ΗΠΑ: Στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

ΗΠΑ: Στον εορτασμό Αγιασμού των Υδάτων στο Τάρπον Σπρινκς ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με έμφαση για τον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής, πάνω από έναν αιώνα  - Οι αναφορές του στον Ελευθέριο Βενιζέλο  - «Θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται» είπε για τα ελληνουρκικά - Δείτε φωτογραφίες από την επίσκεψή του

4999438
Στην 114η τελετή Αγιασμού των Υδάτων, στην πολυπληθέστερη ελληνική κοινότητα στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερική, στο Τάρπον Σπρινκς της Φλόριντα βρέθηκε πριν από λίγο με τη σύζυγό του, Μαρέβα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Χιλιάδες Έλληνες ήταν εκεί, όπως κάθε χρόνο, και παρακολούθησαν τον εντυπωσιακό εορτασμό των Θεοφανείων σε κλίμα έντονης συγκίνησης.



«Σήμερα είναι μια ιστορική ημέρα καθώς μετά από 100 χρόνια έχουμε εδώ τον πρωθυπουργό της Ελλάδας μας, Κυριάκο Μητσοτάκη», είπε προκαλώντας τον ενθουσιασμό των συγκεντρωμένων ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος.

4999442


«Σας εύχομαι καλή χρονιά και καλή φώτιση», είπε συγκινημένος ο πρωθυπουργός, ενώ ήδη δεκάδες ελληνόπουλα είχαν βουτήξει στο νερό.

Τον Τίμιο Σταυρό έπιασε ο έφηβος Παναγιώτης Σακοτέλης, στον οποίο όλοι, με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη, έσπευσαν να του δώσουν συγχαρητήρια, ενώ ο κόσμος φώναζε «Άξιος».

Κλείσιμο


Ο πρωθυπουργός νωρίτερα το πρωί (ώρα Αμερικής) παρακολούθησε, με τη σύζυγο του, τη Θεία Λειτουργία για τα Θεοφάνεια στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου στο Τάρπον Σπρινκς μαζί με αμέτρητους άλλους Έλληνες που ζουν μόνιμα σε αυτή την πόλη της Φλόριντα.

«Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου, που μου δίνεται η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας, αυτή την πολύ σπουδαία ημέρα, για την Ορθοδοξία», τόνισε ο πρωθυπουργός σε μια σύντομη ομιλία του και συνέχισε: «Εδώ που χτυπάει πιο δυνατά, ίσως από οπουδήποτε αλλού στην Αμερική, η καρδιά του ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ μέσα από την καρδιά μου και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή».

4999441


Ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε ότι πριν από 98 χρόνια, στον ίδιο χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί ο Ελευθέριος Βενιζέλος.

«Λίγους μήνες μετά και καθώς ετοιμαζόταν ύστερα από τη μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες από το Τάρπον Σπρινκς του έστειλαν ένα ευχητήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.



Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με έμφαση στον ελληνισμό στο Τάρπον Σπρινκς, που βρίσκεται, σε αυτή την πόλη της Αμερικής, πάνω από έναν αιώνα.

«Από τους πρώτους σφουγγαράδες από την Κάλυμνο, τη Χάλκη και τη Σύμη ήρθαν και έκαναν την Αμερική σπίτι τους, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη Μητέρα Πατρίδα. Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι το αόρατο βήμα που ένωνε πάντα τους Έλληνες με την πατρίδα μας», πρόσθεσε ο κ. Μητσοτάκης και δήλωσε χαρούμενος και συγκινημένος που του δίνεται η ευκαιρία στο Τάρπον Σπρινκς να συγχαρεί τον νέο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

4999439


«Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι σπουδαίος και όπως λέει το όνομά του φέρνει την ελπίδα για καλύτερες ημέρες στον Ελληνισμό εδώ και παντού στον κόσμο», υπογράμμισε, ενώ απευθυνόμενος στον κ. Ελπιδοφόρο σημείωσε: «Να γνωρίζετε ότι η ελληνική πολιτεία θα στηρίξει το έργο σας και οικονομικά τη Θεολογική Σχολή στην Βοστόνη».

Επίσης, απευθυνόμενος στα ελληνόπουλα, που φέτος βούτηξαν κατά τον Αγιασμό των υδάτων, τους ευχήθηκε να κρατούν τη δύναμη του Σταυρού και της πίστης μέσα τους.

«Εύχομαι σε όλους σας τα καλύτερα. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα, νομίζω, νερά. Στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχτηκε ένας λαμπρός ήλιος», είπε ο πρωθυπουργός.

Πριν αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός, με τη σύζυγό του, γευμάτισε, με μέλη της ελληνικής κοινότητας, στο ελληνικό εστιατόριο Hellas.

4999412

Στρέφοντας το βλέμμα προς τη νέα δεκαετία που ανέτειλε με την είσοδο του 2020, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε μήνυμα ενότητας και αισιοδοξίας, τονίζοντας πως «έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας».

«Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν, στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας».

20-01-06_0037__DPC1208


Ακολουθεί ολόκληρη η τοποθέτηση του Κ. Μητσοτάκη:

«Σεβασμιώτατε, κ. Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι,

Είναι μεγάλη η συγκίνησή μου που μου δίνεται σήμερα η δυνατότητα να βρίσκομαι μαζί σας αυτήν την σπουδαία μέρα για την Ορθοδοξία μας, για τον Αγιασμό των Υδάτων εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς της Φλόριντα. Εδώ όπου χτυπάει πιο δυνατά -ίσως από οπουδήποτε στην Αμερική- η καρδιά του Ελληνισμού μας. Σας ευχαριστώ από καρδιάς και εκ μέρους της συζύγου μου για την πολύ θερμή υποδοχή την οποία μας επιφυλάξατε.

Πριν από ακριβώς 98 χρόνια, στον ίδιο ακριβώς χώρο, στις 30 Ιανουαρίου του 1922, είχε βρεθεί μαζί σας ο Ελευθέριος Βενιζέλος. Λίγους μήνες μετά, καθώς ετοιμαζόταν μετά από μία μεγάλη εθνική καταστροφή να διαπραγματευτεί τη Συνθήκη της Λωζάνης, οι Έλληνες του Τάρπον Σπρινγκς του έστειλαν ένα ευχετήριο τηλεγράφημα, το οποίο αναζήτησα και βρήκα στα αρχεία μας. Του ευχήθηκαν καλή δύναμη για το καλό του Έθνους μας.

20-01-06_0057__DPC1467


Από τις αρχές του 20ου αιώνα χτυπάει εδώ στο Τάρπον Σπρινγκς δυνατά η καρδιά του Ελληνισμού. Από τους πρώτους σφουγγαράδες, οι οποίοι ήρθαν από τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου -από την Κάλυμνο, από τη Χάλκη, από τη Σύμη- και έκαναν την Αμερική το σπίτι τους. Πρόκοψαν, διακρίθηκαν, αλλά ποτέ δεν ξέχασαν τη μητέρα πατρίδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία μας αποτελούσε πάντα όχι απλά ένα φάρο πίστης, αλλά το αόρατο νήμα το οποίο ένωνε όλους τους Έλληνες απανταχού της Γης -ειδικά εδώ στην Αμερική- με την πατρίδα μας. Και είμαι πολύ χαρούμενος και συγκινημένος που μου δίνεται σήμερα η ευκαιρία να βρεθώ μαζί σας και να συγχαρώ ακόμα μία φορά προσωπικά το νέο σας, το νέο μας, Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Ελπιδοφόρο.

Τον γνωρίζω προσωπικά, είναι ένας σπουδαίος ιεράρχης και όπως λέει και το όνομα του φέρνει την ελπίδα. Την ελπίδα για καλύτερες μέρες στον Ελληνισμό της Αμερικής, αλλά και στον Ελληνισμό παντού στον κόσμο. Θέλω να γνωρίζετε, Σεβασμιώτατε, ότι η ελληνική Πολιτεία θα στηρίξει από κοντά το έργο σας. Θα στηρίξει και οικονομικά τη θεολογική σχολή στη Βοστώνη, έτσι ώστε να μπορείτε να συνεχίσετε απρόσκοπτα το δημιουργικό και ουσιαστικό σας έργο.

20-01-06_0045__DPC1279


Θέλω για ακόμα μία φορά να σας ευχαριστήσω εκ μέρους της συζύγου μου, των μελών του Υπουργικού Συμβουλίου που βρίσκονται μαζί μας, για την πολύ θερμή υποδοχή σε μία τόσο σημαντική ημέρα για την Ορθοδοξία. Είναι τιμή για εμένα να έχω τη δυνατότητα να στέκομαι μπροστά σας, να είμαι μαζί σας και να γιορτάζουμε μαζί αυτή την πολύ σημαντική ημέρα. Καθώς ανατέλλει μία νέα δεκαετία, έχουμε κάθε λόγο, παρά τις δυσκολίες, να αισθανόμαστε αισιόδοξοι για το μέλλον του Ελληνισμού και της πατρίδας μας, της Ελλάδας.

20-01-06_0063__DPC1503


Ναι, θα υπάρξουν δυσκολίες. Έχουμε ξεπεράσει δυσκολίες στο παρελθόν στην 200ετή ιστορία μας. Θα τις ξεπεράσουμε ξανά, από τη στιγμή που είμαστε ενωμένοι και θυμόμαστε τι μας “δένει” όλους μαζί: Οι δεσμοί της Θρησκείας, της γλώσσας, της εθνικής ταυτότητας, που εσείς εδώ, στον Κόλπο του Μεξικού, αγωνίζεστε να διατηρήσετε ζωντανούς, και το έχετε πράξει με μεγάλη επιτυχία. Σας εύχομαι τα καλύτερα από τα βάθη της καρδιάς μου.

Θέλω να σας ευχηθώ από καρδιάς να έχουμε, να έχετε μία καλή χρονιά, γεμάτη υγεία, γεμάτη ευτυχία, για εσάς, για τις οικογένειές σας. Και σε όλα τα νέα παιδιά που θα βουτήξουν σε λίγο στα κρύα φαντάζομαι νερά -βέβαια στην Ελλάδα έχουμε μεγάλη κακοκαιρία, εδώ μας υποδέχθηκε ένας λαμπρός ήλιος σήμερα το πρωί- να σας ευχηθώ να κρατάτε τη δύναμη του Σταυρού και τη δύναμη της πίστης βαθιά μέσα σας. Ως ένα φωτεινό φάρο που θα σας οδηγεί πάντα στην αλήθεια στη ζωή σας. Να είστε καλά. Καλή χρονιά και χρόνια πολλά».

20-01-06_0080__DPT4506


Στη συνέχεια ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την περιοχή Sponge Docks, ονομασία που δόθηκε στην περιοχή προς τιμήν των Καλύμνιων σφουγγαράδων που στις αρχές του προηγούμενου αιώνα λειτούργησαν καταλυτικά για την ανάπτυξη της όλης της περιοχής. Από την περιοχή αυτή ξεκινούσαν οι σπογγαλιείς για την καθημερινή τους εργασία στον Κόλπο του Μεξικού.

Ο δρόμος που έχει ονομαστεί Dodecanese Boulevard (Λεωφόρος Δωδεκανήσου) -προς τιμήν των σπογγαλιέων από την Κάλυμνο, αλλά και από άλλα νησιά των Δωδεκανήσων- αποτελεί την τουριστική περιοχή του Τάρπον Σπρινγκς και περιλαμβάνει πολλά ελληνικά εστιατόρια και παραδοσιακά καταστήματα.

Photo_6-1-20__17_34_18


Νωρίτερα, σε συνάντηση που είχε με Ομογενειακές Οργανώσεις, αναφερόμενος στο νόμο που επέτρεψε στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο κατοικίας τους, ο Πρωθυπουργός είπε ότι η νέα κυβέρνηση έκανε το ελάχιστο που έπρεπε ώστε να διατηρούνται ισχυροί οι δεσμοί που ενώνουν την πατρίδα με τη διασπορά.


20-01-06_0027__DPC1099
20-01-06_0035__DPC1183


Θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να στείλει και ένα μήνυμα στην Τουρκία λέγοντας ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προασπίσει την εθνική της κυριαρχία με οποιαδήποτε μέσο απαιτηθεί.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τους ομογενείς είχε στις ΗΠΑ ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης και έκανε ειδική αναφορά στα ελληνοτουρκικά. Συγκεκριμένα τόνισε:

«Το μεγάλο μας πρόβλημα σήμερα -και πρέπει να είμαστε απολύτως ειλικρινείς- είναι η Τουρκία. Δεν είναι τα Σκόπια και ο βόρειος γείτονάς μας, όσο και αν συναισθηματικά μας ενοχλεί το γεγονός ότι καταλήξαμε σε μία συμφωνία που δεν είναι αυτή την οποία θέλαμε. Και πρέπει να έχουμε μία αίσθηση του πώς χτίζουμε τις συμμαχίες μας και του πώς κινούμαστε βλέποντας όλον τον ορίζοντα των γεωπολιτικών θεμάτων, όχι μόνο αυτά για τα οποία μπορεί να ενδιαφερόμαστε ειδικά, ανάλογα ο καθένας με τα δικά του βιώματα.

Αυτό που μπορώ να σας πω είναι ότι για πρώτη φορά, μετά από τις διπλωματικές ενέργειες που έχει κάνει αυτή η κυβέρνηση, και έχουμε επιδοθεί σε ένα πραγματικό διπλωματικό μαραθώνιο, η Τουρκία είναι απελπιστικά απομονωμένη. Έχει δημιουργηθεί ένα τόξο στήριξης των ελληνικών θέσεων το οποίο ξεκινά από την Αμερική, πηγαίνει μέχρι το Ισραήλ, την Αίγυπτο. Μέχρι και η Ρωσία βρέθηκε στην ίδια θέση με τις Ηνωμένες Πολιτείες για την απαράδεκτη μη συμφωνία -χρησιμοποιώ αυτό τον όρο διότι δεν έχει καμία νομική βάση η συμφωνία την οποία υπέγραψε η Τουρκία με τη Λιβύη. Κατά συνέπεια, έχουμε χρησιμοποιήσει όλα μας τα διπλωματικά όπλα για να μπορέσουμε να απομονώσουμε την Τουρκία και να εξηγήσουμε στις Ηνωμένες Πολιτείες ειδικά -και εκεί θα χρειαστούμε και τη δική σας βοήθεια, το είπατε πολύ καλά- γιατί σήμερα σε αυτή την περιοχή του κόσμου η Ελλάδα είναι ο πιο αξιόπιστος και ο πιο προβλέψιμος σύμμαχος των Ηνωμένων Πολιτειών εντός του ΝΑΤΟ.

