Κικίλιας: Ανοίγουμε 14 νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας το επόμενο δίμηνο

Κικίλιας: Ανοίγουμε 14 νέες κλίνες μονάδων εντατικής θεραπείας το επόμενο δίμηνο

Πρόκειται για μία τεράστια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας - Ο κ.Κικίλιας χαιρέτισε τις δράσεις προαγωγής της δημόσιας υγείας όπως ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας

4940009
Τη λειτουργία επιπλέον 14 κλινών Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) στα δημόσια νοσοκομεία της Αττικής εντός του επόμενου διμήνου αλλά και την παραχώρηση κλινών ΜΕΘ από τις ιδιωτικές κλινικές, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας, κ. Βασίλης Κικίλιας, στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας.

Πρόκειται για μία τεράστια πρωτοβουλία που βρίσκεται σε εξέλιξη, σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, που εκφράζει παράλληλα και την απόλυτη πίστη του στην αξία της πρόληψης έναντι της θεραπείας, και η οποία αναδείχθηκε με αφορμή την επικείμενη επιδημία της εποχικής γρίπης. «Κάθε χρόνο στο peak της γρίπης, ο κατάλογος για ένα κρεβάτι ΜΕΘ αριθμεί έως και 100 ανθρώπους στη χώρα μας. Με δεδομένο ότι υπάρχει αντιγριπικό εμβόλιο, ότι υπάρχει τρόπος να θωρακιστούν όσοι το χρειάζονται, δεν είναι λογικότερο να φροντίσουμε για τον εμβολιασμό και να μην φτάσουμε σε αυτήν την κατάσταση όπου το σύστημα υγείας δέχεται μία τεράστια πίεση και δεν μπορεί να ανταποκριθεί;» διατύπωσε το ρητορικό ερώτημα ο κ. Κικίλιας, για να περιγράψει τη σημασία της πρόληψης σε θέματα δημόσιας υγείας.

Σε αυτό το πλαίσιο τόνισε την αξία ενός συστήματος υγείας που δεν αρχίζει και τελειώνει στα νοσοκομεία, αλλά περιλαμβάνει την πρόληψη της υγείας σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο δημόσιας υγείας. «Υγεία είναι ο εμβολιασμός, η άσκηση, η διατροφή, η διακοπή ή έστω η μείωση του καπνίσματος, του αλκοόλ. Υγεία είναι να φροντίζουμε να δίνουμε σωστά μηνύματα στα παιδιά μας, να μην αναπαράγουμε την εικόνα του καπνιστή ούτε στο αυτοκίνητα ούτε στα παιδικές χαρές. Υγεία είναι να δίνουμε θετικά μηνύματα με τους διακεκριμένους αθλητές μας και με τον αθλητισμό να γίνεται τρόπος ζωής για μικρούς και μεγάλους» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κικίλιας. Χαιρέτισε τις δράσεις προαγωγής της δημόσιας υγείας όπως αυτή που υλοποιεί για έβδομη χρονιά η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία (ΕΠΕ) και ο ΣΕΓΑΣ, για τον 37ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας, με την ευεγνική χορηγία της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer Hellas. Προανήγγειλε μάλιστα πως με νομοσχέδιο που δρομολογείται όλες οι δράσεις πρόληψης και προαγωγής της δημόσιας υγείας θα γίνονται μόνο με τη «σφραγίδα» αλλά και την ουσιαστική επιμέλεια του υπουργείου Υγείας, και όχι με ιδιωτικές πρωτοβουλίες ατάκτως εριμμένες.

Ο Μαραθώνιος, αφετηρία για μία διαδρομή πρόληψης και εμβολιασμού

«Ο Μαραθώνιος της Αθήνας, το σημαντικότερο αθλητικό γεγονός στην Ελλάδα αλλά και ένας θεσμός που αναδεικνύει τη δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής μάς έχει προσφέρει τη δυνατότητα να ενημερώσουμε και να ευαισθητοποιήσουμε χιλιάδες συμπολίτες μας για τη σημασία της υιοθέτησης ενός υγιεινού τρόπου ζωής. Συνεχίζουμε, λοιπόν, τις προσπάθειές μας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στην πρόληψη, μέσω του εμβολιασμού, σοβαρών λοιμωδών νοσημάτων, όπως η πνευμονιοκοκκική πνευμονία, που αποτελεί μια σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνησιμότητας, με ένα φορτίο 1,6 εκατομμυρίων θανάτων ετησίως σε παγκόσμιο επίπεδο και θύματα κυρίως βρέφη και ηλικιωμένους. Στην Ελλάδα ο εμβολιασμός για πνευμονιόκοκκο συστήνεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών σε όλους τους ενήλικες άνω των 65 ετών, καθώς και για ενήλικες 19 έως 64 ετών που ανήκουν στις ομάδες κινδύνου για σοβαρές πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις, όπως οι ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, ασθενείς με χρόνια καρδιακά ή αναπνευστικά νοσήματα, οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς, όλο το υγειονομικό προσωπικό καθώς και οι συστηματικοί καπνιστές» ανέφερε στην ίδια εκδήλωση ο αναπληρωτής καθηγητής Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και διευθυντής στο «Αττικόν», μέλος του ΔΣ της ΕΠΕ, κ. Στέλιος Λουκίδης.

Κλείσιμο
Εκ μέρους του ΣΕΓΑΣ, ο πρόεδρος κ. Κώστας Παναγόπουλος υπογράμμισε πως «ο Αυθεντικός Μαραθώνιος δεν αποτελεί μόνο ένα αθλητικό γεγονός διεθνούς εμβέλειας, αλλά και μια δεξαμενή αξιών, ανάμεσά τους και η υιοθέτηση ενός διαφορετικού, ενός καλύτερου τρόπου ζωής».

Στην εκδήλωση, επίσης συμμετείχε, ως προσκεκλημένη ομιλήτρια, η κυρία Παρασκευή Κατσαούνου, Επίκουρη Καθηγήτρια Πνευμονολογίας Ιατρικής Σχολής Αθηνών και Υπεύθυνη της Ομάδας Λοιμώξεων Αναπνευστικού Συστήματος της ΕΠΕ, η οποία παρουσίασε στοιχεία έρευνας για τη στάση των Ελλήνων απέναντι στην πρόληψη. Σύμφωνα με αυτά, το 94% των ερωτηθέντων αξιολογεί ως πολύ και αρκετά σημαντική την πρόληψη και το 65% ως πολύ σημαντική. Σε ό,τι αφορά την αντίληψη της κοινωνίας για το τι σημαίνει πρόληψη, οι απαντήσεις έχουν ως εξής: υγιεινή διατροφή (83%), διαγνωστικές εξετάσεις (80%) και τακτική άσκηση (71%) συνιστούν το βασικό τρίπτυχο και ο εμβολιασμός (58%) και η διακοπή του καπνίσματος (56%) ακολουθούν.

«Παρά το γεγονός ότι υπάρχει βελτίωση στο ενδιαφέρον για την πρόληψη, η ιεράρχηση εξακολουθεί να μην είναι η “ενδεικνυόμενη”, καθώς το κάπνισμα -αν και το μεγαλύτερο αίτιο θνησιμότητας που μπορεί να αποτραπεί- βρίσκεται τελευταίο και ο εμβολιασμός -ο τρόπος εκρίζωσης λοιμώξεων και αποφυγής νοσηρότητας και θνητότητας- είναι προτελευταίος. Επιπλέον, το ότι 43% του δείγματος δε θυμάται αν έχει εμβολιαστεί, θα μπορούσε να ερμηνευτεί ως μη αξιολόγηση αυτού ως προτεραιότητα» παρατήρησε η κυρία Κατσαούνου.

Σε ό,τι αφορά ειδικά τη διακοπή του καπνίσματος, η έρευνα έδειξε ότι το 80% των καπνιστών αποπειρώνται να διακόψουν μόνοι τους (ποσοστά επιτυχίας 3-5%) ενώ μόνο 4% απευθύνεται στα ιατρεία διακοπής του καπνίσματος (ποσοστά επιτυχίας πάνω από 35%) και 8% καταφεύγει στα καινούργια καπνικά προϊόντα (που κατά τους ειδικούς είναι μη ασφαλή). Σχετικά με τον εμβολιασμό, η ειδικός ανέφερε ότι αν και οι προσπάθειες των τελευταίων ετών αρχίζουν να αποδίδουν ενάντια στο αντι-εμβολιαστικό κίνημα, μόνο το 43% του δείγματος αξιολογεί τον εμβολιασμό ως μέτρο πρόληψης.

Η συμμετοχή της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρίας στον Μαραθώνιο

Η Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, ως θεσμικός εταίρος του 37ου Μαραθωνίου της Αθήνας, θα υλοποιήσει μια σειρά από ενέργειες με τη χορηγία της Pfizer Hellas. Αναλυτικά:

- Ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο της ΕΠΕ θα βρίσκεται στο χώρο της ATHENS MARATHON EXPO (6-9 Νοεμβρίου 2019), όπου θα πραγματοποιούνται από Ειδικούς Πνευμονολόγους δωρεάν σπιρομετρήσεις για το κοινό και θα διανέμεται σχετικό ενημερωτικό υλικό για τις πνευμονοπάθειες.

- Τις ημέρες διεξαγωγής των Αγώνων του Μαραθωνίου (Σάββατο 9 & Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019) ομάδα με πάνω από 230 δρομείς θα συμμετέχει με το μήνυμα «Εμβολιαζόμαστε κατά της Πνευμονιοκοκκικής Πνευμονίας – Κάνουμε την Πρόληψη Πράξη Ζωής!» στις τρεις διαδρομές (στην Κλασική Διαδρομή & στους Αγώνες 5 & 10 χλμ.).
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

BEST OF NETWORK

Δείτε Επίσης