Συνάντηση Μητσοτάκη-Κόντε: Συμμαχία Ελλάδας-Ιταλίας για μεταναστευτικό και οικονομία

mitsotakis-konte

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο» μεταναστευτικών ροών - Ο πρωθυπουργός έθεσε στον Τζουζέπε Κόντε και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο

Το μεταναστευτικό και η οικονομική συνεργασία ήταν τα δύο βασικά θέματα που συζήτησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε, κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στη Ρώμη.

Από την ιταλική πρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι η Ελλάδα «δοκιμάζεται από ένα τεράστιο φορτίο» μεταναστευτικών ροών και παραδέχθηκε ξεκάθαρα ότι το διαρκώς αυξανόμενο αυτό φορτίο είναι πολλαπλάσιο των δυνατοτήτων της Ελλάδας να διαχειριστεί τις ανθρώπινες ροές.

Μιλώντας μπροστά στους Ιταλούς που αντιμετωπίζουν το δεύτερο μεγαλύτερο πρόβλημα από την ανεξέλεγκτη μετανάστευση, ο κ. Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά στην υποχρέωση των άλλων χωρών της ΕΕ να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Ως "ακριτικό" κράτος, η χώρα μου καταβάλλει κάθε προσπάθεια να ανταπεξέλθει. Δεν μπορεί όμως, ούτε πρέπει, να επωμιστεί μόνη της κάτι που αποτελεί κατ’ ουσίαν ένα ευρωπαϊκό πρόβλημα» τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός.Στη συζήτηση με τον Ιταλό πρωθυπουργό εξετάστηκαν τρόποι για να αναβαθμιστεί η συνεργασία των ευρωπαϊκών χωρών στο μεταναστευτικό με κοινές πολιτικές, για παράδειγμα, στο θέμα των άμεσων επιστροφών στις πατρίδες τους όλων εκείνων που δεν δικαιούνται άσυλο. Κατά πληροφορίες ο κ. Κόντε συμφώνησε πως το μεταναστευτικό - προσφυγικό αποτελεί πρόβλημα που απαιτεί ευρωπαϊκή διαχείριση, προσθέτοντας ότι οι επιστροφές και ο διαμοιρασμός αποτελούν στοιχεία-πυλώνες για ιταλική κυβέρνηση.

Εκτός από το μεταναστευτικό και την οικονομική συνεργασία ο Κυριάκος Μητσοτάκης έθεσε στον Τζουζέπε Κόντε και την επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας στο Αιγαίο εξηγώντας ότι οδηγεί σε αδιέξοδο και αυξάνει «την πιθανότητα ενός ατυχήματος».

«Από την πλευρά μας, τηρούμε μια στάση αυτοσυγκράτησης προασπίζοντας, όμως, σταθερά την κυριαρχία και τα εθνικά μας δικαιώματα, που απορρέουν από τις συνθήκες και από το Διεθνές Δίκαιο» είπε ο πρωθυπουργός, αναδεικνύοντας την τουρκική προκλητικότητα και στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπου η ιταλική πετρελαϊκή εταιρεία ENI έχει λάβει άδεια για την διεξαγωγή ερευνών για φυσικό αέριο.

Η επίσκεψη του κ. Μητσοτάκη στη Ρώμη διήρκεσε λιγότερο από πέντε ώρες, ήταν όμως εστιασμένη και προσεκτικά προετοιμασμένη στην διμερή οικονομική συνεργασία.

«Όπως γνωρίζεις αγαπητέ Giuseppe, η χώρα μου ύστερα από μία δεκαετή οικονομική δοκιμασία, βρίσκεται, ήδη, σε τροχιά ανάπτυξης. Και θέλω να παροτρύνω τις πολλές, δυναμικές ιταλικές επιχειρήσεις, που ξέρω ότι ενδιαφέρονται, να εμπιστευτούν, να επενδύσουν στη νέα ελληνική οικονομική πραγματικότητα» είπε ο πρωθυπουργός απευθυνόμενος στον Ιταλό ομόλογό του κάνοντας ειδική αναφορά στο γεγονός ότι η γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, ενδείκνυται για πολλές επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, joint ventures, στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, της νοτιοανατολικής Μεσογείου και της νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Η Ιταλία είναι σήμερα ο πρώτος προορισμός για τις ελληνικές εξαγωγές. Ο κ. Κόντε κάλεσε τις ιταλικές επιχειρήσεις να λάβουν υπόψη τους τις ευκαιρίες συνεργασίας που παρουσιάστηκαν κατά την πρόσφατη επίσκεψη της ηγεσίας του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων της Ιταλίας στην Αθήνα και πρόσθεσε πως ήδη φαίνονται τα αποτελέσματα της προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει την οικονομική ανάκαμψη, με την προοπτική να ακολουθήσει άνοιγμα επενδυτικων ροών.

Ελληνοιταλική συνεργασία για θέματα ενέργειας

Οι δύο πρωθυπουργοί συζήτησαν για την επικείμενη ολοκλήρωση του TAP, ο οποίος θα μεταφέρει προς την Ευρώπη αζερικό φυσικό αέριο περνώντας από την Ιταλία, καθώς και για τα υπό σχεδιασμό σημαντικά ενεργειακά εγχειρήματα όπως ο EastMed.Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς, αρμόδιος για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων, συνυπέγραψε με τον υπουργό Οικονομικής Ανάπτυξης της Ιταλίας Stefano Patuanelli συμφωνία συνεργασίας (Memorandum of Understanding) για θέματα ενέργειας.

Στο κείμενο της συμφωνίας υπογραμμίζεται ότι οι σχέσεις των δύο χωρών στον κλάδο της ενέργειας είναι ήδη στενές, κάτι που αποτυπώνεται -μεταξύ άλλων- στην παρουσία της ιταλικής Snam (κύριου εταίρου της κοινοπραξίας SENFLUGA) ως μετόχου πλειοψηφίας του ΔΕΣΦΑ, την υποθαλάσσια ηλεκτρική διασύνδεση υψηλής τάσης Ελλάδας-Ιταλίας καθώς και τη συνεργασία μεταξύ των Διαχειριστών Συστημάτων Μεταφοράς Ελλάδας και Ιταλίας (ΑΔΜΗΕ και Terna αντίστοιχα) για τη δημιουργία Περιφερειακού Κέντρου Ελέγχου Ενέργειας για την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

Στο πλαίσιο αυτό, Ελλάδα και Ιταλία δεσμεύθηκαν να εντείνουν τις προσπάθειές τους για τη δημιουργία ενός ισχυρού ενεργειακού κόμβου στην περιοχή της Μεσογείου. Η συμφωνία που υπογράφηκε προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη σύσφιξη της συνεργασίας για την υλοποίηση των πολιτικών των Εθνικών Σχεδίων για την Ενέργεια και το Κλίμα, την αναβάθμιση της υφιστάμενης υποθαλάσσιας ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας - Ιταλίας και την προώθηση μέτρων για την εναρμόνιση της θεμελιώδους αρχιτεκτονικής των αγορών ενέργειας των δυο κρατών.

Παράλληλα η συμφωνία προωθεί τον εκσυγχρονισμό των υποδομών ηλεκτρικής ενέργειας (προς την κατεύθυνση της ανάπτυξης ΑΠΕ και της παραγωγής βιοκαυσίμων από απόβλητα), την υποστήριξη της κατασκευής υπόγειας αποθήκης φυσικού αερίου στην Ελλάδα, την προώθηση της υλοποίησης των «έξυπνων» δικτύων διανομής ηλεκτρικής ενέργειας καθώς και τις υποδομές ηλεκτροκίνησης.

ΣΧΟΛΙΑ (10)

ΓΕΟΡΓΙΟΣ

Από τουρισμό πάμε καλά από ουσία όμως ...

Κουλης

Και μου λεει ο Ιταλος. Ξερεις εχω το Σαλβινι κ θα ηθελα να γυριζω τις βαρκες στην Ελλαδα. Οποτε του λεω: Μην εκμεταλλευεσαι την πατροπαραδοτη φιλία των λαων μας αλλα θα κανω ο.,τι μπορω

Σιωπηλή γενοκτονία

Λαθροεποικιστικο είναι και ο Μητσοτάκης κάνει ότι μπορεί για να εξαφανίσει τους Έλληνες Ή θα αντιδράσουμε ή θα αφανιστουμε

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ο Τσιπρας δεν ηταν αυτος που υπεγραψε τη συμφωνια της ΕΕ με την Τουρκια για το μεταναστευτικο; Δεν ηταν αυτος, που την επεκτεινε και δεχοτανε ακομη και απο το Μπαγκλατεζ,ως πολιτικους προσφυγες; αυτος ο παραδοπιστος, που νομιζε οτι με τα λεφτα που θα επαιρνε απο την ΕΕ για τους μεταναστες,θα εξαγοραζε την ψηφο των Ελληνων με επιδοματα στις αιφνιδιαστικες εκλογες, που απο καιρο ετοιμαζε; Πώς και γιατι τα φορτωνετε τωρα, ολα αυτα στο Μητσοτακη;Πώς θα ακυρωσει μεσα σε 4 μηνες τη συμφωνια και την υπογραφη αυτου του ανεγκεφαλου Τσιπρα; Ενταξει,ο Μητσοτακης θα τα καταφερει, γιατι ειναι ικανωτατος σαν τον αειμνηστο πατερα του,αλλα ακολουθωντας καποια σειρα,καποια διαδικασια,δεν μπορει να κανει θαυματα, και δεν μπορει να λεει ψεματα στο Λαο!

Ξενοφωντας

Ποια συμμαχια με την Ιταλια στο μεταναστευτικο; Η Ιταλια ΕΚΛΕΙΣΕ τα θαλασσια συνορα της και σταματησε τις ροες. Το ιδιο εκανε και η Ισπανια, με σοσιαλιστικη κυβερνηση. Ο λογος ειναι οτι ΟΛΕΣ οι αλλες χωρες εκλεισαν τα συνορα στους εισβολεις και δεν προκειται να παρουν ΟΥΤΕ ΕΝΑΝ ανηλικο 'ενηλικο. Ολοι αυτοι που ερχονται θα μεινουν στην Πατριδα μας για ΠΑΝΤΑ. Φυσικο ειναι αυτο οταν ο πρωθυπουργος δινει κινητρα και διαφημιζει πολυπολιτισμικες κοινωνιες. Η μονη ελπιδα η δημιουργια νεου πατριωτικου αντιμεταναστευτικου κομματος, δημοκρατικου (χωρις χρυσαυγουλα, πατριδοκαπηλους κλπ). Αλλιως η Ελλαδα θα σβησει συντομα.

Ποια θαλάσσια σύνορα της Ιταλίας έκλεισαν!

Ρε μπαγλαμά λοβοτομημένε, ίδια είμαστε; Οι μεταναστευτικές ροές στην Ιταλία θα έρθουν από δυτικά με Γαλλία ή από νότια με Λιβύη και Τυνησία; Ακόμα κι από την Τύνιδα να ξεκινήσουν οι βάρκες για τα Μάρσαλα της Σικελίας, είναι 300 χιλιόμετρα. Εγώ που υπηρέτησα στην Καλαμωτή της Χίου, κολυμπώντας φτάναμε στο Τσεσμέ! Οι λάθρο σε αυτούς, από εμάς πάνε. Κάτσε στα αυγά σου και πες μας για τον Ολυμπιακό, που έχεις και γνώμη για τα διεθνή ζητήματα.

Αγύριγο κεφάλι

Έλα μωρέ, ο Μητσοτάκης ΔΕΝ ΓΟΥΣΤΑΡΕΙ τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ και καλά κάνει._______Ουδέποτε και από οικογενειακής παραδόσεως ήταν με τους ΦΑΣΙΣΤΕΣ-"πατριώτες" της συφοράς!

ΓΙΑΝΝΗΣ84

Αν ήταν ο Σαλβίνι θα σου λεγα ωραία,μπράβο αλλά με αυτούς που πήγες και έκανες τάχα μου συμφωνία για το μεταναστευτικό;;;;Απλά γελάνε και οι ρέγκες.Μπλε Σύριζα.

Τις το περίεργο;

Ο Σαλβίνι δέν είναι πρωθυπουργός.Εθιμοτυπική επίσκεψη ήταν

george

Μπλε Συριζα,ναι μου αρεσει αυτο,μπραβο.

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης