σύνορά της σε πρόσφυγες και μετανάστες μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην Ιντλίμπ

maryhou-apo-mario
Το τηλεγράφημα του Reuters, στο οποίο ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος εμφανίζεται να δηλώνει ότι η Τουρκία αποφάσισε να μην εμποδίζει πλέον Σύρους να φθάσουν στην Ευρώπη δια ξηράς και θαλάσσης, φαίνεται να επιβεβαιώνεται από τις εικόνες που μετέδωσαν τα τουρκικά Μέσα και έκαναν τον γύρο της Γηραιάς Ηπείρου και όχι μόνο.

Σε αυτές μετανάστες έχουν συγκεντρωθεί στα παράλια της Τουρκίας και ετοιμάζονται να περάσουν από τη Σμύρνη, τα Δαρδανέλια και το Αϊβαλί στα ελληνικά νησιά, φωνάζοντας «Yunanistan», δηλαδή Ελλάδα. Προς το παρόν, το πλήθος φαίνεται να περιορίζεται σε κάποιες εκατοντάδες ατόμων (300) που από τη νύχτα μέχρι και αυτήν την ώρα, πέρασαν περπατώντας την συνοριακή πύλη της Αδριανούπολης. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του CNN Türk, τα άτομα αυτά προέρχονται από τη Συρία, το Ιράν, το Ιράκ, το Πακιστάν και το Μαρόκο.



Πληροφορίες των τουρκικών μέσων, όμως, θέλουν τη συγκέντρωση μεταναστών στην Αδριανούπολη -είτε με ταξί είτε με λεωφορεία- να κλιμακώνεται, ανεβάζοντας πιθανότατα κατά πολύ τον αριθμό εκείνων που επιθυμούν να επιχειρήσουν το πέρασμα αυτό. Ο Τούρκος πρόεδρος φροντίζει να υπενθυμίζει στην Ευρώπη ότι στο Ιντλίμπ βρίσκεται σχεδόν ένα εκατομμύριο εκτοπισμένων, ενώ η τουρκική κυβέρνηση φιλοξενεί ακόμα 3,6 εκατ. Σύρους.

Κλείσιμο


Η είδηση ότι η τουρκική αστυνομία, η ακτοφυλακή και οι συνοριοφύλακες έχουν λάβει διαταγή να αποσυρθούν, αφήνοντας όποιον επιθυμεί να περάσει στην Ευρώπη, ενδέχεται να ταξιδέψει με ρυθμούς φωτός στο εγκλωβισμένο αυτό πλήθος. Σύμφωνα με κυβερνητικές πήγες, η Ελλάδα έχει αυστηριοποιήσει στο μέγιστο δυνατό τη φύλαξη των συνόρων της σε ξηρά και θάλασσα. Παρακολουθεί, μάλιστα, με ιδιαίτερη προσοχή τις εξελίξεις στη Συρία, βρισκόμενη σε συνεχή επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ.

Σε μία προσπάθεια να εξασφαλίσει τη μεγαλύτερη δυνατή ετοιμότητα, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος βρίσκεται ήδη στον Έβρο για να επιβλέψει την κατάσταση. Με τη σειρά του, ο υπουργός Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής Γιάννης Πλακιωτάκης μεταβαίνει στη Μυτιλήνη.

Οι τελευταίες εξελίξεις συνδέονται άμεσα με την κατάσταση στη Συρία και την προσπάθεια του Ταγίπ Ερντογάν να παραμείνει βασικός παίκτης στην Ιντλίμπ. Οι δεκάδες νεκροί Τούρκοι στρατιώτες (σύμφωνα με πληροφορίες ξεπερνούν τους 33) που άφησε πίσω της η αεροπορική επίθεση των δυνάμεων του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Σάντ ώθησαν στα άκρα μία ήδη εύφλεκτη κατάσταση. Για την ακρίβεια, αποτέλεσαν μία δραματική ανατροπή των γεγονότων, η οποία δεν περιορίζεται στα πλήγματα που το τουρκικό πυροβολικό σε κομβικές θέσεις του καθεστώτος του  Άσαντ, ως αντίποινα.

Είχε προηγηθεί η κατάρριψη του μη επανδρωμένου τουρκικού αεροσκάφους το βράδυ της Τρίτης στο νότιο τμήμα της Ιντλίμπ. Από την πλευρά τους οι τζιχαντιστές και οι Σύροι αντάρτες που υποστηρίζονται από την Τουρκία έβαλαν με ρουκέτες εναντίον κυβερνητικών στόχων. Οι εξελίξεις αυτές σημειώνονται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη ο ρωσοτουρκικός διάλογος για τη βόρεια Συρία, χωρίς, όμως, να διαφαίνεται λύση. Οι σχέσεις των δύο μέχρι πρότινος «συμμάχων» βρίσκεται στα άκρα, με τον Ρώσο πρόεδρο να αρνείται να συναντήσει τον Τούρκο ομόλογό του στις 5 Μαρτίου.

Ο Τούρκος πρόεδρος απαντάει σε αυτό το «άδειασμα», εκμεταλλευόμενος για μία ακόμα φορά το μεταναστευτικό. Με τον τρόπο αυτό επιχειρεί να αυξήσει την πίεση σε Βρυξέλλες, Βερολίνο και Παρίσι, ώστε με τη σειρά τους να αναγκάσουν τον Βλάνιμιρ Πούτιν να χαλιναγωγήσει τον Μπασάρ αλ Άσαντ. Η Ιντλίμπ, άλλωστε, έχει μετατραπεί σε ευθεία αναμέτρηση Ερντογάν-Άσαντ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης