Σχολικά γεύματα: Η πολιτική αντιπαράθεση και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Σχολικά γεύματα: Η πολιτική αντιπαράθεση και τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο αριθμός γευμάτων που διανέμονται είναι κατά 5.275 αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο

images
Για χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας, με αφορμή τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ που συνέδεσε τη λιποθυμία της μαθήτριας με την περικοπή σχολικών γευμάτων.

Αφορμή αποτέλεσε η δήλωση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αναφερόμενος στη λιποθυμία μαθήτριας στον Πύργο κατηγόρησε την κυβέρνηση για περικοπή των σχολικών γευμάτων τονίζοντας ότι «ανάπτυξη με παιδιά που λιποθυμάνε στα σχολεία δεν υπάρχει».

Η μαθήτρια που χρησιμοποίησε ο κ. Τσίπρας δεν ήταν μαθήτρια δημοτικού και το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων αφορά μόνο τα δημοτικά σχολεία, τόνισε ο κ. Πέτσας.

Αναλυτικά η δήλωση του κυβερνητικού εκπρόσωπου έχει ως εξής: Η «πολιτική του μαγκαλιού», δηλαδή η πιο χυδαία μικροπολιτική εκμετάλλευση της ανθρώπινης ανέχειας, έχει ονοματεπώνυμο: Αλέξης Τσίπρας.Στο ψέμα και στη χυδαιότητα, απαντά η πραγματικότητα.1η Αλήθεια: Η μαθήτρια που «χρησιμοποίησε» ο κ. Τσίπρας δεν ήταν μαθήτρια Δημοτικού. Και το πρόγραμμα σχολικών γευμάτων αφορά μόνον τα Δημοτικά Σχολεία.2η Αλήθεια: Παραδώσαμε περισσότερα γεύματα, σε περισσότερα σχολεία, με μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών, από ό,τι μέχρι πέρυσι ο ΣΥΡΙΖΑ.3η Αλήθεια: Στριμωγμένος ο κ. Τσίπρας ανάμεσα στις συνιστώσες του ΣΥΡΙΖΑ και στην αποδοκιμασία ακόμη και των ψηφοφόρων του, ψάχνει σωσίβιο. Μάταια. Η «στροφή στη σοσιαλδημοκρατία» σκοντάφτει στον λαϊκισμό των μαγκαλιών και στα «συντροφικά μαχαιρώματα».

Περισσότερα σχολικά γεύματα

Σύμφωνα με το μέγαρο Μαξίμου ο αριθμός γευμάτων που διανέμονται είναι κατά 5.275 αυξημένος σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Ο αριθμός των σχολικών μονάδων στις οποίες υλοποιείται το πρόγραμμα, είναι υψηλότερος σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό (38 σχολικές μονάδες περισσότερες). Το ποσοστό συμμετοχής των μαθητών στο πρόγραμμα είναι κατά 8,42% υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι. Περισσότερα γεύματα αναμένεται να διανεμηθούν στα σχολεία εντός Φεβρουαρίου ενώ αναμένεται η υπογραφή πάνω από 10 νέων συμβάσεων από το υπουργείο Εργασίας. Το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», συμπληρώνει εφέτος τέσσερα χρόνια εφαρμογής, ενώ έχει ως στόχο τη σίτιση μαθητών που ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, αλλά και την υποστήριξη της σχολικής διαδικασίας, με σκοπό την αποτροπή της σχολικής διαρροής.

Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, ο τελευταίος διαγωνισμός, που πραγματοποιήθηκε, προκηρύχθηκε τον Μάιο, ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019 και είχε προϋπολογισμό 73.499.901,33 ευρώ, ενώ αφορούσε την παροχή 185.311 γευμάτων σε 1.266 δημοτικά σχολεία κάθε μέρα, κατά τη σχολική χρονιά 2019-2020, σε 74 δήμους της χώρας.
Κλείσιμο
Σύμφωνα με πληροφορίες εφέτος το πρόγραμμα παρουσιάζεται ενισχυμένο, καθώς, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχαν σε αυτό 877 σχολικές μονάδες έναντι 839 σχολικών μονάδων το 2019 (δηλαδή 38 μονάδες περισσότερες), ενώ διανέμονταν καθημερινά 111.066 γεύματα, δηλαδή 5.275 περισσότερα από τον αντίστοιχο μήνα του 2019. Επιπλέον, τον Ιανουάριο του 2020, συμμετείχε το 84,5% των μαθητών των σχολείων που εντάσσονταν στο πρόγραμμα έναντι 76,08% το 2019.

Η υλοποίηση των σχολικών γευμάτων πραγματοποιείται από τον Οργανισμό Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), σε συνεργασία με το εποπτεύον υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, καθώς και το υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Τι είχε γράψει στο Facebook ο Αλέξης Τσίπρας

Ανάρτηση στο Facebook έκανε ο Αλέξης Τσίπρας, εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση στην κυβέρνηση για το πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων. Ο κ. Τσίπρας έγραψε ότι: «Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, σήμερα θα έπρεπε να διανέμονται καθημερινά 185.000 σχολικά γεύματα σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας. Αντ' αυτού όμως, γινόμαστε ξανά μάρτυρες τραγικών περιστατικών που αποτελούν στίγμα για τη χώρα, όπως η λιποθυμία από την πείνα μιας μικρής μαθήτριας στο σχολείο της στην Ηλεία».



Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρόσθεσε ότι: «Το «επιτελικό» κράτος του κ. Μητσοτάκη είναι εξαιρετικά αποτελεσματικό όταν είναι να βολέψει μετακλητούς και να αλλάξει τους εργασιακούς νόμους για να κερδίζουν περισσότερα οι εργοδότες και οι βιομήχανοι. Ωστόσο, αποδεικνύεται παντελώς ανίκανο να διευθετήσει στοιχειώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες, όταν πρόκειται για κοινωνικές παροχές, όπως ομολόγησε μέσω διαρροών χθες το Υπουργείο Εργασίας».Ανέφερε επίσης ότι: «Αποτέλεσμα: Το 30% των σχολικών γευμάτων δεν έχουν ακόμη δοθεί, ενώ και ο προϋπολογισμός γι' αυτά, έχει ήδη περικοπεί στο μισό».Καταλήγοντας, ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι: «Όσο, λοιπόν, και να μας βομβαρδίζουν με ψεύτικες υποσχέσεις για "ευημερία και ανάπτυξη για όλους", ο λαός μας ξέρει ότι ανάπτυξη με παιδιά να λιποθυμάνε από τη πείνα στα σχολεία, δεν υπάρχει. Και οι χιλιάδες γονείς που σήμερα βλέπουν να έχουν κοπεί τα σχολικά γεύματα, που επί ΣΥΡΙΖΑ έγιναν πραγματικότητα, καταλαβαίνουν τη διαφορά. Και κυρίως καταλαβαίνουν ποιος πραγματικά νοιάζεται για τους αδύναμους και τη μεσαία τάξη και ποιος μόνο για τα μεγάλα συμφέροντα».

Από το Πέραμα ξεκίνησε το Πιλοτικό Πρόγραμμα

Ξεκίνησε το 2016 το Πιλοτικό Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα Περάματος». Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε εντός διδακτικού ωραρίου και αφορά στα εννέα Σχολεία Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Περάματος, καλύπτοντας το σύνολο των μαθητών που φοιτούν σε αυτά. Οι στόχοι του πιλοτικού Προγράμματος «Σχολικά Γεύματα» ήταν αφενός να αντιμετωπιστούν όσο είναι δυνατόν οι ανάγκες σίτισης αυτής της ιδιαίτερα ευάλωτης ομάδας του πληθυσμού και αφετέρου να υποστηριχθεί η εκπαιδευτική διαδικασία και να αποτραπούν φαινόμενα σχολικής διαρροής. Συγχρόνως, να δραστηριοποιηθεί και να συνεργαστεί αρμονικά το σύνολο της σχολικής κοινότητας. Κριτήριο για την επιλογή των Σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Περάματος, αποτέλεσαν τα πρόσφατα στοιχεία των Προγραμμάτων ανθρωπιστικής κρίσης, που αποτυπώνουν τις κοινωνικές και οικονομικές επιβαρύνσεις της συγκεκριμένης περιοχής. Η πρώτη φάση υλοποίησης του πιλοτικού Προγράμματος ολοκληρώθηκε με τη λήξη της τρέχουσας σχολικής χρονιάς και ειδικότερα την 14η Ιουνίου 2016. Παράλληλα γίνονται οι κατάλληλες ενέργειες ώστε το Πρόγραμμα να συνεχισθεί και την επόμενη σχολική χρονιά 2016-2017. Το πιλοτικό Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα», όπως αναφέρθηκε, απευθύνεται στο σύνολο των μαθητών των προεπιλεγμένων σχολείων. Η καθημερινή προσφορά στο σχολείο ενός δωρεάν, υγιεινού γεύματος περιλαμβάνει σημαντικά μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα κοινωνικά και οικονομικά οφέλη, όπως η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων και του κοινωνικού αποκλεισμού, η ενίσχυση της εκπαίδευσης και η ενίσχυση της αποδοτικότητας των μαθητών. Το μενού του πιλοτικού Προγράμματος αφορά και τις πέντε εκπαιδευτικές ημέρες της εβδομάδας και ήταν ειδικά σχεδιασμένο από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο της Αθήνας για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες των μαθητών στα πλαίσια της υγιεινής μεσογειακής διατροφής. Τα παραπάνω γεύματα παρασκευάζονται σύμφωνα με τις αυστηρές προδιαγραφές που έχουμε ορίσει και από επιλεγμένους προμηθευτές που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής. Η βούληση ήταν να ενταχθούν και άλλες περιοχές της χώρας σύμφωνα με τα κριτήρια επιλογής που έχουν τεθεί στο πιλοτικό Πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης