Δένδιας: Άμεσα οι συνομιλίες με Ιταλία και Αίγυπτο για οριοθέτηση ΑΟΖ

dendias-0

«Προτεραιότητά μας να τελειώσουμε γρήγορα» είπε ο ΥΠΕΞ που επιβεβαιωσε την αποστολή τεχνικών κλιμακίων σε Ρώμη και Κάιρο - «Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο, μπορούμε μόνοι μας αλλά δεν είμαστε μόνοι» είπε για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου με την Τουρκία

Σημαντικές διπλωματικές πρωτοβουλίες για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας.

Σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha, ο υπουργός Εξωτερικών ανακοίνωσε ότι τις αμέσως επόμενες εβδομάδες τεχνικό κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών θα μεταβεί στη Ρώμη για συζητήσεις προκειμένου να εξετάσουν την οριοθέτηση θαλασσίων ζωνών των δυο χωρών. «Με την Ιταλία Θα βρούμε μια εγκάρδια συνεννόηση για την ΑΟΖ» είπε συγκεκριμένα ο ΥΠΕΞ και έσπευσε να σημειώσει ότι αμέσως μετά θα γίνουν ανάλογες διπλωματικές κινήσεις και με τους Αιγύπτιους.

Απαντώντας σε ερώτηση για την αλλαγή στάσης της Ιταλίας απέναντι στη Λιβύη, ο κ. Δένδιας, είπε: «Είχε μια κατανόηση με την κυβέρνηση της Τρίπολης. Ο κ. Σάρατζ όμως δεν ήταν ειλικρινής απέναντι στην Ιταλία. Ο Σάρατζ δεν άκουσε τις συμβουλές της Ιταλίας για τις συμφωνίες με την Τουρκία. Και η Ιταλία έχει παράδοση δεκαετιών στην παρουσία της στη Λιβύη. Έχω απόλυτη πεποίθηση ότι με την Ιταλία, στο πλαίσιο του ορισμού των ΑΟΖ θα φτάσουμε σε ένα επίπεδο εγκάρδιας συνεννόησης. Η δική μας προτεραιότητα είναι να τελειώσουμε σχετικά γρήγορα».

Δένδιας συνέντευξη


Για κίνδυνο θερμού επεισοδίου

«Είμαστε έτοιμοι για κάθε ενδεχόμενο. Δεν είμαστε μόνοι μας, δεν σημαίνει όμως ότι συμφωνώ με την πρόβλεψη για θερμό επεισόδιο. Δεν μπορώ να είμαι 100% σίγουρος, αλλά δεν θα κάνει κάτι η Τουρκία που θα βλάψει την ίδια. Γιατί θα επαληθευτεί πως είναι διεθνής ταραξίας» είπε ο Νίκος Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου. Ο ΥΠΕΞ σημείωσε επίσης ότι «αυτός που εγγυάται την ασφάλεια και την ανεξαρτησία είναι οι Ένοπλες Δυνάμεις» και επιβεβαίωσε την παρουσία μεγάλου αμερικανικού υποβρυχίου νοτίως της Κρήτης λέγοντας πως «ότι εγγυάται την σταθερότητα, οποιαδήποτε φιλική παρουσία στην περιοχή, τη χαιρετίζουμε».

Η προσφυγή στη Χάγη

Ως προς το ενδεχόμενο προσφυγής στη Χάγη, ο κ. Δένδιας υπογράμμισε ότι: «Ο κ. Μητσοτάκης τοποθετήθηκε. Δεν είμαστε κατά της επίλυσης της διαφοράς μέσω δικαστικής οδού. Αλλά θα πρέπει να υπάρξει ένα σαφές πλαίσιο για να γίνει αυτό. Αλλά αυτό δεν υπάρχει τώρα. Θα θέλαμε να δούμε την Τουρκία να μπει σε μια διάθεση συνεννόησης. Αλλά δεν συζητάμε με την Τουρκία τους λεονταρισμούς. Αλλά είμαστε ανοιχτοί σε όποια πρόταση οδηγεί στη συνεργασία μεταξύ των λαών μας». Και συνέχισε: «Ο πολιτικός κόσμος, έχει δείξει θεσμική σοβαρότητα και οι τοποθετήσεις των εκπροσώπων των άλλων κομμάτων ήταν σοβαρότατες. Μόνο ευγνωμοσύνη έχω να εκφράσω στον πολιτικό κόσμο. Δεν είναι τα κόμματα το πρόβλημα, είναι η Τουρκία. Εάν εξασφαλίσουμε ένα πλαίσιο που θα διασφαλίζει την επίλυση διαφορών μέσω διαιτησίας ή δικαστηρίων, τότε να το συζητήσουμε. Αλλά με τις κινήσεις της Τουρκίας, δεν μπορώ να φανταστώ πώς μπορούμε να οδηγηθούμε σε κάτι τέτοιο».

«Πριν από τις ΗΠΑ έχουμε τετραμερή στο Κάιρο – Αίγυπτος, Κύπρος, Ελλάδα, Γαλλία. Και μετά θα πάμε στις ΗΠΑ με τον κ. Μητσοτάκη. Δεν δημιουργούμε συμμαχίες εναντία στην Τουρκία όμως. Προσκαλούμε την Τουρκία να συμμετάσχει σε κάτι τέτοιο. Η Ελληνική Διπλωματία αποκατέστησε βηματισμό και με το πλέγμα των συνεννοήσεων με τα κράτη των περιοχών θα οδηγηθούμε στην ανάπτυξη των σχέσεων μας».

Για τον Eastmed

Για τον Eastmed, ο κ. Δένδιας υποστήριξε: «Εξαιρετικά σημαντική συμφωνία, γιατί είναι μια εναλλακτική οδός που οδηγεί στην ενεργειακή αυτονομία της ΕΕ. Είναι μια καθαρή περίπτωση. Αυτό που συμβαίνει έχει να κάνει με την αναζήτηση εναλλακτικών ενεργειακών πόρων από την ΕΕ. Ο λόγος που δεν υπογράφει αμέσως η Ιταλία έχει να κάνει με περιβαλλοντικές επιπτώσεις στα Νότια της χώρας».

Για τις επαφές με τον Χαφτάρ επεσήμανε: «Θεωρήσαμε ότι πρέπει να έχουμε σαφή επικοινωνία μαζί του. Ο Εθνικός Στρατός, έχει εκφράσει την πλήρη αντίθεσή του με τις δύο συμφωνίες με την Τουρκία. Ήθελα να ακούσω από πρώτο χέρι τις απόψεις του και σε δεύτερη φάση τον συντονισμό των ενεργειών μας».

«Εμείς θεωρούμε πως η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης, είναι ανύπαρκτη. Ο Eastmed δεν είναι αντίδραση σε αυτό. Δεν στρέφεται κατά κάποιου. Αλλά η Τουρκία επειδή έχει εγγενή ανασφάλεια, αντιδρά σε αυτό», είπε ο κ. Δένδιας απαντώντας σε ερώτηση για το εάν ο Eastmed ακυρώνει τις συμφωνίες Τουρκίας – Λιβύης στην πράξη.

ΣΧΟΛΙΑ (32)

Χρήστος

Μπράβο και πάλι μπράβο στη κυβέρνηση και στο Δένδια. Καλή επιτυχία. Επιτέλους πρέπει να καθοριστεί η ΑΟΖ της χώρας μας όσο το δυνατόν πιο σύντομα.

@Xρήστος

Και ο Σαμαράς έλεγε ότι θα οριοθετήσει ΑΟΖ σε κάτι Ζάππεια πριν από 7-8 χρόνια περίπου. Αλλά έμεινε στο ΘΑ. Μπράβο και πάλι μπράβο στον Χρήστο για τον δείκτη ευφυΐας που διαθέτει πιστεύοντας την ΝΔούλα. Κάτσε στα 4 τώρα και στα 6 νμ και πολύ σου πέφτει οννεδίτη.

Bee

Εάν μας επισκεφτεί και ο Χαφταρ όπως ακούγεται, θα έχει ενδιαφέρον να δούμε τι θα γίνει. Επίσης είμαι περίεργη να δω πως θα αντιδράσει η Τουρκία,εάν ισχύσει ότι ελληνικά και αιγυπτιακά πολεμικά πλοία, θα μπλοκάρουν τα τουρκικα που θέλουν να πάνε στη Λιβύη...

ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ

Επιτέλους, η κυβέρνηση κάνει μέσα σε 6 μήνες αυτά που δεν έκανε ο τσίπρας μέσα σε 4,5 χρόνια και όσα δεν έκαναν όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Βρήκαμε ηγέτη εκεί που δεν το περιμέναμε!

Κώστας

Η κυβέρνηση (αυτή) δεν "κάνει". Μέχρι στιγμής απλά ..."ΛΕΕΙ".

Γιωργος

..ναρκωτικά;;;

Χρήστος

Πάρα πολύ σωστό το σχόλιο σας. Συμφωνώ απόλυτα.

ιΤαλος

@ΧΥΖΓιατί; Εσύ ρε νούμερο είσαι του ...διπλωματικού σώματος; Και ξέρεις από ...εξωτερική πολιτική; Και χαραμίζεσαι γράφοντας από το πρωί έως το βράδυ σαχλαμάρες συνέχεια εδώ μέσα;

απλα τα πραγματα

Τόσο καιρό αλώνιζαν στην κυπριακή ΑΟΖ και εμείς ενώ είμαστε εγγυήτρια δύναμη κάναμε την πάπια. Ε σου λέει κανείς το παπί και δεν βγαίνεις μπροστά να υπερασπιστείς τις μαγκιές και τις συμφωνίες που κάνες με τους Κύπριους; Θα έρθω σε σένα τώρα να δουμε θα μπορείς να κανείς το παπί; Η θα το κανείς και θα σε ξεφτιλίσω σε όλο το πλανήτη ή δεν θα το κανείς και έλα στο ένα με έναν να δούμε αν μπορείς να υπερασπιστείς τις μαγκιές σου. τόσο καιρό.

Αντώνης

Φίλοι μου, μην ψάχνετε να βρείτε εύκολες λύσεις. Τι ΑΟΖ και παραμύθια συνέχεια λέτε, λες και η οριοθέτηση της ΑΟΖ θα σημάνει την λύση των προβλημάτων. Εάν πει η Τουρκία ότι εγώ δεν την αναγνωρίζω, πάλι στον ίδιο παρονομαστή θάμαστε. Εδώ δεν αναγνωρίζει την Συνθήκη της Λωζάνης και δεν έχει υπογράψει ούτε συμμορφώνεται προς το Δίκαιο της Θάλασσας, την ΑΟΖ θα λογαριάσει; Έκανε και η Κύπρος ΑΟΖ και η Τουρκία μπήκε μέσα στην ΑΟΖ της Κύπρου. Και λοιπόν; Τι έγινε; Θέλω να καταλήξω ότι εάν δεν το πουν ζεστά κάτι οι Αμερικάνοι γιά το Αιγαίο, μάταια όλα. Γι΄ αυτό μην πανηγυρίζετε διότι γρήγορα θα απαγοητευτείτε.

Χρήστος

Κάνεις λάθος... μεγάλο λάθος. Διάβασε λιγάκι παραπάνω και θα το διαπιστώσεις.

Κατερινα

Ο θεος να βαλει το χερι του γιατι αρχιζει και αγριευει ασχημα η ολη κατασταση.Ενας ψυχοπαθης θα βαλει φωτια στην μεσογειο γιατι εχει μεγαλεπιβολα σχεδια ωστε να μεινει στην ιστορια ως σουλτανος. Ενας δενδιας τοσο ψυχραιμος που απορω πραγματικα που τη βρισκει τετοια ψυχραιμια....... ο κυριος δενδιας ξεχναει οτι η ελλαδιτσα ειναι μια μυγα στον χαρτη μπροστα στον γιγαντα τουρκια........."ο νοων νοειτω".

ΧΥΖ

Κατερινάκι δεν ξέρεις τι σου γίνεται. Ακου "...η ελλαδιτσα ειναι μια μυγα στον χαρτη μπροστα στον γιγαντα τουρκια". Αντε να δεις την Μενεγάκη, το GNTM και όλα αυτά που τα καταλαβαίνεις και άσε την εξωτερική πολιτική γι αυτούς που τα κατέχουν! Ρε το κατερινάκι...

@

Έχουμε τόσα όπλα, τέτοιο όγκο πυρός, που δεν τον φαντάζεσαι! Φτάνουν για να μην αφήσουμε τίποτα όρθιο στην Τουρκία. Μην είστε ηττοπαθείς.

Ποιος σε έβαλε να τα πεις εσένα μ αυτό τον τρόπο

Μάλλον οι λέξεις όπως Λεωνίδας, 300, Θερμοπύλες, θα σου είναι άγνωστες. Έλα στη κουζίνα σου γιατί δεν είσαι από εκείνες της γυναίκες της Πελοποννήσου που γεννούσανε Ελεύθερους Ήρωες Άσε τους πολεμιστές να τα κανονίζουν αυτά τα πράγματα

Πράγματι Κατερίνα...

...είναι ακριβώς έτσι όπως τα λες. Η Ελλάς είναι μία παρανυχίδα στο δάχτυλο της Τουρκίας. Ηταν έτσι ήδη πριν από 20 χρόνια που ήμουν φαντάρος, πόσο μάλλον τα τελευταία 10 χρόνια της κρίσης που δεν εξοπλίστηκε καθόλου, σε αντίθεση με τους Τούρκους που έγιναν αστακοί και παράγουν μόνοι τους το 65% των στρατιωτικών τους εξοπλισμών. Αν έχεις παιδιά σε συμβουλέυω να φύγεις από τη χώρα όσο είναι νωρίς. Εγώ το έκαν αήδη πριν από 5 χρόνια, διότι αρνήθηκα να μου δίνουν 700 Ευρώ για γνώσεις και εμπειρία που κοστίζουν τουλάχιστον 2.000 Ευρώ. Τώρα που θα χάσουμε και εδάφη, δεν υπάρχει πια λόγος παραμονής.

Απιστευτο αλλα αληθινο

Τα Ιμια ηταν το ορεκτικο και το Αιγαιο παει για το κυριως γευμα

τελευταιοι και καταιδρωμενοι

Πολύ αργά ρε άχρηστοι των 10000 ευρώ τον μήνα. Σας την έκανε ο σουλτάνος και τρέχετε τώρα να παρακαλάτε Ιταλούς και Αιγύπτιους μπας και σώσετε κάτι. Πργματικα ποια ξένη δύναμη θα σας εμπιστευτεί για οτιδήποτε και δεν θα προτιμησει να τα βρει τελικά με Eρντογαν που τουλάχιστον σε ότι λέει είναι αξιόπιστος ότι θα το κανει! Οχι αριστοι, ΑΧΡΗΣΤΟΙ!

ΣΤΕΛΝΟΥΜΕ καρτα εορταστική στο Καστελοριζο...

Στείλτε τις κάρτες σας στις ακόλουθες διευθύνσεις: Δημαρχείο Μεγίστης ή Δημοτικό Σχολείο Μεγίστη 851 11 Καστελόριζο Δωδεκάνησα Ελλάδα

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης