Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο στην Ανατολική Μεσόγειο

Αναστασιάδης: Ο Ερντογάν αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο στην Ανατολική Μεσόγειο

Σε συνέντευξή του ο Κύπριος πρόεδρος τόνισε ότι η Τουρκία αισθάνεται πως δεν έχει περιορισμούς λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν τη χώρα στο ΝΑΤΟ 

anastasiadi
Εν μέσω κλιμακούμενων ενεργειών από μέρους της Άγκυρας, ο Κύπριος πρόεδρος καλεί τη διεθνή κοινότητα να λάβει ενεργό δράση και να μην μένει αδρανής απέναντι στις προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Η Τουρκία εκμεταλλεύεται την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και ΝΑΤΟ, για να πιέσει για μεγαλύτερη επιρροή στην Ανατολική Μεσόγειο και οι περισσότερες από τις άλλες χώρες απέτυχαν να αντιδράσουν», δήλωσε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης σε συνέντευξή του στο Bloomberg.

«Η Τουρκία αισθάνεται ότι δεν έχει περιορισμούς, λόγω των προσπαθειών των ΗΠΑ να διατηρήσουν την χώρα στη δυτική συμμαχία», δήλωσε ο Αναστασιάδης.

Όπως αναφέρεται στη συνέντευξη, ενώ η αντιπαράθεση μεταξύ Τουρκίας και ΗΠΑ έχει κάνει πολύπλοκες τις σχέσεις στο ΝΑΤΟ, οι αξιωματούχοι του οργανισμού επιμένουν ότι η διατήρηση της Τουρκίας στη συμμαχία είναι προς το συμφέρον όλων.

«Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μπορεί λοιπόν να αισθάνεται ότι έχει το ελεύθερο», τονίζει ο Αναστασιάδης.

«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα για να περιοριστούν οι κινήσεις της Τουρκίας»

Όπως ανέφερε ο Αναστασιάδης, η διεθνής κοινότητα δεν έχει ενεργήσει για να αντιμετωπίσει τις κινήσεις της Τουρκίας στη Συρία, τη Λιβύη, το Ιράκ και στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη ή το σχέδιό της να ανοίξει την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου.

Κλείσιμο
«Δεν υπάρχει αποφασιστικότητα από τις χώρες να πάρουν τα κατάλληλα μέτρα και αυτό δημιουργεί τον κίνδυνο σύγκρουσης», τόνισε, σημειώνοντας ότι η Γαλλία είναι η μόνη χώρα που έχει αναλάβει έναν ενεργό ρόλο στην περιοχή.

«Η ισχυρή γαλλική παρουσία φέρνει την ελπίδα ότι η ΕΕ θα αναλάβει πιο ενεργό ρόλο στα θέματα της Ανατολικής Μεσογείου», είπε.

Πρόσθεσε ότι η Κύπρος θα προχωρήσει με το ερευνητικό της πρόγραμμα που αφορά τους υδρογονάνθρακες και ότι οι διεθνείς ενεργειακές εταιρείες που βρίσκονται στο νησί, θα ενεργήσουν για να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους.

Παράλληλα, ο Κύπριος πρόεδρος σημείωσε ότι η επανένωση της Κύπρου θα διασφαλίσει τη μελλοντική ειρήνη και θα φέρει σημαντικά οικονομικά οφέλη. Ανέφερε ακόμα ότι η Τουρκία πρέπει να κατανοήσει ότι η επανένωση μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω εποικοδομητικής δέσμευσης.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης