O Τσίπρας, εν μέσω κρίσης, αυτοαποθεώνεται για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά

O Τσίπρας, εν μέσω κρίσης, αυτοαποθεώνεται για την πολιτική του στα ελληνοτουρκικά

«Κρατήσαμε ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας και αποτρέψαμε τα χειρότερα», τονίζει

tsipr
«Είμασταν από πρώτες χώρες που εκφράσαμε στήριξή μας σε εκλεγμένο πρόεδρο Ερντογάν και κυβέρνησή του. Δυστυχώς οι σχέσεις επιδεινώθηκαν στη συνέχεια με τουρκική προκλητικότητα να αυξάνεται ραγδαία στο Αιγαίο. Αλλα και στην κυπριακή ΑΟΖ. Δεν διστάσαμε στις δύσκολες στιγμές να κρατήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας και καταφέραμε να αποτρέψουμε τα χειρότερα. Και πραγματοποιήσαμε μέσα σε δύσκολες στιγμές την πρώτη επίσημη επίσκεψη Τούρκου προέδρου στην Ελλάδα μετά από 65 χρόνια και μπορέσαμε και επανακκινήσουμε το διάλογο για ΜΟΕ».

Αυτά μεταξύ άλλων τόνισε από την Τυνησία ο Αλέξης Τσίπρας, όπου βρίσκεται για τη διάσκεψη που διοργανώνει για 34η χρόνια το Αραβικό Ινστιτούτο Επιχειρηματιών με αντικείμενο το νέο ρόλο του κράτους σε σχέση με την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα.
Με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται - εξαιτίας των χειρισμών της γείτονος - σε μια κρίσιμη καμπή, ο κ. Τσίπρας θεώρησε πως η καλύτερη υπηρεσία που είχε στην προκειμένη περίπτωση να προσφέρει στη χώρα είναι να αποθεώσει την πολιτική που ακολούθησε η δική του κυβέρνηση με την Τουρκία.
Προφανώς ξέχασε την επίσκεψη -φιάσκο του Ερντογάν στην Αθήνα και όλα όσα την ακολούθησαν.

Και συνέχισε ο κ. Τσίπρας λέγοντας:«Αν δεν είχαμε μπορέσει να βρούμε ένα βαθμό σταθερότητας στις σχέσεις μας σε μια δύσκολη περίοδο και αν τα επεισόδια πιυ ζήσαμε κατέληγαν σε δύσκολες συγκρούσεις, τότε και η οικονομική ανάπτυξη αλλά και η περιφερειακή σταθερότητα θα αποδυναμώνονταν.
Αντιθέτως σήμερα μπορούμε να μιλάμε για κατακόρυφη άνοδο τουρισμού από Τουρκία, *για συνεργασία ειδικά στον τομέα της ενέργειας* και για σημαντικά βήματα για την ακτοπολοική σύνδεση Σμύρνης Θεσσαλονίκης και άλλα σημαντικά έργα».

Κλείσιμο
«Την ίδια στιγμή που διαχειριστήκαμε εποικοδομητικά τη δύσκολη σχέση με την Τουρκία, μπορέσαμε να επιλύσουμε και το θέμα του ονόματος με τη γείτονά μας στα βόρεια, τη Βόρεια Μακεδονία. Μετά από 27 χρόνια διαμάχης. Παρά την αντίθεση των εθνικιστικών δυνάμεων και στις δύο χώρες να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση που έδωσε νέες προοπτικές στις ελληνικές επενδύσεις στη χώρα αυτή, αλλά και στην περιφερειακή συνεργασία…
Τρία σημεία για το μέλλον: Θεωρώ απαραίτητο οι σχέσεις μας στη Μεσόγειο να βασίζονται στο διεθνές δίκαιο. Ειδικότερα δε αν ο στόχος μας είναι η διαχείριση του προσφυγικού ή η οριοθέτηση των ΑΟΖ μας. Όπως δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η παραβίαση του διεθνούς δικαίου σε έναν από αυτούς τους τομείς, δεν μπορεί να γίνει δεκτή και η παραβίασή του και στο ΝΑΤΟ», κάτεληξε.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης