Ελληνοτουρκικά: Η αλήθεια για τα Μέτρα Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και η διαρροή

78566165_753725821777326_8867065497053560832_n

Οι συζητήσεις που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την υλοποίηση μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, θα συνεχιστούν κανονικά

Στην υφέρπουσα διαμάχη μεταξύ δύο διαφορετικών ομάδων πολιτικών υπηρεσιακών παραγόντων, που εμφανίζονται να ασκούν επιρροή ως προς τον καθορισμό της ελληνικής αμυντικής πολιτικής σε σχέση με την Τουρκία, οφείλεται όπως όλα δείχνουν η λανθασμένη διαρροή που έγινε χθες από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αναφορικά με το «πάγωμα» του στρατιωτικού διαλόγου για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης στο Αιγαίο. Από την μια πλευρά υπάρχει ο διεθνολόγος και νέος επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Πολιτικής Εθνικής Άμυνας και Διεθνών Σχέσεων κ. Κώστας Μπαλωμένος, ο οποίος παρότι ασκεί άτυπα τα καθήκοντά του μιας και δεν έχει βγει ακόμη το ΦΕΚ διορισμού του, εμφανίζεται να τάσσεται υπέρ της σκλήρυνσης της στάσης της χώρας μας έναντι της Τουρκίας, διακόπτοντας τους υφιστάμενους διαύλους επικοινωνίας σε στρατιωτικό επίπεδο, προκειμένου να ασκηθεί κάποιου είδος πίεσης προς την Άγκυρα.

Από την άλλη πλευρά διαφορετική είναι η αντίληψη που τρέφουν για τις εξελίξεις κύκλοι του ΓΕΕΘΑ οι οποίοι, συνεπικουρούμενοι και από συνεργάτες του ΥΕΘΑ κ. Νίκου Παναγιωτόπουλου, τάσσονται υπέρ της συνέχισης του ελληνοτουρκικού διαλόγου, θεωρώντας ότι μέσω της συζήτησης μπορείς αφενός να προλάβεις τυχόν κρίσεις που θα μπορούσαν να καταλήξουν ακόμη και σε θερμό επεισόδιο αφετέρου μαθαίνεις καλύτερα τις πραγματικές επιδιώξεις του αντιπάλου σου και τη μεθοδολογία που ακολουθεί προκειμένου να τις φέρει σε πέρας.

Να σημειώσουμε πως μέχρι χθες και λόγω των πρόσφατων εξελίξεων στην Ν.Α Μεσόγειο ο κ. Μπαλωμένος φαίνεται πως είχε καταφέρει να αποκτήσει σημαντικά ερείσματα μέσα στο γραφείο του κ. Παναγιωτόπουλου πετυχαίνοντας σε ορισμένα κρίσιμα θέματα, όπως είναι ο χειρισμός σε ζητήματα που άπτονται των ελληνοτουρκικών σχέσεων, να περνάει τις απόψεις του, έχοντας ως παρακαταθήκη την προηγούμενο θητεία του στο γραφείο του Πρωθυπουργού.
Τουρκική επιστολή

Από εκεί και πέρα και έπειτα από τη διευκρινιστική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, οι συζητήσεις που διεξάγονται σε στρατιωτικό επίπεδο μεταξύ της ελληνικής και της τουρκικής πλευράς για την υλοποίηση μίας σειράς Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με στόχο την αποκλιμάκωση της έντασης στο Αιγαίο, θα συνεχιστούν κανονικά. Ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες, το τουρκικό υπουργείο Άμυνας σε σχετική απαντητική επιστολή που απέστειλε στα τέλη της περασμένης εβδομάδας προς το Πεντάγωνο, γνωστοποιεί την πρόθεσή του να συνεχιστεί ο διάλογος για τα ΜΟΕ, καλώντας την ελληνική πλευρά να προτείνει πιθανές ημερομηνίες που θα μπορούσαν να συναντηθούν οι αντιπροσωπείες των στρατιωτικών εμπειρογνωμόνων που έχουν συστήσει γι’ αυτό το σκοπό οι δύο πλευρές.

Σε κάθε περίπτωση η επόμενη συνάντηση αναμένεται να πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, με τους τούρκους να προτείνουν τη διεξαγωγή της προς τα τέλη Ιανουαρίου ή το αργότερα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2020. Επί του παρόντος ωστόσο, η ελληνική πλευρά δεν φαίνεται πως επείγεται να τοποθετηθεί, θεωρώντας ότι τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργήσει οι τουρκικές προκλητικές πρωτοβουλίες στην περιοχή της Ν.Α Μεσογείου, δεν αφήνουν περιθώρια για βιαστικές κινήσεις.

Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΕΘΑ, σκοπός της ελληνικής πλευράς είναι η όσο το δυνατόν καλύτερη και πληρέστερη προετοιμασία της ελληνικής αντιπροσωπείας, η οποία θα προσέλθει μεν στο τραπέζι των συζητήσεων αλλά υπό ξεκάθαρους όρους και σίγουρα όχι υπό καθεστώς πίεσης. Ως εκ τούτου, η ελληνική πλευρά μελετά η έναρξη αυτού του τρίτου κύκλου συζητήσεων για τα ΜΟΕ, να μετατοπισθεί χρονικά, από τον Δεκέμβρη που ήταν ο αρχικός σχεδιασμός, προς τα τέλη Φεβρουαρίου ή ακόμη και στις αρχές Μαρτίου. Οι ίδιοι κύκλοι μάλιστα εκτιμούν ότι ο χρόνος που έφτασε η τουρκική επιστολή στο ΥΠΕΘΑ μόνο τυχαίος δεν είναι, αφού η «ταχυδρόμησή» της έγινε λίγες μόλις ημέρες μετά την ανακοίνωση του μνημονίου μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης μέσω του οποίου η Άγκυρα επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα ως προς την χάραξη θαλασσίων ζωνών στην Ν.Α Μεσόγειο. « Είναι προφανές πως η Τουρκία ήθελε πρώτα να αξιολογήσει τις ελληνικές αντιδράσεις έπειτα από την υπογραφή του μνημονίου με την Λιβύη και ανάλογα να ζητήσει ή όχι την συνέχιση του διαλόγου για τα ΜΟΕ» σημειώνουν χαρακτηριστικά. Να σημειώσουμε πως ήδη οι στρατιωτικές αντιπροσωπείες των δύο χωρών έχουν συναντηθεί δύο φορές η πρώτη στις αρχές του 2019 και η δεύτερη τον περασμένο Ιούνιο.

Συνέχιση του διαλόγου

Σε κάθε περίπτωση πάντως, τόσο ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όσο και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, θεωρούν ότι ο ελληνοτουρκικός διάλογος για την οικοδόμηση Μέτρων Εμπιστοσύνης που θα μειώνουν την ένταση στο Αιγαίο, θα πρέπει να συνεχιστεί. Στο πλαίσιο αυτό και παρά την ένταση στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, μέσα στις προθέσεις τους είναι να παραμείνει ανοιχτός ο δίαυλος επικοινωνίας που υπάρχει μεταξύ των δύο πλευρών και σε στρατιωτικό επίπεδο. «Δεν είναι δυνατόν από τη μια πλευρά να μιλάει σε επίπεδο κορυφής η πολιτική ηγεσία των δύο χωρών και από την άλλη να διακόπτεις τον διάλογο σε επίπεδο τεχνικών εμπειρογνωμόνων οι οποίοι είναι και αυτοί που προετοιμάζουν το έδαφος για τέτοιες συναντήσεις. Ως εκ τούτου δεν θα παγώναμε το διάλογο για τα ΜΟΕ λίγες ώρες πριν τη συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ερντογάν» ανέφεραν χαρακτηριστικά κυβερνητικοί παράγοντες. Η συνέχιση του ελληνοτουρκικού στρατιωτικού διαλόγου εξάλλου είχε επιβεβαιωθεί πρόσφατα και σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας μεταξύ των υπουργείων Άμυνας Ελλάδας και Τουρκίας, κατά την συνάντηση που είχαν στο περιθώριο της συνόδου ΥΠΑΜ του ΝΑΤΟ που είχε πραγματοποιηθεί στα μέσα του προηγούμενου μήνα στις Βρυξέλες, οι κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος και Χουλουσί Ακάρ.

ΣΧΟΛΙΑ (9)

εδώ ο κόσμος καίγεται

και εσείς φοβόσαστε μη και σταματήσετε την συζήτηση για μέτρα δήθεν "εμπιστοσύνης".

ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΡΑΓΙΑΣ ΠΑΝΤΑ ΡΑΓΙΑΣ

Δεν το έδωσαν άδικα το όνομα οι Τούρκοι. Η δουλοπρέπεια και ο ραγιαδισμός καλά κρατούν στο Ελλαδιστάν

Οσο θα θεωρειτε....

...την "Αθηνα" ως παραδειγμα κ ως τη σπουδαιοτερη πολη αυτα θα συμβαινουν.Στις δυσκολες στιγμες του Γενους,φιλε, κ σ αυτη τη δυσκολη περιοχη που βρισκομαστε κοιτας προς τη Σπαρτη αν θες να επιβιωσεις.................

Με τα 600εκ το χρονο.......

....που παιρνουν ΕΞΤΡΑ(ναι ΕΞΤΡΑ) συνταξη οι νεοκοποι συνταξιουχοι Φωτοπουλοι της ΔΕΗ θα μπορουσαν να ειχαν αναβαθμιστει πληρως οι 4 ΜΕΚΟ (και οχι μερεμετια οπως τωρα,350εκ+τα 150εκ που ηδη υπαρχουν),να αγοραστουν επιτελους τορπιλες για τα υποβρυχια που τωρα ειναι αοπλα(100εκ)κ να αγοραστουν 3 16αδες μαζι με τα ρανταρ υπερηχητικων πυραυλων BrahMos που με 500km βεληνεκες κλειδωνουν ολο το Αιγαιο,τα παραλια της Μ.Ασιας κ την Αν.Μεσογειο.Και ολα αυτα με τα λεφτα μιας μονο χρονιας απ τις ΕΞΤΡΑ συνταξεις μιας βολεμενης συντεχνειας κομματικων τραμπουκων που παριστανουν τους εκπροσωπους του λαου σε καποια ελλειματικη ΔΕΚΟ.......ΥΓ Το ετησιο ποσο που υπαρχει σημερα στον προυπολογισμο του κρατους για ολα τα εξοπλιστικα κ των 3 κλαδων ειναι 520εκ....Οι φωτοπουλοι παιρνουν 600εκ ΕΞΤΡΑ το χρονο............

κκ

Σωστος !! Φωτεινο παραδειγμα το Ισραηλ.

Bp

Ο τσιπρας φταιει.

Κόναν

Τουμπεκί είναι ο καπνός του αργιλέ και εδώ πλέον ισχύει αντικαπνιστικός νόμος ! Αυτοί που σου είπαν ότι ψιλοκομμένο είναι σιωπή είναι ανιστόρητοι Άντε μπούλη ρούφα το αυγό σου !!! Γίνατε όλοι οι Φασίστες Κόκκινοι κ’ Μαύροι «παντογνώστες» κ’ στην εξωτερική πολιτική ακόμα !!!

Για την ουσία τίποτα;

Τι έχεις να πεις για το ότι το Μαξίμου αναγκάστηκε να βγάλει διευκρινιστική ανακοίνωση;Το ίδιο το άρθρο το λέει!Μήπως δεν είδες ότι ήταν στην πρώτη σελίδα για λίγες ώρες χθες το θέμα μέχρι που το πήραν πίσω από το Μαξίμου τρομοκρατημένοι!Τα 0,60 της Πειραιώς μόνο να φωνάζουν ξέρουν και από επιχειρήματα μηδέν.

Τουμπεκί

Για το άδειασμα και την ντροπιαστική ανασκευή της είδησης για το πάγωμα των μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης, που έπαιξε στα πρωτοσέλιδα για λίγες ώρες,κουβέντα όμως... μεχρι να απειλήσει ο Ερντογάν να ακυρώσει την αυριανή συνάντηση, οπότε το πήραν πισω κακήν κακως. Γιατί δεν γίνεται λογος παρά μόνο υπαινιγμοί για το ότι η κυβερνησαρα μας έκανε γκάφα;

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης