Μανιαδάκης στην Προανακριτική για Novartis: Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες

maniadakis_gia_novartis

«Είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις, αν και έχω ελεγχθεί από κάθε αρχή» ανέφερε ο κ. Μανιαδάκης ενώπιον της Προανακριτικής της Βουλής - Υποστηριξε ότι  η Εισαγγελία Διαφθοράς του πρότεινε να μιλήσει για βαλίτσες - «Μου ζήτησαν να γίνω Ζήγρας» είπε χαρακτηριστικά - «Δεν υπήρξα σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου»

Αποφασισμένος να μιλήσει για όλες τις κρίσιμες πτυχές της σκευωρίας Novartis προσήλθε στην προανακριτική της Βουλής ο κ. Νίκος Μανιαδάκης.

Κατά την έναρξη της συνεδρίασης ο μάρτυρας ζήτησε να παραστεί στην αίθουσα και ο δικηγόρος του, Θεόδωρος Μαντάς, εξηγώντας ότι έχει ήδη καταστεί κατηγορούμενος. Ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις των βουλευτών της αντιπολίτευσης το αίτημα αποσύρθηκε από τον κ. Μανιδάκη, με τον δικηγόρο του να εξηγεί «ο κ. Μανιαδάκης παραιτήθηκε από την θεσμική ιδιότητα του κατηγορουμένου. Η απόσυρση του αιτήματος σηματοδοτεί τη θέση του να απαντήσει σε όλα».

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες, ο κ. Μανιαδάκης κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση δήλωσε ότι «είμαι κατηγορούμενος για βαρύτατες πράξεις αν και έχω ελεγχθεί από κάθε αρχή. Εχουν βγει πορίσματα από το μεικτό κλιμάκιο, μετά από έλεγχο των λογαριασμών μου και δεν βρέθηκε καμία έκνομη πράξη.

Είμαι κατηγορούμενος επειδή αρνήθηκα να παραδεχθώ πράγματα που δεν έγιναν. Βρέθηκα εμπλεκόμενος από έναν προστατευόμενο μάρτυρα. Συνεργάστηκα με όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις – και με αυτή του ΣΥΡΙΖΑ. Με συνέδεσαν όμως με ένα υπουργό, μιλώ για τον κ. Λοβέρδο. Κατηγορούμαι ότι χειραγώγησα τον υπουργό».

Στην συνέχεια ο κ. Μανιαδάκης τοποθετήθηκε για την πορεία της φαρμακευτικής δαπάνης εξηγώντας ότι το 2009 το κόστος ήταν στα 5,2 δις ευρώ και το 2014 έπεσε στα 1,9 δις ευρώ.

Ο κ. Μανιαδάκης, περιγράφοντας την πορεία της υπόθεσής του, είπε ότι το 2015 ένας Έλληνας δικηγόρος του πρότεινε συνεργασία για να μεταβούν με άλλους 2 μάρτυρες στις ΗΠΑ και να καταθέσουν στις αρχές για παράνομες πρακτικές της Novartis. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μετά την αρνητική του απάντηση υπήρξαν εις βάρος του ανώνυμες καταγγελίες στην εισαγγελία διαφθοράς. «Διατάχθηκε αρχικά οικονομικός έλεγχος τον Μάρτιο του 2015 που ολοκληρώθηκε το 2017. Στην συνέχεια διατάχθηκε και δεύτερος έλεγχος. Κατόπιν διατάχθηκε έλεγχος στις 4.10.2017 από το Σώμα Δημόσιας Διοίκησης και μετά από το ΣΕΥΠ. Τον ΣΕΕΔ και από μικτό κλιμάκιο. Αυτοί οι έλεγχοι με ώθησαν να συνεργαστώ με την δικαιοσύνη» ανέφερε σε άλλο σημείο εξηγώντας την απόφασή του να εναχθεί σε καθεστώς προστασίας μαρτύρων.

«Δεν υπήρξα σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου»

Επιπροσθέτως, ο κ. Μανιαδάκης υπογράμμισε πως η συνεργασία του με το υπουργείο Υγείας ξεκίνησε το καλοκαίρι του 2012 και πως δεν υπήρξε ποτέ σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου.

«Ουδέποτε διορίστηκα σύμβουλος Υπουργού, ουδέποτε υπήρξα αξιωματούχος. Εχω αδίκως γι αυτο κατηγορηθεί. Είναι γεγονός οτι έχω στοχοποιηθεί. Δεν ήμουν ποτέ σύμβουλος του Ανδρέα Λοβέρδου. Με συνέδεσαν αδίκως και ψευδέστατα με έναν Υπουργό που ουδέποτε είχα την παραμικρή σχέση. Τα αρχεία που υπάρχουν στον υπολογιστη μου, και τα εχει η κυρια Τουλουπάκη, αποτυπώνουν αβίαστα οτι ποτέ δεν είχα την παραμικρή σχεση με τον Υπουργό Λοβέρδου που ορισμένοι επιχειρούν να με εμπλέξουν. Η οποιαδήποτε δραστηριότητα μου στο χώρο της Υγείας ξεκίνησε επι υπουργίας Σαλμά. Δεκα μήνες τωρα εχουν ρημάξει την ζωη την δική μου και της οικογενείας μου ενώ εχω εξηγήσει, εχω υποβάλλει υπομνήματα, προκύπτουν από τα αρχεία μου οτι ουδέποτε είχα σχεση με τον Λοβέρδο» είπε.

«Ήθελαν να τους πω για βαλίτσες»

Σύμφωνα πάντα με πληροφορίες ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι η εισαγγελία διαφθοράς του πρότεινε συνεργασία αρκεί να έδινε πληροφορίες για χρηματισμούς πολιτικών. «Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα. Μου απάντησαν «σκέψου το 20 ημέρες γιατί μπορεί να είσαι μέρος μιας παράνομης συναλλαγής και να μην το έχει πάρει χαμπάρι. Ωστόσο δεν με ξανακάλεσαν».

Ο ίδιος είπε ότι λόγω των συνεχόμενων εναντίον του διαρροών στον Τύπο αποφάσισε να επισκεφτεί ξανά την εισαγγελία τον Οκτώβριο του 2017. «Είδα την κυρία Τουλουπάκη και τους Μανώλη, Ντζούρα. Μου είπαν πως ήθελαν να με εντάξουν σε πρόγραμμα προστασίας. Στην αρχή ήμουν αρνητικός. Μου είπαν και πάλι ότι λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης ήθελαν να με προστατεύσουν. Μετά από κάμποσες συναντήσεις με έπεισαν να ενταχθώ στο πρόγραμμα».

«Με αξιολόγησαν στο τμήμα προστασίας μαρτύρων. Την ένταξή μου δεν την γνώριζε κανείς. Ούτε δικηγόροι. Η ένταξή μου έγινε στις 20.12.2017. Πριν υπήρξαν 4-5 συναντήσεις με τους εισαγγελείς άτυπες» ανέφερε σε άλλο σημείο.

Σε ένα βράδυ μας έκαναν από προστατευόμενους μάρτυρες σε μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος

Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε και ορισμένες λεπτομέρειες που δείχνουν την προχειρότητα με την οποία λειτούργησε το σύστημα της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς με τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Ειδικότερα ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι «μετά την διαβίβαση της δικογραφίας στην Βουλή και τις δηλώσεις του Ε. Βενιζέλου για το πόσο νόμιμη ήταν η χρήση προστατευόμενοι μάρτυρες μας φώναξαν στην ΓΑΔΑ και μας έκαναν μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος»

Μου ζήτησαν να γίνω Ζήγρας

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς κατά της Διαφθοράς του παρείχαν πλήθος στοιχείων με τιμολογήσεις φαρμάκων και του ζήτησαν να δημιουργήσει πρόγραμμα που να εντοπίζει ενδεχόμενες αυξήσεις σε προϊόντα της Νοβάρτις. «Μου πήρε 4 εβδομάδες και ταυτόχρονα με τις αυξήσεις υπέδειξα τους υπεύθυνους και την νομοθεσία προτρέποντας τους εισαγγελείς να ζητήσουν εξηγήσεις» ανέφερε για να προσθέσει «τότε όμως υπήρξε εμπλοκή». Αναφορικά με την εμπλοκή ο κ. Μανιαδάκης είπε ότι η μάρτυρας «Κελέση» κατέθεσε εναντίον του με αποτέλεσμα να κινδυνεύει με ισόβια. Τότε, σύμφωνα πάντα με τον μάρτυρα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς του πρότειναν να ακολουθήσει τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.

«Μου ανακοινώθηκε πως η μάρτυρας «Κελέση» με είχε κατηγορήσει πως εγώ είχα πάρει χρήματα από την Νοβάρτις. Μου είπαν ότι υπήρχε μεγάλη πιθανότητα να καταστώ κατηγορούμενος για κατάχρηση με ποινή ισοβίων. Μου πρότειναν να συνεχίσω ως προστατευόμενος κατηγορούμενος θυμίζοντάς μου και οι 3 εισαγγελείς την περίπτωση του εξαδέλφου Τσοχατζόπουλου» είπε για να συμπληρώσει «εγώ άρχισα να αντιδρώ. Ηξερα πως δεν έχω κάνει κάτι. Η πίεση κράτησε εβδομάδες».

«Μου έλεγαν να μην φοβάμαι, καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν»

Ο κ. Μανιαδάκης ανέφερε ότι οι καταθέσεις των προστατευόμενων μαρτύρων δίνονταν σε διαμέρισμα πλησίον της οδού Μιχαλακοπούλου.

Στις ανακριτικές διαδικασίες υποστήριξε ότι «μου έλεγαν οι εισαγγελείς να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν. Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη, Αν. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο. Μου έδιναν δημοσιεύματα του «Ντοκουμέντο» και υπουργικές αποφάσεις και μου ζητούσαν να συνηγορήσω ότι αυτές οι αποφάσεις ήταν επιζήμιες για το ελληνικό δημόσιο».

Ο ίδιος είπε ότι ως μοχλός πίεσης για να καταθέσει εναντίον πολιτικών προσώπων χρησιμοποιούταν από τους εισαγγελείς εις βάρος του στοιχεία.

«Τους ζήτησα να ξεκαθαρίσουν τι στοιχεία έχουν εις βάρος μου. Μου είπαν πως χρηματιζόμουν από μια εταιρεία που είχε η γυναίκα μου. Την εταιρεία ΨΗΜΙΤΗΣ. Αυτό το έλεγαν γιατί το έγραψε το «Ντοκουμέντο». Η καταγγελία όμως δεν ήταν σοβαρή. Δεν γνώριζαν κάν ποια ήταν η σύζυγός μου. Η «Κελέση» έλεγε πράγματα που διάβαζε στις εφημερίδες. Μετά άλλαξε κατάθεση. Είναι προφανές ότι άλλαξε κατάθεση λόγω παρέμβασης της εισαγγελέως. Η «Κελέση» διόρθωσε όσα κατήγγειλε για τον Λοβέρδο και όσα είπε για εμένα καθώς η γυναίκα μου δεν λέγεται Ψημίτη αλλά Φαρμάκη».

«Επεσα πάνω στον Δεσταμπασίδη»

Ωστόσο, η προχειρότητα με την οποία χρησιμοποίησαν οι δικαστικές αρχές τους προστατευόμενους μάρτυρες δεν περιορίζεται μόνο στην τυπική τους κάλυψη. Όπως είπε ο κ. Μανιαδάκης «τον Νοέμβριο του 2017 μου είπαν οι εισαγγελείς να σταματήσω την κατάθεση γιατί έρχεται άλλος μάρτυρας. Επεσα επάνω στον Δεσταμπασίδη. Τον είδα στο ασανσέρ. Είδα στην ΓΑΔΑ και την Μαραγγέλη».

ΗΠΑ και οικονομικό όφελος

Σε άλλο σημείο φέρεται να είπε ότι «η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος».

Ο ίδιος είπε ότι η πρώτη συνάντηση με πράκτορες του FBI έγινε στο γραφείο της κυρίας Τουλουπάκη «ο Ντζούρας μου κανόνισε το ραντεβού. ΜΕ πράκτορες, όχι εισαγγελείς.

Ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι τον Αύγουστο του 2018 μετέβη στην Αμερική για καταθέσεις. «Μου έδωσαν μια κατάθεση να διαβάσω χωρίς να γνωρίζω ποιος την έδωσε. Σε αυτή υποστηριζόταν ότι εγώ δωροδοκούσα τον Λοβέρδο. Αυτό έχει επαναληφθεί 100 φορές και είναι ψέμα γιατί τον Λοβέρδο δεν τον γνώριζα. Αυτό είπα και στους Αμερικάνους. Στην συνέχεια διαπίστωσα πως αυτά που μου έδειχναν οι Αμερικάνοι τα είχε πει ο «Μ. Σαράφης»».

«Δώσε πολιτικούς για να διαπραγματευτούμε την θέση σου»

Ο κ. Μανιαδάκης περιέγραψε με λεπτομέρειες τους διαλόγους και τις πιέσεις που του ασκούνταν στην εισαγγελία Διαφθοράς.

«Κάποια στιγμή μου είπε η κα Τουλουπάκη: «εχουμε μπλέξει με σένα γιατί οι μάρτυρες εχουν καταθέσει πολυ επιβαρυντικά στοιχεια για σενα».

Της απαντησα «Κυρια Εισαγγελευ συνεργαζόμαστε τοσο καιρο, σας εχω δωσει τοσα στοιχεια και κάθεστε και πιστεύετε αυτους που ψεύδονται αφου δεν ξερουν ουτε το ονομα της γυναίκας μου;».

Μου απάντησε «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικους. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε οτι θέλεις να τον καλύψεις. Δωσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δωσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα δουμε τί θα κανουμε μαζι σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (27)

Kostis

Τώρα το θέμα είναι και λίγο για επιθεώρηση!!!! Τον κατηγόρησαν λέει ότι τα πήρε η γυναίκα του μέσω της εταιρίας που είχε ονόματι ΨΗΜΙΤΗΣ. Μόνο που την γυναίκα μου λέει δεν την λένε Ψημίτη την λένε Φαρμάκη!!! Σωστόοοο!!!! Βγάζει νόημα!!!

Η Επιτροπή ρίχνει ΦΩΣ

Αξιότιμοι κύριοι καλέστε τον δικηγόρο. Ποιος ήταν ο εντολέας του; Έπειτα ρωτήστε κατά πόσο είναι νόμιμο να στέλνει Έλληνας εισαγγελέας μάρτυρες να καταθέσουν στις ΗΠΑ τάζοντάς τους αμοιβή. Υπήρχε επίσημο αίτημα δικαστικής συνδρομής από τις ΗΠΑ; Αν όχι, υπάρχει θέμα, έτσι δεν είναι;

ΝΤΑΗΣ

ΣΑΜΑΡΑ ΣΚΙΣΤΟΥΣ..ΜΟΝΟ ΕΣΥ ΜΠΟΡΕΙΣ ΠΛΕΟΝ

Καραβισιος

Αυτα που λεγονται και γραφονται ειναι εξωφρενικα. Αν πραγματι ετσι λειτουργουν ανωτεροι δικαστικοι, ζητω που καηκαμε. Ελπιζω να ξεκαθαρισει αυτο το θεμα, να μαθει και ο κοσμος τι εγινε.

Μανιαδακης

Το παιζα καθηγητης αλλα ...μαιμου. Μετα με πιασαν ετοιμο να την κανω απο το αεροδρομιο. Γενικα ειμαι καλο παιδι. Δεν γνωριζω κανεναν πολιτικο αλλα ολα τα εχει κανει ο ΣΡΖ ο Τσιπρας ο Λενιν και ο Τσε Γκεβαρα. Σκευωρια σας λεω πιστεψτε με

@

Ξεχασες το μαδουρο και τον καρανικα! Αυτοι τα φαγανε!!

σωπα ρε

συμφωνα με την μπολσεβικικη αντιληψη σας, οποιος δεν καταδιδει ή δεν δινει μαρτυριες οπως θελετε ειναι αυτοματως ενοχος και μαϊμου σε οτι δηλωνει ετσι ?? ωραιοι δημοκρατες ειστε !! που το παιζετε και καθε λεξη & εννοια του συνταγματος....

G.K

Τα πράγματα εξελίχθηκαν τότε όπως ακριβώς τα λέγαμε από την αρχή!!! Φώναζε.... από την αρχή ότι ήταν στημένη αυτή η βρώμικη υπόθεση από τον Τσίπρα, αλλά το ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς έλεγαν οι ίδιοι στους υποτιθέμενους προστατευόμενους μάρτυρες τι πρέπει να καταθέσουν προκειμένου να ενοχοποιήσουν αθώους ανθρώπους.... αυτό με ξεπερνά! Δύσκολα λοιπόν τα πράγματα και για τον Τσίπρα αλλά και τους εισαγγελείς διαφθοράς (ο Θεός να τους κάνει). Και το ότι οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν πήγαν από μόνοι τους να καταθέσουν, αλλά τους ψάρεψαν απειλώντας τους πως θα κινήσουν διώξεις εναντίον τους αν δεν πούνε αυτά που (οι εισαγγελείς) ήθελαν ν' ακούσουν.... και αυτό με ξεπερνά! Και το ότι τους έστειλαν οι ίδιοι και στο FBI για να καταθέσουν και αυτό με ξεπερνά.... αν και όλα αυτά ειλικρινά είχαν περάσει από το μυαλό μου.

Φρουζη εσυ?

Η ο Μανιαδακης?

Εδώ γελάμε

Τελικά η υπερτιμολογιση των φαρμάκων γινόταν μονή της απο ενα αόρατο χέρι, ο κύριος αυτός και όλοι όσων τα ονόματα ακούστηκαν είναι θύματα σκευωρίας, τίμιοι άνθρωποι σε αυτή την άκρη δεν μπορούν να βρουν το δίκιο τους, μνημόνια, αυτοκτονίες, φτωχοποιηση κλπ, αλλά δυστυχώς δεν βάλαμε μυαλό , τα σχόλια των 0,40 πολλά, το αύριο των παιδιών μας σε αυτή τη χώρα μαύρο.

Η υπερτιμολόγηση έγινε επί σύριζα, ρε φίλε.

Ο Φρουζής μπαινόβγαινε στην Κουμουνδούρου όταν ο Σύριζα ήταν ακόμη στην αντιπολίτευση!

Σ

Η αλήθεια θα έρθει στο φωςόσο και αν δεν θελουν οι συριζαιοι! Περιμενετε λίγο ακομη.

Τι μας λέγανε ρε για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από την σύσταση του Ελληνικού κράτους;

Τελικά ούτε αυτόν μπόρεσαν να τον πείσουν να ομολογήσει για βαλίτσες. Τουλουπάκη και 2 συριζαίοι εισαγγελείς ενήργησαν χωρίς να ξέρει τίποτα ο τσίπρας. Μητσοτάκη! όχι άλλη ευκαιρία στον κνίτη! Όχι ευγένειες και κύριε τσίπρα. . Ο τσόγλανος έπαιξε έχασε και τώρα πρέπει να πληρώσει.

@

Τουλουπακη βαφτιστήρα κ ανήψια Μητσοτακη....Ποσο σανό θα φάτε ακόμα;Ευτυχως έρχεται το πόρισμα Fbi

Αβ.

Η σκευωρια του αιωνα..

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης