Προανακριτική Novartis: Βγάζουν την «κουκούλα» στους προστατευόμενους μάρτυρες

Προανακριτική Novartis: Βγάζουν την «κουκούλα» στους προστατευόμενους μάρτυρες

Διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο  - Κλήσεις για κατάθεση και στους Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο

proanakritikh-arthrou
Άρση της κουκούλας των προστατευόμενων μαρτύρων και διεύρυνση του κατηγορητηρίου για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, περιλαμβάνει η τελική φάση εργασιών της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που θα οδηγήσει στην σύνταξη του τελικού πορίσματος για τη σκευωρία Novartis και τις παρακρατικές δράσεις του πολυπλόκαμου μηχανισμού «Ρασπούτιν».

Κατά την συνεδρίαση της Τρίτης οριστικοποιήθηκε ο βασικός κορμός της λίστας προσώπων που πρέπει να εξεταστούν για την ολοκλήρωση των ερευνών ενώ σε νέα συνεδρίαση την επόμενη Δευτέρα θα συζητηθεί το ζήτημα της ενίσχυσης του κατηγορητηρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η πρόταση των βουλευτών της ΝΔ που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία περιλαμβάνει κλήσεις για κατάθεση στους: Παύλο Πολάκη και Δημήτρη Τζανακόπουλο, στον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή, στους προστατευόμενους μάρτυρες «Μ. Σαράφη» και «Αικ. Κελέση» και στην εισαγγελέα κατά της Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη ώστε στο τέλος να κληθεί ο ερευνώμενος πρώην αν. Υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Για την κλήτευση των προστατευόμενων μαρτύρων προκειμένου να εξεταστούν με αυτοπρόσωπη παρουσία είχε γράψει από την Κυριακή το Πρώτο Θέμα. Πρέπει δε να σημειωθεί ότι το σύνολο των κομμάτων που μετέχουν στην επιτροπή συμφώνησε στην ανάγκη εξέτασης των συγκεκριμένων προσώπων που λειτούργησαν καταλυτικά στην εξύφανση της σκευωρίας. `

Εξέταση χωρίς κουκούλα και περούκες

Υπό αυτά τα δεδομένα τις επόμενες ώρες θα αποσταλεί από το προεδρείο της επιτροπής προς τις αρμόδιες αρχές γνωστοποίηση της σχετικής απόφασης ώστε έως την ερχόμενη Τρίτη ή Τετάρτη να έχει οργανωθεί ο τόπος και τρόπος λήψης των καταθέσεων. Σε κάθε περίπτωση βούληση των μελών της επιτροπής είναι να εξετάσουν τα συγκεκριμένα πρόσωπα χωρίς μέσα που μπορούν να αλλοιώσουν τα χαρακτηριστικά τους (κουκούλες, περούκες ή μέσα αλλοίωσης φωνής)

Να σημειωθεί ότι οι “Μάξιμος Σαράφης” και “Αικατερίνη Κελέση” εξετάστηκαν τον περασμένο Δεκέμβριο -με αυτοπρόσωπη παρουσία, χωρίς μέτρα προφύλαξης της πραγματικής τους ταυτότητας - απο τους αντεισαγγελείς του Αρείου Πάγου Λάμπρο Σοφουλάκη και Ευάγγελο Ζαχαρή που διεξάγουν παράλληλη έρευνα για τους χειρισμούς της κυρίας Ελένης Τουλουπάκη. Το γεγονός αυτό αίρει κάθε εμπόδιο προκειμένου να ακολουθηθεί η αντίστοιχη διαδικασία και απο τα μέλη της προανακριτικής της Βουλής καθώς έχουν αντίστοιχη αρμοδιότητα.

Κλείσιμο
Υπο αυτά τα δεδομένα στελέχη της επιτροπής εξηγούν ότι κανείς δεν μπορεί να τους αρνηθεί την εξέταση των συγκεκριμένων προσώπων ακόμα και αν αυτή γίνει σε “ουδέτερο χώρο”. Ως πιθανότερο σενάριο αναφέρεται η εξέταση των “κουκουλοφόρων” σε ειδικό δωμάτιο του Αρείου Πάγου ή της ΓΑΔΑ απο κλιμάκιο της προανακριτικής στο οποίο θα μετέχει ο πρόεδρος της επιτροπής και οι εισηγητές των κομμάτων.

Απο την συγκεκριμένη διαδικασία, βασικός στόχων – μεταξύ άλλων – των βουλευτών είναι να διαπιστώσουν την πραγματική ταυτότητα των «κουκουλοφόρων» και την έκθεσή τους στην υπόθεση.

Υπενθυμίζεται ότι ο Νίκος Μανιαδάκης έχει υποστηρίξει ότι ο «Μ. Σαράφης» είναι ο πρώην εμπορικός διευθυντής της Novartis Φιλίστωρ Δεσταμπασίδης και η «Αικ. Κελέση» είναι η κυρία Μαρία Μαραγγέλη, πρώην γραμματέας του Κ. Φρουζή. Εαν η μαρτυρία επιβεβαιωθεί τοτε προκύπτει μείζον ζήτημα καθώς τα συγκεκριμένα πρόσωπα έχουν ήδη εξεταστεί απο την προανακριτική δηλώνοντας ότι δεν έχουν σχέση με τις έρευνες και πως δεν γνωρίζουν το παραμικρό για δωροδοκίες πολιτικών προσώπων.

Πέραν αυτών, οι βουλευτές της πλειοψηφίας τόνισαν ότι απο την κατάθεση της κυρίας Τουλουπάκη θα εξαρτηθεί και το αν θα καλέσουν τους επίκουρους εισαγγελείς Διαφθοράς Ντζούρα – Μανώλη. Παράλληλα επιφυλάχθηκαν για την κατ αντιπαράσταση εξέταση της κυρίας Ξένης Δημητρίου με τον κ. Ιωάννη Αγγελή αλλά και την εξέταση των Μ. Παπασπύρου, Ε. Κουτζαμάνη, Γ. Παπαδάκου και Ηλ. Ζαμανίκα.

Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ πρότειναν τους: Ηλ. Ζαμανίκα, Γ. Παπαδάκου, Ξ. Δημητρίου, Ελ. Τουλουπάκη και επίκουρους, “Μ. Σαράφη” και “Αικ. Κελέση” καθώς και την επανεξέταση των Ι. Αγγελή και Ελ. Ράικου.

Το Κίνημα Αλλαγής ζήτησε την εξέταση των Ελ. Τουλουπάκη, Σ. Μιωνή, Π. Πολάκη, Δ. Τζανακόπουλου, Ε. Κουτζαμάνη και εφ’ όσον χρειαστεί κατ αντιπαράσταση εξέταση Σαράφη και Κελέση με τους Δεστεμπασίδη και Μαραγγέλη.

Το ζήτημα της “ενίσχυσης” του κατηγορητηρίου για τον τέως αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης θα συζητηθεί στην συνεδρίαση της ερχόμενης Δευτέρας. Όπως έγραψε το “Πρώτο Θέμα” τα μέλη της προανακριτικής θεωρούν δεδομένη την ανάγκη διεύρυνσης της λίστας με τα ποινικά αδικήματα για τα οποία πρέπει να παραπεμφθεί ο κ. Παπαγγελόπουλος καθώς οι καταθέσεις τεσσάρων ανώτατων εισαγγελικών λειτουργών περιγράφουν λεπτομερώς την τέλεση περισσότερων αξιόποινων πράξεων (κατάχρηση εξουσίας, απιστία, εκβιασμό κ.α) απο το στέλεχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης