Προσχέδιο απόφασης Συνόδου Κορυφής ΕΕ: Το μνημόνιο Τουρκίας - Λιβύης παραβιάζει το διεθνές δίκαιο

synodos

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα επιβεβαιώσει την αλληλεγγύη του στην Ελλάδα και την Κύπρο - Το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών

Το προσέδιο της δήλωσης που δημοσιεύει το πρακτορείο Reuters αναφέρει ρητά ότι η συμφωνία παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας του ΟΗΕ - Η δήλωση αναμένεται να υιοθετηθεί από τους ευρωπαίους ηγέτες.

Η συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας που προσδιορίζει θαλάσσιες ζώνες αποτελεί παραβίαση του διεθνούς δικαίου, θα αναφέρουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες την Πέμπτη στηρίζοντας την Ελλάδα, σύμφωνα με προσχέδιο δήλωσης που έχει περιέλεθει σε γνώση του πρακτορείου Reuters.

«Το μνημόνιο Τουρκίας- Λιβύης σχετικά με την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων χωρών και δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας (του ΟΗΕ)», θα πουν οι Ευρωπαίοι ηγέτες, σύμφωνα με το προσχέδιο που έχει προετοιμαστεί για την διήμερη σύνοδο των ηγετών την Πέμπτη.

«Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο επιβεβαιώνει αναμφίβολα την αλληλεγγύη της στην Ελλάδα και την Κύπρο αναφορικά με αυτές της πράξεις της Τουρκίας», θα προσθέτει η δήλωση.

Το θέμα της Τουρκίας και της συμφωνίας με τη Λιβύη, θα συζητηθεί κατά τη διάρκεια του δείπνου των ηγετών, σύμφωνα με κοινοτικό αξιωματούχο, ο οποίος ενημέρωσε τον Τύπο στις Βρυξέλλες, για τη ατζέντα της Συνόδου Κορυφής.

Σύμφωνα με τον κοινοτικό αξιωματούχο, "έχουν ήδη πραγματοποιηθεί επαφές για το θέμα με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη, έχει προετοιμαστεί μια δήλωση η οποία όπως είπε «πιστεύουμε ότι θα γίνει δεκτή από όλους».

Να σημειωθεί ότι οι... διαθέσεις των Ευρωπαίων έγιναν γνωστές την Τρίτη κατά τη διάρκεια του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ όπου ο αναπληρωτής ΥΠΕΞ ενημέρωσε αναλυτικά τους Ευρωπαίους για την συμφωνία Τουρκίας Λιβύης και τις προκλήσεις της Άγκυρας στην Ανατ. Μεσόγειο.  Αμέσως μετά τη συζήτηση ο κ. Βαρβιστιώτης έκανε γνωστό ότι στο σχέδιο συμπερασμάτων της επερχόμενης Συνόδου Κορυφής της ΕΕ συμπεριελήφθη ρητή αναφορά στο γεγονός ότι το μνημόνιο μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης δεν παράγει έννομα αποτελέσματα.

Ο Νίκος Αναστασιάδης

Στο μεταξύ σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, αναμένει την «καθαρή τοποθέτηση» των Ευρωπαίων εταίρων κατά τη Σύνοδο Κορυφής, σε σχέση με το «μνημόνιο συναντίληψης» που υπέγραψαν Τουρκία και Λιβύη για τον καθορισμό θαλασσίων περιοχών.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο οποίος μετέβη σήμερα στις Βρυξέλλες, μια ημέρα πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, που συνεδριάζει στις 12 και 13 Δεκεμβρίου, αναμένεται, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο Κυριάκο Κούσιο, να έχει επαφές και με Ευρωπαίους αξιωματούχους, στους οποίους θα θέσει θέματα που απασχολούν την Κύπρο, αλλά και τη Σύνοδο Κορυφής.

«Ο πρόεδρος αναμένει ότι κατά τη Σύνοδο Κορυφής θα υπάρξει μια θετική προσέγγιση στο θέμα από τους αρχηγούς κρατών και Κυβερνήσεων. Αναμένουμε όλοι ότι θα υπάρξει στις αποφάσεις καθαρή τοποθέτηση για τη συνομολόγηση του μνημονίου συναντίληψης [Τουρκίας-Λιβύης] με την οποία θα χαρακτηρίζεται ως απόφαση που αντίκειται στο διεθνές δίκαιο και ότι δεν επιφέρει οποιαδήποτε νομικά αποτελέσματα για τις άλλες χώρες», δήλωσε ο κ. Κούσιος στο ΚΥΠΕ.

Είπε ακόμη ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έχει επαφές με αξιωματούχους της ΕΕ και στη συνέχεια με αρχηγούς κρατών, με τους οποίους θα συζητήσει τα διάφορα θέματα που απασχολούν την Κύπρο, όπως επίσης και θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος της ΕΕ, που αποτελούν και το θεματολόγιο της Συνόδου Κορυφής.

Κληθείς να σχολιάσει τις αναφορές του Τούρκου Προέδρου ότι Κύπρος, Αίγυπτος και Ισραήλ δεν μπορούν να περάσουν αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου από την περιοχή χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι θα ήταν σκοπιμότερο να αναμένονται τα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (30)

Πείτε της Φαν Ντε Λαιν Ευρώπη σημαίνει

Δεν είναι ανάγκη να έχουμε ευρωπαϊκό στρατό Πχ. 27 χώρες στέλνουν από 5 F16 για όλα τα σύνορα της Ευρώπης Όχι μόνο στη δική μας περίπτωση Απλό είναι Και Βάζει το γατί στο κλουβί και το κάνει καναρίνι Έχουμε ιδεί στρατό

ζούγκλα

Οι ΗΠΑ στηρίζουν την Ελλάδα Και ο Τραμπ τον Ερντογάν Και oι Ευρωπαίοι συζητούν Περί Γκιαούρ ταρζάν!

Αγύριγο κεφάλι

Ο Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!_________Αυτός ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ηγέτης που τον έβλεπες και υφίστασο ένα ΔΕΟΣ Αξιοπρέπειας και ενός κυρίου και ειλικρινούς ατόμου καθώς τον έβλεπες να έρχεται προς εσένα!_________Και τα ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ μέσα τον έβριζαν "ψευτοεθνάρχη", επειδή τους έστειλε την ΧΟΥΝΤΑ τους ΣΕ Δίκαιη ΔΙΚΗ!..

@Γυριστό κεφάλι

Μεγαλύτερος και από τον Καρανίκα, το είδωλό σου??????????

Αγύριγο κεφάλι

Ο Κωνσταντίνος ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ οδήγησε την Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ένωση!_________Αυτός ο ΤΕΡΑΣΤΙΟΣ Ηγέτης που τον έβλεπες και υφίστασο ένα ΔΕΟΣ Αξιοπρέπειας και ενός κυρίου και ειλικρινούς ατόμου καθώς τον έβλεπες να ερχόταν απέναντι σου!_________Και τα ΤΣΟΥΤΣΕΚΙΑ οι ΦΑΣΙΣΤΕΣ εδώ μέσα -αυτά τα ερπετά- τον έβριζαν "ψευτοεθνάρχη", επειδή τους έστειλε την ΧΟΥΝΤΑ τους ΣΕ Δίκαιη ΔΙΚΗ!..

Προκόπης

Τώρα δικαιώνομαι.

Α, ναι;;;;!!!!

Τα ......"χωριά" που υποδέχεται η Ελλάδα καθημερινά από Τουρκια, χωρίς δυναμική επαναπροώθηση από τους εδώ, τι είναι;;;;;;;;;;!!!!!!

@EE της Μερκελούς

Από το προσχέδιο μέχρι το τελικό κείμενο έχει πολλά να κόψει και να ράψει η Μερκελού..... Θα βάλει πολλά ΑΝ, ΙΣΩΣ, ΕΝΔΕΧΟΜΕΝΑ, ΝΑΙ μεν ΑΛΛΑ........

ΞΥΠΝΗΣΤΕ

«Η Γραμματεία του ΟΗΕ δεν παίρνει θέση ούτε σχολιάζει θέματα που αφορούν την κυριαρχία, τα δικαιώματα και τις δικαιοδοσίες (χωρών) στις θαλάσσιες ζώνες τους», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ Φαρχάν Χαγκ....ΑΝ ΣΕ 29 ΜΕΡΕΣ ΔΕΝ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΟΗΕ ΑΟΖ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΙΚΑΛΥΠΤΕΙ , αυτο που στειλαν οι τουρκοι, χασαμε το παιχνιδι....ΞΥΠΝΑ ΔΕΝΔΙΑ

Λευθέρης

Η Αρχή της Ψυχρολουσίας για τον Σουλτανάκο....Σε λίγο θα κοκκινίσει ο σβέρκος του. Πολύ θάρρος πήρε και πρέπει να περιοριστεί στην τρύπα του.....Ευκαιρία για την ΕΕ , να αποδείξει ότι είναι παίκτης Παγκοσμίου Κύρους....

Joe Formaggio

Ας είμαστε ώριμοι και ας είμαστε ειλικρινής ...η συμπεριφορά της κυβέρνησης και όλου του πολιτικού σώματος είναι « ύποπτη « μια χώρα όταν δέχεται τετοια επίθεση στα κυριαρχικά της δικαιώματα πρέπει να πράξη ...όχι απλά να γράφει επιστολές και να ακούει δηλώσεις των εταίρων ...πανάθεμά τους για συνέταιροι .... α. Ειδοποιεί την γείτονα χώρα πως η πράξη της σημαίνει πόλεμο και σφραγίζει τα σύνορα της απο άκρη σε άκρη ούτε μύγα να μην περνάει ούτε φυσικά φορτηγό β. Με έκτατη συνεδρίαση της βουλής κάνει νόμο του κράτους και ανακοινώνει τα 12 μίλια γ. Προωθεί τις εργασίες για ΑΟΖ σε Ιόνιο και Αιγαίο και όπου άλλού χρειάζεται. δ. Θέτει σαφές πως ότι παραβιάζει τον εναέριο χώρο αιχμαλωτίζεται κατάσχεται η κατάρριπτεται . Έτσι λειτουργούν οι σοβαρές χώρες που θέλουν να τις σέβονται Όμως εδώ α. Χρυσώνουν το χάπι να δώσουν στην Τουρκία οι Έλληνες ( περίπου Έλληνες ) πολιτικοί το μισό Αιγαίο και την συνεκμετάλλευση του στους Τούρκους στο δόγμα « καλύτερα έτσι παρά καθόλου και με προβλήματα « β. Θέλουν την Ελλάδα όχι χώρα αλλά άλλο ένα βαλκανικό μόρφωμα ΥΓ : εννοείτε και το σενάριο « έκτακτης ανάγκης « για να μην πατάει ούτε λαθρομετανάστης κατα δω

Squid

Παρά πολύ σωστά

Από τα καλύτερα σχόλια

Δυστυχως λείπει η αποφασιστικοτητα των πολιτικών μας.Τα περί διπλωματίας και ψυχραιμίας δείχνουν μόνο αδυναμία.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης