Ελληνοτουρκικά: Η ανάρτηση στον ΟΗΕ του τουρκολιβυκού συμφώνου και... η έναρξη των ΜΟΕ

ΝΕΑΔΑ

Πρόκειται για τη δημιουργία τετελεσμένου, που σηματοδοτεί την απελευθέρωσή της Άγκυρας για διεξαγωγή ερευνών - Ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η ανάρτηση των συντεταγμένων θαλάσσιας δικαιοδοσίας που ορίζει το μνημόνιο, το οποίο υπεγράφη στις 27 Νοεμβρίου 2019 από την Άγκυρα και την αναγνωρισμένη λιβυκή κυβέρνηση του Φαγέζ αλ Σαράζ. Αν και αναμενόμενη, η εξέλιξη αυτή είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη, καθώς η συμφωνία που η Αθήνα καταγγέλλει ως «απολύτως αυθαίρετη και παράνομη», αποκτάει χαρακτήρα επίσημου εγγράφου στις βάσεις δεδομένων του ΟΗΕ.

Πρόκειται δηλαδή για τη δημιουργία τετελεσμένου, το οποίο σηματοδοτεί την απελευθέρωσή της Άγκυρας ως προς τη διεξαγωγή ερευνών. Μην ξεχνάμε ότι τόσο ο πρόεδρος, όσο και ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας έχουν επανειλημμένα δηλώσει πως σκοπεύουν να πραγματοποιήσουν νέες υποθαλάσσιες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επικαλούμενοι αυτό το μνημόνιο.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η χρονική στιγμή. Σήμερα Δευτέρα, ξεκινά ο τεχνικός διάλογος σε στρατιωτικό και διπλωματικό επίπεδο για τα ΜΟΕ (μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης) ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Μένει να αναρωτιέται κανείς τί μέτρα εμπιστοσύνης είναι αυτά από τη στιγμή που μόνο από τις αρχές του έτους έως και τις 13 Φεβρουαρίου η Τουρκία προχώρησε σε συνολικά 837 παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου. Πέρυσι, στο ίδιο διάστημα ήταν οι μισές (413).

Σαν να μην έφτανε αυτό, ο Ταγίπ Ερντογάν μόλις το Σάββατο ανακοίνωσε πως ένα τρίτο γεωτρύπανο θα κινηθεί μέσα στις επόμενες ημέρες στη συγκεκριμένη θαλάσσια περιοχή, για να ξεκινήσει νέες έρευνες για κοιτάσματα υδρογονανθράκων.  «Δεν έχει αλλάξει στάση μας στο ζήτημα της Ανατολικής Μεσογείου κι αυτό φαίνεται από τη συμφωνία την οποία υπογράψαμε. Όπως ενώ είχαμε δυο γεωτρύπανα πήγαμε και αγοράσαμε και τρίτο. Έχουμε και δυο ερευνητικά πλοία. Έχουμε τώρα και τρία γεωτρύπανα. Λέμε να ξεκινήσουμε εντατικές εργασίες εδώ και με τα ερευνητικά μας πλοία αλλά και με τα γεωτρύπανα μας. Το σημαντικό όμως είναι πως με τον τρόπο αυτό βρίσκεται κάποιος εκεί και πολιτικά αλλά και στρατιωτικά. Είναι σημαντικό διότι έτσι η χώρα γίνεται αυτή που ελέγχει την περιοχή. Εμείς είμαστε η χώρα με την μεγαλύτερη ακτογραμμή. Είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε πιστά τη συμφωνία με τον κύριο Σαράτζ και θα υποστηρίξουμε το δίκαιο και τα δικαιώματα τη Λιβύης».
Όπως πάντα η Άγκυρα προαναγγέλλει τις κινήσεις της για να προετοιμάσει τη διεθνή κοινή γνώμη, αλλά στην Αθήνα δεν έχει κηρυχτεί συναγερμός εν όψει της επικείμενης κρίσης. Αντίθετα, επικρατεί ένα κλίμα, λες και οι αλλεπάλληλες αυτές δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων εκλαμβάνονται σαν ρητορική χωρίς αντίκρισμα.
Αναφορικά με τη διαπραγμάτευση για τα ΜΟΕ, η Αθήνα ζητάει να ληφθούν μέτρα για καλύτερη επικοινωνία σε όλα τα επίπεδα (αεροπορία, σύνορα στον Έβρο και έλεγχος υποβρυχίων), προκειμένου να απομακρυνθεί ο κίνδυνος ατυχήματος από τη διαρκή στρατιωτική πίεση που ασκεί η Τουρκία. Να θυμίσουμε ότι τουρκικό ερευνητικό σκάφος αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ, ενώ είχαμε και έχουμε παράνομες τουρκικές γεωτρήσεις.

Τα επόμενα βήματα της Άγκυρας θα κριθούν από τις εξελίξεις τόσο στη Συρία, όσο και στη Λιβύη. Στη Συρία οι εκεί τουρκικές δυνάμεις βρίσκονται ένα βήμα πριν από την ανοιχτή σύγκρουση με τον στρατό της Δαμασκού, ο οποίος προελαύνει, εκτοπίζοντας από περιοχές στην περιοχή του Χαλεπίου και του Ιντλίμπ τζιχαντιστές που υποστηρίζονται από την Τουρκία. Όπως είναι γνωστό, οι συγκρούσεις εκεί απειλούν να διαρρήξουν την εύθραυστη ρωσοτουρκική συνεννόηση για τη διαχείριση της κρίσης στη Συρία. Τις τελευταίες ημέρες, ο Ταγίπ Ερντογάν έστειλε στο Ιντλίμπ μία τεθωρακισμένη ταξιαρχία, δύο μηχανοκίνητες ταξιαρχίες, όπως και ειδικές δυνάμεις, αυξάνοντας τις εκεί δυνάμεις του σε 9.000 στρατιώτες.

Στη Λιβύη, αν και όλοι, συμπεριλαμβανομένης και της Τουρκίας, επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για σεβασμό του εμπάργκο όπλων, η Άγκυρα το παραβιάζει ανοικτά και συστηματικά. Το εμπάργκο πάντως έχει καταντήσει «ένα αστείο, για το οποίο είναι επιτακτική ανάγκη να λογοδοτήσουν όσοι ευθύνονται», όπως δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ΟΗΕ.

Σε περίπτωση, όμως, που η Τουρκία, παρά τα ανοικτά μέτωπά της σε Συρία και Λιβύη, στείλει σεισμογραφικό σκάφος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πολύ περισσότερο στείλει και γεωτρύπανο, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, στέλνοντας πολεμικά πλοία με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

ΣΧΟΛΙΑ (87)

DIMITRIS

1)Οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας στα 12 Νμ 2)ανακήρυξη ΑΟΖ 3) Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών 4) σφράγισμα συνόρων . Καιρός να μας κυνηγάει η Τουρκία από ότι βλέπω θα μας φοβίζει με το προσφυγικό εμείς πρέπει με εξυπνάδα να σταματήσουμε τις ροές μέσω των ροών ο Ερντογάν κάνει τρεις πολέμους γιατί και η αοζ είναι πόλεμος.Απο σήμερα θα φανούν ποιοι πολιτικοί αξίζουν πραγματικά.

Παραδώστε την εξουσία είστε επικίνδυνοι

Απέλαση ανεξαιρέτως όλων των μεταναστών κ κλείσιμο των συνόρων. Ούτε τα λεφτά της Ευρώπης θελουμε για τους μετανάστες. Να ανασταλεί αμέσως η δράση των ΜΚΟ κ να επιστραφούν τα κονδύλια πίσω. Αλλά ποιος να το κάνει ο Τσιπρούλης που τους προσκάλεσε ο ιδιος; Από το 2004 και μετα που κυβέρνησε ο σουφλακοφαγος άφησαν τη χώρα ουσιαστικα χωρις εξοπλισμό όμηρο των Τούρκων. Οι εισαγγελείς φέρουν τη βαρύτατη ευθύνη επειδή αδράνησαν κ δεν τιμώρησαν τους υπευθυνους πρωθυπουργούς κ υπουργούς των τελευταιων 15 ετών. Τώρα μένει μόνον να ξεσηκωθεί ο κόσμος κ να τους πάρει με τις πέτρες κ να πέσει αμεσως η κυβέρνηση κ να σχηματισθεί νέα κυβέρνηση απο στρατιωτικούς. Δεν καλώ σε πραξικόπημα να μην λογοκριθώ παρακαλω ζηταω ο κόσμος να επαναστατήσει κ να ρίξει την πολιτική κ δικαστική εξουσία.

Lolos

Σε περίπτωση, όμως, που η Τουρκία, παρά τα ανοικτά μέτωπά της σε Συρία και Λιβύη, στείλει σεισμογραφικό σκάφος εντός των ορίων της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και πολύ περισσότερο στείλει και γεωτρύπανο, η Αθήνα είναι υποχρεωμένη να αποτρέψει παράνομες έρευνες και γεωτρήσεις, στέλνοντας πολεμικά πλοία με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Αυτα γραφει το άρθρο στο τέλος. Ποια υφαλοκρηπίδα? γιατι σε αυτον το χάρτη που ΑΦΗΣΑΜΕ να παρουσιάσει η τουρκια, Ελληνικα νησια ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ υφαλοκρηπίδα. Παραδειγμα? το Καστελοριζο. Αρα απο τη στιγμη που αναρτηθει ο χαρτης, για να παμε στο Κατελοριζο θα περναμε απο την ... τουρκικη ΑΟΖ. Κάσος, Καρπαθος, ακομα και η Κρήτη στα Ανατολικά εχουν την ... υφαλοκρηπίδα κομμενη. Δηλαδη, Ελληνικη θαλασσα εγινε τουρκικη ΑΟΖ. Θα ηθελα τελος να πω οτι η Ελλαδα ΔΕΝ εχει δικαιωμα ουτε να σταματησει γεωτρύπανα ουτε να σταματησει ερευνητικα πλοια μεσα στην ΑΟΖ που εχει ο παρανομος χαρτης. Παρανομος για εμας γιατι οταν τον δουμε απο τον ΟΗΕ, θα ειναι νομιμος. Αρα στην ουσια ΑΦΗΣΑΜΕ την τουρκια να κανει πραγματικοτητα αυτο που ελεγε παντα. Συνεκμετάλλευση. Το να γινουν τα σκοπια "Βόρεια Μακεδονια" πήρε δεκαετιες. Το να αρπαξουν οι τουρκοι ΕΛΛΗΝΙΚΗ θαλασσα πήρε λίγα 24ωρα και μαλιστα χωρις να "ματωσει" ρουθούνι. Οποιαδηποτε επεμβαση μεσα σε αυτη την ΑΟΖ - μετα την αναρτηση του χαρτη απο τον ΟΗΕ - εκ μερους της Ελλαδας θα ειναι παράνομη και οχι μονο αυτο αλλα η τορκία θα εχει το δικαιωμα να σύρει τη χωρα μας σε διεθνες δικαστηριο ζητωντας αποζημιώσεις. Το γραφω για να καταλαβετε τη σημασια που εχει για το μελλον της Ελλαδας αυτο το "χαρισμα" που έγινε στην τουρκία. Τους ΧΑΡΗΣΑΜΕ και Ελληνικη θαλασσα και οτι πλουτο εχει ώστε να κανει εκεινη τις γεωτρήσεις.

Manos

Που είναι οι Μακεδονομάχοι τώρα οεοε?? Οι Κρητικοί? Μόκο όλοι τώρα π βγήκε ο Κυριάκος? Σπουδαίοι πατριώτες είστε ρε??? Ο άλλος π έβγαζε τα οπίσθια τι έγινε?

Φαίδωνας

Το ελληνικό πολιτικό προσωπικό έχει ήδη αποφασίσει πως προέχει η αποφυγή οποιουδήποτε κραδασμού που θα μπορούσε να επέλθει από μία στρατιωτική εμπλοκή με τους Τούρκους και ότι, για να εξασφαλίσει το μέλλον του και τη σταθερή νομή της εξουσίας, είναι απολύτως έτοιμο να παραχωρήσει στην Τουρκία οτιδήποτε αυτή επιθυμεί. Το μόνο που απομένει τώρα είναι να βρεθεί η κατάλληλη μεθόδευση ώστε να μην αντιδράσει ο ελληνικός λαός στη νέα εθνική προδοσία που θα ακολουθήσει εκείνη της Μακεδονίας. Και είναι αυτονόητο ότι ΔΕΝ πρόκειται να αντιδράσουμε όσο κοντά κι αν πλησιάσουν στο Καστελόριζο, στη Ρόδο, στην Κάρπαθο ή στην Κρήτη. Θα επαναληφθεί δηλαδή ακριβώς η φαρσοκωμωδία που έγινε και όταν παραβιάστηκε η κυπριακή ΑΟΖ. Όταν οι Τούρκοι θα κάνουν σεισμογραφικές έρευνες η ελληνική κυβέρνηση θα λέει :εντάξει, μην μεγαλοποιούμε το ζήτημα, δεν τρύπησαν κιόλας! Όταν οι Τούρκοι θα στείλουν πλωτό γεωτρύπανο και θα τρυπήσουν εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας θα αρκεστούμε να το παρακολουθούμε από μακριά χωρίς να το διώχνουμε, και το τροπάριο της κυβέρνησης και των φιλικών σ’ αυτή ΜΜΕ θα αλλάξει σε : εντάξει, και τι έγινε αν τρύπησαν; Δεν βρήκαν φυσικό αέριο! Όταν οι Τούρκοι θα βρουν και φυσικό αέριο και θα αρχίσουν να κλέβουν θρασύτατα τον ορυκτό μας πλούτο η ελληνική κυβέρνηση απλώς θα αρχίσει τα κλαψουρίσματα –ως συνήθως– και θα διαμαρτυρηθεί έντονα με …fax στον ΟΗΕ και στο ΝΑΤΟ. Η Ελλάδα με τέτοιο πολιτικό προσωπικό είναι ΤΕΛΕΙΩΜΕΝΗ.

ΑΝΤΙΣΚΑΡΙΟΣ

Πολλα ''θα θα θα''μαυρα,φιλε. ουτε Κασανδρα να εισαι Μα αν επαληθευονταν εστω και κατα κεραια τα 'θα θα θα' σας, 50 χρονια τωρα, δε θα υπηρχε σημερα ουτε ιχνος Ελλαδας και Ελληνων!Εκτος απο τη μεγαλη προδοσια των τσιπροκομουνιστων σε βαρος της Μακεδονιας μας και την προσπαθεια τους να ισλαμοποιησουν τη Χωρα, αλλη αρνητικη εξελιξη ευτυχως, δεν ειχαμε

Κωστής

Αντε παρτε τα όπλα...πατριώτες του πληκτρολογίου!!! Που ληστής να μπει στο σπίτι σας...καθεστε να σας πηδήξει...πριν τον κερασετε καφε. Η Ελλάδα είναι μονη της...πάρτε το χαμπαρι....σε πιο μέρος του πλανήτη απειλεί σύμμαχος χώρα με πόλεμο ανοιχτα..Μέλη του ΝΑΤΟΥ Τουρκία Ελλάδα...και οι σύμμαχοι μονο στη Ελλάδα ξέρουν να κουνανε το δάχτυλο....για πιο λογο να είμαστε μέλη σε μια τέτοια συμμαχία... Ας πάμε με τη Ρωσία η τη Κίνα..? Αλλα για κάνε πως απειλεις...να δω αν θα εχεις σπίτι ν μείνεις και χώρα να σε δεχτεί....σαν προσφυγα

Θαυμαστε Νεοελληνικο "Κρατος" !

Εν μια νυκτι-κυρολεκτικα ομως"εν μια νυκτι" ! - βρεθηκε εκτακτο κονδυλι 25εκ για να χρηματοδοτηθει ΕΞΤΡΑ το ..."Ελευσινα-πολιτιστικη πρωτευουσα της Ευρωπης 2020"!!(επειδη απ το 2014-15 που αποφασιστηκε δεν ειχε γινει α-πο-λυ-τως τιποτα κ απλα εφαγαν τα λεφτα).....Ταυτοχρονα για τη συντηρηση ΟΛΟΥ(επαναλαμβανω ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ) του στολου του Π.Ν. ,για ολο το χρονο, το διαθεσιμο κονδυλι ειναι της ταξης των ....4εκ !!!!! Και φυσικα προχθες βρεθηκε α-με-σως 1,5εκ ΕΞΤΡΑ κονδυλι απ το ΥΠΕΘΑ (δηλ περα απ τα 10αδες εκ. που ηδη το υποχρεωνουν να διαθεσει....) για τη "δωρεα" νεων ερ-κοντισιον στους λαθρομεταναστες......

!!!...

...ΠΟΥ ΠΗΓΕ Η ΕΝΙΑΙΑ ΑΟΖ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΚΥΠΡΟΥ ΟΕΟΕΟΕ ???...ΤΩΡΑ ΠΕΡΑΣΤΕ ΥΠΟΘΑΛΑΣΣΙΟ ΑΓΩΓΟ ΑΠΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΡΟΣ ΑΙΓΑΙΟ Η' ΙΟΝΙΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΔΙΟΔΙΑ ΣΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ !!!...(ΑΝ ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΙΚΟΝΑ Η ΑΡΙΣΤΕΡΗ - ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΖΩΝΗΣ ΜΠΑΙΝΕΙ ΟΛΟΚΑΘΑΡΑ ΕΝΤΟΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΥΦΑΛΟΚΡΗΠΙΔΑΣ !!!...ΑΝ ΤΟΝ ΑΦΗΣΟΥΝ ΝΑ ΤΡΥΠΗΣΕΙ ΕΚΕΙ ΜΙΛΑΜΕ ΓΙΑ ΕΣΧΑΤΗ ΠΡΟΔΟΣΙΑ !!!...)

Αγυριγοι ετοιμαστείτε

Η Ελλάδα δεν επιτρέπεται να αφήσει όχι τουρκικό γεωτρύπανο αλλά ούτε κατσαρίδα να περάσει εντός της ελληνικης ΑΟΖ. Αφού λοιπόν η ευρωπη νομιμοποιεί την αυθαιρεσία τότε η άμυνα είναι μονοδρομος. Οι αγυριγοι χαλιουνται στην ιδέα του πολέμου αλλά δεν μπορείς να επιτρέψεις να μπουν στο σπίτι σου κ να φάνε απ το ψυγείο σου άμα το κάνεις είσαι ένα τίποτα ενας καραγκιόζης. Οι Κούρδοι αποδεκατίζονται καθημερινα ομως όπλα δεν παρέδωσαν κίνηση πρώτη: να αλλάξει η νομοθεσία κ να απαγορευτεί η μετανάστευση και διώξιμο όλων όσων διαμενουν Ελλάδα με συνοπτικές διαδικασίες να πνε Ευρώπη, Τουρκία όπου θέλουν κίνηση δεύτερη επίθεση Φούλ όποιο τουρκικό μαχητικό παραβιάζει εναέριο χώρο να καταρρίπτεται εξάλλου μόνοι μάς είμαστε τι τώρα τι μετά

Lolos

ποια Ελληνικη ΑΟΖ? η Ελλαδα ΔΕΝ εχει ΑΟΖ. Και οπως παει οταν ξυπνησουμε δεν θα εχει μεινει ουτε εκει που σκαει το κύμα στην παραλία για να ανακυρηξουμε ΑΟΖ

DIMITRIS

ΦΥΛΑΞΗ ΣΥΝΟΡΩΝ ΣΕ ΣΤΕΡΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ ΑΝΑΚΥΡΗΞΗ ΑΟΖ ΤΩΡΑ.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης