New Europe: «Αυτός είναι ο κόσμος μας» - Το εντυπωσιακό εξώφυλλο με Μητσοτάκη, Τραμπ και ηγέτες

our-world-arthro

Γεμάτο συμβολισμούς το εξώφυλλο και στο επίκεντρο ο Ελληνας πρωθυπουργός, τιμώμενο πρόσωπο της επετειακής έκδοσης - Εστιάζει στη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της δημοκρατίας και στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα μας

Το τιμώμενο πρόσωπο της επετειακής, δεκαετούς έκδοσης του «Our World», του ετήσιου περιοδικού που εκδίδεται από την εφημερίδα New Europe που κυκλοφορεί και σε συνεργασία με τους New York Times, είναι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Η έκδοση έχει διεθνή χαρακτήρα και σε αυτή μιλούν πάνω από 50 ηγετικά πρόσωπα της διεθνούς πολιτικής σκηνής. Φέτος εστιάζει, όπως φαίνεται και στο εξώφυλλό του, στη συμβολή της Ελλάδας στη γέννηση της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας δημοκρατίας και στο νέο κεφάλαιο που ανοίγει για τη χώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο κόσμος μας, που μεταβάλλεται διαρκώς, θυμίζει ότι η μοναδική βεβαιότητα είναι πως όλα αλλάζουν. Κάποιες φορές στη σημερινή εποχή συμβαίνουν πράγματα που δημιουργούν την αίσθηση ότι ο κόσμος μας καταρρέει. Οι ηγέτες του σύγχρονου κόσμου συζητούν, διαγωνίζονται, επιδίδονται σε παίγνια, προσπαθούν να μετασχηματίσουν τον κόσμο και να κατανικήσουν τους αντιπάλους τους, πολλές φορές εξαπατούν τους συμμάχους τους ή ακόμη και τους ίδιους τους πολίτες των χωρών τους.

Στο πρωτοσέλιδο του New Europe, η σύγχρονη διεθνής πολιτική κονίστρα μοιάζει με μια ρωμαϊκή αγορά. Τα θεμέλια της οποίας στηρίζονται στις Καρυάτιδες, που αποδεικνύουν τη στενή συνάφεια με τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Και είναι σε όλους προφανές ότι οι ρίζες του σύγχρονου δυτικού πολιτισμού εκκινούν στην αρχαία Ελλάδα. Όσο κι αν ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον βγάζει την χώρα του από την ΕΕ αλλά θέλει να διατηρήσει τα οφέλη της κοινής ευρωπαϊκής αγοράς και να κρατήσει -σαν ένας κοινός τυμβωρύχος- στο Βρετανικό Μουσείο τα γλυπτά του Παρθενώνα.

Την ίδια ώρα ο Ντόναλντ Τραμπ με τον Βλαντίμιρ Πούτιν παίζουν ναυμαχία, σε μια εικόνα που δείχνει ότι οι ισχυρές χώρες αντιμετωπίζουν ολόκληρο τον πλανήτη σαν να είναι ιδιοκτησία τους και είναι έτοιμοι να κάνουν τα πάντα για να διατηρήσουν ή να αυξήσουν τις σφαίρες επιρροής τους.

Μέσα σε αυτό το περιβάλλον ο Κυριάκος Μητσοτάκης βρίσκεται στο κέντρο των εξελίξεων και συνομιλεί με την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάινεν. Η καταιγίδα για την Ελλάδα πέρασε, οι ιδέες για Grexit -τι είχες Γιάνη, τι είχα πάντα;- αποδείχθηκαν φρούδες και η ζωή συνεχίζεται. Με τις φωτιές στην Αυστραλία να απειλούν όχι μόνο τα κοάλα αλλά και ολόκληρο το οικοσύστημα, τα φίδια να θεωρούνται πηγή από την οποία γεννιούνται κορωνοϊοί δυνητικά θανατηφόροι για τον παγκόσμιο πληθυσμό.

Τον Ερντογάν να βρίσκεται στο ευρωπαϊκό περιθώριο, αλλά να συζητά ακόμη με τους Ευρωπαίους, αν και βρίσκεται ένα βήμα πριν την έξοδο από την ευρωπαϊκή οικογένεια. Στον αντίποδα ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν προσπαθεί να αναρριχηθεί στην κορυφή της Ευρώπης, σε μια θέση η οποία μέχρι σήμερα ήταν κατειλημμένη από τον (ή την) καγκελάριο της Γερμανίας. Είπαμε, όμως, οι εποχές αλλάζουν και πλέον η Μέρκελ παίρνουν τη θέση της στα δεξιά της ευρωπαϊκής ιστορίας, δίπλα από τις αιώνιες Καρυάτιδες...

Στο άρθρο του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρεται στην αλλαγή του κλίματος στην Ελλάδα μετά τις εκλογές. «Δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια», αναφέρει ο πρωθυπουργός.

Όπως λέει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, «η Ελλάδα σήμερα δείχνει στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική, δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος».

«Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία», τονίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

0576706d-3217-4e31-b696-a4a8da86dbaf


Το άρθρο του Κυριάκου Μητσοτάκη

«Θέτουμε τις βάσεις για το μέλλον μας»

Η προοδευτική διακυβέρνηση απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία. Αυτή είναι η πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει σήμερα η Ευρώπη, και η Ελλάδα είναι αυτή που δείχνει τον δρόμο.

Μετά από μια δεκαετή κρίση που έφερε πόνο και απελπισία, η χώρα μου έχει ανακάμψει ως μια θετική δύναμη γεμάτη προοπτικές και αποτελεί θετικό παράδειγμα για πολλούς. Έχουμε κάνει άλματα προόδου από τότε που η Ελλάδα αντιμετωπιζόταν αποκλειστικά ως πολιτικός κίνδυνος. Όσα συνέβησαν την τελευταία δεκαετία ήταν, από πολλές απόψεις, απόρροια του λαϊκισμού και του πελατειακού συστήματος. Έχοντας αντικρίσει ευθέως την άβυσσο, ο ελληνικός λαός βίωσε την κάθαρση και γύρισε την πλάτη στις ακραίες πολιτικές.

Μολονότι τα αντισυστημικά κόμματα προσπαθούν να αλλοιώσουν τις δημοκρατίες μας, η Ελλάδα αποτελεί τη θετική εξαίρεση στην ΕΕ, καθώς έχει αφήσει πίσω της αυτά τα κόμματα.

Από τον Βορρά ως τον Νότο και από τη Δύση ως την Ανατολή, η ακροδεξιά συνεχίζει την ανοδική της πορεία εντός και εκτός των συνόρων της Ευρώπης. Ωστόσο, στην Ελλάδα η πορεία αυτή έχει ανακοπεί. Η Χρυσή Αυγή, ένα ακραίο φασιστικό πολιτικό μόρφωμα, βρίσκεται πια εκτός Κοινοβουλίου και έχει επιστρέψει στο 2% που ανέκαθεν συγκέντρωνε η ακροδεξιά στην Ελλάδα, μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας το 1974. Αυτή η μεταστροφή είναι μια αχτίδα ελπίδας αλλά και μια εικόνα του τι μέλλει γενέσθαι για τη δημοκρατία στην Ευρώπη.

Υπάρχει μια αισιόδοξη οπτική που προκύπτει από την ελληνική κρίση. Ασφαλώς, η μακρά και επίπονη περίοδος της κρίσης κόστισε χρόνο και χρήμα στον ελληνικό λαό. Ωστόσο, παρά τις δυσκολίες και τα προβλήματα, οι πολίτες κατάφεραν τελικά να δουν την αλήθεια πίσω από τη ρητορική των δημαγωγών τόσο της αριστεράς όσο και της δεξιάς και να υπερβούν την πολιτική του φόβου και του μίσους. Ενώ κάποτε η Ελλάδα θεωρούνταν για κάποιους παράγοντας ρίσκου, τώρα βλέπουν μια χώρα που αποτελεί παράδειγμα ασφάλειας, λογοδοσίας και ευκαιριών.

Σήμερα έχω το καθήκον και παράλληλα το προνόμιο να είμαι επικεφαλής της πρώτης  κυβέρνησης ύστερα από  δέκα χρόνια που έχει καθαρή εντολή για μεταρρυθμίσεις και την απόλυτη πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Με αυτή την ώθηση και την εμπιστοσύνη που μας έδειξε ο λαός, ήδη κινούμαστε με πολύ μεγάλη ταχύτητα. Δεν υπάρχει αμφισβήτηση οτι ήδη καταγράφεται αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και ότι η Ελλάδα επέστρεψε στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου, για πρώτη φορά μετά από δώδεκα χρόνια. Είμαι περήφανος για όσα έχουμε πετύχει, γνωρίζω όμως και πόσο σκληρή δουλειά μας περιμένει ακόμη. Και επίσης δεν υπάρχει αμφισβήτηση ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου, έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας, κυρία Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας.

Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη ότι οι πολίτες μπορούν να εκτιμήσουν και να ενστερνιστούν τα οφέλη αυτών των ενίοτε δύσκολων πολιτικών αποφάσεων, όπως κι εμείς θα πρέπει να έχουμε πίστη στις δυνάμεις μας και να υποστηρίξουμε αυτές τις δύσκολες αποφάσεις.
Ο χρόνος είναι καίριας σημασίας στην πολιτική και στην ιστορία και εμείς δεν έχουμε καθόλου χρόνο για χάσιμο. Η Ελλάδα σήμερα δείχνει στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή, αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος. Η ΕΕ και συγκεκριμένα η Ευρωζώνη, θα πρέπει να βρουν έναν τρόπο να επανέλθουν στον δρόμο της ανάπτυξης, διαφορετικά θα βρεθούν αντιμέτωπες με τη στασιμότητα και την παρακμή. Η «πράσινη» ανάπτυξη την οποία επιδιώκουμε είναι μια μορφή οικολογικού νεο-κεϋνσιανισμού.

Καθώς η οικονομία αναπτύσσεται, το ίδιο αυξάνονται οι ευκαιρίες αλλά και το καθήκον για δημόσιες επενδύσεις, προκειμένου να χαράξουμε τη σωστή πορεία. Αυτή τη φορά, οι επενδύσεις πρέπει να κατευθυνθούν προς μια ριζική πράσινη αναδιάρθρωση που θα τονώσει την οικονομία και θα πετύχει τους στόχους για μια ΕΕ με ουδέτερο ισοζύγιο άνθρακα έως το 2050.

Για εμάς, η ατζέντα της ΕΕ για την «πράσινη» ανάπτυξη που θα καταπολεμήσει την κλιματική αλλαγή είναι απλή, αλλά ταυτόχρονα πολυδιάστατη. Η Ελλάδα προσυπογράφει πλήρως την ατζέντα της ΕΕ για το Κλίμα, όπως παρουσιάστηκε από την πρόεδρο της Επιτροπής, κυρία Ursula von der Leyen. Παράλληλα, κάνουμε όλα όσα μπορούμε, επιταχύνοντας τη σταδιακή κατάργηση του άνθρακα, ενώ δεσμευθήκαμε ότι θα διακόψουμε και την ηλεκτροπαραγωγή από λιγνίτη έως το 2028, πολύ νωρίτερα από ό,τι προβλεπόταν. Για να κατανοήσει κανείς τι σημαίνει αυτό, θα πρέπει να επισημάνουμε ότι η Ελλάδα είναι χώρα παραγωγής λιγνίτη. Αυτή την πραγματικότητα θα πρέπει, όμως, να την αφήσουμε πίσω μας -είναι κάτι που ανήκει στο παρελθόν. Το μέλλον για την Ελλάδα είναι να αποκτήσει ηγετική θέση στην παραγωγή ηλιακής και αιολικής ενέργειας, όχι απλώς για την κάλυψη των εγχώριων αναγκών αλλά και για τον εφοδιασμό άλλων χωρών.

Η Ευρώπη δείχνει το δρόμο και θα συνεχίσει να μας καθοδηγεί στην πορεία για την πράσινη ανάπτυξη, η οποία αντανακλά τις προοπτικές μας και είναι η δέσμευσή μας για το μέλλον. Όμως, το 2020 είναι και μια χρονιά με ακόμη περισσότερες προκλήσεις: το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο, η εύρεση της σωστής ισορροπίας μεταξύ των θεμελιωδών πολιτικών γεωργίας και συνοχής της ΕΕ, η αντιμετώπιση των αυξανόμενων προκλήσεων της μετανάστευσης, της εκπαίδευσης, της έρευνας και της ενεργειακής μετάβασης, η διεύρυνση της ΕΕ στα δυτικά Βαλκάνια, και ασφαλώς η νέα σχέση της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο. Είμαι βέβαιος ότι ο Charles Michel, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, θα αντιμετωπίσει προσεκτικά και με συνέπεια αυτές τις σύνθετες προκλήσεις. Ταυτόχρονα, καθώς οι ΗΠΑ απομακρύνονται από την Κίνα και εξακολουθεί να επικρατεί αστάθεια στη Μέση Ανατολή, πιστεύω ότι η ΕΕ θα πρέπει να καταλάβει έναν ευρύτερο χώρο στην εξωτερική της πολιτική, ενώ ευελπιστώ ότι ο Josep Borrell θα αναλάβει μεγαλύτερο και πιο ενεργό ρόλο με την ιδιότητα του Ύπατου Εκπροσώπου.

Είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν. Το να ξέρουμε που θέλουμε να πάμε δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει, ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν τον σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο. Ο μόνος τρόπος για να ελπίζουμε σε ένα καλύτερο μέλλον είναι να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις του σήμερα. Πιστεύω ακράδαντα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Είναι η κιβωτός που μπορεί να εξασφαλίσει ένα καλύτερο μέλλον για όλους μας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Δημήτρης

Η εικόνα του περιοδικού είναι εμπνευσμένη από τον σπουδαίοπίνακα του Ραφαήλ " Η Σχολή των Αθηνών".

Κοίτα να δεις τι μαθαίνει κανείς!!

Για ποια Ελλάδα μιλάμε; Για την Αποικία; Και για ποιον πολιτισμό; Τον ελληνικό που τον εκπροσωπούν οι "έλληνες" πολιτικοί; Διαφθορά, κλεψιά, φθόνος, λαιμαργία και δε συμμαζεύεται; Και δλδ ο "ελληνικός" πολιτισμός θέλει να αφανίσει τους Έλλην; Και πως γίνεται αυτό;

χαχαχαχα

δηλ.το προβλημα του μητσοτακη ειναι η χρυση αυγη τωρα λεει που εφυγε απο τη βουλη θα φτιαξουν ολα!

egw

Πως θα εξάγεις ενέργεια ρε Κυριάκο, με πανάκριβες ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά που θα αγοράσεις από την κάθε simens των Γερμανών ?. Θες να μας κλείσεις τα εργοστάσια που δουλεύουν με τον ΔΙΚΟ ΜΑΣ λιγνίτη και να διοχετεύσεις τους οικονομικούς πόρους της χώρας προς τα εργοστάσια της Γερμανίας , για να διατηρήσουν αυτοί το βιοτικό επίπεδό τους , δημιουργώντας στην Ελλάδα ανθρωπιστική κρίση?. Είναι δυνατόν , πράσινη ανάπτυξη δεν είχαμε και με τον Γιωργάκη τον Παπανδρέου?. Είναι λυπηρό αυτό που κάνεις αντί να δημιουργήσεις εργοστάσια και θέσεις εργασίας κλείνεις και αυτά που έχουν μείνει .

Thanos

Ο λιγνίτης είναι το χειρότερο καύσιμο από περιβαλλοντικής πλευράς. Έχει χαμηλή θερμογόνο δύναμη και δυσανάλογα μεγάλα ποσοστά καυσαερίων ανά btu. Αν πήγαινες μια βόλτα στη περιοχή των λιγνιτωρυχείων Πτολεμαϊδας, θυμίζει σεληνιακό τοπίο. Είναι καιρός να σταματήσει η εξώρυξη και η χρήση λιγνίτη. Με την λογική σου, επειδή έχουμε και ΔΙΚΟ ΜΑΣ Αμίαντο στη περιοχή Κοζάνης, θα έπρεπε να αρχίσουμε ξανά να τον χρησιμοποιούμε;

Alexander

Πονάνε τα γκρουπουσκουλα του ΣΥΡΙΖΑ Με τον Σκουρλέτη αρχηγό το 3% είναι κοντά συντροφιά!!!Γκουντ σαξες στον Αλέξη και να θυμάται ότι αν ειναι τυπικός δεν θα έχει πρόβλημα στις τύπου Γ.

το διπλο παιχνιδι

Βέλγοι Ολλανδοί Βρετανοί Γάλλοι Ισπανοί Πορτογάλοι και τόσοι άλλοι ειχαν αποικίες και εκμεταλλεύονταν και σκότωναν και βασάνιζαν τους ντόπιους πληθυσμούς ....η Ελλάδα ρε ξεφτιλες "αλληλέγγυοι" ... αντίθετα δεν είχε αποικίες , αλλα ένιωσε στο πετσι της την "αγάπη" των μεγάλων δυναμεων ....και τον κατατρεγμο των Ελλήνων απο τις χιλιοχρονες πατριδες τους. Γιατι λοιπόν τοτε πρέπει εμείς να δεχόμαστε όλους τους δήθεν κατατρεγμένους , απο όλες τις χώρες του κόσμου ; Ωστε να γίνουμε μια σούπα φυλών και μια χωματερή ψυχών ..Ενώ εσείς τα παίρνετε χοντρά μαζί με τις ξεπουλημενες κυβερνήσεις ...για την παράνομη διακινηση αυτών που πληρώνουν εσάς. Ωστε να καταδυναστεύουν εμας .... Αρα να μην κοροϊδευόμαστε ,υπαρχει λογος που το κανουν αυτο ... Ο σημερινός κόσμος όπως τον γνωρίζουμε βασίστηκε στον Ελληνικό πολιτισμό στο Ελληνικό πνεύμα και τις αξίες ..Για να φτιάξουν αυτο τον καινούργιο κόσμο που επιθυμούν πρέπει να βασιστούν στο απόλυτο μηδέν .Ενας καινούργιος κόσμος όπου η Ελλάδα και ο Ελληνικός πολιτισμός και πνεύμα δεν πρέπει να επιζήσουν .Αρα αυτο που σήμερα υφιστάμεθα , είναι τα καρφιά που το ενα μετα το αλλο σφραγίζουν το φέρετρο του Ελληνισμού.

Πολύ σωστός

Τα είπες όλα.

Κανένα Παιχνίδι

Μιλάς για τις χιλιοχρονες πατριδες για τις οποίες οι γονείς σου αρνήθηκαν να πολεμήσουν, φτάνει πια το παραμύθι, αυτά αλλού.

ΚΟΥΛΗ

δώσε την κόρη σου έναν Αφρικανό Κογκολέζο μετανάστη. Δείξε μας έμπρακτα τον ανθρωπισμό σου και πως όλοι οι άνθρωποι είμαστε ίδιοι ανεξαρτήτου χρώματος.

sofoula

o! M.G.

Jordan

Oσο κι αν τον εκθειάζετε παραμένει Κούλης και νάνος πολιτικός...στα μάτια μας δεν θα αλλάξει ποτέ

@ Jordan

Εσύ συνέχιζε να ψηφίζεις το Αλέκσι να σε κλέβει και να σε κοροϊδεύει και να στο παίζει αριστερός καπνίζοντας πούρα σε γιοτ εφοπλιστίνας λίγες μέρες μετά τον θάνατο 100 ανθρώπων εξαιτίας του ίδιου και της γαι-Δούρου. Αν νομίζετε ότι τα ξεχάσαμε, κάνετε μεγάλο λάθος.

ΟΥ....

να μου χαθείς κομπλεξικέ συριζοτενεκέ.

ΚΚΚ Ούλης

Κούλη την μόνη ανάπτυξη που βλέπω είναι στις τιμές των προιόντων και στους λογαριασμούς!!! Τα υπόλοιπα είναι λόγια δικά σου, ακόμα και οι αναρτήσεις που μας έρχονται από το εξωτερικό. Πόσο άραγε κοστίζουν στον Ελληνικό λαό.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης