Γερμανός πρέσβης: Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Γερμανός πρέσβης: Είμαστε πλήρως αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης

Ο Ερνστ Ράιχελ εξέφρασε την πλήρη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα

raichel-koumoutsakos
Την πλήρη στήριξη της Γερμανίας προς την Ελλάδα όσον αφορά τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης εξέφρασε ο Γερμανός πρέσβης Ερνστ Ράιχελ, κατά την παράδοση του υλικού για τους πρόσφυγες που προσέφερε η χώρα του στην Ελλάδα.

Σε ερώτηση για το πως συνδέονται οι εξελίξεις με την Τουρκία με το μεταναστευτικό ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας τόνισε:
«Είμαστε πλήρως, ευρωπαϊκά αλληλέγγυοι προς την Ελλάδα όσον αφορά στο πρόσφατα συμφωνημένο μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης. Πιστεύω ότι και οι δύο χώρες έχουμε ισχυρό ενδιαφέρον να διατηρήσουμε το ζήτημα της εν λόγω συμφωνίας και του μεταναστευτικού όσο το δυνατόν πιο διακριτά. Χρειαζόμαστε την τουρκική συνεργασία στο μεταναστευτικό ζήτημα και θέλουμε η Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας να λειτουργήσει περισσότερο και καλύτερα στο μέλλον, μαζί με τα μέτρα της Ελληνικής Κυβέρνησης για τη διαδικασία ασύλου. Δεν βλέπουμε θεμελιώδη σύνδεση μεταξύ των δύο ζητημάτων». 

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασία του Πολίτη, Γιώργος Κουμουτσάκος που παρέλαβε το υλικό, απάντησε:
«Είναι σταθερή μας πεποίθηση ότι το ζήτημα της μετανάστευσης και του προσφυγικού δεν είναι διμερές ζήτημα μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Είναι, όμως, η ελληνοτουρκική διάσταση της ευρωτουρκικής Κοινής Δήλωσης του 2016. Η ρύθμιση των μεταναστευτικών ροών από την Τουρκία προς την Ευρώπη, που πρώτα αισθάνεται η Ελλάδα, ρυθμίζονται από μια ευρωτουρκική συνεννόηση.
Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τον τρόπο που η Τουρκία ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, όπως προκύπτουν από αυτήν την Κοινή Δήλωση. Θέλουμε μια Τουρκία πολύ πιο αποτελεσματική στην καταπολέμηση των δικτύων των διακινητών. Πιστεύουμε ότι έχει τις δυνατότητες να το κάνει, επομένως εάν κάτι λείπει αυτό είναι η πολιτική θέληση. Θα θέλαμε, επίσης, μεγαλύτερη, αποδοτικότερη συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων αρχών μας, είτε του ελληνικού Λιμενικού και του τουρκικού, είτε της Ελληνικής Αστυνομίας και της τουρκικής Στρατοχωροφυλακής. Λυπάμαι που θα πω ότι η ανταπόκριση των τουρκικών αρχών που ανέφερα είναι πολύ μειωμένη σε σχέση με αυτή που θα μπορούσαμε να έχουμε. Ξέρετε ότι έχω προσωπικά συναντήσει δύο φορές μέσα σε τέσσερις μήνες τους Τούρκους συνομιλητές μου. Είτε τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Σοϊλού, είτε τον Αναπληρωτή Υπουργό του, είτε τον Υφυπουργό Εξωτερικών, που ασχολείται με αυτά τα θέματα. Και τις δύο φορές η πρωτοβουλία προήλθε από την Ελλάδα. Κανείς δεν μπορεί, λοιπόν, να κατηγορήσει τη χώρα μας ότι έχουμε έλλειμμα καλής θέλησης. Η Τουρκία πρέπει να το αξιολογήσει αυτό. Μέχρι τώρα, όμως, η πεποίθηση που έχουμε είναι ότι, δυστυχώς, η Τουρκία έχει εντάξει το μεταναστευτικό στην ευρύτερη γεωστρατηγική και γεωπολιτική της επιδίωξη, που έχει να κάνει με στόχους εξωτερικής πολιτικής στην ευρύτερη περιοχή. Και αυτό δεν πρέπει να γίνεται.

Κλείσιμο
Καλωσορίζω την αλληλεγγύη που έδωσε ο Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα στο θέμα των ημερών, που είναι η άκυρη αυτή συμφωνία μεταξύ, θα έλεγα, Άγκυρας και Τρίπολης για τα θέματα της ΑΟΖ».
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης