Σημίτης: Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε

simitis01

Σε άρθρο του στα ΝΕΑ ο πρώην πρωθυπουργός επιρρίπτει ευθύνες στον διάδοχό του στην πρωθυπουργία Κώστα Kαραμανλή για τα ελληνοτουρκικά - Του καταλογίζει ότι στη Σύνοδο Κορυφής του 2004 εγκατέλειψε τη στρατηγική της συνόδου του Ελσίνκι και αποδέχθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων για την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς την υφαλοκρηπίδα και την αιγιαλίτιδα ζώνη

«Μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» περιγράφει σε άρθρο του στην εφημερίδα «ΤΑ ΝΕΑ» ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης. Το άρθρο γράφεται επ' αφορμή των είκοσι χρόνων από τη Σύνοδο του Ελσίνκι και όπως υποστηρίζει η τότε επιτυχία δεν ολοκληρώθηκε γιατί στη σύνοδο κορυφής του 2004 ο Κώστας Καραμανλής αποδέχθηκε την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές και δεν επέμεινε στη στρατηγική του Ελσίνκι, όπως είχε διαμορφωθεί από τον κ. Σημίτη με τη συνδρομή του Γιάννου Κρανιδιώτη. «Ίσως σήμερα να είχαμε μια διαφορετική Τουρκία. Και αντί να κυριαρχούν οι φόβοι θερμών επεισοδίων, να συνεργάζονταν όλες οι χώρες της περιοχής για το κοινό τους μέλλον», γράφει ο κ.Σημίτης.

Μάλιστα, όπως αναφέρει, η ελληνική αντιπροσωπεία απέρριψε άμεσα το πρώτο κείμενο της Συνόδου – το οποίο απείχε πολύ από τις ελληνικές θέσεις, υπογραμμίζοντας ότι στις 10 Δεκεμβρίου 1999 δήλωσε στους εταίρους πως αδυνατεί να συναινέσει στην υποψηφιότητα της Τουρκίας εάν δεν αντιμετωπιστεί θετικά και η υποψηφιότητα της Κύπρου.

Στη συνέχεια, θυμίζει ότι, μπροστά στο αδιέξοδο που δημιουργήθηκε, το Συμβούλιο διεκόπη και περιγράφει τι έγινε μέχρι την απόφαση του Ελσίνκι, αλλά και την οργισμένη αντίδραση των Τούρκων.

«Για αυτό και ο κ. Σολάνα μετέβη αμέσως στην Άγκυρα για να καθησυχάσει την τουρκική ηγεσία, το οποίο και πέτυχε» τονίζει ο πρώην πρωθυπουργός: «Η Κύπρος εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση μαζί με 10 άλλες χώρες την 1η Μαΐου 2004. Η υπογραφή της Συνθήκης Προσχώρησης έγινε στην Αθήνα τον Απρίλιο του 2003 όταν η Ελλάδα προήδρευε του Συμβουλίου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης».

«Το 2004, όταν πραγματοποιήθηκε, σύμφωνα με την απόφαση του Ελσίνκι, η Σύνοδος Κορυφής στις Βρυξέλλες για να αποφασιστεί η έναρξη των συνομιλιών με την Τουρκία, την Ελλάδα εκπροσωπούσε ο νέος πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής. (...) Στη Σύνοδο Κορυφής των Βρυξελλών αποφασίστηκε η εκκίνηση της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας παρ' όλο που δεν είχε τακτοποιήσει τις διαφορές της με την Ελλάδα, όσον αφορά την ΑΟΖ και την υφαλοκρηπίδα. Ο Ελληνας πρωθυπουργός κατά τη συζήτηση, αν και είχε τη δυνατότητα, δεν πρόβαλε την ένσταση για την έλλειψη ανταπόκρισης της Τουρκίας στον όρο που είχε τεθεί στο Ελσίνκι και αφορούσε την ύπαρξη διαφορών σχετικά με την έκταση της τουρκικής υφαλοκρηπίδας. Αντίθετα, επεσήμανε ότι “οι ασφυκτικοί χρονικοί περιορισμοί δεν βοηθούν”. Απεδέχθη έτσι, την έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία με ανεπίλυτες τις ελληνοτουρκικές διαφορές ως προς τα όρια των υφαλοκρηπίδων και αιγιαλίτιδων ζωνών τους. Ίσως σήμερα, με την εμπειρία των εξελίξεων στην Τουρκία προβληθεί το επιχείρημα ότι ο Ερντογάν δεν θα δεχόταν ποτέ την παραπομπή των υφισταμένων διαφορών στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, αδιαφορώντας για την ένταξη της Τουρκίας. Ομως το 2004, ο Ερντογάν δεν υποστήριζε ακόμη τις απόψεις για μια Τουρκία διάδοχο της οθωμανικής αυτοκρατορίας, η οποία έχει δικαιώματα σε όλη την ανατολική Μεσόγειο. Τις απόψεις του αυτές πρόβαλε αργότερα, ιδίως μετά το 2016, μετά την απόπειρα πραξικοπήματος εναντίον του. Το 2004, επιθυμούσε ιδιαίτερα την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση».

Ο πρώην πρωθυπουργός σε άλλο σημείο του άρθρου του εκτιμά πως μετά τη συμφωνία του Ελσίνκι αναπτύχθηκε μια δυναμική στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, «αποτέλεσμα της οποίας ήταν και οι αλλεπάλληλες διερευνητικές συνομιλίες για την αντιμετώπιση των υφισταμένων διαφορών».

«Αλλά και στις συζητήσεις αυτές η τότε νέα ελληνική κυβέρνηση τελικά δεν έδωσε συνέχεια» τονίζει ο κ. Σημίτης, συνεχίζοντας: «Το αποτέλεσμα της στάσης του 2004 είναι οι σημερινές απειλές και οι εκβιασμοί της Τουρκίας».

«Συμπληρωματικά πρέπει να υπογραμμιστεί ότι η προσφυγή στη Χάγη δεν αποκλείει ούτε την ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών ούτε την πραγματοποίηση διερευνητικών συνομιλιών για την αντιμετώπιση των μεταξύ τους προβλημάτων. Είναι ένα μέσο για την ειρηνική διευθέτηση των ελληνοτουρκικών διαφορών» καταλήγει ο πρώην πρωθυπουργός.

Δήλωση Σημίτη για τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας

Πάντως, ο κ.Σημίτης, με δήλωσή του, παίρνει αποστάσεις από τον πρωτοσέλιδο τίτλο της εφημερίδας που αφορά στο άρθρο του και είναι «Για όλα φταίει ο Καραμανλής», επισημαίνοντας ότι το άρθρο του τιτλοφορείται «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε».

Η δήλωση του κ. Σημίτη ακολουθεί:

Το σημερινό άρθρο μου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ έχει τίτλο «μια επιτυχία που δεν ολοκληρώθηκε» και αναφέρεται στη συμφωνία του Ελσίνκι.

Προσωπικοί χαρακτηρισμοί για πολιτικούς, όπως εκείνος που αναφέρεται στην πρώτη σελίδα της εφημερίδας, μου ήταν πάντα ξένοι.

ΣΧΟΛΙΑ (130)

GEORGIA.

Το Εβραικό Τμήμα του τρίτου Νεκροταφείου Αθηνών, θα είναι ο τελευταίος σταθμός της καταστροφικής πορείας αυτού του Εθνοπροδότη.

MARINA.

Όπως έγραψε και στο βιβλίο της η κυρία Δήμητρα Λιάνη Παπανδρέου, ο Κώστας Σημίτης η Ααρών Αβουρή, ήταν πράκτορας των ξένων δυνάμεων και κυρίως των Εβραίων.Για τα συμφέροντα των ξελνων δεν δίστασε να προδώσει και να καταστρέψει την Ελλάδα.Ντρέπομαι που έζησα στην Ελλάδα με έναν δοτό Πρωθυπουργό τον Ραβίνο Κώστα Σημίτη(Ααρών Αβουρή).Φοβερά τα εγκλήματα του κατά της Ελλάδας μας.

Troll-άκιας

Σημίτης=αβανταδόρος του Κωστάκη Κ. για τον θώκο του ΠτΔ; Η συκοφαντία πολλές φορές φέρνει το αντίθετο αποτέλεσμα από αυτό που επιδιώκει ο συκοφάντης-ειδικά εάν το προωθεί σκόπιμα και συστηματικά

Troll-άκιας

Η πατσόγραια ζαχαρώνει την θέση του ΠτΔ… Πρέπει να συκοφαντηθεί δυσφημιστικά ο αντίπαλος … γιατί να του φάει την θέση;

ELENI

Ο καθένας μας έχει την άποψη του δεκτό και σεβαστό κάποιοι χαρακτηρισμοί δεν είναι καλό να λέγονται μην γίνουμε σαν τους ΣΥΡΙΖΑΙΟΥΣ και μην κάνουμε σύγκρινουμε τον Σημιτης με τον Τσίπρας τι σχέσει έχουν αυτοί οι δύο? όπως δεν θα κάνουμε σύγκρινουμε τον Καραμανλή με τον Τσίπρα.? και πάει λέγοντας σαφώς και έχουν όλοι ευθύνες και πολλές να μην το ξεχνάμε .Δεν ήταν μόνο το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ήταν και η Νέα Δημοκρατία και μην τα ρίχνουμε όλα στους πολιτικούς! ΣΜ (Τις ευθύνες που έχει ο Τσίπρας δεν της έχει κανένας άλλος για όλα αυτά που γίνονται σήμερα ) επανέρχομαι να πάμε αρκετά χρόνια πίσω πριν τα ΜΝΗΜΌΝΙΑ! τι ακριβώς έκαναν όλοι οι πολίτες? απεργίες απεργίες τίποτε άλλο μια χώρα σε ομηρία και σαφώς έπαιρναν ότι ήθελαν και παραπάνω γιατί? απειλούσαν εκβιαζαν όλους τους πολιτικούς? είναι γνωστά Στις καλές εποχές γνωρίζει κανείς τι μισθούς έπαιρναν στην Ελλάδα? και τι μισθούς έπαιρναν στην ΕΕ ? στην Ελλάδα έπαιρναν τους διπλάσιους κ παραπάνω εννοείτε πως εξαιρούνται λίγα κρατη που είναι πολύ ψηλά Ο Έλληνας ηθελε να έχει τα πάντα και τα είχε Οχι ένα σπίτι ? καί δύο και παραθαλάσσιο και αυτοκίνητα και πολλά !! που ακούστηκε αυτό παγκόσμιος που? Περνούσε το παιδί πανεπιστήμιο να μην του πάρουμε ένα σπιτάκι? και να μην έχει και ένα αυτοκίνητο πως θα πηγαίνει στην σχολή το παιδί με τα πόδια? έλα ντε απορώ γιατί ήταν τα Μέσα μεταφοράς? πάνω από όλα καλή ζωή!! χωριά που είχε όλα τα επιδόματα! διακοπές διαρκείας ! μην τα αναρυθμησω είναι τόσα μα τόσα πολλά!!!!σε ποιο φυσιολογικό κράτος γίνονταν όλα αυτά?και τα έπαιρναν όλοι χωρίς έλεγχο και εννοείτε χωρίς συνειδηση .Κανείς δεν αναρωτήθηκε που βρίσκουμε τόσο χρημα? το καμπανάκι μας το χτυπούσαν αλλά εμείς πέρα βρέχει μόνο η δουλειά μας να γινεται και να παίρναμε καλά Έλα που ήρθαν όλα πάνω μας με ταχύτητα φωτός! Και άρχισε η γκρίνια ο ένας να τα ρίχνει στον άλλον και δυστυχώς η ανέχεια φέρνει πολλά και άσχημα αποτελέσματα τα βλέπουμε τα ακούμε κάθε μέρα αναμενόμενα όλα! κουράστηκε ο κόσμος δεν έχει άλλο υπομονή, επιμονή, αντοχή, είναι πάρα πολλά τα χρόνια!!! στερήθηκε τα βασικά και στερειται ακόμη μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν προσπαθεί η κυβερνήσει του κ Μητσοτάκη να ομαλοποίηση να διορθώσει όσο μπορεί τις αδικίες !!! και είναι πάρα πολλές Βλέπεις ο κόσμος ήθελε πολλά και τα ήθελε κ γρήγορα όλα με τον Τσίπρας και ορίστε το αποτέλεσμα σήμερα αυτά πληρώνουμε του Τσίπρα τα καπρίτσια...

Troll-άκιας

-κρίμα το κατεβατό.... τελικά άλλοι θα αποφασίσουν για τον ΠτΔ όχι εσύ... -όλο και όλο για το γεγονός ότι η πατσόγραια ζαχαρώνει την θέση του υποψηφίου ΠτΔ … -τελικά, απλά ότι γίνεται καταλήγει να συκοφαντεί; τον αντίπαλο (Κωστάκη Κ.) ή εμμέσως του δίνει πολλά+++++++ για τον θώκο;

Ρε πρωην

Εγω μονο ενα πραγμα θα πω Δειξε μου ενα ευμενες σχολιο. Εδω μεσα. Με μια κουβεντα οχι για πρωθυπουργος ουτε για σκουπιδιαρης δεν εκανες. Αρχιερεας της διαπλοκης εξακολουθεις να εισαι.

Πέτρος

Ακομα ελεύθερος κυκλοφορεί ο νεκροθάφτης;

TASOS 3

MiΣΗΚΩ ΑΝΤΡΕΑ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΣ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΤΟΥ ΕΞΗΧΡΟΝΙΣΜΟΥ...ΜΑΖΙ ΜΕ ΟΛΑ ΤΑ ΑΛΛΑ ΚΑΤΕΣΤΡΕΨΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΑΥΤΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΗΓΕΤΗ ΤΡΙΖΟΥΝ ΤΑ ΚΌΚΑΛΑ ΤΟΥ

...

"Εξηχρονισμός". Γελάνε και οι πέτρες.

Ανδρεας Χ.

@Μιά μικρή λεπτομέρεια ξέχασες σαν παλιός πρασινοφρουρός.Ο Καραμανλής τό 2004 παρελαβε από τό ΠΑΣΟΚ καί εναν Δημόσιο Τομέα μέ πάνω από 1.000.000 κομματικούς εγκάθετους,οταν το 1981 η κυβέρνηση Γ.Ράλλη παρέδωσε στόν ''μεγάλο σας οραματιστή τής αλλαγής'' 205.000Δ.Υ. Γιά κανε τούς υπολογισμούς σου νά βρης μέ πόσα δισ.ΕΥΡΩ,χρεώσατε την ελληνική οικονομία στα 22 χρόνια πού κυβερνούσατε αυτόν τόν δύσμοιρο Τόπο! Α.Χ.

Άγγελος

Μετά τον Αλμούνια και ο Γιούνκερ θυμήθηκε ότι η κυβέρνηση Καραμανλή κατέστρεψε την οικονομία. Είπε ο κ. Γιούνκερ: Η ελληνική κυβέρνηση επικαιροποίησε την πρόβλεψη για το έλλειμμα του 2009 από 3,7% στο 12.7% του ΑΕΠ. Το τελικό ποσοστό διαμορφώθηκε στο 15%. Παρομοίως, ο αριθμός για το χρέος στο τέλος του 2009 αυξήθηκε από 272 δισ. σε 301 δισ., με τη μεγαλύτερη αναλογία χρέος προς ΑΕΠ σε όλες της χώρες της ΕΕ. Ο Γιούνκερ θυμήθηκε και τις εγκληματικές πολιτικές που είχε επιλέξει εκείνη η κυβέρνηση μετά το 2005. Τις χιλιάδες προσλήψεις, τις απίστευτες δαπάνες που ξέφυγαν ειδικά στα τελευταία δύο χρόνια. Θυμήθηκε το χρέος και το έλλειμμα, όπως το είχε κάνει πρόσφατα και ο Χοακίν Αλμούνια Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Κομισιόν την περίοδο 2004-2009.

Ομογενης Γερμανια

Αγαπητέ κύριε Σημίτη αν και είχες προσανατολισμο στην Γερμανία δεν ακολούθησες τον πατροπαράδοτο τρόπο πολιτικής στην Γερμανίας, αλλά προσπάθησες να εκσυχρωνισεις την χώρα χωρίς κόκκινες γραμμές στα εθνικά και διαφθορά

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης