Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία σε μικροκομματικά παιχνίδια

Τσίπρας σε ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ: Δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία σε μικροκομματικά παιχνίδια

Η προεδρική εκλογή και ο εκλογικός νόμος στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα στους βουλευτές του – Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι η επιλογή ενός προοδευτικού προσώπου «δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα»

tsipras_ko_syriza
Η διαδικασία για την εκλογή της Αικατερίνης Σακελλαροπούλου στη θέση της Προέδρου της Δημοκρατίας αλλά και η ψήφιση του εκλογικού νόμου, που επαναφέρει την ενισχυμένη αναλογική και το bonus εδρών ήταν τα κύρια θέματα στα οποία αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην ΚΟ του κόμματός του.

«Δεν υποτάσσουμε τη δημοκρατία και το αύριο της χώρας σε μικροκομματικά παιχνίδια και επικοινωνιακές φούσκες. Η θέση μας είναι συνειδητή, καθαρή, χωρίς «ναι μεν αλλά». Θα ψηφίσουμε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου και θα τη στηρίξουμε να επιτύχει στα καθήκοντά της», τόνισε ο κ. Τσίπρας.



Παράλληλα, άφησε αιχμές για τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, σημειώνοντας ότι «η επιλογή ενός προσώπου με προοδευτικό στίγμα δεν υποκρύπτει διάθεση φυγής προς τα εμπρός αλλά διάθεση επικοινωνιακής διαφυγής από τα πολλαπλά αδιέξοδα».



«Άλλωστε, όποιος θέλει να χτίσει γέφυρες συνεννόησης δεν επιλέγει την επόμενη κιόλας μέρα να φέρει στη Βουλή την κατάργηση της απλής αναλογικής», υπογράμμισε και πρόσθεσε: «Να επαναφέρει έναν εκλογικό νόμο, που κλέβοντας έδρες από όλα τα κόμματα και πριμοδοτώντας μ' αυτές το πρώτο κόμμα, αποβλέπει σε μονοκομματικές κυβερνήσεις, δηλαδή στην παντοδυναμία του ενός».


Για τον εκλογικό νόμο, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι τον αλλάζει «γιατί πιστεύει ότι έτσι θα ευνοήσει τον ίδιο και το κόμμα του. Με περίσσευμα αλαζονείας θεωρεί ότι επειδή κέρδισε μία φορά τις εκλογές, βασισμένος στη πολιτική απάτη και στη διαστρέβλωση, θα τις κερδίσει ξανά και ξανά με τον ίδιο τρόπο».


Κλείσιμο


Επίσης, ο κ. Τσίπρας έκανε λόγο για «ολέθρια» αποτελέσματα «τόσο για την κοινωνική πλειοψηφία όσο και για τη χώρα», υπογραμμίζοντας ότι «μονοκομματικές και παντοδύναμες ήταν οι κυβερνήσεις που δημιούργησαν τις αιτίες που μας οδήγησαν στην κρίση».

Η κυβέρνηση «πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο»

Παράλληλα, ο Αλέξης Τσίπρας άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση λέγοντας ότι «πηγαίνει από το ένα λάθος στο άλλο», ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό ότι «η χώρα δεν πορεύεται καλά» τόσο σε εσωτερικά θέματα, όσο και σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής.

Αναφερόμενος στην επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον, έκανε λόγο για εθνική ζημιά», αφού, όπως είπε, «αντί για στήριξη των ελληνικών θέσεων, γίναμε θεατές μιας ταπεινωτικής για την ίδια τη χώρα -όχι για τον πρωθυπουργό- συμπεριφοράς» και «σχεδόν μιας άμεσης στήριξης του επικίνδυνου γείτονα μας».

Επιπλέον, εξέφρασε «ανησυχία» για τον τρόπο με τον οποίο στάθηκε ο πρωθυπουργός στην υπόθεση Σουλεϊμανί, ενώ επισήμανε ότι «σήμερα, μετά και το φιάσκο του Βερολίνου, αυτή η ανησυχία μετατρέπεται σε γενικευμένη αίσθηση ανασφάλειας».

Ειδικότερα, υποστήριξε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση είχε βελτιώσει την διεθνή θέση της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι στην προηγούμενη Διεθνή Σύνοδο για τη Λιβύη, στο Παλέρμο της Ιταλίας, ο Έλληνας πρωθυπουργός ήταν παρών, όπως και ότι επαναπροσκλήθηε στη διάσκεψη για το μέλλον των Δυτικών Βαλκανίων στο Λονδίνο, μετά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Σήμερα η Ελλάδα είναι απούσα από μια διάσκεψη που δεν αφορά απλά τη γειτονιά της, αλλά την ίδια. Τα ίδια τα κυριαρχικά της δικαιώματα που από τη παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης παραβιάζονται βάναυσα», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, στηλιτεύοντας τη «στρατηγική του προβλέψιμου σύμμαχου» που ακολουθεί ο κ. Μητσοτάκης, που «την έχει μετατρέψει σε μια χώρα για την οποία άλλοι αποφασίζουν γι' αυτή, χωρίς αυτή». «Παραδώσαμε λοιπόν τον Ιούλη μια χώρα νησίδα σταθερότητας και ασφάλειας, υπολογίσιμο και όχι προβλέψιμο εταίρο» είπε και αναρωτήθηκε «πού είμαστε και πού πηγαίνουμε σήμερα».

«Η εξωτερική πολιτική δε γίνεται με επικοινωνιακά κόλπα» επισήμανε ο ίδιος, υποστηρίζοντας ότι αυτά βοηθάνε μόνο στο «εσωτερικό». «Σε βοηθάνε να κερδίσεις ψήφους εξαπατώντας φερ' ειπείν τον ελληνικό λαό, τους πολίτες με ευαισθησίες σε σχέση με το μείζον ζήτημα του περασμένου χρόνου που αφορούσε στην ονομασία της Βόρειας Μακεδονίας», είπε, τονίζοντας ότι «έξω δεν έχεις καμία αξιοπιστία όταν σε βλέπουν προεκλογικά να ξεσηκώνεις τον κόσμο εναντίον της λύσης για τη Βόρεια Μακεδονία, μια λύση που ευνοεί τα εθνικά συμφέροντα της χώρας σου και μόλις εκλέγεσαι να κάνεις πως δε κατάλαβες και να δηλώνεις προβλέψιμος».

Για τη Διάσκεψη για τη Λιβύη

Ο Αλ. Τσίπρας άσκησε επίσης κριτική και στην απειλή βέτο της κυβέρνησης προς την ΕΕ στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής για τις αποφάσεις του Βερολίνου, που, όπως είπε, «έπρεπε να'ναι εκεί και δεν ήταν». Σε αυτό το πλαίσιο, αναρωτήθηκε εάν η στρατηγική αυτή είναι «σωστή», καθώς, όχι μόνο η χώρα δεν είναι παρούσα, αλλά φτάνει στο σημείο να «απειλεί» την ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είναι η «άμυνά» μας και το «ισχυρό μας οπλοστάσιο διπλωματικά» γιατί «φοβόμαστε ότι θα μας κρεμάσει».

«Αντί λοιπόν να οχυρωθεί η κυβέρνηση πίσω από κοινοτικές αποφάσεις και να επεκτείνει τις θετικές αποφάσεις που είχαν ήδη παρθεί στις προηγούμενες Συνόδους Κορυφής, όταν με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη διεκδικήσαμε και κερδίσαμε κυρώσεις εις βάρος της Τουρκίας για την παράνομη δραστηριότητά της στην ΑΟΖ της Κύπρου. Αντί λοιπόν να δημιουργήσει συμμαχίες με τους εταίρους σε επίπεδο ΕΕ και να ενισχύσει αυτήν τη στρατηγική και αυτά τα κεκτημένα να τα επεκτείνουμε νότια της Κρήτης, στην περιοχή που περιλαμβάνεται στην παράνομη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης, βλέπουμε μια κυβέρνηση που απειλεί την ΕΕ», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, υπογραμμίζοντας ότι «πέρα και πάνω απ' όλα, για όλους μας, αυτό που προέχει σήμερα και αυτό που πρέπει να προέχει, είναι η ασφάλεια και η ακεραιότητα της χώρας» και εκφράζοντας «ανησυχία» για «όσα κάνει και κυρίως για όσα δε κάνει η κυβέρνηση».



Ομιλία στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης