Προκαλεί ο Τσαβούσογλου για τις γεωτρήσεις: Όλος ο κόσμος ξέρει ότι θα προστατεύσουμε τα δικαιώματά μας

7dfc754bcc0ce3d544bab7f919801d8c

Οι ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο άλλαξαν με τα γεωτρύπανα της Τουρκίας αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού - Αδειάζει ξανά τον Ακιντζί ο Τούρκος ΥΠΕΞ - Συγκρίνει την εισβολή στη Συρία με τον Αττίλα στην Κύπρο! -Ξεκαθαρίζει ότι μόνο αν ικανοποιηθούν οι όροι που έχει θέσει η Άγκυρα θα ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό 

Εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διεξάγουμε διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό, εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο θα συνεχίσουμε τον δρόμο μας με την ‘τδβκ’”, δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “ο τ/κ λαός έδωσε πολύ μεγάλη στήριξη στην επιχείρηση πηγή της ειρήνης”, προσθέτοντας ότι “πρέπει να διαχωρίζουμε κάποιους συνδικαλιστές και πολιτικούς» από τους Τ/Κ.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αναφέρθηκε και στην αντίδραση που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Τ/Κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί σχετικά με την επιχείρηση. Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτή την αντίδρασή τους οι Τ/Κ πιστεύουν πως είναι μια κίνηση προς την κατεύθυνση των «προεδρικών εκλογών» τον επόμενο Απρίλιο.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι “η επιχείρηση πηγή ειρήνης είναι τόσο σημαντική όσο και η ‘επιχείρηση Κύπρου’ (το 1974). “Όταν μιλάνε άνθρωποι όπως εμείς από τη δική μας θέση και πόστο, πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί”, ανέφερε.

Άλλαξαν οι ισορροπίες

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η Τουρκία στέλνοντας στην περιοχή τα γεωτρύπανά της, άλλαξε ριζικά τις ισορροπίες στην ανατολική Μεσόγειο. Ο Τούρκος ΥΠΕΞ επαναλαμβάνοντας την τουρκική θέση ότι η “Ε/κ πλευρά διεξάγει μονομερώς δραστηριότητες γεωτρήσεις”, είπε ότι “με αυτές τις κινήσεις ενισχυθήκαμε εκεί περισσότερο και στο τραπέζι και στο πεδίο”, ανέφερε.

“Το γεωτρύπανό μας Γιαβούζ κάνει γεωτρήσεις στην υφαλοκρηπίδα μας και εμείς αυτή την υφαλοκρηπίδα την έχουμε δηλώσει στα Ηνωμένα Έθνη και κάθε χρόνο το ανανεώνουμε αυτό. Τις δραστηριότητές μας στην υφαλοκρηπίδα μας δεν τη διαπραγματευόμαστε με κανέναν. Στο θέμα της διαπραγμάτευσης των κυριαρχικών δικαιωμάτων στην ανατολική Μεσόγειο συζητούμε με όλους, συμπεριλαμβανομένης και της Ε/κ πλευράς και είμαστε πάντοτε μέσα για μια περιφερειακή συμφωνία. Αναφέρομαι στις χώρες της Μεσογείου στην περιοχή με μια αντίληψη διαμοιρασμού. Ο συνομιλητής του ε/κ τομέα είναι η ‘τδβκ’”, ανέφερε προκλητικά ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο δεύτερος στόχος της τουρκικής πλευράς είπε, είναι να θέσει υπό εγγύηση τα συμφέροντα των Τ/Κ, υποστηρίζοντας ότι μέχρι σήμερα η ε/κ πλευρά δεν έκανε κανένα βήμα για να αποδεχτεί τα δικαιώματα των Τ/Κ και να τα θέσει υπό εγγύηση, αντίθετα οι Ε/Κ συνεχίζουν μονομερείς δραστηριότητες γεώτρησης και προσφέρουν αδειοδοτήσεις.

“Εμείς σε αυτή την περιοχή (ανατολική Μεσόγειο) στέλνοντας και το δεύτερό μας γεωτρύπανο, δείξαμε σε όλο τον κόσμο ότι θα προστατεύσουμε τα συμφέροντας των Τ/Κ”, ανέφερε.

Λάθος η αλληλεγγύη ΕΕ

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι οι χώρες της ΕΕ έδειξαν αλληλεγγύη στην ε/κ πλευρά επειδή είναι μέλος της ΕΕ, προσθέτοντας ότι “δεν θα ωφελήσει η αλληλεγγύη σε λάθος σημείο και δεν θα φέρει λύση”. “Αυτό που πρέπει στην ουσία να κάνετε εσείς είναι να πιέσετε την Ε/κ πλευρά να θέσει υπό εγγύηση τον ‘τ/κ λαό’. Εάν αυτό δεν γίνει με μια συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και εάν η ε/κ πλευρά δεν θέλει να προσεγγίσει, τότε να ιδρυθεί μια κοινή εταιρεία. Αν η κοινή εταιρεία δεν είναι λύση, να ιδρυθεί επιτροπή, ένας μηχανισμός της ΕΕ, ένας μηχανισμός των ΗΕ. Η τουρκική πλευρά έκανε μια πρόταση για ίδρυση επιτροπής, είναι ακόμη στο τραπέζι. Εμείς εδώ είμαστε σύμφωνοι για λύση αλλά πρέπει να υπάρξει εγγύηση για δίκαιο διαμοιρασμό. Οι διεθνείς οργανώσεις και οι χώρες της ΕΕ αντί να κάνουν θόρυβο ας κάνουν βήμα προς την κατεύθυνση της λύσης”, ανέφερε.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε πως όποιες επιδεικτικές αποφάσεις και να πάρει η ΕΕ εναντίον της Τουρκίας, θέλει να λύσει αυτή την υπόθεση και πρόσθεσε πως “εάν είναι ειλικρινείς, θα λύσουν και αυτή την υπόθεση με την ΕΕ”.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι θέλουν μόνιμη λύση στην Κύπρο ωστόσο στο τέλος όλων αυτών των προσπαθειών και ειδικότερα στο τέλος της συνόδου των 11 ημερών στο Κραν Μοντανά, είδαν πως πραγματικά η ε/κ πλευρά δεν θέλει να μοιραστεί τίποτα με την Τ/κ πλευρά.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι για τα θέματα που συμφώνησαν πριν φτάσουν στο Κραν Μοντάνα ο Ε/Κ ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης υπαναχώρησε σε όλα και μετά στη συνέχεια εξήγησε γιατί. “(Ο Αναστασιάδης) στην πραγματικότητα είπε ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί ο,τιδήποτε με τους Τ/Κ και επομένως ο ίδιος ο ηγέτης ήταν υποχρεωμένος να υπαναχωρήσει. Πραγματικά εκεί όλοι είδαν ότι θέλαμε λύση. Είδαν και την αποφασιστική μας στάση αλλά είδαν ότι είμαστε και εποικοδομητικοί στο θέμα των βημάτων που μπορούν να γίνουν. Ως αποτέλεσμα το τραπέζι αναποδογυρίστηκε πάνω τους”, ανέφερε.

Η επιλογή ομοσπονδίας δεν αποκλείστηκε

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε ότι η ομοσπονδία συζητείται εδώ και 60 χρόνια και αυτή η επιλογή δεν έχει αποκλειστεί, προσθέτοντας ότι από δω και μπρος δεν θα αντέξουν άλλη αποτυχία.

“Εάν θα διαπραγματευτούμε κάτι, πρώτα πρέπει να αποφασίσουμε τί θα διαπραγματευτούμε. Ας θέσουμε όλες τις επιλογές και όλοι να πουν τις απόψεις τους. Αφού ληφθεί αυτή η απόφαση πρέπει να ορίσουμε ξεκάθαρα το πλαίσιο των διαπραγματεύσεων. Πρέπει τα στοιχεία που αποτελούν την πολιτική ισότητα να κατατεθούν. Τα στοιχεία της πολιτικής ισότητας που είναι εκ των ων ουκ άνευ για τους Τ/κ όπως είναι η εκ περιτροπής προεδρία, η αποτελεσματική συμμετοχή και η σύν μία ψήφος πρέπει πλέον να συγκεκριμενοποιηθούν, έτσι όταν αύριο φτάσουμε εκεί, εάν θα ξεκινήσουμε με αυτό το έγγραφο των διαπραγματεύσεων πρέπει να υπάρχει αποτέλεσμα».

Κατά τον κ. Τσαβούσογλου, «τελείωσαν πλέον οι διαπραγματεύσεις μόνο και μόνο για να γίνεται λόγος, όλα θα είναι καθαρά. Γι αυτό θα κάνουμε σύνοδο 5 συν 1, δηλαδή οι δύο πλευρές, οι 3 εγγυήτριες δυνάμεις και τα ΗΕ. Πριν από αυτό είπανε να γίνει σύνοδος ΗΕ συν 2. Είπαμε μπορεί να γίνει. Αυτές θα γίνουν ανεπίσημα, δεν είναι διαπραγματεύσεις. Σε αυτές τις ανεπίσημες διαπραγματεύσεις αν συμφωνήσουμε σε αυτά τα θέμα και αυτό το διαπραγματευτικό έγγραφο τότε μπορούν να αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις. Πλέον δεν μπορεί να γίνουν διαπραγματεύσεις ανοιχτού τέλους. Εμείς θέλουμε μια μόνιμη λύση στην Κύπρο, εκείνοι που δεν θέλουν λύση είναι η Ε/κ πλευρά”, ισχυρίστηκε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.

Ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αυτή η δουλειά δεν είναι μονόπλευρη και πως απέναντί τους υπάρχουν οι εγγυήτριες δυνάμεις και οι δύο πλευρές στο νησί. Υποστήριξε ότι η Ε/κ πλευρά αρκετές φορές συμπεριφέρθηκε μη ειλικρινώς. “Σε ένα θέμα είμαστε αποφασισμένοι, εάν δημιουργηθούν οι συνθήκες που έχουμε πει θα διαπραγματευτούμε. Εάν οι Ε/Κ δεν θέλουν να διαπραγματευτούν σε αυτό το πλαίσιο για μας δεν υπάρχει θέμα να διαπραγματευτούμε. Θα συνεχίσουμε την δουλειά αυτή με την ‘τδβκ’ όπως μέχρι σήμερα με ένα πολύ θετικό τρόπο”.

ΣΧΟΛΙΑ (7)

Ελλάδα

Σκάσε θα φας τορπιλα

Ένα καφέ για το κανταΐφι...

Κοιτά .. κεμπαπ μπαϊλντί... δεν υπάρχει λόγος να στεναχωριόμαστε ... θα δηλώσουμε κ εμείς στον ΟΗΕ ότι η Μικρά Ασία κ Κωνσταντινούπολη είναι υπό κατοχή.. (πέρα από την Κύπρο) ... θα δώσετε κ μερικά χρήματα κ έδαφος στους Αρμένιους .. κ θα είμαστε όλοι μια χαρά...

κα

Κι όμως, η λύση του Κυπριακού πριν από μερικά χρόνια ήταν προ των πυλών με τη σύμφωνη γνώμη Ερντογάν, Ελλήνων πολιτικών από διάφορα κόμματα και του Αναστασιάδη μέχρι που εμφανίστηκαν και πάλι διάφοροι "μπατριώτες" που χάλασαν τον κόσμο (όπως έγινε στην Ελλάδα με το Μακεδονικό) και οδήγησαν πάλι το Κυπριακό σε αδιέξοδο. Ο "μπατριωτισμός" βλάπτει σοβαρά την πατρίδα!

Η Κυπριακη Αοζ ανηκει στη Κυπρο

δεν εχουν δικαιωμα οι εγγυητριες δυναμεις να στελνουν γεωτρυπανα. Ο Αττιλας εκανε εισβολη στο νησι και ο Ερντογαν εισβολη στην Αοζ

Φτερωτός Γκιαούρης

Λαός που συνεχίζει να βλέπει τουρκοσήριαλ και τουρκοπαραγωγές αποχαύνωσης, δεν θα τον πειράξει μια συνεκμετάλλευση ή και ακόμη μια εισβολή σε κάποιο νησί. Πάντα στο όνομα της "φιλίας των λαών" και της "συνανάπτυξης".

Τσοβου φιλαρακι

Σε ψαχνουν για κατι εγκληματα πολεμου, ετσι ακουσα...κατι αμερικανακια...Νομιζω το εχουν ξανακανει, αφηνουν καλουμπα, και μετα σε καλουν με τον λογαριασμο...

70 στο Αιγαίο! Θα'ναι από το καλό κλίμα της συνάντησης Koύλη με Eρvτογάv

Aαα ρε δούλεμα που σας κάνουν oι Toύρκoι...

ΕΛΛΗΝΑΣ

Γιατί να μην προκαλεί; Έχουν κάνει τόσα (γενοκτονίες Ποντίων, Αρμενίων κλπ.), έχουν ξεκληρίσει τους Κούρδους, έχουν καταλάβει εδάφη άλλων κρατών (Κύπρος 1974 και τώρα μέρος της Συρίας), τα έχουν βρει και με τους Αμερικάνους (Μόνο συγχαρητήρια δεν του έδωσε ο Trump για την επέμβαση) και με τους Ρώσους (S-400) και οι δυο τους χαϊδεύουν τ' αυτιά. Ο Ο.Η.Ε δεν είδε και δεν άκουσε τίποτα. Θα σκοτιστούμε τώρα γιατί καθάρισε κάμποσες εκατοντάδες αμάχων; Η Ε.Ε. κοιμάται τον ύπνο του δικαίου και νίπτει τας χείρας της με κάτι ψευτοκυρώσεις. Οι Γερμανοί κατά του εμπάργκο όπλων και θα χτίσουν και το εργοστάσιο της Volkswagen. Στην Κυπριακή Α.Ο.Ζ. κάνουν γεωτρήσεις με το έτσι θέλω, όποτε θέλουν και δεν έχουν καμία ποινή από κανένα, και κάνανε τους Ιταλούς της ΕΝΙ να τα μαζέψουν και να φύγουν άρον - άρον μόλις εμφανίστηκαν οι φρεγάτες τους. Παραβιάζουν τον Ελληνικό εναέριο χώρο καθημερινά και όλοι μούγκα. Τις συνθήκες που έχουν υπογράψει (Λωζάνη, Παρίσι κλπ.) τις έχουν γραμμένες ούτε καν στα ...μέζεα τους. Όταν θα κάνουν ντού και θα καταλάβουν κανένα νησί η τη Θράκη θα μας έρθει ο Πομπέο και θα μας υποχρεώσει να υποχωρήσουμε για να βρούμε μια αμοιβαία αποδεκτή λύση γιατί ξέρει ότι κατεβάζουμε χωρίς καν να μας το ζητήσουν τα παντελόνια μας (Ίμια 1996). Δικαίως προκαλούν εκ του ασφαλούς διότι ξέρουν ότι κανένας δεν θα τους πειράξει. ΜΑΓΚΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΥ ΤΟ ΚΑΤΑΦΕΡΑΝ. ΑΥΤΑ ΝΑ ΤΑ ΒΛΕΠΟΥΝ ΟΙ ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΦΡΟΝΤΙΣΟΥΝ ΤΗ ΧΩΡΑ ΤΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΤΗΝ ΤΣΕΠΗ ΤΟΥΣ.

Μόνη λύση

Δύο κράτη και τοίχο να τους χωρίζει σαν αυτόν του Μεξικού. Μοίρασμα ΑΟΖ Βόρειας - Νότιας Κύπρου και διακοπή κάθε οικονομικής συνεργασίας. Όσο έχουν Στρατό στο νησί και το παίζουν εγγυητές, η όποια συμφωνία είναι υποταγή στις ορέξεις τους.

Αρης δηλωσιας

αμ τωρα το ξερουμε και μεις.... βλεπεις βασιζόμασταν και λιγο σε τριτες δυνάμεις,παει το πήραμε το μήνυμα μας τελείωσε και αυτο... ειχαμε και την αλλη τη θεωρία-καραμελα οτι ο τουρκος δε κανει κατα δω,γιατι φοβάται τα διπλά μέτωπα,τους υπερμαχητές κουρδους που εχει στη πλατη του....μας τελείωσε και αυτο,για κατσαπλιαδες με σφεντόνες πρόκειται.... οποτε κυριε ερντι και τσαβοσουγλου,ελατε μια ώρα αρχύτερα να μοιράστουμε τα οικοπεδά μας,γιατι αυτο θα γίνει στο τέλος...

ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης