Βουλή: Στήριξη στη διάταξη Βορίδη για είσοδο επενδυτών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από τους φορείς

Βουλή: Στήριξη στη διάταξη Βορίδη για είσοδο επενδυτών στους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς από τους φορείς

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου οι εκπρόσωποι των συνεταιρισμών τάχθηκαν υπέρ της διάταξης και σημείωσαν ότι «το άρθρο 6 για τους επενδυτές κινείται στη σωστή κατεύθυνση» 

5042223
Στο πλευρό του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκη Βορίδη τάχθηκαν οι δύο συλλογικοί συνεταιριστικοί φορείς της χώρας, ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε. σε ό,τι αφορά το άρθρο του νομοσχεδίου για την αναμόρφωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών που προβλέπει τη δυνατότητα εισόδου μελών επενδυτών στους συνεταιρισμούς με δικαίωμα ψήφου μέχρι ποσοστού 35% του συνόλου των ψήφων όλων των μελών.

Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της 3ης συνεδρίασης της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το νομοσχέδιο για τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς με τη συμμετοχή των φορέων, ο πρόεδρος της ΝΕΑΣ ΠΑΣΕΓΕΣ, Παύλος Σατολιάς στην τοποθέτηση του δήλωσε εκ μέρους του φορέα που εκπροσωπεί ότι «υπό προϋποθέσεις εμείς συμφωνούμε».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Γενικού Γραμματέα του έτερου συνεταιριστικού φορέα της χώρας, του Συνδέσμου Αγροτικών Συνεταιριστικών Οργανώσεων και Επιχειρήσεων Ελλάδος (Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε.), Γιώργου Κατσούλη, ο οποίος δήλωσε ότι «το άρθρο 6 για τους επενδυτές κινείται στη σωστή κατεύθυνση» προσθέτοντας ότι «ένα από τα δεδομένα της σκέψης μας είναι η έλλειψη χρηματοδότησης» σημειώνοντας μάλιστα πως «η άποψη μας είναι ότι όσον αφορά τη δυνατότητα συμμετοχής του επενδυτή στο κεφάλαιο του συνεταιρισμού, θα πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι αυτή η δυνατότητα δεν παρέχεται μόνο σε ιδιώτες - επενδυτές αλλά και σε συνεταιρισμούς - επενδυτές, ελληνικούς και ευρωπαϊκούς». Επιπλέον, ο κ. Κατσούλης υπενθύμισε ότι η δυνατότητα συμμετοχής ιδιώτη επενδυτή υπήρχε στον υφιστάμενο νόμο, χωρίς ωστόσο να του δίνεται το δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στα όργανα του συνεταιρισμού. Σύμφωνα με τον ίδιο, το έλλειμμα της μη συμμετοχής οδήγησε στη μη εφαρμογή και υλοποίηση του άρθρου γιατί, όπως είπε, «κανείς δεν βάζει τα λεφτά του για να τα διαχειριστεί άλλος, χωρίς δική του συμμετοχή και δυνατότητα ελέγχου».

Υπενθυμίζεται ότι ΝΕΑ ΠΑΣΕΓΕΣ και Σ.Α.Σ.Ο.Ε.Ε συνιστούν τους δύο μοναδικούς συνεταιριστικούς φορείς της Ελλάδας, στους οποίους εντάσσεται η πλειοψηφία των Αγροτικών Συνεταιρισμών που λειτουργούν στη χώρα μας.

Ο κ. Βορίδης υπογράμμισε ότι η συγκεκριμένη διάταξη αποτέλεσε προϊόν διαβούλευσης και αντικείμενο συνεννοήσεως με τους δύο συνεταιριστικούς φορείς με τους οποίους συζήτησε το προηγούμενο χρονικό διάστημα, αποσπώντας τη σύμφωνη γνώμη τους, προσθέτοντας ότι «αυτό ήταν το κρίσιμο, το μεγάλο και το σημαντικό».

Στην προσπάθεια του κ. Αραχωβίτη να υποβαθμίσει τους δύο συνεταιριστικούς φορείς αποκαλώντας τους «σωματεία», ο κ. Βορίδης του υπενθύμισε ότι παραμένουν σωματεία καθώς η διάταξη που έφερε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για τα δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια όργανα από το 2016 και έπειτα «ουδόλως λειτούργησε» και αντέτεινε ότι στο νέο νομοσχέδιο υπάρχει διάταξη που προβλέπει τη σύσταση Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘ.Ε.Α.Σ.) που θα αποτελέσει την εθνική συντονιστική οργάνωση των Αγροτικών Συνεταιρισμών.

Κλείσιμο
Προηγουμένως, ο κ. Βορίδης είχε ενημερώσει την Επιτροπή ότι στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο θα κατατεθεί τροπολογία για το θέμα της δακοκτονίας καθώς επίσης και δεύτερη τροπολογία με την οποία ρυθμίζονται τα θέματα της ευθύνης των αλληλεγγύως ευθυνομένων προσώπων των διοικήσεων των συνεταιρισμών.

Η συζήτηση συνεχίζεται την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης