Απολιγνιτοποίηση: Πιάνει δουλειά η διυπουργική επιτροπή με πόρους έως €4,4 δισ.

lignitis

Το καλοκαίρι θα είναι έτοιμο το master plan, από το 2021 θα λειτουργήσει το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης που θα χρηματοδοτήσει έργα στην βιομηχανία, τον αγροτικό τομέα, την  έρευνα, την  τεχνολογία και  την επανεκπαίδευση

Το 2021 προβλέπεται να ξεκινήσει η λειτουργία του Ταμείου Δίκαιης Μετάβασης, που θα σηκώσει το βάρος της απολιγνιτοποίησης σε όλη την Ευρώπη αλλά και στην χώρα μας, αφού προηγουμένως έχει ωριμάσει το εθνικό σχέδιο για την μετά λιγνίτη εποχή και έχει προηγηθεί η διαβούλευση με τις τοπικές κοινωνίες.

Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουνίου να έχει ολοκληρωθεί το master plan που θα διαχειριστεί όλο το σχέδιο της αναγκαστικής απολιγνιτοποίησης.

«Είμαι βέβαιος ότι θα γίνει συστηματική δουλειά, το ζήτημα ξεπερνά το ΥΠΕΝ, είναι προτεραιότητα του πρωθυπουργού να υπάρξει ένα πλήρες σχέδιο» δήλωσε την Πέμπτη, αμέσως μετά την διυπουργική επιτροπή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κωστής Χατζηδάκης που έχει τεθεί επικεφαλής του κυβερνητικού οργάνου. Όπως σημείωσε, είναι πολύ σημαντική η ευρωπαϊκή διάσταση και η Ελλάδα προσδοκά στη στήριξη της ΕΕ μέσω του Ταμείου και της ΕΤΕπ για την αντιμετώπιση των δυσμενών επιπτώσεων της απολιγνιτοποίησης.

Σήμερα κατά τη συνεδρίαση της πρώτης διυπουργικής έγινε μια γενική επισκόπηση των κατευθύνσεων και αποφασίστηκε ο τρόπος εργασίας, σε στενή συνεργασία με τη Συντονιστική Επιτροπή.

Στην διυπουργική συμμετείχε και η Ευρωπαία Επίτροπος, αρμόδια για θέματα Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων κ. Ε. Φερέιρα. Σε δηλώσεις της αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης δήλωσε ότι η απεξάρτηση από το λιγνίτη και τον άνθρακα, δεν είναι εύκολη διαδικασία, αλλά περίπλοκη, ωστόσο διαχειρίσιμη και υπογράμμισε ότι παρόμοιες μεταβάσεις έχουν γίνει σε όλη την Ευρώπη και τον κόσμο.

Η κ. Φερέιρα, πρόσθεσε επίσης ότι αυτή την εβδομάδα, η ΕΕ αποφάσισε από ένα κουμπαρά 100 δις. για την μετάβαση της Ευρώπης στην επόμενη μέρα, 7,5 δις. να διατεθούν για τη στήριξη στην μετά λιγνίτη εποχή. «Δουλεύουμε για να μειώσουμε την επιβάρυνση των πολιτών και να περάσουμε στη βιώσιμη οικονομία. Δεν γίνεται να επιμένουμε σε κάτι που ανήκει στο παρελθόν» είπε η Ευρωπαία Επίτροπος, υπογραμμίζοντας πάντως ότι τα κεφάλαια δεν επαρκούν.

Όπως σημείωσε, ο διαμοιρασμός των χρημάτων έγινε με τρία κριτήρια, πρώτον οικονομικά, με βάση την ένταση των δραστηριοτήτων εξόρυξης και δεύτερον κοινωνικά με βάση τον αριθμό και το είδος εργασιών που εξαρτώνται. Επίσης, με βάση το πόσο πλούσια είναι μία χώρα, ώστε να μπορεί να χρηματοδοτήσει η ίδια τη μετάβαση.

Μέχρι το 2027, υπολογίζεται ότι για την χώρα μας θα διατεθούν κοινοτικοί, εθνικοί αλλά και ιδιωτικοί πόροι συνολικού ύψους από 3,7 δις. μέχρι 4,4 δις. Για το εθνικό σχέδιο θα υπάρξει μελέτη της Παγκόσμιας Τράπεζας αλλά θα ανατεθούν και άλλες μελέτες όχι μόνο για τα ενεργειακά αλλά και για την αναπτυξιακή πορεία των περιοχών που πλήττονται με δράσεις στους τομείς της βιομηχανίας, της γεωργίας και του αγροτουρισμού.

Σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά, το Εθνικό Πρόγραμμα Δίκαιης Μετάβασης, θα έχει ίδια δομή με το ταμείο συνοχής (επιχειρησιακά προγράμματα, κυρίως στις πράσινες επενδύσεις, επιλέξιμες δαπάνες στον αγροτικό, βιομηχανικό τομέα αλλά και στην έρευνα, την τεχνολογία, την επανεκπαίδευση και την αναβάθμιση). Θα μπορεί επίσης να χρηματοδοτήσει και έργα μεγαλύτερης κλίμακας.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε πάντως ότι το είδος των έργων αλλά και τα κεφάλαια που θα διατεθούν θα είναι συνάρτηση και άλλων κινήτρων όπως για παράδειγμα τα φορολογικά, για την ίδρυση νέων επιχειρήσεων.

Για το 2020, για την απολιγνιτοποίηση θα διατεθούν πόροι από το ΕΣΠΑ, τα έσοδα από το τέλος ΔΕΗ (130 εκατ. ευρώ) και 60 εκατ. ευρώ, τα οποία θα διατεθούν από το Πράσινο Ταμείο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (2)

Νέα ήθη

Τα λαμόγια οι μεγαλοεργολάβοι θα κονομήσουν κάνοντας δουλειές με το κράτος, ενώ ο λαός θα πληρώσει πανάκριβα το ηλεκτρικό ρεύμα.

George

Αυτό σημαίνει πολιτική. Να έχεις κέρδος πολλών δισ. από την απολιγνιτοποίηση και να το παρουσιάζεις σαν έξοδα στα οποία μάλιστα βοηθάει η ΕΕ συμμετέχοντας για να της χρωστάμε και χάρη που στο τέλος θα μας τη χρεώσουν κιόλας αφού συνεισφέρουμε κι εμείς με τον οβολό μας στην ΕΕ. Ενώ οι εναλλακτικές πηγές ενέργειας είναι φθηνότερες και καθαρότερες (σημαντική ελάφρυνση του συστήματος υγείας) και οι επιχειρηματίες έχουν μπει για τα καλά στον στίβο του ανταγωνισμού, προσπαθούν να μας πείσουν ότι θυσιάζουμε κάτι και όχι ότι επωφελούμαστε οικονομικά προχωρώντας σε αυτή την ενέργεια. Κι ας υπάρχουν αμέτρητα παραδείγματα σε όλο τον πλανήτη από χώρες που έχουν προχωρήσει πρώτες όχι μόνο σε απεξάρτηση από τον άνθρακα αλλά και από όλα τα ορυκτά καύσιμα σε μεγάλο βαθμό. H Κόστα Ρίκα για παράδειγμα είχε καταφέρει να παράγει το 99% της ηλεκτρικής της ενέργειας από ΑΠΕ ήδη από το 2014. Το ίδιο έχει πετύχει και η Νορβηγία (που μην ξεχνάμε ότι είναι πετρελαιοπαραγωγός χώρα). Τελικά ο σανός που μας ταϊζουν σε Ελλάδα κι Ε.Ε. γενικότερα είναι ατελείωτος. Στην ουσία αυτό που προσπαθούν να κάνουν είναι να αποφύγουν μια άτακτη χρεοκοπία της ΔΕΗ, η οποία για να μπορεί να πουλάει "φθηνά" την κιλοβατώρα είχε "αμελήσει" να συμπεριλάβει το κόστος της μελλοντικής απεγκατάστασης των λιγνιτικών και της ανάπλασης του περιβάλλοντος που έχει καταστρέψει. Και φυσικά ούτε λόγος για το κόστος αποκατάστασης της υγείας των χιλιάδων ανθρώπων που έχει πληγεί ανεπανόρθωτα, ούτε για αποζημιώσεις για τους χιλιάδες θανάτους που έχουν προκληθεί από τη ρύπανση της "φθηνής" κιλοβατώρας που μέσω άλλων οδών την πληρώνουμε χρυσή για να μην πω πλατινένια. Τελικά, με τόση επιδότηση κάτω από το τραπέζι που έχει πέσει και συνεχίζει να πέφτει στου λιγνίτες θα είχαμε φτιάξει μια χώρα απεξαρτημένη πλήρως από τα ορυκτά καύσιμα που κοστίζουν εκτός των άλλων και σε συνάλλαγμα.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης