Μεταναστευτικό: 1.700 προσλήψεις σε Έβρο, νησιά και ενδοχώρα - Σχέδιο να κλείσει η Μόρια

mits1_per1

Να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ, ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων, ζήτησε ο περιφερειάρχης, Κώστας Μουτζούρης - «Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» είπε ο πρωθυπουργός και ζήτησε από τους 13 περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τη νησιωτική χώρα

Η μεγαλύτερη απορρόφηση και η ταχύτερη αξιοποίηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, το θέμα της ενίσχυσης των αρμοδιοτήτων των Περιφερειών και το μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τακτικής συνάντησης που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τους 13 περιφερειάρχες της χώρας, στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας την στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα, θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και, αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους, θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.

Τονίστηκε επίσης η ανάγκη ενός νέου θεσμικού πλαισίου, που θα ενισχύει τις αρμοδιότητες των Περιφερειών και θα ξεκαθαρίζει το πλαίσιο λειτουργίας μεταξύ κεντρικής διοίκησης, αποκεντρωμένης διοίκησης, Περιφέρειας και Δήμου.

Αναφερόμενος στο μεταναστευτικό/προσφυγικό, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η σημερινή κυβέρνηση ακολουθεί άλλη πολιτική. Αλλάξαμε το νόμο για το άσυλο και τον κάναμε πιο αυστηρό. Ακολουθούμε διαφορετική πολιτική στο ζήτημα της φύλαξης των συνόρων. Προχωράμε στη δημιουργία κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων, ώστε να ελέγχουμε ποιος μπαίνει και ποιος βγαίνει».

«Δεν μεγεθύνουμε το πρόβλημα, αλλά δεν το υποτιμούμε κιόλας» προσέθεσε και ζήτησε από τους Περιφερειάρχες να δείξουν αλληλεγγύη προς τα νησιά. «Δεν γίνεται να δίνω μάχη και να ζητάω αλληλεγγύη από την Ευρώπη, όταν δεν υπάρχει αλληλεγγύη μεταξύ μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, είπε, μεταξύ άλλων, ότι «ποσοτικά, δεν είναι μεγάλο το ζήτημα. Κυρίως πρέπει να διασφαλίσουμε ότι οι Έλληνες είναι και αισθάνονται ασφαλείς». Ανέφερε, δε, ότι προσλαμβάνονται 400 συνοριοφύλακες στον Έβρο, 500 νέοι υπάλληλοι στις υπηρεσίες ασύλου στα νησιά και στην ενδοχώρα και 800 άτομα για τη φύλαξη των συνόρων στα νησιά και για τη φύλαξη των κέντρων.

Ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος αναφέρθηκε στο νέο μεταρρυθμιστικό πλαίσιο, που θα κατατεθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2020, για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ύστερα από εκτενή διάλογο. Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής αναφέρθηκε στην ανάγκη υλοποίησης των στόχων που έχουν τεθεί για τις μετακινήσεις και αναφέρθηκε στις προετοιμασίες που γίνονται.

Στη διάρκεια της συζήτησης αναπτύχθηκε γόνιμη συζήτηση για τον καλύτερο συντονισμό μεταξύ κεντρικής διοίκησης και Περιφερειών, κατατέθηκαν προτάσεις για την ταχύτερη απορροφητικότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ, ενώ για το μεταναστευτικό/προσφυγικό υπήρχε κλίμα συνεργασίας και τονίστηκε η ανάγκη διαρκούς επαφής και ενημέρωσης.

Πιο συγκεκριμένα, κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε:

«Κατ' αρχάς, να συγχαρώ τον Απόστολο Τζιτζικώστα για την εκλογή του ως επόμενος Πρόεδρος της Ένωσης Περιφερειών. Να του ευχηθώ καλή δύναμη. Και, βέβαια, να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη αυτό για το οποίο έχουμε δεσμευτεί. Να έχουμε μία τακτική και συχνή συνεργασία. Εξάλλου, το γεγονός ότι συνεδριάζουμε -και θα συνεδριάζουμε- ανελλιπώς κάθε δύο μήνες αποδεικνύει ότι είναι βούλησή μας αυτήν την τακτική συνεργασία να την κάνουμε πράξη. Εξάλλου, αν θυμάμαι καλά, ήταν μία ιδέα την οποία είχαμε συζητήσει από κοινού και προεκλογικά.

Σήμερα, έχουμε τρια ζητήματα στην ατζέντα μας. Επιτρέψτε μου να σταθώ στη σύντομη εισαγωγική μου τοποθέτηση στο πρώτο μόνο, που είναι η γρήγορη υλοποίηση των έργων των Περιφερειακών Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Γνωρίζετε καλά ότι για την περίοδο 2021-2027 θα αποδοθούν στις Περιφέρειες πρόσθετοι πόροι αλλά και πρόσθετες αρμοδιότητες.

Όμως, στο εξής, κονδύλια και διαχειριστική επάρκεια πια θα συνδέονται: Όσο τα πρώτα θα μετατρέπονται εγκαίρως σε σωστά έργα, τόσο θα αυξάνονται και οι αρμοδιότητες. Και όσο οι τελευταίες φέρνουν αποτέλεσμα, τόσο θα διευρύνονται και οι πιστώσεις.

Είναι κάτι που το απαιτεί η χρηστή διοίκηση, αλλά και η ευθύνη της λογοδοσίας. Είναι κάτι που υποσχεθήκαμε στον πολίτη και κάτι το οποίο θα βοηθήσει συνολικά την ανάπτυξη σε ολόκληρη την χώρα.

Ο σχεδιασμός έχει ήδη ξεκινήσει. Τον Ιανουάριο θα πρέπει να παρουσιάσουμε στις Βρυξέλλες το νέο Σύμφωνο Εταιρικής Σχέσης και τον προσεχή Ιούνιο τα σχέδια των νέων Επιχειρησιακών Προγραμμάτων.

Όμως, μέχρι σήμερα -ένα μήνα μετά και την παρέλευση της παράτασης που δόθηκε- μόλις τέσσερις Περιφέρειες έχουν καταθέσει τις προτεραιότητές τους. Αυτό σημαίνει περισσότερη δουλειά για όλους μας.

Ξεκινάμε με την επιτυχή εφαρμογή του τρέχοντος ΕΣΠΑ: Μέχρι τέλη του έτους θα πρέπει να έχει επισπευσθεί η υλοποίηση των ΠΕΠ και να έχουν πιστοποιηθεί και δηλωθεί όλες οι δαπάνες των έργων ευθύνης των Περιφερειών.

Θα ακολουθήσει ο σχεδιασμός της Αναθεώρησης των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων με οργανωμένες μεταφορές ή ανακατανομές των διαθέσιμων πόρων για να μπορέσει να κλείσει ομαλά η τρέχουσα περίοδος.

Φεύγοντας από τη σημερινή σύσκεψη όλοι οι Περιφερειάρχες -και με τη συνεργασία των συναρμόδιων Υπουργείων- θα είναι οπλισμένοι με έναν συγκεκριμένο «οδικό χάρτη» για να κερδίσουμε και τον χαμένο καιρό και τις χαμένες ευκαιρίες.

Και όλοι οι Περιφερειάρχες θα έχουν, πια, στα χέρια τους έναν κατάλογο με προβλήματα που εντοπίστηκαν, αλλά και τους στόχους που θέτουμε ανά περιοχή. Θα προσφέρουμε κάθε τεχνική βοήθεια στις Περιφέρειες, θα προχωρήσουμε σε θεσμικές παρεμβάσεις που θα λύσουν τα χέρια σας, ώστε να μπορείτε να δράσετε γρήγορα.

Περιμένουμε, όμως, από όλους σας να εντείνετε τις προσπάθειές σας, διότι η ανάπτυξη για όλους, η ανάπτυξη σε όλη την Ελλάδα, είναι το κοινό μας στοίχημα. Και είναι ένα στοίχημα το οποίο είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε».

Στη σύσκεψη έλαβαν μέρος ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο υφυπουργός Ανάπτυξης αρμόδιος για δημόσιες επενδύσεις και το ΕΣΠΑ Γιάννης Τσακίρης, ο υφυπουργός Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής, ο υφυπουργός Εσωτερικών αρμόδιος για θέματα αυτοδιοίκησης Θεόδωρος Λιβάνιος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ αρμόδιος για το συντονισμό του κυβερνητικού έργου Άκης Σκέρτσος, ο Γενικός Γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος, ο Γενικός Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Εσωτερικών Πολιτικών Αθανάσιος Κοντογεώργης, η Γενική Γραμματέας της Προεδρίας της Κυβέρνησης για Συντονισμό Οικονομικών και Αναπτυξιακών Πολιτικών Βασιλική Λοΐζου και η Ειδική Γραμματέας Διαρθρωτικών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης Νίκη Δανδόλου.

Μουτζούρης: Να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙΑΛ και Βαθύ

Να κλείσουν τα hotspot σε Μόρια, ΒΙ.ΑΛ. και Βαθύ, ώστε η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου να συνηγορήσει στη δημιουργία κλειστών κέντρων, ζήτησε από τον πρωθυπουργό ο περιφερειάρχης Κώστας Μουτζούρης.

Ο περιφερειάρχης ζήτησε από τον πρωθυπουργό το κλείσιμο των υπαρχουσών δομών και τη δημιουργία μίας μόνο κλειστής δομής σε κάθε νησί με περιορισμένο αριθμό προσφύγων και μεταναστών, χωρίς όμως μέχρι στιγμής να έχει γίνει γνωστό από την πλευρά της κυβέρνησης αν το αίτημα του περιφερειάρχη εξετάζεται και σε ποιο βαθμό μπορεί να υλοποιηθεί.

Ο ίδιος περιέγραψε την κατάσταση στη Μόρια με τα πιο μελανά χρώματα, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής τα νησιά, παρά τις κινήσεις αποσυμφόρησης, βρίσκονται ξανά σε αδιέξοδο.

Σε ότι αφορά τις τελικές αποφάσεις ο κ. Μουτζούρης σημείωσε στο politischios.gr ότι αυτές θα ανακοινωθούν από την κυβέρνηση την προσεχή Τετάρτη, οπότε και θα γίνει γνωστός ο σχεδιασμός που υπάρχει για νέες δομές, για τα σημεία όπου αυτές θα δημιουργηθούν, τη χωρητικότητά τους και άλλες λεπτομέρειες.

Ο περιφερειάρχης πάντως τόνισε την ανάγκη διαλόγου με τις τοπικές κοινωνίες προκειμένου οι οποιεσδήποτε αποφάσεις να έχουν τη συγκατάθεση των κοινωνιών, οι οποίες δεν θα πρέπει να έρθουν αντιμέτωπες με νέες αδιέξοδες καταστάσεις αναφορικά με τη διαχείριση του μεταναστευτικού.

ΣΧΟΛΙΑ (197)

ΑΛΛΟΙ 500 ΗΡΘΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

ΠΟΣΟΙ ΕΦΥΓΑΝ? ΚΑΝΕΝΑΣ. ΟΛΟΙ ΟΣΟΙ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΜΕΝΟΥΝ ΕΔΩ ΚΑΙ ΔΕ ΦΕΥΓΟΥΝ. ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΒΑΣΗ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΙ ΠΡΟΣΥΜΦΩΝΗΜΕΝΑ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΓΚΑΤΑΣΤΑΘΟΥΝ ΕΔΩ Μ Ο Ν Ι Μ Α. ΚΑΝΟΥΝ ΣΤΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΟΤΙ ΔΕΝ ΑΚΟΥΝΕ ΤΙΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΕΣ. ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΚΑΙ ΜΑΖΙΚΑ Ο Λ Ο Ι ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΘΟΥΜΕ ΘΑ ΑΝΑΓΚΑΣΤΟΥΝ ΤΟΤΕ ΝΑ ΜΑΣ ΑΚΟΥΣΟΥΝ

φωτης πραμαντα

διαβαζοντας το αρθρο δακρυσα απο τα λεγομενα του κουλη ,για την αλληλεγγυη που ζητα απο τους ευρωπαιους (δακρυσα φυσικα απο τα γελια που εβαλα)..ρε ποσο γελοιοι παραμενετε ακομα ?τι ζητας και απο ποιον ρε κουλη? αν εχεις τα κακαλα κανεις μονος σου τη διανομη των λαθραιων που εχεις στη χωρα μας, στην γερμανικη ευρωπη..αναλογως πληθυσμου της καθε χωρας φορτωνεις στο αεροπλανο τους λαθρο και τους στελνεις σε ολη την ευρωπη .τι δεν καταλαβαινεις ρε αχρηστοι ολοι σας?προσεξε διοτι ο αλλος τη γλυτωσε φτηνα,αλλα εσυ προβλεπω να φευγεις πολυ συντομα ,οσο και να προσπαθει η ντπ να ωραιοποιησει τα πεπραγμενα ..η συσσωρευμενη οργη του Ελληνα οσες μ@λ@κι@ς κι αν εχει κανει -βγαζοντας εσενα και τον αλλο τον μπολσεβικο πθ-,καποτε θα ξεσπασει και μετα θα ψαχνεστε.

οι ουκρανέζες προσφυγοπούλες πότε έρχονται?

έχω ετοιμάσει δωμάτιο για να φιλοξενήσω 2.

Ρίτα

Να προσλάβετε 1700 τζιχαντιστές, απο αυτούς που είναι στη χώρα, να τους δώσετε και καλάσνικοφ και να δούμε τότε ποιος λάθρο θα τολμήσει να περάσει τα σύνορα.

τζιμ

Κυριακο,το προβλημα δεν λυνεται με το να προωθουνται οι προσφυγες στην ενδοχωρα.Απεναντιας αυξανεται,γιατι μαθαινουν οι αλλοι οτι τους περιποιεισαι και ερχονται περισοτεροι.Σκοπος ειναι να μην τους επιτρεπεις να ερχονται.Γιατι καταντισατε τη χωρα ξεφραγο αμπελι.κΑΙ ΟΤΑΝ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΝΑ ΤΟΥς ΣΤΕΛΝΕΙς ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΗΡΘΑΝ.

ΔΕΞΙΟΙ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΆΡΕΤΕ ΣΤΑ ΣΠΊΤΙΑ ΣΑΣ

Ρε αχρηστε, ρε προδότη, ρε ύπουλε θα μας καταστρέψεις όλους; Που θα τα βάλεις όλα αυτά τα εκατομμύρια που έρχονται και που θα έρχονται, που θα τις βάλεις όλες τις γκαστρωμενες κουνελες και τα παιδιά τους, ποιος θα συμμαζέψει τα ασυμμάζευτα; Μας φέρνεις τον πόλεμο και την δυστυχία κι εσύ και τα κομμάτοσκύλα σου χαριεντιζεστε; Δεν έχουμε δει τίποτα ακόμα νεοελληναραδες μου.

γσπ

Κοιτα να δεις που σε λιγο καιρο θα λεμε Τσιπρας και ξερο ψωμι.

Ανδρεας Χ.

Είναι απαράδεκτο οι εκάστοτε ελληνικές κυβερνήσεις νά παρακολουθούν αδιάφορες την εφαρμογή τού "Σχεδιου Νταβούτογλου¨γιά την ισλαμοποίηση της Ελλάδος σε πρώτη φάση καί αμέσως μετά την υπαγωγή της δίχως πόλεμο από τήν πλευρά τής Τουρκίας στήν Νέα Οθωμανική Αυτοκρατορία πού ονειρεύεται αυτή η καταραμένη χώρα.Αν δέν ξυπνήσουμε σαν λαός να ακυρώσουμε τώρα τά σχέδια των εξ Ανατολών γειτόνων μας,η Ελλάδα μας,η αγαπημένη μας Πατρίδα ,θά χαθή το πολύ σέ 10 χρόνια.Γι αυτό αγαπητοί Συνέλληνες,ας αφήσουμε στήν άκρη όποιες διαφορές μάς χωρίζουν καί ολοι μαζί νά απαιτήσουμε από τό σύνολο τού πολιτικού μας κόσμου νά σταματήση εδώ καί τώρα την εισβολή τών λαθροεποίκων στήν Ελλάδα.Ας κάνουμε ό,τι κάνουν και οι άλλεςοργανωμένες χώρες τού κόσμου.Νά επαναπροωθήσουμε πάραυτα στις χώρες προελεύσεώς τους,ολους οσους μπήκαν στην Ελλάδα καί δεν υπάγονται στην κατηγορία τών Προσφύγων, τ ώ ρ α όχι αύριο,γιατί αύριο θά είναι πολύ αργά! Ανδρέας Χ.

Eleos

'Ο κ. Μητσοτάκης, παραθέτοντας την στρατηγική της κυβέρνησης, σημείωσε ότι εφεξής θα υπάρχει σύνδεση των κονδυλίων με τη διαχειριστική επάρκεια, δηλαδή, οι Περιφέρειες που μετουσιώνουν εγκαίρως τις χρηματοδοτήσεις σε σωστά έργα, θα βλέπουν αύξηση των αρμοδιοτήτων τους και, αν εκτελούν επιτυχώς τα αυξημένα καθήκοντά τους, θα επιβραβεύονται με διεύρυνση των πιστώσεων που τους αναλογούν.' Δλδ οποιος κανει καλα την δουλεια του θα παιρνει ως επιβραβευση και αλλα λεφτα για να κανει ακομα καλυτερα την δουλεια. Εκτος κ αν ο πρωθυπουργος εννοει εμμεσως πλην σαφως οτι τμημα των κονδυλιων τσεπωνεται απο τους αρμοδιους. Κλαιω!

Πεζοδρομιάκιας

Ευκαιρία Κούλη να βολέψεις κόσμο. Βρε ΟΥΣΤ

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης

erdoganmitsotakis-0

«Οι ομάδες μας έρευνας και διάσωσης είναι έτοιμες να βοηθήσουν» ανέφερε ο Έλληνας πρωθυπουργός - Ο Τούρκος Πρόεδρος ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό και σημείωσε ότι προς το παρόν ελέγχεται η κατάσταση από τα τουρκικά συνεργεία

68
dendias_cavusoglu1-1200x800

Ο υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την αλληλεγγύη και την αμέριστη συμπαράσταση της Ελλάδας στον τουρκικό λαό και την τουρκική κυβέρνηση που δοκιμάζονται από τον ισχυρό σεισμό που έπληξε τη χώρα

7
tsavousoglou_main

Έτοιμη ακόμα και για το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης δηλώνει η Τουρκία «Επιθυμούμε το ζήτημα της παραβίασης του καθεστώτος αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου, μαζί με άλλα προβλήματα, να επιλυθούν μέσω συνομιλιών» λέει ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Χαμί Ακσόι - «Η Ελλάδα κάνει μεγάλο λάθος, αν ελπίζει πως θα έχει αποτελέσματα, χρησιμοποιώντας τρίτες χώρες»

55