Στέιτ Ντιπάρτμεντ: Προκλητική και αντιπαραγωγική η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

state-department

Να αποσυρθούν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ με δήλωση εκπροσώπου του -  Όπως υπογραμμίζεται, «παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα» αλλά έχουν  επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες στη χώρα

«Προκλητικό» και «αντιπαραγωγικό» χαρακτήρισε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ το μνημόνιο κατανόησης της Τουρκίας με την Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (ΚΕΣ) της Λιβύης, αναγνωρίζοντας ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί αντίκεινται προς το διεθνές δίκαιο, το οποίο προβλέπει ότι τα νησιά έχουν ίδια δικαιώματα με τις ηπειρωτικές περιοχές όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα.

Απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ σημείωσε ότι «οι αποφάσεις που δεν λαμβάνουν υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων κρατών δεν βοηθούν (και) είναι προκλητικές. Επιπλέον, σε αντίθεση με όσα προτείνει η Τουρκία, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο όπως αποκρυσταλλώνεται στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά έχουν γενικά δικαίωμα στην ΑΟΖ και στην ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα στον ίδιο βαθμό με οποιαδήποτε άλλη χερσαία περιοχή».

Ο εκπρόσωπος της αμερικανικής διπλωματίας επέμεινε ότι η ανακοίνωση της υπογραφής του μνημονίου κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης «προκάλεσε εντάσεις στην περιοχή, είναι αντιπαραγωγική και προκλητική». Υπενθύμισε ότι το κείμενο δεν λαμβάνει υπόψη τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων κρατών, καθώς περιλαμβάνει θαλάσσιες περιοχές οι οποίες ανήκουν ή διεκδικούνται από την Ελλάδα.

«Σημειώνουμε ότι η Ελλάδα έχει επίσης αλληλεπικαλυπτόμενες θαλάσσιες διεκδικήσεις στη περιοχή που περιλαμβάνεται στο μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση. Ως πάγια πολιτική, ενθαρρύνουμε τα κράτη να επιλύουν τις διαφορές τους ειρηνικά, με βάση το διεθνές δίκαιο», είπε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Συνεχίζοντας, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επισήμανε πως, παρότι οι ΗΠΑ δεν λαμβάνουν γενικά θέση για τις διαφορές θαλάσσιας δικαιοδοσίας άλλων κρατών, στη συγκεκριμένη περίπτωση καλούν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη να αποφύγουν κάθε ενέργεια στην οποία ελλοχεύει κίνδυνος να κλιμακωθούν περαιτέρω οι εντάσεις σε μια χρονικά ευαίσθητη συγκυρία για την ανατολική Μεσόγειο.

Εξήγησε ότι οι εξελίξεις «καταδεικνύουν τον κίνδυνο η σύγκρουση στη Λιβύη να λάβει ευρύτερες, περιφερειακές διαστάσεις και την επείγουσα ανάγκη να εργαστούν όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη προς λύση μέσω διαπραγμάτευσης».

Ερωτηθείς αν το μνημόνιο κατανόησης εκθέτει την Τουρκία στον κίνδυνο αμερικανικών κυρώσεων όπως προβλέπεται σε προεδρικό εκτελεστικό διάταγμα του 2016 για τη Λιβύη, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ απάντησε ότι «οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν κάνουν προαναγγελίες, ούτε προδικάζουν τις αποφάσεις που λαμβάνουν περί κυρώσεων».

Να αποσυρθούν άμεσα τα ξένα στρατεύματα από τη Λιβύη

Την άμεση απόσυρση από τη Λιβύη των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων μαχητών και των Ρώσων μισθοφόρων ζητά το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με δήλωση εκπροσώπου του στον ιστότοπο Hellas Journal και στην ΕΡΤ.

Καλώντας τις ξένες χώρες που τροφοδότησαν τη σύγκρουση να αποσύρουν άμεσα τις δυνάμεις τους, ο εκπρόσωπος τόνισε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Λιβύης. «Χώρες που παριστάνουν ότι υποστηρίζουν τη σταθερότητα της Λιβύης πρέπει να αποσύρουν αμέσως τις δυνάμεις τους, συμπεριλαμβανομένων των Ρώσων μισθοφόρων και των υποστηριζόμενων από την Τουρκία Σύρων, οι οποίοι έχουν επιδεινώσει σημαντικά τις ανθρωπιστικές συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο εκπρόσωπος επισήμανε ότι η Ουάσιγκτον στηρίζει όλες τις προσπάθειες για τον τερματισμό της βίας και την επίτευξη μιας πολιτικής λύσης στη Λιβύη.

«Στεκόμαστε με τον λαό της Λιβύης, καθώς εργάζεται για την οικοδόμηση ενός ασφαλούς μέλλοντος, χωρίς ξένη παρέμβαση. Είναι θετικό βήμα ότι οι ηγέτες της Λιβύης αναγνωρίζουν την ανάγκη για κατάπαυση του πυρός. Αυτό πρέπει να ακολουθηθεί από μια πολιτική διαδικασία που προέρχεται από τα μέρη της Λιβύης και να μην τους επιβληθεί. Καλούμε όλα τα μέρη της Λιβύης να επωφεληθούν αυτής της ευκαιρίας, μέσω της διαμεσολάβησης, για την αντιμετώπιση των πολιτικών, οικονομικών και ζητημάτων ασφαλείας που τα χωρίζουν».

Σε ερώτηση για την τοποθέτηση του εκπροσώπου του αμερικανικού ΥΠΕΞ για το μνημόνιο κατανόησης Τουρκίας-ΚΕΣ, στέλεχος του ελληνικού λόμπι στην Ουάσιγκτον υπενθύμισε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ μια τοποθέτηση που είχε κάνει πριν από δύο χρόνια ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ. Όπως εξήγησε, ο αξιωματούχος είχε πει, κατά τη διάρκεια κλειστής ενημέρωσης στους εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, ότι οι ΗΠΑ δεν μπορούν να αφήσουν την Τουρκία να δημιουργήσει τετελεσμένα στην ευρύτερη περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, καθώς η Κίνα παρακολουθεί τις αμερικανικές αντιδράσεις σε θέματα του δικαίου της θάλασσας, τα οποία έχουν αντίκτυπο στις διενέξεις που αφορούν την Νότια Σινική Θάλασσα.

ΣΧΟΛΙΑ (34)

..

Παιδιά η Διάσκεψη του Βερολίνου θα αποτύχει όπως και στη Μόσχα, μη κάνετε μεγάλο ντόρο γι' αυτό. Αλλά ειλικρινά εγώ εύχομαι να πετύχει εκεί ο Τούρκος για να κάνει μεγαλύτερες βλακείες και να φάει τα μούτρα του!!!

Η ψήφος έχει συνέπειες

Η συμφωνία "αντιπαραγωγική", η Ελλάδα "διεκδικεί". Τι ακριβώς διεκδικεί, τα νησιά της ; Για να μη μιλήσουμε για τον "απομονωμένο" Ερντογάν που τον καλούνε στην συνδιάσκεψη.

Τάκης

Μόνο στα λόγια δηλώσεις ότι πέρνει το μέρος της Ελλάδος η Αμερική . Το ίδιο και η Γερμανία σήμερα βλέπουμε καλή ερτογαν χωρίς Ελλάδα στο τραπέζι απαράδεκτη συμπεριφορά το ανθελλήνων Γερμανών λυπάμαι πολύ .

Boris

Λογικό να είναι ανθέλληνες οι Γερμανοί όπως και εμείς σε κάθε ευκαιρία τους δίχνουμε το μίσος μας που έχουμε για αυτούς... , ορισμένα πράγματα στην ζωή είναι αμοιβαία

Τώρα υποχείρια απλά σκάνε και σκάβουν!!!

Το πρόβλημα του Μητσοτάκη δεν είναι η Λιβύη γιατί εκεί γνωρίζει ότι έφαγε πόρτα και ότι οι θεσμοί δεν πρόκειται να των αφήσουν στην ησυχία μετά των ερχομό τους για τα κόκκινα δάνεια , όπως για το μεταναστευτικό, όπως για την έκδοση βίζας για επιχειρηματίες ( τρίτες χώρες θέλουν βίζα ως επί το πλείστον). Άρα για να του χαρίσουν χρόνια στην κυβέρνηση θα δώσει πολλά και θα μείνει εκτός από τα περισσότερα για την Λιβύη.

Γιουσουφάκια του Ερντογάν Ζαίοι

σας τα έλεγα και χθές,βιάζεστε πολύ και θα πέσει κωλοτούμπα πάλι που δεν θα την μαζεύεται...Η δήλωση είναι προπομπός κινήσεων και αποκλεισμών σε διάφορους τομείς.Μπράβο στον Κυριάκο και στα επιτελεία του για όλο αυτό που γίνεται,και επαναλαμβάνω,χωρίς να ανοίξει ρουθούνι.

Γιουσιφακια του Ερντογάν νδ

Μας μιλάτε για αποκλεισμό της Τουρκίας και ο μόνος αποκλεισμένος είναι η Ελλάδα. Με Αλέξη ειμασταν στην προηγούμενη συνεδρίαση. Με τον τουρίστα μόνο καμία κριτική για nba τον βλέπω.

itio

Μαλιστα ,ο ΕΡΝΤΟΓΑΝ μλαει για τουρκικη μειονοτητα στη ΛΙΒΥΗ-απογονοι οθωμανων και θελει ναμπει εκει ως εγγυητρια δυναμη δλδ οπως στην Κυπρο. Ωραια λοιπον, επειδη η Ελλας προηγειται, να του θυμισω οτι απο την Τουρκια εως το Πακισταν ΟΛΟΙ ειναι απογονοι του Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ οποτε..? Στη Γερμανια ,στις ΗΠΑ αλλα και σε ολο τον κοσμο υπαρχουν Τουρκοι και Ελληνες να μπουμε λοιπον να επεμβουμε και να μοιρασουμε αυτες τις ....."μειονοτητες" ως εγγυητριες δυναμεις ? (ωραιο θαταν!!) δε μας χ...εις ρε ερντι? λογω γηρατος εχεις "κοψει περα"

😀

Μα για αυτό στέλνει τους αφγσνους στην Ελλάδα ο ερτογκαν διότι ο άνθρωπος ξέρει από ιστορία και τους αναγνωρίζει σαν απογόνους του Μ. Αλεξάνδρου οπότε σου λέει αυτοί οι Πακιστανοί και αφγανοι έχουν την ίδια καταγωγή με τους. γκιαουριδες....

Την ίδια ακριβώς στιγμή και ώρα.....

....δεν μας καλεί η Γερμανία στο τραπέζι της κουβέντας, η Τουρκία στέλνει καραβάνια από Έβρο και εκατοντάδες από θάλασσα, και η Ελλάδα φτιάχνει 10 χοτ σποτς ανά την Ελλάδα, χωρίς να ξέρουμε πόσους αναλογικά έχει επαναπροωθησει και οι χώρες που ΔΕΝ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ καμμία τιμωρία!!!!!!!

Ει ψιτ εσύ της ΝΔ στάσου μυγδαλα...

Έλα ρε είπε το state departmentολα αυτά . Φοβερό ο Τούρκος θα φάει γλαρόσουπα με κοκόψαρα.

Tom mix

πλήρη απαξίωση,τον κούλη τον έχουν όλοι του χεριού τους,ποιού χεριού τους δηλ τον γράφουν κανονικά στα αρ@@@@ τους,με τα τσιράκια που τον σπρώχνουν πολιτικά τι θα γίνει????Που τα παρουσιαζουν όλα τέλεια!!!

μην

Μην ανυσηχείται. Η Τουρκία έχει απομονωθεί, ο Τραμπ θα καθαρίσει για πάρτυ μας. Είνια πλέον σαφές για όποιον ξέρει από εξωτερική πολιτική. Φάνηκε το προηγούμενο σαββατοκύριακο

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης