Σταϊκούρας: Από τους 131.000 δανειολήπτες που καλύπτονται από την πλατφόρμα μόνο 2.000 θα μπουν σε ρύθμιση

Σταϊκούρας: Από τους 131.000 δανειολήπτες που καλύπτονται από την πλατφόρμα μόνο 2.000 θα μπουν σε ρύθμιση

Περίπου 50.000 ήταν οι πλειστηριασμοί πριν την κρίση και συνεχίστηκαν κατά την κρίση όπως θα συνεχιστούν και μετά αυτής -  22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους

staikouras
«Αρκετές ευνοϊκές προβλέψεις» που θα παρέχουν προστασία και θα δίνουν δεύτερη ευκαιρία σε ευάλωτα νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα περιλαμβάνει ο νέος πτωχευτικός κώδικας σύμφωνα με τον Χρήστο Σταϊκούρα.

«Δεν μπορούμε να κρύβουμε τα προβλήματα κάτω απο χαλί. Το ιδιωτικό χρέος πλήττει την κοινωνική συνοχή» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών στην Ολομέλεια της Βουλής, για να προσθέσει: «Επιδιώκουμε να δώσουμε ευκαιρία για νέα αρχή. Να σταματήσει το σύστημα να δέχεται κοινωνικές ανισότητες και να θέσουμε τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προ των ευθυνών τους. Να θεραπεύσουμε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Πάνω σε αυτές τις ράγες κινούμαστε και θα κινηθούμε τους επόμενους 3 μήνες και θα υπάρχουν προβλέψεις για 2η ευκαιρία και για ευάλωτα νοικοκυριά. Θα υπάρξουν αρκετές ευνοϊκές προβλέψεις».

Ο ίδιος εξήγησε ότι η συμφωνία της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τους θεσμούς προέβλεπε λήξη της ρύθμισης για την προστασία πρώτης κατοικίας τέλος του 2019 ενώ με πρωτοβουλία της νέας κυβέρνησης υπήρξε 3μηνη παράταση που λήγει τέλος Απριλίου.

Αναφορικά με τους πλειστηριασμούς είπε: «Περίπου 50.000 ήταν οι πλειστηριασμοί πριν την κρίση και συνεχίστηκαν κατά την κρίση όπως θα συνεχιστούν και μετά αυτής. Από τους 20.000 πλειστηριασμούς του 2019 το 1/3 πλήρωσε, το 1/3 κατέφυγε σε νομικές ενέργειες και το άλλο έγιναν πλειστηριασμοί και σε άλλα περιουσιακά στοιχεία. Φέραμε ένα επιπλέον πλαίσιο προστασίας για το τρέχον διάστημα (Ηρακλής). Με την περίμετρο που αποφασίστηκε απο την προηγούμενη κυβέρνηση δυνητικά θα μπορούσαν να μπουν 131.808 δανειολήπτες. Πόσοι μπήκαν; Μέχρι χθες 65.493.

Κλείσιμο
Ένας στους δύο από αυτούς που δυνητικά θα μπορούσαν να κάνουν χρήση δεν έχει μπει καν στην πλατφόρμα. Από αυτούς που μπήκαν οι περίπου 22.000 αρνούνται να δώσουν άρση του απορρήτου τους με αποτέλεσμα να πέφτουμε 43.398. Ο καθένας μπορεί να κάνει εικασίες για ποιους λόγους. Από αυτούς (περίπου 43.000) όταν πάμε στη διαδικασία – έχουν φύγει ερωτηματολόγια απο χθες – οι εκτιμήσεις είναι ότι το 1/3 θα δηλώνει άλλη πρώτη κατοικία από αυτή στη φορολογική του δήλωση, 1/3 εισόδημα πάνω 35.000 ευρώ και 1/3 δεν θα πληροί τα κριτήρια. Καταλήγουμε σε περίπου 2.000 περίπου που αξιολογούνται για να μπούν στη ρύθμιση από μια περίμετρο 131.000. Συνεχίζουμε την προσπάθεια για να την εντείνουμε και να καταφέρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι να ενταχθούν. Η οικονομική κρίση μας πλήγωσε όμως πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά αφήνοντας το παρελθόν».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης