Μητσοτάκης: Βάζουμε τον πήχη στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο

Μητσοτάκης: Βάζουμε τον πήχη στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο

Η ομιλία του πρωθυπουργού από την εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα

21779676
Στην Καλαμάτα βρίσκεται σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος παρευρέθηκε στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας, με θέμα: «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους - το παράδειγμα της Costa Navarino στη Μεσσηνία».

Ο κ. Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του λέγοντας πως δεν θα αναφερθεί στην ομιλία που είχε ετοιμάσει, αλλά επειδή από τους προηγούμενους ομιλητές ακούστηκαν πολύ ενδιαφέροντα πράγματα θα πει «κάποιες σκέψεις από καρδιάς». Με αφορμή ένα ερώτημα που ακούστηκε για το "πού βάζουμε τον πήχη", ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «βάζουμε τον πήχη στη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία συνδυάζει ένα αναβαθμισμένο τουριστικό προϊόν, με την προστασία του περιβάλλοντος, με την ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, με τη σύνδεση με τον αγροδιατροφικό τομέα και όλα αυτά μέσα από μία λογική προστασίας του περιβάλλοντος στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο. Εκεί πρέπει να μπει ο πήχης για την πατρίδα μας. Στο να γίνουμε οι καλύτεροι στον κόσμο. Και δεν πρέπει να συμβιβαστούμε με τίποτα λιγότερο.

2019-10-19-15_25_00_0086_DPC0557
2019-10-19-15_25_00_0070_DPC0455_2


»Είχα την ευκαιρία να παρακολουθήσω την ιστορία αυτής της επενδυσης από τότε που τη συνέλαβε ο καπετάν Βασίλης Κωνσταντακόπουλος, πριν από 25 χρόνια. Και χαίρομαι ιδιαίτερα που σήμερα, δέκα χρόνια μετά την έναρξη λειτουργίας της πρώτης ξενοδοχειακής εγκατάστασης κλείνει ένας κύκλος, αλλά ταυτόχρονα ανοίγει και ένας καινούργιος. Και μπορούμε σήμερα να κάνουμε έναν απολογισμό της συνολικής συνεισφοράς αυτής της επένδυσης στην τοπική κοινωνία, αλλά και συνολικά στην περιφέρεια Πελοποννήσου, και ταυτόχρονα να χαράξουμε το μέλλον προσβλέποντας σε ένα ακόμα πιο σημαντικό αποτύπωμα αυτής της πολύ σημαντικής επενδυτικής πρτωοβουλίας». 

Live | Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, με θέμα: «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους - το παράδειγμα της Costa Navarino στη Μεσσηνία».

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Saturday, 19 October 2019
2019-10-19_15_25_00_0020_DPC0140
Κλείσιμο


«Η βιώσιμη ανάπτυξη πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της χώρας μας»

Απέδωσε τα ευσημα στο Επιμελητήριο Μεσσηνίας λέγοντας: «Συγχαρητήρια στο Επιμελητήριο για την πολύ σημαντική δουλειά την οποία κάνει, στηρίζοντας τις τοπικές επιχειρήσεις με μία φρέσκια, με μία σύγχρονη αναπτυξιακή ματιά. Από όσα ακούσαμε να συγκρατήσουμε την έμφαση στην αειφορία, στη βιώσιμη ανάπτυξη, στην προστασία του περιβάλλοντος, η οποία μπορεί να συμβαδίζει και πρέπει να συμβαδίζει με την ανάπτυξη της χώρας μας, η οποία πρέπει να είναι μόνο βιώσιμη. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος που μπορούμε να ακολουθήσουμε.

Και η Ελλάδα, από μια πλευρά, ήταν ευλογημένη μέσα στην καθυστέρησή της. Γιατί άλλες περιοχές της Ευρώπης που γνώρισαν πιο γρήγορη, πιο επιθετική τουριστική ανάπτυξη, κατέστρεψαν τον ιδιο τον φυσικό πλούτο πάνω στον οποίο στήριξαν τα πρώτα βήματα της ανάπτυξής τους. Αυτό δεν έχει γίνει ακόμα στην Ελλάδα και δεν πρόκειται ποτέ να επιτρέψω ως πρωθυπουργός της χώρας να γίνει».

Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε για την επένδυση της Costa Navarino υπογραμμίζοντας ότι «η δυνατότητα μιας σημαντικής επενδυτικής πρωτοβουλίας να συνομιλεί και να συνεργάζεται με την τοπική κοινωνία και οικονομία, αποτελεί μοντέλο για το πώς η ανάπτυξη διαχέεται σε μία ολόκληρη περιφέρεια».

Όπως εξήγησε, «δεν μιλάμε για επενδύσεις που δημιουργούν κλειστά οικοσυστήματα ευημερίας, αλλά για δίκτυα που διαχέουν τον πλούτο σε επιχειρήσεις και σε εργαζόμενους, πολύ πέρα από τα όρια της συγκεκριμένης επένδυσης».
 η επένδυση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής



«Η επένδυση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής»

Παράλληλα, επισήμανε ότι «αυτή η επένδυση δεν στέκεται μόνο στο πώς θα αναδείξει τον συγκεκριμένο τόπο, την Πύλο, ως προορισμό, αλλά προβάλλει ολόκληρη τη Μεσσηνία, γιατί όχι τη νότια Πελοπόννησο και ολόκληρη την Πελοπόννησο την επόμενη ημέρα».

Επίσης, παρατήρησε ότι «έχει εξαιρετικό ενδιαφέρον το γεγονός ότι η τοπική οικονομία ακολουθεί τον δρόμο, τον οποίο χάραξε το Costa Navarino», προσθέτοντας ότι «αυτή η επένδυση συμβάλλει στην ανάδειξη του πολιτιστικού πλούτου της περιοχής».

Σχετικά με τις νέες θέσεις εργασίας, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «έχω τονίσει πολλές φορές για το πόσο σημαντικές είναι οι ιδιωτικές επενδύσεις, ώστε να δημιουργήσουν νέες δουλειές και νέες θέσεις εργασίας», αναφερόμενος και στο παράδειγμα των επενδύσεων και των θέσεων εργασίας στην Costa Navarino.

Αναφερόμενος ο πρωθυπουργός στη συζήτηση που είχε με έναν εργαζόμενο της Costa Navarino, ο οποίος του είπε, «δεν ξέρω τι θα είχε συμβεί στη ζωή μου, εάν δεν είχα βρει αυτή τη δουλειά και αν δεν είχα επιτέλους ένα όραμα για το μέλλον», επισήμανε: «Πίσω από αυτές τις προσωπικές ιστορίες φιλοδοξίας και προκοπής πολλών νέων ανθρώπων κρύβονται πολλές ψηφίδες, οι οποίες συνθέτουν αυτό το οποίο αποτελεί και τον κεντρικό στόχο αυτής της κυβέρνησης, δηλαδή ευκαιρίες, δουλειές, ευημερία για όλους, σε κάθε γωνιά της πατρίδας μας».

«Η κυβέρνηση στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα»

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε και για το ρόλο του κράτους στη στήριξη σημαντικών επενδυτικών πρωτοβουλιών, σημειώνοντας «ότι η κυβέρνησή μας στηρίζει την υγιή επιχειρηματικότητα μέσα από ένα σημαντικό πλέγμα παρεμβάσεων, αλλά και την ενεργή συνεργασία με την περιφερειακή και την τοπική αυτοδιοίκηση, διότι πολλά από τα προβλήματα που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε δεν είναι αρμοδιότητα της κεντρικής εξουσίας».

Μιλώντας για θέματα υποδομών της Μεσσηνίας, είπε ότι ο δρόμος που ενώνει την Καλαμάτα με τη δυτική Μεσσηνία θα ολοκληρωθεί εντός του χρονοδιαγράμματος, ενώ όσον αφορά στο ζήτημα του αεροδρομίου της Καλαμάτας, σημείωσε ότι «πολύ σύντομα θα πάρουμε τις οριστικές μας αποφάσεις και μέσα από ένα σχήμα σύμπραξης με τον ιδιωτικό τομέα, το αεροδρόμιο, μόνο του, ανεξάρτητο, θα μπορέσει να γίνει αντικείμενο μια καινούργιας διαδικασίας, μιας σύμβασης παραχώρησης αντίστοιχης με αυτή που υπεγράφη για τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια».

Μάλιστα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «θα μπορέσει να γίνει το πιο δυναμικό περιφερειακό αεροδρόμιο της χώρας, ώστε να προσελκύσει τις επενδύσεις που χρειάζεται για να οδηγήσει όλη την ευρύτερη περιοχή σε ένα νέο δρόμο ανάπτυξης».

Το ευχαριστώ του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Αντώνη Σαμαρά 

Σε αυτό το σημείο ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι «θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Αντώνη Σαμαρά», που παρευρίσκετο στην εκδήλωση, «όχι μόνο για όσα έκανε για τη χώρα όταν κληθήκαμε να κυβερνήσουμε σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, αλλά και για την έμφαση με την οποία επεδίωξε τη μεγάλη επένδυση στα περιφερειακά αεροδρόμια, που πολεμήθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκλεισε την ομιλία του «με μία προσωπική αναφορά σε έναν σπουδαίο άνθρωπο, που δεν είμαι πια μαζί μας, τον καπετάν Βασίλη Κωνσταντακόπουλο», λέγοντας ότι «υπήρξε βαθιά οραματιστής και θέλησε μέσα από τη σημαντική επένδυση στο Costa Navarino να επιστρέψει κάτι στον τόπο του, και το πέτυχε αφού το έργο του σημάδεψε ανεξίτηλα την οικονομική ανάπτυξη μια ολόκληρης περιοχής, βάζοντας σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και τον τόπο του».

Δείτε όλη την ομιλία του πρωθυπουργού: 

Live | Στην εκδήλωση του Επιμελητηρίου Μεσσηνίας στην Καλαμάτα, με θέμα: «Οι μεγάλες επενδύσεις ως καταλύτης για ανάπτυξη και καλές δουλειές για όλους - το παράδειγμα της Costa Navarino στη Μεσσηνία».

Δημοσιεύτηκε από Kyriakos Mitsotakis στις Σάββατο, 19 Οκτωβρίου 2019
Ακολουθήστε το protothema.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα
ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Δείτε Επίσης