Το είπατε πολύ σωστά, το έθιξα και εγώ στο Λονδίνο όταν βρέθηκα απέναντι από τον Ερντογάν και του είπα ξεκάθαρα πώς είναι δυνατόν σε μία συμμαχία ο ένας σύμμαχος να προκαλεί με τόσο προσβλητικό τρόπο και παραβιάζοντας κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο τον άλλο σύμμαχο. Έχουμε λοιπόν όλοι μας μία σημαντική δουλειά να κάνουμε. Να ενημερώσουμε την αμερικανική κοινή γνώμη και την αμερικανική πολιτική ηγεσία για το δίκαιο των ελληνικών θέσεων.

Ψηφίστηκε, όπως γνωρίζετε, στο Κογκρέσο και στη Γερουσία το East Med Act, μετά από πολλή συστηματική δουλειά την οποία έκανε και ο Gus Bilirakis, τον οποίο θέλω να ευχαριστήσω για ακόμα μία φορά δημόσια. Είναι ένα από τα καλύτερα κείμενα, από τα καλύτερα νομοθετήματα που έχουν προκύψει ποτέ από το αμερικανικό Κογκρέσο, υποστηρικτικά για τις ελληνικές θέσεις. Είναι πάρα πολύ σημαντικό πια ότι στο Κογκρέσο υπάρχει μια διακομματική υποστήριξη αυτής της πολιτικής. Θα έχω την ευκαιρία εκτός από τον Πρόεδρο Τραμπ να συναντήσω και την ηγεσία του Κογκρέσου για να επαναλάβω το δίκαιο των ελληνικών θέσεων. Για πρώτη φορά βλέπω να διαμορφώνεται στην Αμερική μία πολιτική η οποία δεν κρατά τις συνηθισμένες ισορροπίες. Διότι πάντα υπήρχε αυτή η αίσθηση ότι πρέπει να κρατούνται ισορροπίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας. Έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, έχουμε το Διεθνές Δίκαιο με το μέρος μας, έχουμε ισχυρούς συμμάχους και έχουμε βέβαια και πολύ σημαντικές αποτρεπτικές δυνατότητες. Έχω μεγάλη εμπιστοσύνη στις ένοπλες δυνάμεις μας, έχω πει ξεκάθαρα ότι θα προασπίσουμε την εθνική μας κυριαρχία με οποιοδήποτε μέσο απαιτείται.

Δεν επιδιώκουμε όξυνση, θέλω να είμαι ξεκάθαρος σε αυτό. Επιδιώκουμε την ειρήνη και την επίλυση των διαφορών μας με βάση το Διεθνές Δίκαιο. Αλλά δεν πρόκειται εμείς να δεχθούμε, εντός εισαγωγικών να συρθούμε σε ένα τραπέζι διαπραγματεύσεων, εκβιαζόμενοι από μία Τουρκία η οποία δεν μπορεί να συμφωνήσει στο βασικό πλαίσιο σχέσεων καλής γειτονίας που πρέπει να διέπει δύο χώρες οι οποίες είναι καταδικασμένες από τη γεωγραφία να ζουν και να πορεύονται μαζί.

Θα έχω την ευκαιρία αυτά να τα συζητήσω και με τον Πρόεδρο Τραμπ αύριο στον Λευκό Οίκο και βέβαια να επανεπιβεβαιώσω το γεγονός ότι οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις βρίσκονται ίσως στην καλύτερή τους φάση ιστορικά. Αυτό το οφείλουμε και σε εσάς και θέλω να σας ευχαριστήσω για ό,τι έχετε κάνει για την υπεράσπιση των ελληνικών θέσεων.

Θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε και την ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας, καθώς ξέρετε έχουμε υπογράψει την επικαιροποίηση της αμυντικής συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένων Πολιτειών, η οποία ενισχύει την παρουσία των Ηνωμένων Πολιτειών και στη Σούδα και στο Στεφανοβίκειο και στην Αλεξανδρούπολη. Και βέβαια, το είπατε σωστά, η υπογραφή του EastMed, ενός αγωγού ειρήνης μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό βήμα το οποίο αποδεικνύει έμπρακτα ότι όλα αυτά τα τριμερή σχήματα δεν είναι λόγια του αέρα».




Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης