Ιδρυμα Λασκαρίδη: Η ομιλία Παυλόπουλου στα εγκαίνια της έκθεσης με τη συλλογή Βελιμέζη

Ιδρυμα Λασκαρίδη: Η ομιλία Παυλόπουλου στα εγκαίνια της έκθεσης με τη συλλογή Βελιμέζη

Επιλεγμένες εικόνες από την Συλλογή Βελιμέζη φιλοξενούνται στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη 

4930919
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος, εγκαινίασε απόψε την έκθεση «Πίστη και Τέχνη. Επιλεγμένες Εικόνες από την Συλλογή Βελιμέζη» στην Ιστορική Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη.

Κατά τον χαιρετισμό του, ο κ. Παυλόπουλος υπογράμμισε ότι αυτή η μόνιμη Έκθεση Εικόνων από την Συλλογή Βελιμέζη, είναι μια πραγματική προσφορά του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη και του κ. Πάνου Λασκαρίδη στον Πολιτισμό μας και μάλιστα σ' ένα κομμάτι του, το οποίο δεν πρέπει να πάψουμε να το αναδεικνύουμε όλοι, ξεκινώντας από την Πολιτεία και φθάνοντας στην Εκκλησία, η οποία ούτως ή άλλως το πράττει εδώ και χρόνια.

Όπως εξήγησε, ο ίδιος ο τίτλος της Έκθεσης «Πίστη και Τέχνη», το αποδεικνύει, καθώς είναι γνωστό ότι η Πίστη, η πραγματική Πίστη, η κάθε Πίστη, είναι πηγή έμπνευσης για την Τέχνη, την πραγματική Τέχνη.

«Το θέμα όμως, το οποίο πρέπει ν' αναδείξουμε σε ό,τι αφορά την δική μας Πίστη, την Χριστιανική Πίστη, και δη την Ορθόδοξη Πίστη, είναι ότι η Τέχνη την οποία δημιούργησε και πάντα δημιουργεί είναι ένα κομμάτι από τον ίδιο τον Πολιτισμό μας, τον Ελληνικό Πολιτισμό, τον Ευρωπαϊκό Πολιτισμό» υπογράμμισε ο κ. Παυλόπουλος.

Υπενθύμισε, επίσης, ότι η Χριστιανική Πίστη, και κυρίως η Ορθόδοξη Πίστη, ενέπνευσε την Βυζαντινή Τέχνη, και ιδίως την Αγιογραφία.

Ειδικότερα, επισήμανε, ότι εκείνο το οποίο χαρακτηρίζει την Βυζαντινή Τέχνη μέσ' από την Χριστιανική Πίστη είναι ο Ανθρωποκεντρικός της χαρακτήρας. «Στο επίκεντρο της Βυζαντινής Τέχνης είναι ο 'Ανθρωπος γιατί, απλά, στο επίκεντρο της Χριστιανικής Διδασκαλίας είναι ο 'Ανθρωπος. Και αυτή είναι η μεγάλη υπεροχή της Καινής Διαθήκης, η οποία αναδεικνύει σε πάμπολλα σημεία της -και ιδίως η «Επί του Όρους Ομιλία»- ποια είναι η αξία και ο προορισμός του Ανθρώπου» πρόσθεσε ο Πρόεδρος.

Κλείσιμο
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η Πίστη, δημιουργώντας την Βυζαντινή Τέχνη και η Βυζαντινή Τέχνη, όντας κομμάτι του Βυζαντινού Πολιτισμού, μας οδηγούν στο να καταλάβουμε ποια είναι η αξία του Πολιτισμού αυτού ιδίως για εμάς, τους Έλληνες.

Στο πλαίσιο, αυτό τόνισε ότι αποτελεί χρέος μας ν' αναδεικνύουμε πάντοτε, πως το Βυζάντιο και ο Βυζαντινός Πολιτισμός όχι μόνο δεν έχουν σχέση με τον Μεσαίωνα, αλλά δίχως το Βυζάντιο και τον Πολιτισμό του δεν θα είχαμε φθάσει στην Αναγέννηση.

Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του Ιδρύματος Λασκαρίδη, μέσ' από την Συλλογή Βελιμέζη, έκανε λόγο για μια μεγάλη πολιτισμική ψηφίδα.
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης