Σύνοδος Κορυφής - Μητσοτάκης: Μαξιμαλιστικές οι θέσεις των τεσσάρων - Είμαστε μακριά από συμφωνία

mi000

Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της στην ΕΕ, η προανακριτική θα κάνει τη δική της είπε για τις εξελίξεις στην Αθήνα -  Μόλις 20 λεπτά διήρκεσε η συνεδρίαση των αρχηγών της ΕΕ λόγω των διαφωνιών

Σαφείς αιχμές για τις τέσσερις χώρες του βορρά που επιδιώκουν τη... συρρίκνωση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού άφησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά το τέλος της συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες που ολοκληρώθηκε χωρίς συμφωνία για τα οικονομικά της Ένωσης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για μαξιμαλιστικές απόψεις με τις οποίες προσήλθαν στο τραπέζι ενώ σημείωσε με έμφαση ότι οι πλούσιες χώρες του βορρά είναι οι ωφελημένες από τη λειτουργία της ενιαίας αγοράς.

«Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν και τις χώρες που παίρνουν πόρους. Αλλά σκέφτηκε κανένας τα κέρδη των χωρών που πληρώνουν από τις πολιτικές συνοχής; Έχουμε σκεφτεί ότι έχουμε χάσει δυναμικό – νέους επιστήμονες- που τους πληρώσαμε για να σπουδάσουν και έχουν πάει στις χώρες αυτές;», είπε ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο κλαμπ των ισχυρών.

Παράλληλα ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε τις κόκκινες γραμμές της ελληνικής κυβέρνησης στην κρίσιμη διαπραγμάτευση η οποία όπως επανέλαβε αρκετές φορές θα κρατήσει πολύ καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες.  «Θεωρούμε αδιαπραγμάτευση τη στήριξη των δύο παραδοσιακών πυλώνων της ΕΕ, την Κοινή Αγροτική Πολιτική και την Πολιτική Συνοχής» τόνισε ο πρωθυπουργός

Παρακολουθήστε τη συνέντευξη του πρωθυπουργού
«Η ίδια η ΕΕ και η Κομισιόν έθεσε ένα φιλόδοξο πλαίσιο στόχων, όπως η κλιματική αλλαγή και ο ψηφιακός μετασχηματισμός. Όλες αυτές οι πολιτικές θέλουν πόρους για να χρηματοδοτηθούν. Αλλά θεωρούμε αδιαπραγμάτευτη τη στήριξη των δύο βασικών πυλώνων, όπως η ΚΑΠ και οι πολιτικές συνοχής, που πρέπει να χρηματοδοτούνται επαρκώς», είπε ο κ. Μητσοτάκης. «Κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους», φωτογραφίζοντας τέσσερις χώρες της ΕΕ που ζητούσαν περικοπή του προϋπολογισμού ώστε να φτάσει κάτω από το 1% του ΑΕΠ της ΕΕ σημείωσε αρχικά ο πρωθυπουργός.

Ο πρωθυπουργός τόνισε πως η Ελλάδα προσήλθε με τις εξής θέσεις στη Σύνοδο: «Την ανάγκη να προστατέψουμε το εισόδημα των αγροτών, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε περισσότερους πόρους για τις πολιτικές συνοχής, με απλά λόγια ένα νέο και μεγαλύτερο ΕΣΠΑ, εμπροσθοβαρές που θα υποστηρίζει την ανάπτυξη, την ανάγκη να εξασφαλίσουμε πόρους για να κάνουμε πράξη την απολιγνιτοποίηση σε περιοχές της χώρας που είναι εξαρτημένες από την εξόρυξη λιγνίτη και την ανάγκη να έχουμε πολιτικές στήριξης στις χώρες που έχουν εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, πολιτικές που αφορούν τη μετανάστευση, τη φύλαξη των συνόρων και τη Frontex. (…) Δεν μπήκαμε σε συζήτηση για τις εθνικές πολιτικές, γιατί οι διαφορες είναι πολύ μεγάλες, αλλά οι προτεραιότητες αυτές, είναι κόκκινες γραμμές μας».

Επισήμανε πως είναι χρήσιμο σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφεύγει κανείς την υπερβολική δραματοποίηηση.
IMG_8593-copy-_1_

«Γνωρίζαμε εξαρχής ότι αυτή ήταν μια πολύ δύσκολη διαπραγμάτευση. Επιπλέον η ιστορία μάς διδάσκει ότι τέτοιες σύνθετες συμφωνίες, που αφορούν την καρδιά των πολιτικών μας, τους πόρους δηλαδή που είμαστε διατεθειμένοι να διαθέσουν ως Ευρώπη για την επόμενη εξαετία, δεν επιτυγχάνονται κατά κανόνα στην πρώτη προσπάθεια» προσέθεσε και σημείωσε πως η Ευρώπη καταλήγει σε λύσεις μετά από διαδικασίες μερικές φορές παίρνουν αρκετό χρόνο, πολύ κόπο και πολύ προσπάθεια.

Διερωτώμενος γιατί βρεθήκαμε σε αυτή τη δύσκολη κατάσταση, ο πρωθυπουργός είπε πως από τη μια μεριά η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου στερεί από τον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό μια σημαντική χώρα συνεισφοράς και συμπλήρωσε: «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει θέσει ένα πλαίσιο εξαιρετικά φιλόδοξο πολιτικών που αφορούν το μέλλον της Ευρώπης, όπως πολιτικές που έχουν να κάνουν με τη μετάβαση σε μια οικονομία τελικά εκπομπών άνθρακα έως το 2050, πολιτικές που έχουν να κάνουν με τον ψηφιακό μετασχηματισμό των κοινωνιών μας, πολιτικές που έχουν να κάνουν με την προστασία των συνόρων μας. Και όλες αυτές οι πολιτικές χρειάζονται πρόσθετους πόρους για να μπορέσουν να χρηματοδοτηθούν».

Σε αυτό το σύνθετο μήνυμα είπε πως προστέθηκε και η επιμονή τεσσάρων μεσαίων ευρωπαϊκών χωρών, συνεισφορέων, ότι ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν έπρεπε με τίποτα να ξεπεράσει το 1% του Ακαθάριστου Εθνικού Εισοδήματος της ΕΕ. Με άλλα λόγια, επισήμανε πως κάποιοι επέμειναν ότι θα πρέπει να κάνουμε περισσότερα με λιγότερους πόρους.

...«Οι τέσσερις χώρες προσήλθαν με εντελώς μαξιμαλιστικές αποψεις... Μιλάμε για τις χώρες που πληρώνουν αλλά πρέπει να ξέρουμε ότι αυτές είναι οι ωφελημένες από την ενιαία αγορά» σημείωσε επίσης ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός ρωτήθηκε και για τις εξελίξεις στην Αθήνα με τους προστατευόμενους μάρτυρες της υπόθεσης Novartis: «Κανένα σχόλιο. Η κυβέρνηση κάνει τη δουλειά της σε μια εξαιρετικά περίπλοκη διαπραγμάτευση, η Ελλάδα ήταν στο κέντρο των συζητήσεων, όχι μόνο για τα εθνικά μας συμφέροντα, αλλά γιατί η γνώμη μας στην ΕΕ μετράει. Η προκαταρκτική επιτροπή θα κάνει τη δουλειά της». 
IMG_8549-copy-_2_

Αδιέξοδο

Χωρίς συμφωνία για το επόμενο πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο της περιόδου 2021-27, ολοκληρώθηκε η έκτακτη σύνοδος κορυφής των ηγετών των κρατών-μελών της ΕΕ.

Η συνεδρίαση, που ξεκίνησε 20 ώρες μετά τη διακοπή της προηγούμενης, ολοκληρώθηκε περίπου 20 λεπτά μετά την επανέναρξή της.

Πώς έληξε άδοξα η συνεδρίαση μετά από 20 λεπτά.  Οι εργασίες της συνόδου ξεκίνησαν στις 19:00 (20:00 ώρα Ελλάδας), μετά από περίπου είκοσι ώρες διακοπή.

Ήδη, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε επιχειρήσει τις προηγούμενες ώρες με διμερείς συναντήσεις και επαφές να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των χωρών που εισφέρουν στον προϋπολογισμό και αυτών που είναι ωφελούμενες.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκαν και συναντήσεις σε άλλο διαπραγματευτικό πλαίσιο. Μεταξύ άλλων, πραγματοποιήθηκε εξαμερής συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, την καγκελάριο της Γερμανίας, 'Αγκελα Μέρκελ, τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν και τους πρωθυπουργούς της Ιταλίας, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας.

Επίσης, ο πρωθυπουργός συμμετείχε το πρωί και στη συνάντηση των χωρών της ομάδας Φίλων της Συνοχής.

Ωστόσο, τελικά οι μετέχοντες δεν κατέληξαν σε συμφωνία, με κυβερνητικές πηγές να εκτιμούν νωρίτερα ότι δεν αποκλείεται να συγκληθεί και νέα έκτακτη σύνοδος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (19)

@

Καλά η κυβέρνηση που είναι να μας ενημερώσει ???? Τι έγινε τελικά? Θα ξανα γίνη η σύνοδος? (δεν το βλέπω, αλλά θα δούμε) Ίσως οταν, και εαν, βγει, ο κύριος Στέλιος, για να μας πει τα αποτελέσματα της συνοδου, θα μας πει κσι την επόμενη ημερομηνία.

Τακης

Τώρα πιά είναι πολύ αργά για την χώρα. Ηταν τυχαίο που διέλυσαν την βιομηχανία και την Γεωργία στην χώρα για να μας κάνουν τα γκαρσόνια της Ευρώπης? Δεν θέλουν λοιπών και κύριος η Γερμανία, να υπάρχουν βαριές βιομηχανίες στην χώρα. Θυμαστε κάποτε τής επιδότησης πού έδιναν στους Γεωργούς? Αγρανάπαυση χωραφιού, αγροαναπαυση γιατι? Θυμάστε κάποτε που έδιναν επιδότηση για αποξήλωση δενδρύλλιων κυριος αμπελιών? Και μετά τη βλέπανε στά χωράφια? Φωτοβολταϊκά. Ε λοιπών αυτες θα είναι η επενδύσεις στην χώρα, Θα έρχονται λοιπών επενδυτές π.χ. απο Γερμανία, και θα φτιάχνουν πάρκα χιλιάδων στρεμμάτα. Θα έρχονται και θα φτιάχνουν αιολικα πάρκα. Έτσι λοιπών η μόνες επενδύσεις που θα γίνουν στην χώρα, θα είναι. Για τον ορυκτό πλούτο, την ενεργεια, (,Ηλιος, αέρας) και στον τουρισμό, π.χ. Ελληνικό.κ.α Αλωστε έχετε ακούσει έστω για μια, μια βιομηχανια? Και ετσι λοιπών για βαριές βιομηχανικές (ραχοκοκαλιά της οικονομίας) θα πρέπει να της ξεχάσουμε. Άλλωστε της είχαμε κάποτε και της κλείσαμε, ακόμα και πολυεθνικές, και τώρα θα ανοίξουμε καινούργιες?

Έλληνας Χριστιανός Ορθόδοξος

Έξω από Ευρώ, ΕΕ και Νάτο. (παρακαλώ να δημοσιευθεί)

Δες φάτσα το βλαμμένο

απορώ πως δεν έχουν μπουκαρει οι Τούρκοι ακόμα με τον κλόουν!!

Δες φάτσα το βλαμμένο

απορώ πως δεν έχουν μπουκαρει οι Τούρκοι ακόμα με τον κλόουν!!

Χρήστος

2015: Γερά Γερούν, βάστα Σόιμπλε! 2020: Αυτοί οι μαξιμαλιστές οι βορειοευρωπαίοι που εσχάτως μας ρίχνουν κι άκυρα στις συνόδους για την Λιβύη. Ρε πώς τα φέρνει η ζωή, να δεις που σε λίγο θα κάνουν και σημαία τους τις ηχογραφήσεις του Βαρουφάκη! Κατά τα άλλα με την νέα κυβέρνηση είχε αλλάξει το κλίμα και θα λαμβάναμε και πράσινο φως για μείωση πλεονασμάτων, πράσινα άλογα ίσως. Στο μεταξύ ο Κούλης έσπευσε τον Σεπτέμβριο να δώσει εντολή να μπει άμεσο λουκέτο στην λιγνιτοπαραγωγή περιμένοντας ότι θα πριμοδοτούσαν έξτρα την Ελλάδα οι ισχυροί της Ευρώπης γι΄αυτή την απόφαση. Τώρα βλέπει ότι τελικά δεν υπάρχει καμία τέτοια πρόθεση. Να δεις που θα έχουμε άλλη μια κωλοτούμπα γιατί ο λογαριασμός δεν βγαίνει από την χασούρα που θα προκύψει σε Δυτική Μακεδονία & Αρκαδία. Και κοντεύει άνοιξη, θα ανοίξει κι ο καιρός και θα έχουμε πάλι καραβιές με νεοεισερχόμενους από τα Τουρκικά παράλια που δεν ξέρουμε τι θα τους κάνουμε. Αχ αυτοί οι πρωθυπουργοί μας με τις αυταπάτες τους! Ευρώ κι Ε.Ε κι ας τρώμε πέτρες!

Καταλάβατε επιτέλους?

Κομμένα και ραμμένα όλα στα μέτρα και τα συμφέροντα των Γερμανών. Ποια εε, ένας μηχανισμός είναι που βοηθά την Γερμανία να εξάγει χωρίς δασμους και να γίνονται οι μεταφορές χωρίς ελέγχους στα σύνορα, δηλαδή πολύ μεγάλο το κέρδος για αυτούς. Και εμείς απαγορευτικό από την Γερμανία για επενδύσεις στην βιομηχανία, μόνο στον τουρισμό μας επιτρέπουν. Και λεφτά μόνο για να κρατάμε τους λαθρομετανάστες, για τον λαό και την ανάπτυξη τίποτα. Ας πάρουν οι Γερμανοί λοιπόν τα λεφτά για τους μετανάστες και να τους πάρουν όλους εκεί, σωστά? Για αυτό σοβαρευτειτε, αφήστε δομές και σπίτια για τους λαθρομετανάστες και να δούμε τι μπορεί να κάνουμε για τα συμφέροντα της χώρας και του λαού. Πάντως να παραδεχτούμε πως ο Μητσοτάκης είναι ο μόνος έως τώρα πρωθυπουργός που έστω κάτι ψελλίζει γιατί επί τσιπρα θυμάστε. Δώσε ότι θες αφέντη μ' ήταν ο τύπος.

Γιώργος

Το ψέλλισε είναι για τα μάτια του κόσμου. Συμπληρώνω στα παραπάνω ότι όλα γίνονται για να εισπράττει η Γερμανία σε σκληρό νόμισμα το ευρώ. Ίσως η μόνη λύση να ήταν η έξοδος από το ευρώ το 2013. Χωρίς GREXIT δεν πρόκειται να ανακαμψουμε ποτέ και σας μιλάω ως γέννημα θέμα νεοδημοκρατης

και κλαμα οι ευρωλαγνοι

το τσιρκο της ε.ε τελειωνει...περαστικα στους μενουμευρωπεους..

JOY

καλά αυτός δεν είπε κάτι για βέτο όταν δεν τον κάλεσαν για την Λιβύη ????? που να σας πάρουν σοβαρά ρε γατάκια ούτε μια τρίχα δεν είστε από του έρντο..... ανόητη.

Παλιός δεξιος

<<Τι ψάχνουμε να βρούμε>> Εαν ηταν καλοί και ικανοί αυτοι. Θα πήγαινε ο Σύριζα, απο 3% στο 37%.? Για όνομα του θ...

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης