Κύπρος, Ευρωβαρόμετρο: Πάνω από έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Κύπρος, Ευρωβαρόμετρο: Πάνω από έξι στους δέκα δεν εμπιστεύονται την κυβέρνηση

Μεταξύ των θεσμών που εμπιστεύονται οι Κύπριοι, ο στρατός καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 62% και ακολουθεί η Αστυνομία με 52%

kipros1
Σχεδόν εννέα στους δέκα Κύπριους λένε ότι δεν έχουν εμπιστοσύνη στα πολιτικά κόμματα, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα τον στρατό ως τον θεσμό που εμπιστεύεται περισσότερο η πλειοψηφία, σύμφωνα με τα αποτελέσματα του Τακτικού Ευρωβαρόμετρου του φθινοπώρου 2019 για την Κύπρο.

Μεταξύ των θεσμών και Μέσων που μάλλον εμπιστεύονται οι Κύπριοι, ο στρατός καταλαμβάνει την πρώτη θέση με 62% και ακολουθεί η Αστυνομία με 52% και η τηλεόραση με 48% - την οποία ωστόσο δεν εμπιστεύεται το 49%. Στην τέταρτη θέση των θεσμών που απολαμβάνουν της εμπιστοσύνης των ερωτηθέντων κατατάσσονται οι περιφερειακές ή τοπικές δημόσιες αρχές, ενώ στην πέμπτη θέση ισοβαθμούν η ΕΕ και ο Τύπος.

Πάνω από οκτώ στους δέκα δεν εμπιστεύονται τα πολιτικά κόμματα 

Στον αντίποδα, το 87% των Κυπρίων λέει ότι μάλλον δεν εμπιστεύεται τα πολιτικά κόμματα, το 66% την Κυβέρνηση και το 63% τη Βουλή. Ακολουθεί η δημόσια διοίκηση με 61%, τα Ηνωμένα Έθνη με 59% και η δικαιοσύνη και το εθνικό νομικό σύστημα με 58%.

Εξάλλου, το ποσοστό των Κυπρίων που δηλώνει ευχαριστημένο με τον τρόπο που λειτουργεί η δημοκρατία στην Κύπρο ανέρχεται σε 46% και είναι κάτω του μέσου όρου των 28 κρατών μελών, στο 54%.

Επίσης, το 37% των Κυπρίων έχει θετική εικόνα για την ΕΕ, σε σύγκριση με το 42% του μέσου όρου στην ΕΕ των 28.

Η μετανάστευση ανθρώπων από χώρες εκτός της ΕΕ προκαλεί θετικά αισθήματα στο 29% των Κυπρίων και στο 48% του μέσου όρου των Ευρωπαίων από τα 28 κράτη μέλη.

Κλείσιμο
Οι ερωτηθέντες στην Κύπρο δηλώνουν σε ποσοστό 56% αισιόδοξοι σχετικά με το μέλλον της ΕΕ, σε σύγκριση με το 58% του μέσου όρου των 28 κρατών μελών.

Σε ερώτηση ποιό θεωρούν ως το θετικότερο αποτέλεσμα της ΕΕ, υπάρχει σύμπτωση απόψεων, καθώς τόσο η πλειοψηφία των Κυπρίων, όσο και των Ευρωπαίων πολιτών ιεραρχούν ως σημαντικότερα την ειρήνη μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ και την ελεύθερη διακίνηση προσώπων, αγαθών και υπηρεσιών εντός της ΕΕ.

Η οικονομική κατάσταση της χώρας με 30% και η μετανάστευση με 29% είναι τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που αντιμετωπίζει αυτή τη στιγμή η Κύπρος, απαντούν οι ερωτηθέντες στην Κύπρο. Την ίδια ώρα ιεραρχούν την μετανάστευση με 60% και τα θέματα περιβάλλοντος, κλίματος και ενέργειας με 25% ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα για την Ευρώπη, ενώ η άνοδος των τιμών με 32% και η οικονομική κατάσταση του νοικοκυριού τους με 21% κατατάσσονται ως τα σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν τους ίδιους προσωπικά.

Εξάλλου, η πλειοψηφία των Κυπρίων πιστεύει ότι γενικά, τα πράγματα οδεύουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση με 55%, ενώ το 25% λέει ότι τα πράγματα οδεύουν προς την σωστή κατεύθυνση και 17% απαντά ούτε το ένα ούτε το άλλο. Το ίδιο απαισιόδοξος είναι και ο μέσος όρος των απαντήσεων στην ΕΕ των 28 κρατών μελών, με 56% να λέει ότι τα πράγματα οδεύουν προς την λανθασμένη κατεύθυνση, 31% προς τη σωστή, ενώ 7% απαντά ούτε το ένα ούτε το άλλο.

Στην ερώτηση για τον βαθμό ικανοποίησης της ζωής τους, η Κύπρος παρουσιάζει βαθμό ικανοποίησης 89% και βρίσκεται πάνω από τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο (84% στην ΕΕ των 28).

Όσον αφορά τους βασικούς τομείς πολιτικής, η πλειοψηφία των Κυπρίων, όπως και των υπολοίπων Ευρωπαίων, τάσσεται υπέρ της ελεύθερης διακίνησης των πολιτών της ΕΕ. Ακολουθούν οι θετικές απόψεις των Κυπρίων αναφορικά με την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας της Ένωσης, την κοινή ενεργειακή πολιτική, την κοινή εμπορική πολιτική και την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ.

Επίσης, η συντριπτική πλειοψηφία Κυπρίων και Ευρωπαίων συμφωνεί ότι η ύπαρξη ειδήσεων και πληροφοριών που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα ή είναι ψευδείς αποτελούν πρόβλημα για τη δημοκρατία γενικότερα, σε ποσοστό 90% και 79% αντίστοιχα. Το 83% των Κυπρίων και το 74% των Ευρωπαίων πιστεύουν ότι αντιμετωπίζουν τέτοιο πρόβλημα στην χώρα τους, ενώ το 79% των Κυπρίων και το 69% των Ευρωπαίων απαντούν ότι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με τέτοιες ειδήσεις και πληροφορίες.

Οι Τουρκοκύπριοι

Σύμφωνα με το Ευρωβαρόμετρο, η πλειοψηφία των Τουρκοκυπρίων θεωρεί ότι η οικονομική κατάσταση στην κοινότητά τους είναι κακή σε ποσοστό 55% ενώ το 38% λέει ότι αναμένει να παραμείνει σε αυτά τα επίπεδα για τους επόμενους 12 μήνες, σε αντίθεση με το 22% που αναμένει βελτίωση.

Οι Τουρκοκύπριοι ιεραρχούν κατά πλειοψηφία την άνοδο των τιμών και την οικονομική κατάσταση ως τα δύο σημαντικότερα ζητήματα που απασχολούν την κοινότητά τους, αλλά και τους ίδιους προσωπικά.

Ελαφρώς αυξημένο σε σχέση με το προηγούμενο Ευρωβαρόμετρο είναι το ποσοστό των Τουρκοκυπρίων που τείνουν να εμπιστεύονται την ΕΕ, με 50% το Φθινόπωρο του 2019 σε σύγκριση με 47% την προηγούμενη Άνοιξη. Επίσης, το ποσοστό των ερωτηθέντων Τ/κ που δεν εμπιστεύονται την ΕΕ μειώθηκε κατά 6 ποσοστιαίες μονάδες στο 40%.

Τα αποτελέσματα του Ευρωβαρόμετρου παρουσιάστηκαν από την Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, στο Σπίτι της ΕΕ, στη Λευκωσία.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης