Μητσοτάκης - Νετανιάχου - Αναστασιάδης για τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη: Απερίσκεπτη, επικίνδυνη και παράνομη απόφαση

Μητσοτάκης - Νετανιάχου - Αναστασιάδης για τουρκικά στρατεύματα στη Λιβύη: Απερίσκεπτη, επικίνδυνη και παράνομη απόφαση

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ σε Άγκυρα: Είμαι εναντίον της ξένης ανάμιξης - «Η απερίσκεπτη κίνηση της Τουρκίας σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης»  αναφέρουν οι τρεις ηγέτες σε κοινή δήλωσή τους με αφορμή το ψήφισμα του τουρκικού κοινοβουλίου

4996087
«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα και συνιστά κατάφωρη παραβίαση των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για τη Λιβύη» υπογραμμίζουν σε κοινή δήλωση τους οι πρωθυπουργοί της Ελλάδας και του Ισραήλ Κυριάκος Μητσοτάκης και Μπένιαμιν Νετανιάχου, καθώς και ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης. 

Το πλήρες κείμενο της δήλωσης των τριών ηγετών έχει ως εξής:

«Η απόφαση της Τουρκίας να αναπτυχθούν στρατεύματά της στη Λιβύη αποτελεί επικίνδυνη απειλή για την περιφερειακή σταθερότητα. Η απόφαση αυτή συνιστά κατάφωρη παραβίαση του ψηφίσματος 1970 (2011) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, το οποίο επιβάλλει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη, και υπονομεύει σοβαρά τις προσπάθειες της διεθνούς κοινότητας για την εξεύρεση μιας ειρηνικής, πολιτικής λύσης για τη Λιβυκή σύγκρουση. Σηματοδοτεί μια επικίνδυνη κλιμάκωση της διένεξης και σοβαρή επιδείνωση της κατάστασης. Η Τουρκία δεν πρέπει να παραβιάσει τη Λιβυκή Πολιτική Συμφωνία (LPA) και τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών. Οι επιπτώσεις μιας τέτοιας απερίσκεπτης κίνησης θα είναι πολύ σοβαρές για τη σταθερότητα και την ειρήνη σε ολόκληρη την περιοχή. Η Άγκυρα πρέπει να απέχει από μια τέτοια ενέργεια, η οποία παραβιάζει κατάφωρα την εθνική κυριαρχία και την ανεξαρτησία της Λιβύης».

Αυστηρό μήνυμα Τραμπ σε Άγκυρα: Είμαι εναντίον της ξένης ανάμιξης

Με τη διεθνή κοινότητα να εκφράζει ανοιχτά την ανησυχία της για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο μετά την υπογραφή των μνημονίων  Άγκυρας - Τρίπολης, αυστηρό μήνυμα στην Τουρκία έστειλαν και οι ΗΠΑ μετά την έγκριση του νομοσχεδίου  από την τουρκική Εθνοσυνέλευση για αποστολή στρατευμάτων στη Λιβύη.

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ σε επικοινωνία που είχε με τον Τούρκο ομόλογό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τάχθηκε ενάντια στην «ξένη ανάμιξη» στην Τρίπολη.

«Οι δύο ηγέτες συζήτησαν διμερή και περιφερειακά ζητήματα. Ο πρόεδρος Τραμπ τόνισε ότι η ξένη ανάμιξη περιπλέκει την κατάσταση στη Λιβύη», ανέφερε η αμερικανική προεδρία στη σύντομη ανακοίνωση που εξέδωσε.

Παράλληλα Τραμπ και Ερντογάν συμφώνησαν για την ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, μια ημέρα μετά την επίθεση από συριακές δυνάμεις με πυραύλους που έπληξαν σχολείο στη συριακή επαρχία, με αποτέλεσμα τουλάχιστον εννέα άμαχοι, μεταξύ τους και πέντε παιδιά, να χάσουν τη ζωή τους.

«Οι ηγέτες συμφώνησαν στην ανάγκη αποκλιμάκωσης στην Ιντλίμπ, στη Συρία, για την προστασία των αμάχων», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης