Συνάντηση Μητσοτάκη με τραπεζίτες για τις «άδικες χρεώσεις»

mits-1

Στο τραπέζι και τα κόκκινα δάνεια και το σχέδιο Ηρακλής

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στις 13:30, θα συναντηθεί με εκπροσώπους της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθούν οι τραπεζικές χρεώσεις, τα κόκκινα δάνεια, η ρευστότητα στην αγορά και γενικότερα ζητήματα που αφορούν τον τραπεζικό κλάδο. Σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει από τους τραπεζίτες να μπει φρένο στις υπερβολικές χρεώσεις και προμήθειες συναλλαγών και υπηρεσιών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Στέλιος Πέτσας, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών την Τρίτη, είχε προαναγγείλει πρωτοβουλίες της κυβέρνησης έως το τέλος της εβδομάδας: «Περιμένουμε να δούμε μειώσεις στις χρεώσεις και όχι αυξήσεις», είχε πει χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, φωτογραφίζοντας όσα θα πει ο πρωθυπουργός στους τραπεζίτες.

Αντικείμενο της συζήτησης, εξάλλου, αναμένεται ν’ αποτελέσει η πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τη χρήση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, η οποία μειώνει το διοικητικό κόστος για τις τράπεζες.

Στη συνάντηση θα συμμετέχουν ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Γιώργος Χατζηνικολάου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Παύλος Μυλωνάς, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank Bασίλης Ψάλτης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Εurobank Φωκίων Καραβίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Attica Bank Θεόδωρος Πανταλάκης και η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών Χαρούλα Απαλαγάκη.

Από την πλευρά της κυβέρνησης στη συνάντηση θα μετέχουν ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο Υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης, ο Υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για τον Συντονισμό του Κυβερνητικού Έργου, Άκης Σκέρτσος, ο Υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Ζαβός, ο Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας και ο επικεφαλής του Οικονομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης.

Πού επιβάλλονται χρεώσεις

Όλες οι τράπεζες έχουν προχωρήσει από το καλοκαίρι και μετά στην επιβολή προμήθειας 2 έως 3 ευρώ στους κατόχους χρεωστικών καρτών όταν κάνουν ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ άλλης τράπεζας, από την τράπεζα που έχει εκδοθεί η κάρτα τους διευρύνοντας με τον τρόπο αυτό τη συγκεκριμένη χρέωση όχι μόνο για τους κατόχους καρτών ξένων τραπεζών, αλλά και για στους Έλληνες. Οι συναλλαγές σε ΑΤΜ της τράπεζάς τους παραμένουν χωρίς προμήθεια.

Επίσης, τραπεζικές χρεώσεις επιβάλλονται πλέον και σε συναλλαγές, όπως για επανέκδοση χρεωστικών καρτών μέχρι και 5-6 ευρώ είτε αυτή οφείλεται σε υπαιτιότητα του πελάτη (απώλεια κάρτας) είτε όχι, όπως εάν η κάρτα εκλάπη ή, απλώς, έληξε για αλλαγή/απεμπλοκή pin, με την νέα χρέωση να έχει ενσωματωθεί ήδη στους τιμοκαταλόγους κάποιων τραπεζών, οι μεταφορές χρημάτων μέσω κινητού καθώς και οι πληρωμές εισφορών ΕΦΚΑ από κάποιες τράπεζες που κυμαίνονται μέχρι και 50 λεπτά. Προμήθειες υπάρχουν και σε άλλες επίσης συναλλαγές μέσω ψηφιακών εναλλακτικών δικτύων που οι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να δημοσιεύουν στην τιμολογιακή τους πολιτική που είναι προσβάσιμη στην πελατεία τους.

Επίσης, ανάλογα με την τράπεζα οι πιστωτικές κάρτες επιβαρύνονται με ετήσια προμήθεια-συνδρομή που κυμαίνεται γύρω στα 30 ευρώ και παραπάνω, κάτι που ισχύει εδώ και χρόνια.

Οι θέσεις των τραπεζών

Από την πλευρά τους όπως ανέφεραν και υψηλόβαθμα διοικητικά στελέχη τραπεζών σε δημοσιογράφους στο περιθώριο του ετήσιου τραπεζικού συνεδρίου της ΕΕΔΕ για τη διαχείριση κινδύνων που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη, οι χρεώσεις και οι προμήθειες αυτές επιβάλλονται, προκειμένου οι τράπεζες να καλύψουν μέρος των πολύ μεγάλων επενδύσεων που πραγματοποιούν στη διαδικασία του ψηφιακού τους μετασχηματισμού που θα ανέλθει και θα ξεπεράσει το ένα δις ευρώ στην τριετία μέχρι το 2021. Επίσης διότι εναλλακτικά δίκτυα όπως τα ΑΤΜ έχουν αυξημένο κόστος συντήρησης και λειτουργίας (διαχειριστικό κόστος). Προκειμένου το τραπεζικό σύστημα να είναι υγιές και κερδοφόρο και να μπορεί να χρηματοδοτήσει την πραγματική οικονομία θα πρέπει να βρει και νέες πηγές εσόδων, επισημάνθηκε από διοικητικά στελέχη από το βήμα του συνεδρίου της ΕΕΔΕ.

Τα στελέχη των τραπεζών αρνούνται κατηγορηματικά ότι έχει υπάρξει κοινή γραμμή και συνεννόηση στις πρόσφατες νέες χρεώσεις, επισημαίνοντας ότι οι προμήθειες και οι χρεώσεις παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάμεσα στις τράπεζες και κάποιες από αυτές δεν υπάρχουν καν σε όλες τις τράπεζες.

Επισημαίνουν, επίσης, ότι κάποιες προμήθειες συνδέονται με την γενικότερη σχέση του πελάτη με την τράπεζά του. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η ετήσια συνδρομή των 30 περίπου ευρώ που επιβάλλεται από κάποιες τράπεζες στις πιστωτικές κάρτες. Για παράδειγμα σε πελάτες που διατηρούν μισθοδοτικούς λογαριασμούς στην ίδια τράπεζα δεν επιβάλλεται αυτή η προμήθεια. Επίσης σε πελάτες που κάνουν χρήση της κάρτας τους δίνεται η δυνατότητα αντιλογισμού με μια αίτηση, ώστε να πάρουν πίσω την χρέωση των 30 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση τραπεζικά στελέχη σε συζητήσεις που είχαν με δημοσιογράφους επισημαίνουν ότι οι τράπεζες είναι πρόθυμες για μια εποικοδομητική συζήτηση για το θέμα των προμηθειών προς όφελος όλων των πλευρών.

Τι συμβαίνει στο εξωτερικό

Στις περισσότερες ευρωπαϊκές αγορές σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη με εμπειρία και προϋπηρεσία σε ευρωπαϊκές τράπεζες καθώς και πίνακες χρεώσεων και προμηθειών που δημοσιεύουν ξένες τράπεζες επιβάλλονται προμήθειες και χρεώσεις σε ανάλογες συναλλαγές.

Σε κάθε περίπτωση και στο εξωτερικό η κάθε τράπεζα ακολουθεί αυτόνομα τη δική της τιμολογιακή πολιτική και οι όποιες χρεώσεις πηγαίνουν τελικά στους καταναλωτές παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις τόσο στο εύρος όσο και στο ύψος της επιβάρυνσης, ανάλογα με την τράπεζα.

Σε πολλές τράπεζες του εξωτερικού οι χρεώσεις διαφοροποιούνται ανάλογα με την συνολική σχέση του πελάτη με την τράπεζά τους, τα προϊόντα που διατηρεί και τη χρήση που κάνει (με κριτήριο την συχνότητα και το ποσό αναφορικά με τις κάρτες), τις καταθέσεις κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ορισμένες πελατειακές τους κατηγορίες, τράπεζες του εξωτερικού, μεταξύ των οποίων και ευρωπαϊκές, δεν επιβάλλουν χρεώσεις στις βασικές συναλλαγές. Σε αντιστάθμισμα όμως επιβάλλουν μια ετήσια προμήθεια-συνδρομή στο πελάτη, στην οποία ενσωματώνονται οι επιμέρους χρεώσεις και προμήθειες που επιβάλλονται ανά συναλλαγή στη διάρκεια του χρόνου. Η ετήσια αυτή προμήθεια συνδέεται με την συχνότητα χρήσης καρτών, το ύψος των συναλλαγών κλπ.

Επίσης, οι χρεώσεις για την χρήση ΑΤΜ άλλων τραπεζών διαφοροποιούνται ανά τράπεζα. Μερικές τράπεζες έχουν προχωρήσει σε διμερείς συμφωνίες ώστε να μην υπάρχει χρέωση εάν χρησιμοποιεί ο καταναλωτής το δίκτυο ΑΤΜ άλλης τράπεζας με την οποία έχει συμφωνία. Για το λόγο αυτό μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες συστήνουν στην πελατεία τους να ενημερώνεται για τις συμφωνίες που έχει συνάψει η τράπεζα τους με άλλες τράπεζες, ώστε να αποφεύγουν επιπλέον χρεώσεις και προμήθειες όταν χρησιμοποιούν ΑΤΜ για διάφορες συναλλαγές.

ΣΧΟΛΙΑ (27)

ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ ΑΓΩΝΙΣΤΗΣ

ΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑΧΑ ΚΑΙ ΚΛΑΑΑΑΜΑ ΟΙ ΜΕΓΑΛΟΤΡΑΠΕΖΙΤΕΣ!!! ΘΕΛΑΤΕ ΤΟΝ ΚΟΥΛΗ, ΔΕΝ ΣΑΣ ΑΡΕΣΕ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΕΚΑΝΕ ΟΛΑ ΤΑ ΧΑΤΗΡΙΑ!!!

κοινος νους

τι εγινε κουληδες????δεν τους εφτασαν τα 9 δις που τους χαρισατε και οι χρεωσεις που επεβαλαν με το ετσι θελω και φωναξαν τον υπαλληλο τους!

Γιαννης

Στην ευρωπη λογο τον καρτων σιγα σιγα ολα τα τραπεζικα καταστηματα κλεινουν, και αυτα που μενουν ανοιχτα εχουν ελαχιστο προσωπικο, σε πολλα καταστηματα δεν εχει πλεον ταμειο αλλα τα παντα γινονται ηλεκτρονικα! Τα μετρητα εχουν μειωθει παρα πολυ και ορισμενες επιχειρησεις δεν δεχονται πια μετρητα! Καιρος ειναι και στην Ελλαδα να υπαρχουν POS παντου και γινα να μεινουν οι τραπεζες ζωντανες πρεπει να βγαζουν καποιο κερδος!

Άγγελος

Πληρωμή μηνιαίας εισφοράς ΕΦΚΑ, από μηχάνημα easypay, η προμήθεια 2.5 ευρώ, επί 12 πληρωμές μας κάνει 30 ευρώ τον χρόνο.

μπες στο site

της winbank (αφου δημιουργησεις λογαριασμο) και πληρωσε απο εκει που η προμηθεια ειναι 0.50 σε αυτην την περιπτωση (12χ0.50 = 6 ευρω το χρονο). Αλλιως πηγαινε σε ενα καταστημα ΕΛΤΑ και ρωτα ποσο ειναι η προμηθεια και απο εκει. ΑΛΛΙΩΣ ΚΑΝΕ ΠΑΡΑΠΟΝΑ ΣΤΟΝ ΕΦΚΑ ΝΑ ΒΓΑΛΕΙ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΠΛΗΡΩΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ SITE ΤΟΥ ΚΑΙ ΝΑ ΠΛΗΡΩΝΕΙΣ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΜΕΣΩ ΤΗΣ ΚΑΡΤΑΣ ΣΟΥ ΧΩΡΙΣ ΠΡΟΜΗΘΕΙΑ

Άγγελος

Πληρωμή μηνιαίας εισφοράς ΕΦΚΑ, από μηχάνημα easypay, η προμήθεια 2.5 ευρώ, επί 12 πληρωμές μας κάνει 30 ευρώ τον χρόνο.

Κοράκι

Άντε Κυριάκο γιατί στο τέλος θα θέλουν και να μας .....!!! Καλοσυνήθησαν βλέπεις μετά τα θαλασσοδάνεια από τις ανακεφαλαιοποιήσεις που πλήρωσαν οι μικρομεσαίοι !!!

ναι καλά

εδώ θέλει να καταργήσει το Ευρώ ώστε όλοι να πληρώνουν με το ζόρι με πιστωτικές ώστε η τράπεζα να πουλάει το προϊόν της με τον νόμο. Και εγώ πουλάω στραγάλια, απαιτώ νόμο που να υποχρεώνει τον κάθε ένα μας το 30% των δαπανών του για διατροφή να είναι σε στραγάλια.

καλα κανουν

και θελουν να καταργησουν το χαρτονομισμα (ΟΧΙ ΤΟ ΕΥΡΩ) για να παταχθει καλυτερα η φοροδιαφυγη....ελευθερος επαγγελματιας εισαι ε ?? (αφου πουλας στραγαλια) Να δηλωνες τοτε τοσα χρονια τα πραγματικα σου εισοδηματα για να συνεχιζαμε να χρησιμοποιουσαμε χαρτι ! ΠΟΝΗΡΟΙ ΕΛΛΗΝΑΡΑΔΕΣ

Εάν

είσαι μάγκας, άνοιξε Κρατική Τράπεζα να μεταφέρουμε όλοι εκεί τα λεφτά μας. Μας υποχρεώνεις σε κάθε συναλλαγή με τους πάντες, να πληρώνουμε μέσω καρτών και τους ΙΔΙΩΤΕΣ τραπεζίτες. Διαφορετικά μας τιμωρείς με επιπλέον φόρο. Στην μία μπορείς να επέμβεις και στην άλλη δεν μπορείς. Μας δουλεύεις?

Zoombee

Κόψτε αμεσως τις κάρτες σηκώστε ολα τα χρήματα σας απο τις ρουφιάνες τράπεζες που μας ληστεύουν, κάντε πληρωμές μόνο με μετρητα οπου ειναι δυνατόν

και να δω μετα

πως θα δικαιολογησεις το 30% του εισοδηματος σου σε δαπανες μεσω πλαστικων καρτων ! χαχαχαχαχαχαχαχα αν θες να μαθαινεις το υπολοιπο σου ανοιξε internet banking λογαριασμο ! το μονο που θα χρεωνεσαι σε αυτην την περιπτωση ειναι τα 3-4 ευρω στα 4-5 χρονια ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΑΝΕΚΔΙΔΕΤΑΙ Η ΚΑΡΤΑ ΣΟΥ

.

Τι παει να πει "χρεωστικός τόκος" ρε αλήτες; Τι παει να πει "χρεωση χρήσης ταμείου"; Σε κάθε εκκαθαριστικό, οι μισές εγγραφές είναι "χρεωση". Ακόμα και για να χαλάσεις 500αρικο σε χρέωναν, πράγμα εντελώς παράνομο. Αλλά παρ' όλα αυτά, αφήνετε ΕΝΑ μονο μηχανημα συναλλαγών σε κάθε κατάστημα. Καλά κάνουν και σας κατεβάζουν τις τζαμαρίες μου φαίνεται.

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης