Πολιτική Προστασία: Παρουσιάστηκαν τα σχέδια «Δάρδανος» και «Ιόλαος» για την αντιμετώπιση πλημμυρών και πυρκαγιών

IMG_2280

Πρόκειται για δύο σχέδια που καταγράφουν λεπτομερώς τις ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων

Δύο σχέδια αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών ανακοίνωσε σήμερα η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας.

Τα σχέδια, με τις κώδικες ονομασίες «Δάρδανος» και «Ιόλαος» είναι αυτά που θα ακολουθηθούν προκειμένου να αντιμετωπιστούν πλημμυρικά φαινόμενα και δασικές πυρκαγιές αντίστοιχα.

Πρόκειται για δύο σχέδια που καταγράφουν λεπτομερώς τις ενέργειες των εμπλεκομένων φορέων, κωδικοποιώντας όλα όσα περιλαμβάνονται στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο, έτσι ώστε να μην υπάρχει δικαιολογία για κανέναν φορέα σε περίπτωση εκδήλωσης φυσικών φαινομένων.

«Το κράτος είναι εδώ, η ασφάλεια των πολιτών είναι καθήκον μας» είπε ο Στέλιος Πέτσας που άνοιξε τη σημερινή παρουσίαση στο συντονιστικό κέντρο της Πυροσβεστικης Υπηρεσίας και πρόσθεσε «ότι θα πρέπει να γίνει συνήθεια σε όλους μας ότι θα πρέπει να ακολουθούμε τις οδηγίες της γενικής γραμματείας πολιτικής προστασίας».

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε Νίκος Χαρδαλιάς ο οποίος με τη σειρά του ξεκαθάρισε πως «απο την πρώτη στιγμή που αναλάβαμε οι οδηγίες και οι εντολές του πρωθυπουργού ήταν ξεκάθαρες: για να προσφέρουμε λύσεις να δώσουμε τέλος στις ατέρμονες δικαιολογίες και στις δύσκολες συνθήκες που διαχειριστήκαμε στο παρελθόν και να μπορέσουμε ορθολογικά να διαχειριστούμε το κομμάτι της κλιματικής κρίσης.

Από τη πρώτη στιγμή, στις 30 Οκτωβρίου μια ημερα πριν το τέλος της αντιπυρικής περιόδου η γενική γραμματεία πολιτικής προστασιας προχώρησε στην δημιουργία εγκυκλίου η οποία εστάλη σε 664 εμπλεκομένους φορείς συστημένα, δημάρχους, περιφερειάρχες, διευθυντές δασών όλους όσους εμπλέκονται μερικώς η ολικώς στο κομμάτι που αφορά τις πλημμύρες. Έτσι ώστε κανεις να μην έχει δικαιολογία για το τι πρέπει να κάνει».

Προσθεσε ακόμη ότι: «το τελευταίο σχέδιο που εκπωνηθήκε για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών ήταν του 2013. Η χώρα δηλαδή έξι χρόνια ήταν χωρίς σχέδιο. Έτσι λοιπόν, όχι τον Μάιο αλλά την επόμενη της αντιπυρικής δώσαμε στη δημοσιότητα και παρουσιάζουμε σήμερα το σχέδιο «Ιόλαος» που αφορά στις δασικές πυρκαγιές έτσι ώστε μέχρι το Μάιο που θα ξεκινήσει η αντιπυρικη περίοδος όλοι όσοι εμπλέκονται να μπορούν να εναρμονίσουν τις διαδικασίες τους και να τεθούν σε βαθμό ετοιμότητας ώστε να μην υπάρχει καμία δικαιολογία».

Τέλος επισήμανε πως όσον αφορά τις πλημμύρες το σχέδιο «Δάρδανος» είναι το πρώτο που στέλνεται σε όλους τους φορείς. και προανήγγειλε ότι θα υπάρξουν και άλλα σχέδια που αφορούν «στις χιονοπτώσεις στους σεισμούς στα ηφαιστια» τα οποία κατόπιν εντολής του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχουν ολοκληρωθεί μέχρι τον Φεβρουάριο.

Η συνέντευξη Τύπου ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση των δύο σχεδίων από τον Διευθυντή Σχεδιασμού και Εκτάκτων Αναγκών, Φοίβο Θεόδωρου.

Με ένα σχέδιο 170 σελίδων, το οποίο περιλαμβάνει προπαρασκευαστικά μέτρα και δράσεις, η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας καλείται να αντιμετωπίσει έκτακτα πλημμυρικά φαινόμενα αλλά και τις συνέπειες τους σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς σε κεντρικο, περιφερειακό και τοπικό επίπεδο.

Όπως προβλέπεται στο σχέδιο «Δάρδανος» έχουν προσδιοριστεί επακριβώς οι ρόλοι και αρμοδιότητες των εμπλεκομένων φορέων. «Έχουν εκπωνηθει χαρτογραφικά όλες οι περιοχές που θεωρούνται εν δυνάμει ζώνες υψηλού κινδύνου. Στη συνέχεια περάσαμε από το 2015-2019 όλες τις περιοχές που έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης και αποδώσαμε μια σειρά χαρτών με βάση τους οποίους μπορεί να γινει ένας προγραμματισμός έργων και δράσεων». Παράλληλα η γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας προχώρησε στη χαρτογράφηση του οδικού δικτύου αποδίδοντας τις αρμοδιότητες και ευθύνες για τη λειτουργία σε κάθε οδικό άξονα της χώρας».

Με αντίστοιχο τρόπο έχει σχεδιαστεί και ο «Ιόλαος» που στις 160 σελίδες του αναλύει επακριβώς πως πρέπει να λειτουργήσει ο κρατικός μηχανισμός σε μία πυρκαγιά.

«η διεύθυνση σχεδιασμού με τον ημερήσιο χάρτη πρόβλεψης, την έκδοση οδηγιών για την οργανωμένη απομάκρυνση, με εγκυκλίους και διευκρινησεις που αφορούν σε τεχνικά ζητήματα και με το σχέδιο ουσιαστικά κλείνει τον κύκλο της αντιμετώπισης κινδύνου λόγω δασικών πυρκαγιών» σημείωσε ο κ. Θεόδωρου.

Προσθεσε επίσης ότι στη χώρα μας «οι δασικές πυρκαγιές εκδηλώνονται σε περιοχές με υψόμετρο από 0-600μ». Αυτές οι περιοχές έχουν χαρτογραφηθεί και απεικονίζονται με κόκκινο χρώμα.

Όπως σημείωσε το σχέδιο «Ιόλαος» έχει δυο βασικά μέρη: το πρώτο μέρος αφορά την υποστήριξη του έργου του πυροσβεστικού σώματος στην καταστολή των δασικών πυρκαγιών και το δεύτερο είναι η αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών και η άμεση διαχείριση των συνεπειών.

Στόχος και στο σχέδιο αντιμετώπισης πυρκαγιών είναι ο προσδιορισμός των ρόλων, η συντονισμένη δράση μεταξύ των εμπλεκομένων και η εναρμόνιση του σχεδιασμού όλων των φορέων με το παρων σχέδιο.

Και στα δυο σχέδια λαμβάνεται υπόψιν η δράση των εθελοντικών οργανώσεων, η διάθεση πόρων, το σύστημα κινητοποίησης, συντονιστικές οδηγίες, η οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση πολιτών, η διοικητική μέριμνα και η διενέργεια ασκήσεων. Με βάση αυτά τα σχέδια δίνονται αναλυτικές οδηγίες έτσι ώστε οι ΟΤΑ, οι δήμοι, οι περιφέρειες και οι κεντρικές υπηρεσίες να έχουν έναν οδηγο.

Τέλος ο κ. Θεοδώρου προανήγγειλε την οριοθέτηση οικιστικών περιοχών που συνορεύουν με δάση σε συνεργασία με το υπουργειο Περιβάλλοντος.

«Περνάμε από τη φάση του αυτοσχεδιασμού στη φάση των επιστημονικών δεδομένων, σε όλες τις διαδικασίες διαχείρισης κρίσεων» είπε κλείνοντας ο Νίκος Χαρδαλιάς και τόνισε ότι τις επόμενες ημέρες θα δοθεί για διαβούλευση το σχέδιο νόμου για την πολιτική προστασία, ενώ μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, σύμφωνα και με τις εντολές του πρωθυπουργού, θα έχουν ολοκληρωθεί και όλα τα υπόλοιπα σχέδια για τις φυσικές καταστροφές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (6)

Χανιά

Καραγκιοζιλίκια μέγιστα

Μαρίνα

Ακόμα ασχολείστε με τον τενεκέ του Λαυρίου;

Μάκης συντερίνα

Ασκήσεις επί χάρτου εδω στο λαύριο δεν μας δίνει κανείς σημασία.Ο δημαρχος είναι διακοσμητικοσ´ δεν υπάρχει πυρασφάλεια και δεν λειτουργεί η πυροπροστασία της περιοχής.

Νανά

Να καταγγείλετε τον δήμαρχο στην Περιφέρεια Αττικής ότι δεν κάνει σωστά την δουλειά του Επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε στο τοπικό αστυνομικό τμήμα για παράπονα και καταγραφή στο δελτίο συμβάντων.Αυτό θα σας είναι χρήσιμο σε περίπτωση που συμβεί το οτιδήποτε φέρει ευθύνη ο αδιάφορος Δήμαρχος της αριστεράς του λαυρίου.

Νόκος

Κύριε Χαρδαλιά στην Λαυρεωτική αντιμετοπίζομε τεράστιο θέμα με το δήμαρχος του σύριζα δημητρη λουκα δεν εφαρμόζει την πυροσβεστική διάταξη της πυροσβεστικής υπηρεσίας και τα παραπονά μας σχετικά όπως και οι καταγγελίες μας επώνυμες και μη δεν βρίσκουν ανταπόκριση.

Μαγγανάς

Ο δήμαρχος Λαυρεωτικής μας έχει αφήσει στο έλεος. Όλα στην τύχη τους. Υπάρχει σοβαρότατο πρόβλημα. Ειδικά με την πυρασφάλεια.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης