Σε δημόσια διαβούλευση ο νέος εκλογικός νόμος: Ψηφίζεται 22 Ιανουαρίου - Τι αλλάζει στο μπόνους εδρών

kalpi_main_again

«Ανέβηκε» στο opengov.gr - Τη Δευτέρα θα κατατεθεί στη Βουλή - Θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια στις 22 του μηνός, πριν ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναχωρήσει για το Νταβός - Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, αν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων, δεν δικαιούται επιπλέον έδρες - Αν πάρει πάνω από 25%, θα έχει κλιμακωτό μπόνους

«Τρέχουν» οι εξελίξεις αναφορικά με τον εκλογικό νόμο, ο οποίος τέθηκε επί τάπητος και στις συζητήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τους πολιτικούς αρχηγούς στο Μέγαρο Μαξίμου. 

Βλέποντας ότι δεν εξασφαλίζει τη συναίνεση των κομμάτων, η κυβέρνηση προχωρά κανονικά τις διαδικασίες για την ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου. Αρχικά, το βράδυ της Παρασκευής, οι σχεδιαζόμενες αλλαγές τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση από το υπουργείο Εσωτερικών, μέσα από το opengov.gr.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Δείτε εδώ το σχέδιο νόμου


Τη Δευτέρα το σχέδιο νόμου θα κατατεθεί στη Βουλή, προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η συζήτησή του στις αρμόδιες Επιτροπές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, ο νέος εκλογικός νόμος θα πάει στην Ολομέλεια και θα ψηφιστεί στις 22 Ιανουαρίου, προτού ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, αναχωρήσει για το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός.Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών,  τίθεται από σήμερα 10.1.2020 σε δημόσια διαβούλευση το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εσωτερικών, με τίτλο: «Εκλογή Βουλευτών».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο εισάγει νέο εκλογικό σύστημα για την εκλογή της Εθνικής Αντιπροσωπείας, βασικό γνώρισμα του οποίου είναι η κοινή συνισταμένη ανάμεσα στην αναλογικότητα εκπροσώπησης που δίνεται με την λαϊκή εντολή, την εκλογική δύναμη των κομμάτων και την κυβερνητική σταθερότητα.

Δεδομένης της σπουδαιότητας της συγκεκριμένης πρωτοβουλίας, καλείται να συμμετάσχει στη δημόσια διαβούλευση κάθε κοινωνικός και οικονομικός εταίρος, καθώς και κάθε ενδιαφερόμενος πολίτης, καταθέτοντας τις προτάσεις του για την βελτίωση των διατάξεων του ανωτέρου νομοθετήματος.

Η διαβούλευση θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 13.1.2020 και ώρα 12:00 μ.μ..

Νωρίτερα, κατά τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τους είχε δώσει το κείμενο του νέου εκλογικού νόμου, όπως ανέφερε ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Πρόθεση της κυβέρνησης είναι να «περάσει» τις προωθούμενες αλλαγές ακόμα και με 158 ψήψους, χωρίς δηλαδή τη συναίνεση των υπολοίπων κομμάτων του Κοινοβουλίου.

Το σημαντικότερο στοιχείο, σύμφωνα με τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου, είναι το εξής: εάν ένα κόμμα λάβει ποσοστό μικρότερο του 25% των εγκύρων ψηφοδελτίων τότε δεν δικαιούται επιπλέον έδρες, ενώ αν πάρει πάνω από 25% θα έχει κλιμακωτό μπόνους. Δηλαδή εάν το πρώτο κόμμα λάβει 25% θα έχει μπόνους 20 εδρών και για κάθε 0,5% θα λαμβάνει επιπλέον μία έδρα. Τέλος εάν λάβει πάνω από 40%, θα λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών.

Ποιες είναι οι τροποποιήσεις

Άρθρο 01 – Τροποποίηση άρθρου 99 του π.δ. 26/2012 (Α’ 57)

Οι παράγραφοι 2 έως 4 του άρθρου 99 του π.δ. 26/2012 αντικαθίστανται με παραγράφους, ως εξής:

«2. Ο αριθμός των εδρών που κατανέμονται στα κόμματα τα οποία συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών σύμφωνα με τη παράγραφο 1 του παρόντος ορίζεται ως εξής:

α) Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μικρότερο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, το σύνολο των εδρών κατανέμεται μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3.

β) Εφόσον το αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) των εγκύρων ψηφοδελτίων, διακόσιες ογδόντα (280) έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων σύμφωνα με τη διαδικασία της παραγράφου 3. Ο αριθμός των διακοσίων ογδόντα εδρών μειώνεται κατά μια έδρα και μέχρι ανώτατου αριθμού μείωσης τις τριάντα (30) έδρες για κάθε μισό τοις εκατό (0,5%) πλέον του εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) που έχει συγκεντρώσει το αυτοτελές κόμμα που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

Η διάταξη του ανωτέρω εδαφίου εφαρμόζεται και για συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, ο οποίος συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν. Εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων που αποτελούν το συνασπισμό είναι μικρότερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων τότε η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται για το αυτοτελές κόμμα.

3. Για τον καθορισμό των εδρών που δικαιούται κάθε εκλογικός σχηματισμός, το σύνολο των ψήφων που συγκέντρωσε στην Επικράτεια πολλαπλασιάζεται με τον συνολικό αριθμό των εδρών που κατανέμονται στα κόμματα που δικαιούνται έδρα σύμφωνα με τον υπολογισμό της παραγράφου 2 του παρόντος. Το γινόμενο τους διαιρείται με το άθροισμα των έγκυρων ψηφοδελτίων που συγκέντρωσαν στην Επικράτεια όσοι σχηματισμοί συμμετέχουν στην κατανομή των εδρών, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1. Οι έδρες που δικαιούται κάθε σχηματισμός στην Επικράτεια είναι το ακέραιο μέρος του πηλίκου της διαίρεσης. Αν το άθροισμα των ως άνω ακέραιων μερών των πηλίκων υπολείπεται του αριθμού των εδρών που έχει υπολογιστεί από την παραγράφου 2 του παρόντος , τότε παραχωρείται, κατά σειρά, ανά μία έδρα και ως τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού στους σχηματισμούς, των οποίων τα πηλίκα εμφανίζουν τα μεγαλύτερα δεκαδικά υπόλοιπα.

4.α. Στο αυτοτελές κόμμα, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων στο σύνολο της Επικράτειας, παραχωρούνται, επιπλέον των εδρών που λαμβάνει, σύμφωνα με την προηγούμενη παράγραφο, οι υπόλοιπες έδρες και μέχρι της συμπλήρωσης του αριθμού των τριακοσίων εδρών, οι οποίες προέρχονται από εκλογικές περιφέρειες στις οποίες έχουν παραμείνει αδιάθετες έδρες μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας που προβλέπεται από τις διατάξεις των παραγράφων 4 έως 8 του άρθρου 100. Η επιπλέον παραχώρηση γίνεται, επίσης, σε συνασπισμό συνεργαζόμενων κομμάτων, εφόσον ο μέσος όρος της δύναμης των κομμάτων, που τον απαρτίζουν, είναι μεγαλύτερος από τη δύναμη του αυτοτελούς κόμματος, που συγκέντρωσε το μεγαλύτερο αριθμό έγκυρων ψηφοδελτίων. Ο μέσος όρος προκύπτει από τη διαίρεση του ποσοστού που έλαβε ο ανωτέρω συνασπισμός δια του αριθμού των κομμάτων που τον αποτελούν. Σε διαφορετική περίπτωση η επιπλέον παραχώρηση, εφόσον τηρούνται οι προϋποθέσεις της παραγράφου 2, γίνεται στο αυτοτελές κόμμα που έχει τον μεγαλύτερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων.

β. Το Α’ Τμήμα του Αρείου Πάγου, σε συμβούλιο, κατά την ανακήρυξη των εκλογικών συνδυασμών, αποφαίνεται, αμετακλήτως, για το χαρακτήρα κάθε κόμματος, ως αυτοτελούς ή ως συνασπισμού συνεργαζόμενων κομμάτων. Η κρίση του διαμορφώνεται, χωρίς δικονομικούς περιορισμούς, από τα υπάρχοντα στοιχεία, τα οποία μπορούν να συμπληρωθούν με υπόμνημα των κομμάτων και των υποψηφίων.

5. Αν ένας εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, κατ’ εξαίρεση, σύμφωνα με τις παραγράφους 2, 3α και 4 του παρόντος άρθρου και τις παραγράφους 1, 2 και 3 του άρθρου 100, περισσότερες έδρες από όσες του αναλογούν κατά την παράγραφο 3 του παρόντος άρθρου, ο συνολικός αριθμός τους αναπροσαρμόζεται, προκειμένου να λάβει τελικά τις έδρες που προκύπτουν από την εφαρμογή του άρθρου 100. Στην περίπτωση αυτή μειώνεται αντίστοιχα ο αριθμός των εδρών που καταλαμβάνει ο πρώτος κατά σειρά σε έγκυρα ψηφοδέλτια εκλογικός σχηματισμός.»

Άρθρο 02 – Τροποποίηση άρθρου 100 π.δ. 26/2012 (Α’ 57)

Οι παράγραφοι 6 έως 8 του άρθρου 100 του π.δ. 26/2012 αντικαθίστανται ως ακολούθως:

«6. Για την κατανομή τυχόν αδιάθετων εδρών υπολογίζεται η διαφορά των εδρών που έχουν διατεθεί, σύμφωνα με τις προηγούμενες παραγράφους του παρόντος άρθρου, από τις έδρες που δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99. Στη συνέχεια υπολογίζονται τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα ψήφων των εκλογικών σχηματισμών σε κάθε εκλογική περιφέρεια εκτός από τις μονοεδρικές. Το υπόλοιπο αυτό είναι η διαφορά του γινομένου των εδρών που κατέλαβαν οι παραπάνω σχηματισμοί στην εκλογική περιφέρεια επί το εκλογικό της μέτρο από το σύνολο των ψήφων που έλαβαν στην ίδια εκλογική περιφέρεια.

7. Τυχόν αδιάθετες έδρες διεδρικών και τριεδρικών εκλογικών περιφερειών διατίθενται, κατά σειρά και ανά μία, στον εκλογικό σχηματισμό που εμφανίζει σε καθεμία από αυτές τα μεγαλύτερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

Εάν σε κάποιο εκλογικό σχηματισμό διατεθούν συνολικά περισσότερες έδρες από όσες δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99, οι πλεονάζουσες αφαιρούνται, ανά μια, από τις τριεδρικές περιφέρειες και αν υπάρξει ανάγκη από τις διεδρικές, στις οποίες εμφανίζει τα μικρότερα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα.

8. Οι εκλογικές περιφέρειες που εξακολουθούν να έχουν αδιάθετες έδρες διατάσσονται κατά φθίνουσα σειρά, με βάση τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα του εκλογικού σχηματισμού με το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια που δικαιούται έδρα σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 99. Στον εκλογικό σχηματισμό που έχει το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων στην επικράτεια παραχωρείται ανά μία έδρα από καθεμία από αυτές τις εκλογικές περιφέρειες και ως τη συμπλήρωση του αριθμού των εδρών που ο εκλογικός σχηματισμός δικαιούται, σύμφωνα με τις παραγράφους 3, 4α και 5 του άρθρου 99. Αν πάλι παραμείνουν αδιάθετες έδρες, η διαδικασία του προηγούμενου εδαφίου εφαρμόζεται διαδοχικά για όλους τους εκλογικούς σχηματισμούς που συμμετέχουν σε αυτή, αρχίζοντας από όποιον συγκέντρωσε το μικρότερο αριθμό εγκύρων ψηφοδελτίων σε όλη την επικράτεια προς αυτόν με τον αμέσως μεγαλύτερο».

ΣΧΟΛΙΑ (42)

λεφτουρακος

ΠΕΡΙΠΕΠΛΕΓΜΕΝΕΣ ΠΕΡΙΠΛΟΚΕΣ ΤΩΝ = ΦΡΟΝΙΜΩΝ ΟΛΙΓΑ =ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑΣ ΩΩΩΩ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΑΜΙΝ ΚΑΙ ΠΟΤΕ

Φάπας ο μαυροζώνης

Χρειάζεται τα μπόνους επειγόντως, γιατί η ανάπτυξη πάει από το κακό στο χειρότερο, στοιχεία ΕΛΣΤΑΤ : Μήνας Νοέμβριος. Πτώση εξαγωγών -11,4%, δεύτερος συνεχόμενος μήνας, Πτώση βιομηχανικής παραγωγής -8,1%. Πτώση μεταποίησης -4,9%... Ο Άδωνις Γεωργιάδης.... σκίζει στα κανάλια. Τα κατευθυνόμενα και γλοιώδη....ΜΜΕ για αυτά ΤΣΙΜΟΥΔΙΑ....

Χαχαχχα

Πώς τους πετσοκοψες έτσι ρε Κυριάκο ... Πώς τους πεστοκοψες ετσι... Τα τελιωσες τα ΒρωμοΚουμουνια μια για πατνα.

Πρόταση

250 + 20 (επικρατείας) έδρες κατανέμονται με απλή αναλογική. Από τις υπόλοιπες 30 έδρες το πρώτο κόμμα (ή σχηματισμός κομμάτων) να λαμβάνει όσες χρειάζεται για να έχει απόλυτη πλειοψηφία (151 βουλευτές). Αν δεν καταφέρει ούτε με το μπόνους των 30 εδρών να συγκεντρώσει πλειοψηφία, τότε με την διαδικασία των διερευνητικών εντολών το μπόνους περνάει στο δεύτερο κόμμα και μετέπειτα στο τρίτο κόμμα. Παράδειγμα 1: Το πρώτο κόμμα Α λαμβάνει 42%, το δεύτερο κόμμα Β 38% και το τρίτο κόμμα Γ 10% ενώ 10% των ψήφων λαμβάνουν κόμματα τα οποία δεν εισάγονται στην βουλή. Το πρώτο κόμμα θα λάβει το 42/90 = 46,6% των 270 εδρών σύνολο 126 έδρες. Από τις υπόλοιπες 30 έδρες λαμβάνει τις απαιτούμενες 25, ενώ οι υπόλοιπες 5 μοιράζονται αναλογικά στα κόμματα με τα μεγαλύτερα ποσοστά. Στην περίπτωση που η κυβέρνηση που θα προτείνει το πρώτο κόμμα δεν συγκεντρώσει 151 έδρες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δίνει διερευνητική εντολή στο πρώτο, δεύτερο και τρίτο κόμμα και τηρείται η ίδια διαδικασία. Παράδειγμα 2: Το πρώτο κόμμα Α λαμβάνει 39%, το δεύτερο κόμμα Β 38%, τρίτο κόμμα 13%, ενώ 10% των ψήφων λαμβάνουν κόμματα τα οποία δεν εισάγονται στην βουλή. Το πρώτο κόμμα θα λάβει το 39/90 = 43,33% των 270 εδρών, δηλαδή σύνολο 117. Έτσι θα λάβει το σύνολο των 30 εδρών και θα έχει 147 έδρες. Στην περίπτωση κατά την οποία η κυβέρνηση που θα σχηματίσει το πρώτο κόμμα δεν λάβει ψήφο εμπιστοσύνης, θα δοθούν διερευνητικές εντολές. Έστω μέσω των διερευνητικών εντολών το πρώτο και το δεύτερο κόμμα συνεργάζονται. Τότε θα λάβουν (39%+38%)/90% δηλαδή το 85,5% των 270 εδρών δηλαδή 231 έδρες. Δεδομένου ότι έχουν ξεπεράσει τις 151 δεν χρειάζονται καμία έδρα από το μπόνους οπότε αναλογικά μοιράζονται και τις υπόλοιπες 30. Έστω μέσω των διερευνητικών εντολών το πρώτο και το τρίτο κόμμα συνεργάζονται. Τότε θα λάβουν (39%+13%)/90 δηλαδή το 57,5% των 270 εδρών (156 έδρες). Δεδομένου ότι έχουν ξεπεράσει τις 151 δεν χρειάζονται το μπόνους οπότε αναλογικά μοιράζονται στα κόμματα και οι υπόλοιπες 30. Έστω μέσω των διερευνητικών εντολών το δεύτερο και το τρίτο κόμμα συνεργάζονται. Τότε θα λάβουν (38%+13%)/90 δηλαδή το 56,6% των 270 εδρών (153 έδρες). Αν δεν σχηματιστεί κυβέρνηση διενεργούνται εκλογές και οι μπόνους έδρες αυξάνονται κατά 10. Σε καμία περίπτωση οι μπόνους έδρες δεν μπορούν να ξεπερνούν τις 60. Αν αυτοτελές κόμμα χρησιμοποιήσει έστω και μια έδρα από το μπόνους των 30 εδρών και σχηματίσει κυβέρνηση δεν έχει δικαίωμα να το χρησιμοποιήσει ξανά για τις επόμενες εκλογές.

Νικόλας

Όλοι σχόλια εδώ, αλλά στην πλατφόρμα της δημόσιας διαβούλευσης μόνο 1-2 σχόλια. Εκεί μάλλον δεν τα πληρώνουν τα κόμματα. Ντροπή σας.

ΑΙΑΣ

Οι επόμενες εκλογές θα γίνουν με απλή αναλογική , πιστεύει κανείς ότι θα έχουμε κυβέρνηση ? Ασφαλώς όχι ,διότι δεν υπάρχει περίπτωση να συνεργαστούν η Ν.Δ.. και ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.

Τους βουλευτές από 300

Θα τους κάνεις 150 ε!.

ΔΙΚΗΓΟΡΟΣ

Ελλάς Ελλήνων Χριστιανών

Common sense

Μέχρι τώρα η αντιπολίτευση εκμεταλλευόταν την εκλογή Προέδρου, για να προκαλέσει εκλογές (έγινε το 2009 και το 2014). Αυτή τη φορά, όμως, δεν θα τους περάσει. Με την κίνηση-ματ του νέου εκλογικού νόμου ο Πρωθυπουργός προστατεύει την Κυβέρνησή του, χωρίς να νοιάζεται για τις εσωκομματικές αντιδράσεις, και τον προεδρικό θεσμό, τον οποίο αποσυνδέει από προσωπικές συμπάθειες ή αντιπάθειες. Βάζει, δηλαδή, το συμφέρον της χώρας πάνω από την κομματική νομενκλατούρα και τους συμμάχους της. Αυτή είναι η δύναμή του! Όσοι εντός και εκτός της ΝΔ δεν το καταλαβαίνουν, θα αναρωτιούνται μετά την επόμενη εκλογική αναμέτρηση γιατί κέρδισε ο Μητσοτάκης και έχασαν αυτοί.

Λες?

Εγω πιστεύω οτι στις Μεθεπομενες εκλογές ο Κουλης θα ψάχνει τη ψήφο του

Ζορρο

η γλαστρα προεδρος δημοκρατιας οποιος και να βγει λιγο μας νοιαζει σταθεροτητα θελουμε να παρει μπροστα η χωρα να γινουμε ΧΩΡΑ οχι μπουρδελο που εκαναν οι κατσαπλiαδες τυπου τσιπρα μπαρουφακη και αλλων καραγκιοζηδων της γελοιας αριστερας

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης