Μητσοτάκης στο υπουργικό: Θωρακίζουμε τα σύνορά μας - Θέλουμε να αποφύγουμε την εμφάνιση του κορωνοϊού στα νησιά

mitsota-yp

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι τα νησιά που επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας «πρέπει να προστατευτούν διπλά» και επικαλέστηκε τον ευρωπαϊκό Κανονισμό περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας - «Στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν» επισήμανε

Στην κρίση με τον κορωνοϊό μετά την ανακοίνωση για τρία επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, ένα στην Αθήνα και δύο στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην έναρξη της συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου. Μάλιστα, ο πρωθυπουργός συνέδεσε το μεταναστευτικό με την απειλή εμφάνισης του φονικού ιού στα νησιά -αναφέρθηκε συγκεκριμένα στις ροές από Ιράν και Αφγανιστάν- και έδωσε έμφαση στην ανάγκη ενίσχυσης της φύλαξης των ελληνικών συνόρων.

Κάνοντας λόγο για μια νέα διάσταση στο προσφυγικό, υπογράμμισε ότι τα νησιά που επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας «πρέπει να προστατευτούν διπλά» και επικαλέστηκε τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Όπως είπε ο κ. Μητσοτάκης, «στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί».

«Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας. Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου» συνέχισε ο πρωθυπουργός.

Η παράγραφος 6 του Κώδικα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σχετικά με το καθεστώς διέλευσης προσώπων από τα σύνορα, που επικαλέστηκε ο πρωθυπουργός, αναφέρει ότι ο έλεγχος των συνόρων δεν γίνεται μόνο προς το συμφέρον των κρατών-μελών στα εξωτερικά σύνορα των οποίων ασκείται, αλλά προς το συμφέρον όλων των κρατών-μελών που έχουν καταργήσει τον έλεγχο στα εσωτερικά τους σύνορα.

Σύμφωνα με τον Κανονισμό, «ο έλεγχος θα πρέπει να συμβάλλει στην καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης και της εμπορίας ανθρώπων, καθώς και στην πρόληψη κάθε απειλής κατά της εσωτερικής ασφάλειας, της δημόσιας τάξης, της δημόσιας υγείας και των διεθνών σχέσεων των κρατών-μελών».

Όπως είπε ο πρωθυπουργός, αυτό σημαίνει πρακτικά ότι αναβαθμίζεται στον ανώτερο βαθμό ο έλεγχος των συνόρων για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό, επισήμανε ο κ. Μητσοτάκης ότι έχει ήδη δώσει εντολές στον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος για αύξηση του αριθμού των σκαφών και του αριθμού των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

«Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο Διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών» συμπλήρωσε.

Όπως ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, «βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει. Εκδηλώθηκαν ήδη κρούσματα, τα οποία αντιμετωπίζονται». Ο κ. Μητσοτάκης τόνισε, επίσης, «πόσο σημαντικό είναι να ακολουθούμε οδηγίες γιατρών», προσθέτοντας ότι «η καμπάνια της κυβέρνησης συνεχίζεται».

Όπως επισήμανε «ο πιο μεγάλος αντίπαλος είναι πάντα ο πανικός. Είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μετά για να αποτρέψουμε την περαιτέρω διάδοση του ιού»

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε ακόμη στην αναστολή των καρναβαλιών τονίζοντας ότι δεν θα πρέπει να μην δημιουργείται αγωνία και τεχνική ζήτηση.

«Θα πατάξουμε όποια φαινόμενα κερδοσκοπίας» κατέληξε την αναφορά του στο θέμα του κορωνοϊού ο κ. Μητσοτάκης.

Η ακριβής αναφορά στον κορωνοϊό από την είσηγηση του πρωθυπουργού έχει ως εξής:


Σε ό,τι αφορά την προστασία της Δημόσιας Υγείας, βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη το σχέδιο του αρμόδιου Υπουργείου, το οποίο έχουμε εγκρίνει.

Εκδηλώθηκαν, όπως ξέρετε, ήδη δύο κρούσματα στη Θεσσαλονίκη, τα οποία αντιμετωπίζονται, και ένα τρίτο κρούσμα το οποίο μόλις ανακοινώθηκε στην Αθήνα. Συνεχίζουν να εξετάζονται και άλλες ύποπτες περιπτώσεις, οι πιο πολλές μέχρι τώρα καταλήγουν σε αρνητικά αποτελέσματα.

Θέλω να τονίσω πόσο σημαντικό είναι στην καθημερινότητά μας όλοι να ακολουθούμε τις οδηγίες των ειδικών -των γιατρών- και θα συνεχίζεται η καμπάνια ενημέρωσης της κυβέρνησης για τα ζητήματα αυτά.

Θέλω να επισημάνω τη σημασία της προσωπικής ευθύνης όλων μας και στο επίπεδο της προσωπικής υγιεινής και στο επίπεδο της συμπεριφοράς στην περίπτωση που κάποιος παρουσιάζει συμπτώματα. Πρέπει να ακολουθούνται πιστά οι εντολές που έχουν δώσει το Υπουργείο και ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας. Ο πιο μεγάλος αντίπαλος σε αυτές τις περιπτώσεις είναι πάντα ο πανικός.

Ταυτόχρονα όμως, είμαστε υποχρεωμένοι να πάρουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα για να αποτρέψουμε, όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, την περαιτέρω διάδοση του ιού. Μόλις πληροφορήθηκα ότι ο Υπουργός Υγείας έκανε δεκτή τη σχετική εισήγηση της αρμόδιας επιτροπής για αναστολή όλων των εκδηλώσεων του καρναβαλιού στη χώρα και θα προχωρήσουμε άμεσα στην υπογραφή της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης.

Ως κυβέρνηση, βέβαια, αναπτύσσουμε και δράσεις για τις παράπλευρες συνέπειες ενός διεθνούς φαινομένου. Λαμβάνονται, ήδη, μέτρα από το Υπουργείο Τουρισμού. Έχω ζητήσει από τον Υπουργό Οικονομικών μία πρώτη αξιολόγηση για τις πιθανές οικονομικές επιπτώσεις στην περίπτωση που το πρόβλημα κλιμακωθεί στην Ευρώπη.

Όσο για την αγορά, θέλω να τονίσω ότι δεν τίθεται κανένα ζήτημα τροφοδοσίας σε κανένα αγαθό. Ας μην δημιουργείται, λοιπόν, αγωνία και τεχνητή ζήτηση από τους καταναλωτές. Περιπτώσεις αισχροκέρδειας θα αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς».

Ενισχύονται οι περιπολίες στα νησιά λόγω κορωνοϊού

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, το σχέδιο της κυβέρνησης -που εδράζεται στο τρίπτυχο «προστασία συνόρων, γρήγορες διαδικασίες είτε για άσυλο είτε για επιστροφές και ελεγχόμενες δομές»- ισχύει απολύτως. Είναι το μόνο σχέδιο το οποίο μπορεί να εφαρμοστεί.

Στα νησιά ολοκληρώθηκε η πρώτη φάση των αρχικών χωματουργικών εργασιών.

Ειδικά για τα επεισόδια, θέλω να εκφράσω τη λύπη μου για τις εικόνες που είδαμε όλοι. Οι αστυνομικοί είναι κρατικοί λειτουργοί που φορούν το εθνόσημο και είναι παιδιά της διπλανής πόρτας.

Και είναι άνανδρο να τους χτυπούν -και μάλιστα ενώ κοιμούνται. Και άνανδρο να τραυματίζονται από κάποιους που εκμεταλλεύονται τις εντολές για αυτοσυγκράτηση. Όσοι μετείχαν σε αυτά τα επεισόδια και στους προπηλακισμούς θα εντοπιστούν και θα λογοδοτήσουν. Ταυτόχρονα, όμως, θα ερευνηθούν και περιστατικά για χρήση υπερβολικής βίας από την Αστυνομία. Έχουν γίνει σοβαρές καταγγελίες, οφείλουμε να τις διερευνήσουμε.

Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους.

Όλοι αυτοί κερδοσκοπούν πάνω σε ένα εθνικό πρόβλημα. Και με τυφλά και βίαια συνθήματα θέλουν να επαναλανσάρουν αδιέξοδες συμπεριφορές -τις έχουμε ξαναδεί- συμπεριφορές «πλατείας», συμπεριφορές «αγανακτισμένων». Πρέπει, λοιπόν, οι ίδιοι οι κάτοικοι να δείξουν ψυχραιμία και υπευθυνότητα.

Προσοχή, όμως. Το Μεταναστευτικό τώρα αποκτά μία νέα διάσταση, καθώς στις ροές προς την Ελλάδα περιλαμβάνονται άνθρωποι από το Ιράν -όπου είχαμε πολλά κρούσματα Κορωνοϊού- και πολλοί διερχόμενοι από το Αφγανιστάν. Τα νησιά μας, συνεπώς, τα οποία είναι, ήδη, επιβαρυμένα σε θέματα δημόσιας υγείας πρέπει να προστατευτούν διπλά. Να τα διασφαλίσουμε. Να το πω απλά, να κάνουμε ό,τι περνά από το χέρι μας για να αποφύγουμε την εμφάνιση του ιού -ειδικά εκεί.

Από σήμερα, λοιπόν, η χώρα μας επικαλείται τον Κανονισμό 2016/399 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ειδικά την παράγραφο 6, περί ελέγχου για την πρόληψη απειλής κατά της δημόσιας υγείας.

Τι σημαίνει αυτό στην πράξη: Ότι αναβαθμίζουμε στον ανώτερο βαθμό τον έλεγχο των συνόρων μας για τη μεγαλύτερη δυνατή ανάσχεση. Για το σκοπό αυτό έχω ήδη δώσει εντολές στον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας και στον Αρχηγό του Λιμενικού να αυξήσουμε σημαντικά τον αριθμό των σκαφών και τον αριθμό των περιπολιών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.

Και, στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου πάντα, θα αυξήσουμε τους ελέγχους και στη θάλασσα και στην ξηρά.

Για την απόφαση αυτή έχω ήδη ενημερώσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που οφείλει να την αντιμετωπίσει ως ένα μέτρο προστασίας της Υγείας ολόκληρης της Ευρώπης. Το ίδιο θα γίνει και προς την Τουρκία. Ενώ ξεκινά και μια διεθνής καμπάνια, στις γλώσσες των εθνικών ομάδων που κατευθύνονται προς Ελλάδα, με την προειδοποίηση ότι η χώρα δεν μπορεί, πλέον, να δέχεται άλλες παράνομες εισόδους. Οι ανακοινώσεις αυτές θα γίνουν στο διαδίκτυο και στις χώρες αφετηρίας των ροών.

Τέλος, όπως ξέρετε, το απόγευμα θα συναντηθώ με στελέχη της Αυτοδιοίκησης από τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου. Για μία ακόμη φορά, θα εξηγήσω τις θέσεις της κυβέρνησης. Είμαι έτοιμος να ακούσω -όπως πάντα ήμασταν έτοιμοι να ακούσουμε- κάθε δημιουργική πρόταση.

Αισιοδοξώ ότι θα καταλήξουμε σε γόνιμα συμπεράσματα. Να είστε σίγουροι ότι θα ακολουθήσουν πρωτοβουλίες που θα κάνουν την παρόξυνση ενός προβλήματος, ευκαιρία για καλύτερη αντιμετώπισή του».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (56)

Όσοι δεν καταλαβαίνετε τον κίνδυνο

της ανεξάντλητης ροής λαθρομεταναστών σε μια χώρα , και παρομοιαζετε τα κλειστά κέντρα με Νταχάου , είστε η αφελείς , η παντελώς αμόρφωτοι , η βαλτοί ! Δεν εκπροσωπώ κανένα κόμμα όπως εσείς , γι αυτό έχω ξεκάθαρη αντίληψη της πραγματικότητας ! Στο μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα προς τις ΗΠΑ , υπήρχε η νήσος Έλλις !Γιατι άραγε ; Αλλά που να καταλάβει ένα ακατέργαστο , φουσκωμένο μυαλό !

Evanthia

Μία απλή, καθημερινή βόλτα στον παλιό εθνικό δρόμο Θεσσαλονίκης - Ρεντίνας - Ασπροβάλτας, με το φως της μέρας, δείχνει το μέγεθος της ανεξέλεγκτης εισροής λαθρομεταναστών. Σε λιγότερο από μισή ώρα, τον περασμένο Δεκέμβρη, είδαμε δεκάδες να βαδίζουν προς Θεσσαλονίκη, χωρισμένοι σε μικρές ομάδες των 4-5 ατόμων. Το πιθανότερο να τους αποβίβασε κάποιος λαθροδιακινητής. Προχωρούσαν μέρα μεσημέρι στην άκρη του οδοστρώματος, χωρίς να τους ελέγχει κανείς. Σε ένα δρόμο με πυκνή κίνηση αυτοκινήτων. Τον επιλέγουν πολλοί οδηγοί για να αποφύγουν τα διόδια της Εγνατίας. Σε τυχαία συζήτηση που είχα με οδηγό ταξί στη Θεσσαλονίκη, μου ανέφερε ο οδηγός πως είναι καθημερινή η διέλευσή τους από τον επαρχιακό δρόμο. Ανεβαίνουν με τα πόδια από τον επαρχιακό δρόμο Αγίου Βασιλείου - Χορτιάτη, και κατεβαίνουν εύκολα πια στη Θεσσαλονίκη. Ο οδηγός είναι κάτοικος Χορτιάτη Θεσσαλονίκης οπότε έχει άμεση εικόνα της καθημερινότητας. Οπότε ποιος έλεγχος...περιπολίες... οργάνωση... Ακούμε κάποτε για μικρά βαν που μεταφέρουν λαθρομετανάστες και συλλαμβάνονται μετά από καταδίωξη. Είδαμε το τραγικό τροχαίο στον Άγιο Βασίλειο με συμπατριώτη μας που έτυχε να βρίσκεται πάνω στην καταδίωξη. Είδαμε τραγικές ανατροπές που έγιναν λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Πόσοι όμως καταφερνουν και περνάνε στον επαρχιακό δρόμο, αποβιβάζονται και μετά συνεχίζουν ανεξέλεγκτα την πορεία τους με τα πόδια προς την πόλη...Από το δρόμο, όχι μέσα από τα χωράφια...Άγνωστος ο αριθμός...

Τα απομονώσαμε τα ακραία - τα ΜΑΤ ήταν

Καταλαβαίνω απόλυτα τι συμβαίνει στα νησιά», είπε ο κ. Μητσοτάκης. Είμαστε εδώ για να αντιμετωπίσουμε πάνω απ’ όλα τις δυσκολίες των νησιωτών. Καλούνται όμως κι αυτοί να περιφρουρήσουν οι ίδιοι την ειρήνη στον τόπο τους. Να απομονώσουν όλα τα ακραία στοιχεία, ακροδεξιούς, ακροαριστερούς, ύποπτες Μ.Κ.Ο., τοπικούς συμφεροντολόγους

ΑΝΙΚΑΝΟΙ

Όπως έκανες κ με τους μετανάστες.....κανένας δεν πέρασε από δω....μόνο κάτι χιλιάδες....

Μέσα και οι ακραιοι

Κλειστά κέντρα, κατά κλειστά μέσα οι λαθρο και μαζί με αυτούς μέσα και όλοι οι ακραίοι , οι νέα φουρνιά αγανακτησμενων. Να τελειώνουμε και με αυτούς. Νταξει;

Makis

Θα θωρακισουμε τα σύνορα μας, θα θωρακισουμε τα σύνορα μας, θα θωρακισουμε τα σύνορα μας............. Ρε αυτός είναι χειρότερος και από τον Αντρέα. Κάθε μήνα ακούω την ίδια καραμέλα. Για να ακούν τα προβατάκια και να κάνουν μπεεεεεεεεε............ Ο Κουλης κάνει δουλειά, ειναι καλός, φέρνει επενδύσεις............. ΜΠΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕΕ

ONNEΔ rap/trap

Γιοο αχχαα, το βρακί μου είναι καφέ - δεν θα ξαναβγώ ποτέ - κι ας με λένε φιλελέ - με την Μέρκελ αγκαζέ

Κουλη, απογοήτευση σκέτη είσαι

Γιατί τόση αδιαφορία για την πατρίδα σου; Οι λαθρο είναι καταστροφή. Σε απειλήσανε η κάτι άλλο; Κρίμα η μόρφωση σου.

Μηπως

Βρε μπας κ περναμε παγκόσμιο πόλεμο μηλαμε για κάτι φτιαχτό από μεγάλα κεφάλια κράτους χωρίς θεραπεια

ΤΕΛΑΜΩΝ

ΚΛΕΙΣΤΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΡΑΤΗΣΗΣ ,ΚΑΙ ΑΠΕΛΑΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΜΟΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΟ .. ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ ΤΩΝ ΝΗΣΙΩΝ ΠΟΥ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΕΙΝΑΙ ΑΦΕΛΕΙΣ ΠΟΥ ΠΑΡΑΣΥΡΟΝΤΑΙ ΑΠΟ Μ.Κ.Ο... ΚΑΙ ΛΑΜΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΗΣΟΥΝ ΚΑΙ ΝΑ ΣΑΜΠΟΤΑΡΟΥΝ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ...

ΚΑΛΑΜΩΝ

..ένα Νταχάου δηλαδή, για πόσα εκατομμύρια ανθρώπους ρε στόκο;;

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης