Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Τουρκικό ερευνητικό μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας

Κυβερνητικές πηγές: To πλοίο απομακρύνθηκε - Πιθανό να εισήλθε λόγω κακών καιρικών συνθηκών - Το πλοίο στις 06:40 το πρωί μπήκε εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - Κοντά του βρίσκονται δυο εμπορικά πλοία - Το ερευνητικό παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς

oruc-reis-arthro
Συναγερμός έχει σημάνει από από το πρωί για την παρουσία του τουρκικού ερευνητικού πλοίου «Oruc Reis», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας.

Σύμφωνα με  πληροφορίες, το πλοίο μπήκε στις 06:40 το πρωί εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια της Μεγίστης, ανατολικά της Κρήτης και δυτικά της Κύπρου. 

Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι δεν συνοδεύεται από άλλο ερευνητικό ή πολεμικό πλοίο. Το κοντινότερο τουρκικό πολεμικό πλοίο βρίσκεται στα 100 χλμ ανατολικά. Μαζί του ωστόσο είναι δυο τουρκικά εμπορικά εφοδιαστικά πλοία. 

Το ερευνητικό πλοίο παρακολουθείται από τη φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς. Η ελληνική φρεγάτα απέπλευσε από την Κάρπαθο με προορισμό την περιοχή που βρίσκεται το τουρκικό πλοίο.

Υπενθυμίζεται ότι η Τουρκία είχε εκδώσει NAVTEX, που δέσμευε περιοχή νότια της Κρήτης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, από την παρακολούθηση της πορείας του πλοίου, αυτό φαίνεται να  απομακρύνθηκε από την περιοχή. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν πιθανό το πλοίο να εισήλθε εντός ελληνικής υφαλοκρηπίδας, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών που επικρατούν στην περιοχή. 

Πηγές ΓΕΕΘΑ: Παρακολουθείται από μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων

Σύμφωνα με πηγές από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, «το ερευνητικό τουρκικό σκάφος «ORUC REIS» τις πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 2020 κινήθηκε με δυτικές πορείες εκτός δηλωθείσας περιοχής NAVTEX και ευρίσκεται στο νοτιοανατολικό άκρο του ελληνικού FIR».

Κλείσιμο
Όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, «στην περιοχή επικρατούν δυσμενείς καιρικές συνθήκες, ενώ η εν λόγω κίνηση παρακολουθείται από μέσα και Μονάδες των Ε.Δ».

Σημειώνεται ότι σήμερα συμπληρώνονται είκοσι τέσσερα χρόνια από την 31η Ιανουαρίου του 1996, όπου η Τουρκία, εκμεταλλευόμενη μια δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Ελλάδα αποβίβασε κομάντος στη μία από τις δύο βραχονησίδες των Ιμίων.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Δείτε Επίσης