LIVE

Κορωνοϊός

Μητσοτάκης: Βούληση της κυβέρνησης να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και την οικονομία

kyriakos_m

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η συγκεκριμένη Γραμματεία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης

«Για πρώτη φορά η καινοτομία αποκτά ισότιμο ρόλο στο πλαίσιο της Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας. Δείγμα ακριβώς της πολιτικής βούλησης της κυβέρνησης να συνδεθεί η έρευνα με την καινοτομία και αυτή με την οικονομία», δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στην εναρκτήρια συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας. 

Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι αυτός ήταν και ο λόγος που η συγκεκριμένη Γραμματεία μεταφέρθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης, σημειώνοντας ότι καμία έρευνα δεν επιτελεί τον κοινωνικό προορισμό της εάν τα αποτελέσματά της δεν μετατρέπονται και σε καινοτόμες λύσεις. «Μόνο τότε βελτιώνεται η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας και μαζί της εξελίσσεται και η ευημερία των πολιτών», τόνισε επισημαίνοντας πως το ΕΣΕΤΕΚ θα παρακολουθεί τις εθνικές, ευρωπαϊκές και διεθνείς εξελίξεις στον χώρο της έρευνας και της καινοτομίας, ενώ στις αρμοδιότητές τους είναι και η σύνταξη και υποβολή της ετήσιας Έκθεσης Στρατηγικής για την Έρευνα και την Καινοτομία με στόχο να αποτελεί βάση του σχεδιασμού για όλη τη δημόσια διοίκηση αλλά και την κυβέρνηση.

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας, Τεχνολογίας και Καινοτομίας (ΕΣΕΤΕΚ) συμμετέχουν καταξιωμένοι ακαδημαϊκοί και ερευνητές από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και άνθρωποι της αγοράς με αποδεδειγμένη εμπειρία και ικανότητα στην καινοτομία, ενώ για πρώτη φορά στις συνεδριάσεις συμμετέχει θεσμικά η Ένωση Ελλήνων Ερευνητών. Το νέο όργανο, μεταξύ άλλων, θα είναι υπεύθυνο για την ενθάρρυνση των δημόσιων φορέων να ενσωματώσουν στη λειτουργία τους ερευνητικά αποτελέσματα και καινοτομικά προϊόντα, τα οποία δημιουργούνται από εποπτευόμενους φορείς της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας.

«Θεωρώ πάρα πολύ σημαντικό το γεγονός ότι στο τραπέζι αυτό βρίσκονται εκπρόσωποι της ακαδημαϊκής κοινότητας, βρίσκονται εκπρόσωποι της ερευνητικής κοινότητας, βρίσκονται επιτυχημένοι επιχειρηματίες, οι οποίοι έχουν κάνει το άλμα από την έρευνα στην επιχειρηματική δραστηριότητα, βρίσκονται άνθρωποι, οι οποίοι χρηματοδοτούν την έρευνα και την καινοτομία. Αυτό μας επιτρέπει πραγματικά να έχουμε μία συνολική και σφαιρική αντίληψη για το πώς πρέπει να αντιμετωπίζονται αυτά τα θέματα», υπογράμμισε και ανέφερε πως αυτό το αντικείμενο αποτελεί και προσωπικό του στοίχημα «ώστε να μπορούμε να λύνουμε με ταχύτητα ζητήματα, τα οποία προκύπτουν και τα οποία συχνά απαιτούν δύσκολη και κοπιώδη διυπουργική συνεννόηση».

Ο πρωθυπουργός μίλησε για τα βήματα που έγιναν ήδη αλλά και για αυτά που θα ακολουθήσουν. Είπε, επίσης, ότι στο φορολογικό νομοσχέδιο, το οποίο έχει ήδη γίνει νόμος του κράτους, για πρώτη φορά προβλέπονται σημαντικά φορολογικά κίνητρα για stock options, που είναι ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο ανταμοιβής εργαζομένων σε καινοτόμες επιχειρήσεις, 15% αυτοτελής φορολόγηση, 5% για τις νέες επιχειρήσεις, καθώς και αυξημένα φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις στην έρευνα και την καινοτομία.

«Δεν έχουμε χρόνο για χάσιμο αλλά είναι πάρα πολύ σημαντικό όλες αυτές οι πρωτοβουλίες να μπορούν να ενταχθούν σε μία συνολική στρατηγική βραχυπρόθεσμη, μεσοπρόθεσμη, μακροπρόθεσμη, η οποία θα έχει ένα ξεκάθαρο όραμα, να καταστήσει την Ελλάδα όχι απλά έναν εθνικό παίκτη, αλλά έναν περιφερειακό παίκτη στον τομέα της έρευνας, της καινοτομίας και της τεχνολογίας. Να φέρει πίσω κόσμο, ο οποίος έχει φύγει στο εξωτερικό και θα ήθελε να εργαστεί και να δημιουργήσει στην Ελλάδα. Να παράγει νέο πλούτο και με κάποιο τρόπο να έχει και μία επίπτωση στον τρόπο με τον οποίο η νέα γενιά, τα παιδιά μας, τα παιδιά τα οποία είναι σήμερα στο σχολείο, αντιλαμβάνονται το αντικείμενο αυτό», σημείωσε.

Μεταξύ άλλων, είπε επ' αυτού ότι χαίρεται που τα νέα παιδιά σκέφτομαι ως πρώτη επαγγελματική επιλογή τους την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα, κάτι που δεν συνέβαινε πριν από τα χρόνια της κρίσης. «Μέσα από αυτόν τον δυναμισμό, ο οποίος ξεπήδησε στα χρόνια της κρίσης, να βάλουμε τα θεμέλια για κάτι πολύ-πολύ καλύτερο για το μέλλον της χώρας μας», συμπλήρωσε ενώ ευχαρίστησε ένα-ένα τα μέλη του ΕΣΕΤΕΚ.

Πηγή: AΠΕ -ΜΠΕ 
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης