Χρυσοχοΐδης για το μεταναστευτικό στην ΕΕ: Μη διαχειρίσιμη η κατάσταση στην Ελλάδα

000_Par6982004

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη μίλησε ενώπιον ευρωβουλευτών στις Βρυξέλλες- «Ζήτησα από την ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4.000 ασυνόδευτα ανήλικα. Μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε!»

Για εκρηκτική και μη διαχειρίσιμη κατάσταση στην Ελλάδα αναφορικά με το προσφυγικό/μεταναστευτικό πρόβλημα έκανε λόγο ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης στις Βρυξέλλες.

Μιλώντας ενώπιον ευρωβουλευτών της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικά με την εφαρμογή της Δήλωσης ΕΕ-Τουρκίας και την κατάσταση στα ελληνικά νησιά, ο κ. Χρυσοχοΐδης δήλωσε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να διαχειριστεί τις πολύ αυξημένες προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές που παρατηρούνται το τελευταίο διάστημα και ζήτησε τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ώστε τα κράτη - μέλη να επιδείξουν αλληλεγγύη.

«Ζήτησα από κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ να πάρει εθελοντικά έναν μικρό αριθμό από τα περισσότερα από 4000 ασυνόδευτα ανήλικα που ζουν στην Ελλάδα. Δυστυχώς μόνο ένα κράτος- μέλος μου απάντησε», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Χρυσοχοΐδης. Σύμφωνα με τον ίδιον, αυτή τη στιγμή όλοι οι αιτούντες άσυλο στην Ελλάδα έχουν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη και ο νέος Νόμος της ελληνικής κυβέρνησης προβλέπει ότι τα παιδιά αυτών των ανθρώπων θα λαμβάνουν υποχρεωτικά εκπαίδευση.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη τόνισε ότι το ζητούμενο είναι η συνέχιση της συμφωνίας (σ.σ «δήλωση» όπως λέγεται επισήμως) ΕΕ - Τουρκίας αλλά με προϋπόθεση ότι η γείτονα χώρα θα εφαρμόζει όσα προβλέπονται σε αυτήν. «Δεν μπορείς να διαχειρίζεσαι έναν τόσο μεγάλο αριθμό ανθρώπων όταν έρχονται συσσωρευμένοι. Δεν τους διασφαλίζεις τα δικαιώματά τους. Συνεπώς θα πρέπει να οργανωθείς καλύτερα ώστε να είσαι αποτελεσματικός», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης, αναπτύσσοντας το σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης, το οποίο προβλέπει τη μεταφορά στην ηπειρωτική Ελλάδα, σε ασφαλείς δομές φιλοξενείς, όπως διαμερίσματα και ξενοδοχεία, ενός μεγάλου αριθμού αιτούντων άσυλο που βρίσκονται στα νησιά, με τους πρώτους που μεταφέρονται να είναι οι περισσότερο ευάλωτοι, όπως οικογένειες με παιδιά. «Τα επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση. Τα παιδιά να πάνε στο σχολείο, να μάθουν ελληνικά και οι αιτούντες άσυλο να επιδείξουν τις δεξιότητές τους καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια», δήλωσε ο κ. Χρυσοχοΐδης.

Απατώντας στην κριτική που δέχθηκε από ορισμένους ευρωβουλευτές, ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη ζήτησε να μην αμφισβητούνται τα δικά του ανθρωπιστικά αισθήματα, καθώς ο ίδιος καλείται να είναι ανθρωπιστής, αλλά ταυτόχρονα να είναι και αποτελεσματικός, σεβόμενος τα δικαιώματα αυτών των ανθρώπων αλλά παράλληλα διασφαλίζοντας την ασφάλεια της Ελλάδας και την αξιοπρέπεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Είναι άλλο πράγμα να λες ότι είσαι ανθρωπιστής και διαφορετικό να υπηρετείς τον ανθρωπισμό. Εγώ θα κριθώ από τα έργα μου από εσάς εδώ, όταν με καλέσει ξανά ο πρόεδρος της Επιτροπής», δήλωσε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Ανδρουλάκης: Θετικά τα μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών

Από την πλευρά των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης χαρακτήρισε ως θετικά μέτρα για την αποσυμφόρηση των νησιών και την προσπάθεια μείωσης της γραφειοκρατίας στη διαδικασία ασύλου, αλλά εξέφρασε τις επιφυλάξεις τους για την επιχειρούμενη εσωτερική μετεγκατάσταση που ενδέχεται να δημιουργήσει τεράστια προβλήματα. Σκληρή κριτική άσκησε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ (GUE) κ. Κώστας Αρβανίτης αναφορικά με την υπαγωγή των αρμοδιοτήτων του πρώην υπουργείου μετανάστευσης στο «υπουργείο αστυνομίας», όπως χαρακτήρισε το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, με τον κ. Χρυσοχοΐδη να απαντά ότι είναι μια πρακτική που συμβαίνει σε κάθε κράτος - μέλος της ΕΕ.

Νωρίτερα, μέλη των επιτροπών Ανάπτυξης, Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συζήτησαν με εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής την κατάσταση των προσφύγων από τη Συρία και τα αποτελέσματα της οικονομικής ενίσχυσης που παρέχει η ΕΕ στην κυβέρνηση της Τουρκίας, με τους περισσότερους ευρωβουλευτές να ασκούν σκληρή κριτική στις στρατιωτικές επιχειρήσεις της Τουρκίας στη βόρεια Συρία και στις απειλές του Τούρκου προέδρου Ερντογάν προς την ΕΕ αναφορικά με τι μεταναστευτικό/προσφυγικό ζήτημα.

Εκ μέρους της Κομισιόν, ο Ματσέι Πόποφσκι, αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Γειτονίας και Διεύρυνσης, δήλωσε ότι η ΕΕ δεν δίνει βοήθεια σε περιοχές που παραβιάζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα τοπικών πληθυσμών και διασφαλίζει ότι δεν θα χρησιμοποιηθούν ευρωπαϊκά κονδύλια για την τουρκική επιχείρηση στη βόρεια Συρία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η πρώτη δόση από τα έξι συνολικά δισ. ευρώ που προβλέπει η Δήλωση ΕΕ- Τουρκίας έχει εκταμιευθεί σε ποσοστό 100%, ενώ από τη δεύτερη δόση θα εκταμιευθεί πλήρως μέχρι το τέλος του χρόνου. Από την πλευρά του ο κ. Μίχαελ Κέλερ αναπληρωτής γενικός διευθυντής της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας και Ανθρωπιστικής Βοήθειας δήλωσε ότι στην Τουρκία υπάρχουν 3,6 εκατ. καταγεγραμμένοι πρόσφυγες από τη Συρία, αλλά παράλληλα αυξάνεται ο αριθμός Αφγανών, Ιρακινών και Πακιστανών. «Ακούμε παράπονα από την Τουρκία ότι δεν εκταμιεύονται τα κονδύλια. Εμείς φροντίζουμε να βοηθήσουμε τους πρόσφυγες και όχι τα ταμεία της Τουρκίας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Κέλερ.

ΣΧΟΛΙΑ (60)

καλά κρασά τον Αύγουστο

Με το που διάβασα "το επόμενο βήμα είναι η ένταξη και η ενσωμάτωση", κούνησα το κεφάλι μου και είπα καλά εντάξει, μην ξέροντας αν πρέπει να με πιάσουν τα γέλια ή τα κλάμματα. Και μόλις δίαβασα και δυό αράδες πιό κάτω "καθώς θα ζήσουμε με αυτούς τους ανθρώπους τα επόμενα χρόνια", τότε δεν με έπιασαν ούτε τα γέλια ούτε τα κλαάμματα. Με έπιασαν τα νεύρα μου. Πολύ άσχημα κιόλας.Χειρότεροι από τους προηγούμενους είσαστε ρε γελοίοι. Η πιό άχρηστη κυβέρνηση σε αυτό το τεράστιο, φλέγον εθνικό θέμα. Εσείς δεν είσαστε κυβέρνηση, ταξιδιωτικό πρακτορείο έχετε καταντήσει. Αν συνεχίσετε ετσι, θα ψάχνετε την ψήφο μας και δεν θα βρίσκετε ούτε την δική σας, γελοίοι, άχρηστοι και εν τέλει επικίνδυνοι.

Ο Σταρ Υπουργος...

του Μητσοτακη, μετα απο τις δηλωσεις ανικανοτητας, γιατι περι αυτου προκειται, πρεπει αμεσα να παραιτηθει. Αν δεν το κανει τοτε να τον αντικαταστησει ΑΜΕΣΑ ο Μητσοτακης...με καποιον που ξερει απο διαχειρηση...αθλια δηλωση αλλα και ειλικρινια ανικανοτητας....δρομο λοιπον.

Το Κορανι...

Χρυσοχοΐδη κατάφερες να το διαβάσεις? Όταν το καταφέρεις... ελα να συζητήσουμε στα περι ένταξης και ενσωμάτωσης! Εντολές εκτελείς τίποτε άλλο! Τυχαία έγινες υπουργος και μάλιστα επι ΝΔ?

Λογικά Σκεπτόμενος...

Γιατί δεν στέλνει και σε δομές της Κρήτης μερικούς πρόσφυγες/μετανάστες? Δεν ανήκει στην Ελλάδα η Κρήτη? Η μήπως αποτελεί το "χαϊδεμένο παιδί" της πολιτικής εξουσίας?

Τεταρτοκοσμική χώρα.

Στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη πάνω στην Εγνατια, ειδικά Ξάνθη προς Καβάλα η λαθρομετανάστες κάνουν πάρτη. Περπατάνε με τα πόδια προς Θεσσαλονίκη στη λωρίδα έκτακτης ανάγκης σχεδόν μέσα στον δρόμο με κίνδυνο να γίνουν αλοιφή να βρεις τον μπελά σου και κάνεις δεν τους μαζεύει. Τα καναλια δεν δειχνουν τιποτα. Μαυριδεροί λαθρομετανάστες και η αστυνομία που ελέγχει την κίνηση κάνουν πως δεν τους βλέπουν. Το βλέπω καθημερινά λόγο δουλειάς. Μιλάμε για χώρα κωλοχανείο. Η δεν θέλουν να τους μαζέψουν είτε η κατάσταση έχει ξεφύγει εκτός ελέγχου. Η Ελλάδα δεν έχει σύνορα, όποιος γουστάρει έρχεται.

Φώτης

Έρχονται εκλογές. Η πιο άχρηστη κυβέρνηση που πέρασε ποτέ. Μετά τις πυρκαγιές, πλημμύρες, ανυπολόγιστους θανατους, σκάνδαλα, αποδοχή εν τέλει της συμφωνίας των Πρεσπών, νέα επιδόματα, αύξηση των εισροών μεταναστών κατά 400% και μεταφορά τους στην ενδοχώρα, ψέματα για μείωση ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ και άλλων χαρατσιων, η ΝΔ είναι πλέον ο,τι χειρότερο έχει δει η ελληνική πολιτική σκηνή.

?????????

Τί ήπιες ρε πες μας???? Σούρωσες?????

αλεξανδρος Καραμουζος

Φιλε μου καλε , η κατασταση σου χρήζει ιατρικης παρακολουθησης. Εκτος και αν σε λενε Πολακη η Καρανικα η Τσιπρα. Κριμα που δεν μπορω να σε βοηθησω.

Alex

Σταματήστε αυτό το παραμύθι με την ένταξη και ενσωμάτωση.Η θρησκεία τους και ο πολιτισμός τους δεν τους αφήνει να ενσωματωθούν στον δικο μας τρόπο ζωής .

Πολίτης

Η κυβέρνηση ΑΠΈΤΥΧΕ ΠΑΤΑΓΩΔΩΣ ΣΕ ΟΛΑ. Πάμε για εκλογές αλλιώς τελειώσαμε σαν κράτος, αλλά και σαν έθνος.

Αλλάξτε σχέδιο και αφού ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΟΝΟΙ....

Στείλτε με μεταγωγικά αεροπλανα σε χώρες που θέλουν και όχι σε χωριά μας 50 κατοίκων με απροβλεπτες συνέπειες!!!!!...ΚΛΕΙΣΤΕ ΤΑ ΣΥΝΟΡΑ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ, ΝΙΣΑΦΙ!!!!!

Δαναος

ΝΔ 40% Συριζα 32% Παμε γερα Ζητω ο Ταγιπ Ζητω η Γαλαζια πατριδα!!

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης