Απτόητοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο: 53 παραβιάσεις, υπερπτήσεις και νέες εικονικές αερομαχίες

Απτόητοι οι Τούρκοι στο Αιγαίο: 53 παραβιάσεις, υπερπτήσεις και νέες εικονικές αερομαχίες

Την επομένη της συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ τα τουρκικά μαχητικά πέταξαν σε χαμηλό υψόμετρο πάνω από Φαρμακονήσι, Λειψούς, Αρκιούς, Αγαθονήσι, Οινούσσες και Παναγιά 

turkish-fiht
Σε ένα νέο μπαράζ προκλήσεων προέβη σήμερα η τουρκική πολεμική αεροπορία, λίγες ώρες μετά τη συνάντηση Παναγιωτόπουλου - Ακάρ στο περιθώριο της συνόδου των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία κράτησε για μια ακόμη φορά στο κόκκινο το θερμόμετρο της έντασης πάνω από το Αιγαίο καθώς πραγματοποίησε 53 παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο Βορειοανατολικό και Κεντρικό Αιγαίο.

Παράλληλα, πραγματοποίησε για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα 14 υπερπτήσεις ελληνικών νησιών ενώ σε επτά περιπτώσεις σημειώθηκαν και εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά αεροσκάφη που σηκώθηκαν να τα αναχαιτίσουν.

Οκτώ τουρκικά αεροσκάφη πέταξαν οπλισμένα, ενώ σημειώθηκαν και εννέα παραβάσεις των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών.

Υπερπτήσεις
για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα 

Συγκεκριμένα, στις 18.00 ένα ζεύγος τουρκικών αεροσκαφών F-16 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν της νήσου Παναγιάς στα 17.500 πόδια και στις Οινούσσες στα 19.000 πόδια.

Κλείσιμο
Στις 13:26, 13:29, 13:30 και 13:33, ζεύγος αεροσκαφών τουρκικών F-16 πραγματοποιήσε υπερπτήση πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς και τους Αρκιούς στα 25.000 πόδια, ενώ στις 13:36, 13:37 και 13:39 πραγματοποίησε υπέρπτηση πάνω από τους Αρκιούς, τους Λειψούς και το Αγαθονήσι, στα 9.000, 10.000 και 20.000 πόδια αντίστοιχα.

Νωρίτερα, στις 10:09 ένα ζεύγος τουρκικών F-16 πραγματοποίησε υπερπτήση πάνω από τις Οινούσσες και την Παναγιά.

Οι υπερπτήσεις, μάλιστα, ήταν σε χαμηλό υψόμετρο, 12.000 πόδια πάνω από την Παναγιά και 10.000 πόδια πάνω από τις Οινούσσες.

Στις 10:47, δε, σημειώθηκαν νέες υπερπτήσεις από δύο τουρκικά F-16 πάνω από τα δύο ελληνικά νησιά, με το πέρασμα αυτή τη φορά να γίνεται στα 27.000 πόδια.

Οι υπερπτήσεις αυτές παγματοποιήθηκαν λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Νίκου Παναγιωτόπουλου με τον Χουλουσί Ακάρ στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ στην οποία ο Έλληνας υπουργός Άμυνας προσπάθησε να τονίσει στον Τούρκο ομόλογό του ότι είναι ανάγκη η Άγκυρα να σταματήσει τις ενέργειες που κλιμακώνουν την ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο και μπορούν να οδηγήσουν σε κάποιου είδους ατύχημα ή άλλο επεισόδιο.

Άλλωστε το δεκάλεπτο τετ-α-τετ των κυρίων Παναγιωτόπουλου και Ακάρ το απόγευμα της Τετάρτης σημειώθηκε σε μία ημέρα που η προκλητικότητα της Άγκυρας χτύπησε κόκκινο: Τα τουρκικά μαχητικά αεροσκάφη παραβίασαν 68 φορές τον ελληνικό εναέριο χώρο, έκαναν πέντε υπερπτήσεις πάνω από το Φαρμακονήσι, τους Λειψούς, το Αγαθονήσι, τις Οινούσσες και τη νήσο Παναγιά και προκάλεσαν εννέα εικονικές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά αεροσκάφης επιφυλακής. Λες και οι Τούρκοι ήθελαν να δηλώσουν και στην πράξη ότι δεν αναγνωρίζουν το εύρος του ελληνικού εναέριου χώρου των 10 ναυτικών μιλίων και να επαναφέρουν τη θεωρία των γκρίζων ζωνών αμφισβητώντας την ελληνική κυριαρχία επί συγκεκριμένων νήσων και νησίδων στο Αιγαίο, όπως δήλωσε ο Χουλουσί Ακάρ σε συνέντευξή του στις 9 Φεβρουαρίου.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Best of Network

Δείτε Επίσης