Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί από την Τουρκία στοιχεία για το τεμάχιο 8

Γεωτρήσεις στην Κύπρο: Δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί από την Τουρκία στοιχεία για το τεμάχιο 8

Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για λογαριασμό – όπως έχει αναφερθεί από την Άγκυρα – των Τουρκοκυπρίων

yavuz_mk
Τα στοιχεία που πιθανόν να έχει στη κατοχή της η Τουρκία, σε σχέση με τα γεωλογικά – σεισμογραφικά χαρακτηριστικά του τεμαχίου 8 της Κυπριακής ΑΟΖ, δεν φαίνεται να έχουν υποκλαπεί ή να της έχουν διαβιβαστεί με κάποια ύποπτη διαδικασία.

Στο τεμάχιο 8 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει γεώτρηση από το τουρκικό γεωτρύπανο Γιαβούζ για λογαριασμό – όπως έχει αναφερθεί από την Άγκυρα – των Τουρκοκυπρίων.

Τα στοιχεία της μελέτης που είχε κάνει η εταιρεία ΕΝΙ για το τεμάχιο 8 είχαν δοθεί πριν λίγα χρόνια στο υπουργείο Γεωργίας. Πηγή του υπ. Γεωργίας ανέφερε ότι δεν δημοσιεύθηκαν εκ παραδρομής αλλά στη βάση νομοθεσίας για δημοσίευση όλων των μελετών. Το 2017 παρενέβη το υπ. Ενέργειας και ζήτησε να κατέβει από την ιστοσελίδα, ωστόσο μέχρι να κατέβει είχαν όλοι πρόσβαση και προφανως και η Τουρκία.

Στο σημείο, το οποίο έχει επιλέξει το Γιαβούζ, επρόκειτο να κάνει γεώτρηση η ΕΝΙ, αλλά εγκατέλειψε την προσπάθεια θεωρώντας ότι έπρεπε να επιχειρήσει σε άλλο σημείο.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι, το τεμάχιο 8 που βρίσκεται 100 ναυτικά μίλια νοτίως της Λεμεσού, έχει αδειοδοτηθεί στις εταιρείες TOTAL και ΕΝΙ.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης