Διαμεσολάβηση: Στη Βουλή το νομοσχέδιο για τη μείωση του φόρτου των δικαστηρίων

tsiaras_parliament_kathistos

Σκοπός είναι η μείωση του αριθμού των υποθέσεων που εισάγονται προς επίλυση στα δικαστήρια - Οι βασικότερες προβλέψεις του σχεδίου νόμου του υπουργείου Δικαιοσύνης

Κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας στη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης, με τίτλο «Διαμεσολάβηση σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις». Πρόκειται για πρακτική που έχουν ακολουθήσει πολλές ευρωπαϊκές χώρες, καταφέρνοντας να μειώσουν τον όγκο της δικαστηριακής ύλης. Πλέον ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί η Ιταλία, όπου υπολογίζεται ότι 250.000 υποθέσεις έχουν κλείσει με τη μέθοδο της Διαμεσολάβησης.

Σκοπός του νομοσχεδίου είναι η μείωση του αριθμού των υποθέσεων που εισάγονται προς επίλυση στα δικαστήρια. 

Μεταξύ άλλων, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης προβλέπεται ότι στην υποχρεωτική αρχική συνεδρία διαμεσολάβησης υπάγονται οι παρακάτω ιδιωτικές διαφορές:

α) Οι οικογενειακές πλην των γαμικών διαφορών που αφορούν το διαζύγιο, την ακύρωση του γάμου, την αναγνώριση της ύπαρξης ή της ανυπαρξίας γάμου και των διαφορών από τις σχέσεις γονέων και τέκνων (προσβολή πατρότητας, μητρότητας κλπ).

β) Οι διαφορές που εκδικάζονται κατά την Τακτική Διαδικασία και υπάγονται στην καθ΄ ύλην αρμοδιότητα του Μονομελούς και Πολυμελούς Πρωτοδικείου, ενώ εξαιρούνται ρητά οι περιπτώσεις :1) της κύριας παρέμβαση που ασκείται σε συνάφεια με το αντικείμενο των διαφορών αυτών, 2) οι διαφορές στις οποίες διάδικο μέρος είναι το Δημόσιο ή Ο.Τ.Α. ή Ν.Π.Δ.Δ., 3) οι διαφορές, στις οποίες οι διάδικοι δικαιούνται νομικής βοήθειας.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, πριν από την προσφυγή στο δικαστήριο, ο πληρεξούσιος δικηγόρος οφείλει να ενημερώσει τον εντολέα του για τη δυνατότητα απόπειρας διαμεσολαβητικής διευθέτησης της διαφοράς.

Σε περίπτωση που τα μέρη δεν συμφωνήσουν για το πρόσωπο του διαμεσολαβητή, αυτός ορίζεται από την Κεντρική Επιτροπή Διαμεσολαβητών (ΚΕΔ). Για την Υποχρεωτική Αρχική Συνεδρία της διαμεσολάβησης η παράσταση του δικηγόρου των διαδίκων είναι υποχρεωτική, με μειωμένο παράβολο Δικηγορικού Συλλόγου. Στην διαδικασία της διαμεσολάβησης η παράσταση δικηγόρου είναι υποχρεωτική, καθώς σε περίπτωση που τα μέρη αχθούν σε συμφωνία, το σχετικό συμφωνητικό θα πρέπει να συνιστά τίτλο εκτελεστό.

Με το εν λόγω σχέδιο νόμου, ρυθμίζεται εκ νέου ο θεσμός της διαμεσολάβησης σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις εθνικού ή διασυνοριακού χαρακτήρα, κατά την οριζόμενη έννοια, με σκοπό την περαιτέρω εναρμόνιση της ελληνικής νομοθεσίας προς την ευρωπαϊκή οδηγία 2008/52/ΕΚ.

Δείτε εδώ την αιτιολογική έκθεση

Δείτε εδώ το νομοσχέδιο
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

Best of Network

ΣΧΟΛΙΑ (3)

ΛΑΟΚΡΑΤΗΣ

Μας δουλεύεται οχτώ χρόνια τρέχω στα δικαστήρια για δεδουλευμένα, άντε να πάρεις σειρά, μόλις πάρεις σειρά παίρνουν αναβολή, δικαιώνομαι στο πρωτοδικείο με τρέχουν εφετείο όπου δικάζονται ερήμην, και με πάνε Άρειο πάγο, και ο Άρειος με ξαναστέλνει στο εφετείο. Αν τα πάρω κρανίο και πάρω το νόμο στα χέρια αναρωτηθήκατε κάφροι πόσα σπίτια θα κλείσουν. Αυτό είναι το σύστημα.

@ΠΠ

Εκεινο το γουλι που φαινεται στη δεξια μερια της κεφαλας,ειναι σημαδι ευφυιας,το ζητουμενο ειναι πως θα το χρησιμοποιησει...

Τραγικό

Η μονη χωρα που εφαρμόστηκε ηταν η ιταλια το δε νουμερο των 250000 ειναι παντελως στον αερα. Μεγαλωνει το κοστος για δικηγορικά εξοδα υποβάλλοντας τους πολίτες σε πλεον αχρείαστες δαπάνες

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης