ΕΕ: Πλήρης στήριξη σε Ελλάδα, Κύπρο - Μητσοτάκης: Διπλωματικά «τείχη» στην τουρκική προκλητικότητα

lain0

Κείμενο συμπερασμάτων: «Παράνομη» η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης - Ο πρωθυπουργός ζήτησε και έλαβε πλήρη στήριξη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στα συμπεράσματα της Συνόδου

Σαφές «σήμα» στήριξης της Ελλάδας έναντι της Τουρκίας έστειλαν οι ηγέτες της ΕΕ, όπως προκύπτει από τις δηλώσεις του Σαρλ Μισέλ.

Μιλώντας περί τις 02:20 τα ξημερώματα της Παρασκευής, λίγο μετά την ολοκλήρωση του δείπνου, την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής των Βρυξελλών, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανέφερε, σε συνέντευξη Τύπου:  «Εκφράσαμε την πλήρη υποστήριξή μας στην Κύπρο και την Ελλάδα».

Σε ό,τι αφορά την μετανάστευση, συνέχισε, πρέπει να διατηρήσουμε αυτή την συνεργασία με την Τουρκία. «Πρέπει να αποφασίσουμε τι θα κάνουμε με αυτή την σημαντική χώρα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Μισέλ, στην πρώτη του επίσημη εμφάνιση ως πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που διαδέχθηκε τον Ντόναλντ Τουσκ.

Οι δηλώσεις Μισέλ σημαίνουν ότι η Αθήνα μπορεί βάσιμα να περιμένει από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την επίσημη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας και μια ξεκάθαρη τοποθέτηση ότι το λεγόμενο «μνημόνιο» Τουρκίας-Λιβύης για τις θαλάσσιες ζώνες δεν έχει νομική ισχύ.

eusummit-0


«Διπλωματικά “τείχη” της Ευρώπης απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» - «Ασπίδα προστασίας για την ευημερία και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή»

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε και έλαβε κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών της Συνόδου Κορυφής, την πλήρη στήριξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα, η οποία αποτυπώθηκε και στα Συμπεράσματα που θα δοθούν στη δημοσιότητα μετά το πέρας της Συνόδου.

O πρωθυπουργός ενημέρωσε τους ηγέτες για τις τουρκικές ενέργειες και για το γεγονός ότι η «συμφωνία» Λιβύης-Τουρκίας είναι άκυρη και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα κατά το Διεθνές Δίκαιο. Τόσο ως προς το περιεχόμενό της, αφού καταπατά τα δικαιώματα των ελληνικών νησιών σε θαλάσσιες ζώνες, κατά παράβαση του Διεθνούς Δικαίου της θάλασσας, όσο και ως προς τη διαδικασία, καθώς το λιβυκό Κοινοβούλιο δεν την έχει εγκρίνει.

Στο δείπνο, κοινός τόπος μεταξύ των ηγετών ήταν ότι οι ενέργειες αυτές είναι αντίθετες με τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS).

Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα, στο πλαίσιο των διπλωματικών της ενεργειών στο προηγούμενο διάστημα, είχε ήδη ζητήσει στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της 9ης Δεκεμβρίου, τη ρητή καταδίκη από πλευράς Ε.Ε. της «συμφωνίας» Λιβύης-Τουρκίας, την αναγνώριση ότι αυτή η άκυρη συμφωνία δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα, καθώς και τη δημιουργία πλαισίου κυρώσεων, εάν η Τουρκία και η κυβέρνηση της Τρίπολης δεν συμμορφωθούν και βεβαίως τη στήριξη της Ελλάδας και της Κύπρου.

eu00001


ΕΕ: Παράνομη η συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης καταδίκασαν τη συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης για τα θαλάσσια σύνορα, που θεωρούν ότι παραβιάζει το διεθνές δίκαιο.

Το λεγόμενο μνημόνιο κατανόησης Άγκυρας-Τρίπολης «παραβιάζει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται προς το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να έχει νομικά δεσμευτικές συνέπειες για τρίτα κράτη», τονίζεται στο κείμενο συμπερασμάτων της Συνόδου Κορυφής.

Η ανακοίνωση της ΕΕ εκφράζει επίσης ρητώς την «αλληλεγγύη» της στην Ελλάδα και στην Κύπρο, που ανησυχούν ότι η Τουρκία προσπαθεί να προβάλλει αξιώσεις σε μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου τα οποία εκτιμάται πως βρίσκονται στον βυθό των περιοχών που εποφθαλμιά.

Πιο συγκεκριμένα η αναφορά του Συμβουλίου στην παράγραφο 19 του κειμένου συμπερασμάτων:

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπενθυμίζει τα προηγούμενα συμπεράσματά του σχετικά με την Τουρκία της 22ας Μαρτίου και της 20ής Ιουνίου. Επαναβεβαιώνει τα συμπεράσματά του της 17ης και 18ης Οκτωβρίου σχετικά με τις παράνομες γεωτρήσεις της Τουρκίας στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου. Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει νομικές συνέπειες για τα τρίτα κράτη. Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει χωρίς αμφιβολία την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και στην Κύπρο σχετικά με αυτές τις ενέργειες της Τουρκίας».

egarafo1


Δείτε ΕΔΩ όλα τα συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Δηλώσεις Μισέλ - Φον ντερ Λάιεν

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ανακοίνωσαν συμφωνία για το λεγόμενο «green deal», τον στόχο η ΕΕ να μηδενίσει τις εκπομπές αερίων και να γίνει κλιματικά ουδέτερη μέχρι το 2050.
Θέλουμε να πείσουμε κι άλλες χώρες όπως η Κίνα και η Ινδία ότι πρέπει να προσπαθήσουν να αντιμετωπίσουν την κλιματική αλλαγή, είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και, ανακοινώνοντας την συμφωνία των ηγετών για το κλίμα, τόνισε ότι η ΕΕ μπαίνει στην εμπροσθοφυλακή.
Η Πολωνία, που διεκδίκησε βοήθεια ύψους 500 δισ. ευρώ μέχρι το 2050 για να αντιμετωπίσει τις συνέπειες από την αλλαγή της ενεργειακής πολιτικής με μηδενισμό των εκπομπών αερίου διαφώνησε με τις υπόλοιπες 26 χώρες της ΕΕ. «Σ΄αυτό το στάδιο δεν είναι εύκολο για ένα κράτο-μέλος να δεσμευτεί» υπογράμμισε ο Σαρλ Μισέλ και συμπλήρωσε: «Για ένα κράτος-μέλος, την Πολωνία, καταλαβαίνουμε ότι χρειάζεται περισσότερος χρόνος. Η μετάβαση είναι μεγάλη για την Πολωνία».
«Αυτό δεν θα αλλάξει το χρονοδιάγραμμα» συνέχισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και εξήγησε ότι πριν λίγους μήνες μόνο 8 από τις 28 χώρες της ΕΕ δήλωσαν ότι θα στηρίξουν τον στόχο για μηδενικές εκπομπές αερίου μέχρι το 2050. «Τον Ιούνιο ήταν 24 χώρες, τώρα είναι όλες» υποστήριξε ο κ. Μισέλ στην πρώτη του παρουσία από τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Η παρέμβαση Μητσοτάκη για το «Green Deal»


Ο πρωθυπουργός, στην παρέμβασή του για την κλιματική αλλαγή και την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το «European Green Deal», τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

- «Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και φιλόδοξη».
- «Απαιτείται Μηχανισμός Δίκαιης Μετάβασης από τον οποίο, όπως γίνεται κατανοητό, όλοι θέλουν μερίδιο. Αλλά οι περιοχές που παράγουν λιγνίτη ή/και άνθρακα θα πρέπει να έχουν προτεραιότητα».
- «Το πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής είναι ήδη υπαρκτό στο Νότο και στις προτάσεις της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να συμπεριλάβει τη διάσταση της πολιτικής προστασίας, με ενίσχυση και του RESCEU».

Οι δηλώσεις Μητσοτάκη πριν την έναρξη της Συνόδου

Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, επισήμανε ότι η Ευρώπη θα υψώσει «διπλωματικά τείχη απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα» και εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι «σε όλη αυτή τη διαδικασία η χώρα μας δεν είναι μόνη της, έχει πολύ ισχυρούς συμμάχους».

«Είναι παράνομη και προκλητική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας που δημιουργεί αστάθεια στην Μεσόγειο» είπε από την πλευρά του, για την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης ο Ντόναλντ Τουσκ, νέος πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, μετά τη συνάντησή του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.


Στην παρέμβασή του στο δείπνο των ηγετών, ο πρωθυπουργός της Ελλάδας αναμενόταν να κινηθεί σε τρεις βασικές κατευθύνσεις σε σχέση με την συμφωνία Τουρκίας-Λιβύης. Πιο συγκεκριμένα, επρόκειτο να ζητήσει:

- Ρητή αναφορά στο κείμενο των συμπερασμάτων ότι το μνημόνιο Τουρκίας-Λιβύης είναι άκυρο και, άρα, δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

- Ξεκάθαρη καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας από τους Ευρωπαίους,

- Να στηριχθεί απερίφραστα η Ελλάδα και η Κύπρος.

«Υπάρχει απόλυτη στήριξη της ΕΕ στην ελληνική πλευρά» τόνισε στενός συνεργάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη, που συνοδεύει τον πρωθυπουργό στις Βρυξέλλες.

Στην ελληνική αποστολή που συμμετέχει στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο υπάρχει αισιοδοξία ότι η απόφαση για την Τουρκία, που θα αποτυπωθεί στο κείμενο συμπερασμάτων, θα αποτελέσει τον προάγγελο για την δημιουργία ενός ευρύτερου πλαισίου κυρώσεων για την Άγκυρα, σε περίπτωση που η κυβέρνηση Ερντογάν δεν αλλάξει τακτική.

eu00002

ΣΧΟΛΙΑ (55)

ELLAS

δεν υπαρχει ουσια σε αυτα... ειδαμε τιποτα δυναμεις να πορευονται προς κρητη για να βοηθησουν? Ο νεοφιλελευθερος Κουλης θα βρει να παει σε καμια δεξιωση βασιλιαδων με την κοτα του

47Μάνος

Η Ελλάδα είναι μέλος του ΝΑΤΟ και ισότιμος εταίρος στην μεγάλη οικογένεια που λέγεται Ε.Ε. Αυτό σημαίνει πως τα σύνορά μας, η εθνική μας ακεραιότητα και η κυριαρχία μας είναι εξασφαλισμένα και δεν κινδυνεύουν από οποιονδήποτε θέλει να εισβάλει στη χώρα μας. Ας κοιμόμαστε ήσυχοι το λοιπόν αδέρφια. Ε.Ε και ΝΑΤΟ δουλεύουν για μας. Η πολυπολιτισμικομουσουλμανική γκρεκοκοινωνία που σε συνεργασία με τις λαοπρόβλητες κυβερνήσεις μας δημιουργούν, κάνει τον κάθε Έλληνα να αισθάνεται υπερήφανο, όπως και ο πρωθυπουργός του.

grekos

Μόνον το αποτέλεσμα μετράει, τα υπόλοιπα είναι προπαγάνδα. Οι Τούρκοι θα μπουν σε λίγο στην υφαλοκρηπίδα τους, όπως στην Κύπρο, και δεν θα τους κουνήσει κανένας. Η στρατηγική τους αιφνιδίασε και πάλι τους πολιτικούς μας που δεν βλέπουν πιό πέρα από την μύτη τους. Τους πεπειραμένους άξιους στρατηγούς μας τους έκαναν διευθυντές νοσοκομείων !!!???

Η Ελλάδα να σεβαστεί το Διεθνές Δίκαιο

Έκαναν η Τουρκία κι η Λιβύη μια συμφωνία και την κατέθεσαν στον ΟΗΕ,όπως κάνατε κι εσείς με το έτσι θέλω τη συμφωνία των Πρεσπών.η πρώτη όμως είναι "παραβίαση του διεθνούς δικαίου" ενώ η δεύτερη για νόμπελ ειρήνης.Πονηροί.

Μαυρόψυχος άνευ βουλευτικής έδρας

Η συμφωνία των Πρεσπών υπογράφτηκε από νόμιμες κυβερνήσεις και ΔΕΝ πλήττει κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών....φιλότουρκε Κατσαπλιά!

24

Οι φίλοι μας οι ευρωπαίοι... Ας κρατάμε μικρό καλάθι, γιατί φίλους ποτέ δεν είχαμε.

User

Άλλα λόγια να αγαπιόμαστε,χαχα!

Πολιτικός καιροσκόπος

Τα 'παμε....τα συμφωνήσαμε! Και την πόλη να πάρουμε πίσω...ο Κούλης θα είναι φταίχτης και υπόλογος!

SPYROS

Κειμενο Συμπερασματων Βρυξελλων, ολοκληρο 'παρανομη η συμφωνια Τουρκιας Λιβυης, ομως οταν σκασουν μυτη τα ερευνητικα των τουρκων συνοδευομενα απο τον στολο του Σουλτανου, θα πρεπει η Ελλας να βρει το κουραγιο να υπερασπιστει μονη της την καταδικαστικη αποφαση της Ε.Ε. αλλοιως να ερθει σε οδυνητο συμβιβασμο παραχωροντας εθνικη κυριαρχια στην Τουρκια!'. Αληθεια Κουλη, πηρες τα διπλωματικα 'τειχη' που εψαχνες πανικοβλητος να βρεις για υποστηριξη απο την Ε.Ε., και τωρα θα πρεπει να αποφασισεις τι θα τα κανεις(?). Θα βγαλεις τον ελληνικο στολο να υποστηριξει την εθνικη κυριαρχια 'η θα αποκτησουμε και αλλο αποθεμα απο ρολα κ@λοχαρτα για WC? Ιδου η απορια. Επειδη ομως εχουμε το προηγουμενο της (παρανομης) παραβιασης της Κυπριακης ΑΟΖ (οπου η Ελλαδα ειναι επισης, οπως και η Τουρκια, ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ δυναμη) οπου η Ελλας ελαμψε δια της απουσιας της, πολυ φοβαμαι οτι θα τρεχει παλι ο καραφλογιεγιες δεξια και αριστερα για καινουργιες καταδικαστικες δηλωσεις για να εχεις σανο να ταιζεις τους ψοφοδεεις ψηφοφορους της ΝΔουλας (οσους δεν προλαβεις να διορισεις σαν τον 80χρονο).

δημοκρατης

Καλες οι διαπιστωσεις της ΕΕ, αλλα δεν ακουσαμε τιποτα σημαντικο, ουτε για επικειμενες κυρωσεις, ουτε για το θεμα του μεταναστευτικου.

Μάρκος

Σας πονάει ρε συντρόφια η πανωλεθρία που έπαθε, χωρίς τελειωμό ακόμη, η πανωλεθρία που έπαθε ο Τούρκος σας;;; Το βράδυ πέφτει η Τρίπολη, στρατόπεδα αιχμαλώτων και κατάσχεση όλου του ξένου, και του τουρκικού πολεμικού υλικού. Ο Μητσοτάκης τρέχει την Ελλάδα με χίλια κι εσείς κλαψουρίζετε.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης