Γερμανία: Ούτε συζήτηση για τις πολεμικές αποζημιώσεις στην Ελλάδα

germaniko

Επιμένει στο «όχι» για τις πολεμικές επανορθώσεις το Βερολίνο, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο της Deutsche Welle

Ούτε μια σελίδα δεν καλύπτει η επίσημη απάντηση του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που επιδόθηκε σήμερα στην ελληνική πλευρά στο Βερολίνο, όπως αναμεταδίδει το πρακτορείο της Deutsche Welle. Με λακωνικό τρόπο η διπλωματική νότα, που απαντά σε προηγούμενη ρηματική διακοίνωση από την Ελλάδα, περιορίζεται στο να επαναλαμβάνει την πάγια θέση των γερμανικών μεταπολεμικών κυβερνήσεων πως το θέμα των αποζημιώσεων έχει νομικά οριστικά ρυθμιστεί. Μόνο αυτό και τίποτα περισσότερο.

Σε άρθρο του Γερμανικού Πρακτορείου Ειδήσεων (DPA) που πρώτο ενημέρωσε για τη γερμανική απάντηση, εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών δηλώνει ότι η Γερμανία αναγνωρίζει την πολιτική και ηθική της ευθύνη για τα εγκλήματα που διαπράχτηκαν στην Ελλάδα στο διάστημα του Β' Παγκοσμίου Πολέμου. Όπως πρόσθεσε ακόμη, «ελπίζουμε να συνεχίσουμε το δρόμο της συμφιλίωσης με την Ελλάδα, που ξεκίνησαν οι προηγούμενες γενιές».

«Στεγνή» απάντηση

Η «στεγνή» απάντηση του υπουργείου Εξωτερικών ήταν σχεδόν αναμενόμενη. Έκπληξη θα αποτελούσε αν η γερμανική κυβέρνηση έπαιρνε θέση στις επιμέρους ελληνικές αξιώσεις που αναφέρονται στη ρηματική διακοίνωση που επιδόθηκε από τον έλληνα πρέσβη Θεόδωρο Δασκαρόλη, στις 4 Ιουνίου στο γερμανικό ΥΠΕΞ. Σε αυτή τη νότα η Αθήνα ζητούσε από το Βερολίνο οι δύο χώρες να προσέλθουν σε διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος των αξιώσεων της Ελλάδας από τη Γερμανία: καταβολή πολεμικών επανορθώσεων και αποζημιώσεων από τον Α' και τον B' Παγκόσμιο Πόλεμο, αποπληρωμή του Κατοχικού Δανείου και επιστροφή πολιτιστικών αγαθών.

Με την εξ αρχής θέση ότι το όλο θέμα έχει κλείσει το Βερολίνο σαφώς προσπαθεί για μια ακόμη φορά να καλλιεργήσει την εντύπωση ότι η γερμανική στάση είναι «χαραγμένη στην πέτρα». Κατά αυτό τον τρόπο στοχεύει να αποθαρρύνει τη νέα ελληνική πρωτοβουλία που ξεκίνησε το καλοκαίρι με την επίδοση της ρηματικής διακοίνωσης από την κυβέρνηση του Σύριζα και συνεχίστηκε κατόπιν από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ενδεικτικές για τον υπερκομματικό χαρακτήρα των ελληνικών αξιώσεων έναντι της Γερμανίας ήταν οι δημόσιες δηλώσεις, τόσο του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη όσο και του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια, κατά τις επισκέψεις τους στο Βερολίνο, με τις οποίες τόνιζαν ότι τα ελληνικά αιτήματα για αποζημιώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στην ατζέντα των διμερών σχέσεων.

Πόσο ανθεκτικό είναι το γερμανικό τοίχος;

Τώρα, αν το «τοίχος» που προσπαθεί να στήσει το Βερολίνο απέναντι στις ελληνικές αξιώσεις είναι πράγματι ανθεκτικό, θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την ελληνική επιμονή. Πάντως, η θέση της Αθήνας δεν είναι καθόλου τόσο αδύναμη όσο φαίνεται. Μόλις τον Ιούλιο η επιστημονική υπηρεσία της γερμανικής βουλής καταλήγει σε γνωμάτευσή της στο συμπέρασμα ότι με βάση το διεθνές δίκαιο δεν μπορεί να τεκμηριωθεί ότι τα ελληνικά αιτήματα έχουν παραγραφεί – ούτε στο θέμα των επανορθώσεων και ούτε στο θέμα του κατοχικού δανείου. Προκειμένου να υπάρξει «νομική διαφάνεια» η υπηρεσία είχε προτείνει Γερμανία και Ελλάδα να προφύγουν στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης. Βέβαια αυτό το βήμα θα προϋπόθετε τη σύμφωνη γνώμη του Βερολίνου. Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι αυτό πρόκειται να συμβεί.

Ένα θέμα όμως θα μπορούσε σχετικά γρήγορα να επιλυθεί είναι η επιστροφή ελληνικών πολιτιστικών αγαθών (αρχαιότητες, εκκλησιαστικά κειμήλια, βυζαντινά χειρόγραφα κ.τ.λ.) που μεταφέρθηκαν στο διάστημα της Κατοχής παράνομα στη Γερμανία. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της Deutsche Welle στις 5 Ιουνίου για αυτό το ελληνικό αίτημα η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Μαρτίνα Φιτς άφησε να εννοηθεί ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο για διάλογο προκειμένου να επιστρέψουν τα πολιτιστικά αγαθά στην Ελλάδα. Όπως δήλωσε, η γερμανική κυβέρνηση επιθυμεί να δράσει με γνώμονα την «καλή κοινή συνεννόηση.» Εναπόκειται τώρα στην Αθήνα να αναλάβει την πρωτοβουλία.

Πηγή:DW
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Ρoή Ειδήσεων

Ειδήσεις Δημοφιλή Σχολιασμένα

ΣΧΟΛΙΑ (20)

Στέφανος

Πολύ καλά! Ας εγγράψουμε καί μείς ένα τρισεκατομμύριο στόν επόμενο προυπολογισμό καί νά πάνε νά πνιγούν στό Βερολίνο !

Rita

Οι απόγονοι των εγκληματιών ποθούν τη νήσσα, χρειάζεται να υπάρξουν Έλληνες στην ελληνική κυβέρνηση, να βγουν δικαστικές αποφάσεις στην Ελλάδα και σε πολλές άλλες χώρες για το κατοχικό χρέος και τις αποζημιώσεις από τις θηριωδίες των ναζί. Το τρίτο θα είναι η διαδικασία είσπραξης αυτών των απαιτήσεων από οποιαδήποτε γερμανική περιουσία υπάρχει στην Ελλάδα και σε μια σειρά από χώρες στις οποίες θα βγουν αποφάσεις. Δεν είναι δυνατόν να χρωστάμε εμείς στους Γερμανούς, ενώ αυτοί να μην μας χρωστάνε τιποτα. Έφτασαν οι άθλιοι να εξαφανίσουν ολόκληρα χωριά στην Κρήτη, σκοτώνοντας γυναικόπαιδα και καίγοντας τα σπίτια και αυτό μόνο επειδή αντιστάθηκαν στη μάχη της Κρήτης.

Στα 4 ούλoι εiτε με Aλέξn εiτε με Koύλn

Δεν περίμεvα κάτι διαφoρετικό από το κόμμα της ΝΔ! Ιωάνvnς Pάλλης αν σας λέει κάτι...

@

Πέθανε αυτός, πέθαναν και άλλοι, πέθανε όμως και ο Τσιπρας στα τέσσερα υμνολογοντας τους Γερμανούς.

Άγις

Εν πάση περιπτώσει και έτσι ως έχουν μέχρι στιγμής τα πράγματα, προκύπτουν, κατ εμέ, τα εξής: Χάθηκε ΠΟΛΥΤΙΜΟΣ χρόνος από τότε (1995 περίπου) που ξεκίνησαν οι ΑΓΩΓΕΣ κατά της Γερμανίας και βρήκαν ΤΥΠΙΚΑ απορριπτική επί αυτών απόφαση του Αρείου Πάγου ότι δηλ. ΔΕΝ είναι κατά ΤΟΠΟΝ αρμόδια τα Ελληνικά Δικαστήρια να κρίνουν κατ' ΟΥΣΙΑΝ της Αγωγές αυτές, αλλά ότι είναι ΑΡΜΟΔΙΑ εκείνα της Γερμανίας.__Έκτοτε οι Αγωγές αυτές ΒΑΛΤΩΝΟΥΝ εδώ εν ακινησία. Γνώμη μου είναι ότι ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ διά κλήσεως να ΕΙΣΑΧΘΟΥΝ προς εκδίκασιν εις τα ορισθέντα ως ΑΡΜΟΔΙΑ Δικαστήρια της Γερμανίας.__Και ας μην νομισθεί ότι θα "ΜΕΡΟΛΗΠΤΗΣΟΥΝ" υπέρ της Γερμανίας τα Γερμανικά Δικαστήρια, διότι ΣΕΒΟΝΤΑΙ τον εαυτό τους και την επιστημοσύνη τους, ΙΔΙΑ ΔΕ όταν φθάσουν οι υποθέσεις αυτές εις το ΑΝΩΤΑΤΟ ΟΜΟΣΠΟΝΙΑΚΟ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΟ της Γερμανίας. Διότι γνωρίζει τούτο το ΑΝΩΤΑΤΟ Δικαστήριο ότι οι Αποφάσεις του ΚΡΙΝΟΝΤΑΙ και ΕΠΙΚΡΙΝΟΝΤΑΙ από τους πλέον διακεκριμένους ΝΟΜΙΚΟΥΣ όλου του κόσμου και επομένως δεν μπορεί στις αποφάσεις του τούτο να γράφει ...σαχλαμάρες μέσα και να γελοιοποιηθεί ΑΙΩΝΙΩΣ. ___ΧΑΘΗΚΕ λοιπόν πολύτιμος χρόνος ως προς την ΟΡΙΣΤΙΚΗΝ πορείαν αυτήν περί δικανικής ( και όχι πολιτικής) ευρέσεως ΛΥΣΕΩΣ επί των υποθέσεων που ταλαιπωρούνται διά το θεαθήναι των πολιτικών επί ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ήδη και θα ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΥΝ εν επιδικία και εν ακινησία στο τέλος!.. (Διότι μπορεί να κριθεί δικαστικώς ότι οι αστικές αξιώσεις απαραγράπτων μεν εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητος, ΔΕΝ είναι απαράγραπτες αυτές).

Νηρέας

Ωραία αυτά που έδωσαν !!Μετά από 70 χρόνια ο κ Αλέξης τί ζητά ? Ας πάει να βρει τον Αδόλφο ....

Άγις

Δυστυχώς κατά καιρούς έχει πάρει από την Δυτική Γερμανία η Ελλάδα αποζημιώσεις πολεμικές και έχει βάλει (ως Χώρα και όχι ως μεμονωμένα άτομα), την ΥΠΟΓΡΑΦΗ της φαρδιά - πλατιά ότι "είναι ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΜΕΝΗ" με εκείνες και ότι "Δεν θα ζητήσει άλλες".___Εδόθησαν το έτος 1961 υπό της Δυτκής Γερμανίας στην Ελλάδα 115.000.000 Μάρκα και γιά την διανομή αυτών εβγήκε ΕΔΩ και Νόμος μάλιστα, ήτοι το Ν.Δ 4.178/1961 βάσει του οποίου το Ανώτατο ποσό που ηδύνατο να δοθεί κατ' άτομο ανήρχετο σε 70.000 δραχμές, με την αξίαν που είχαν φυσικά το έτος 1961 τα χρήματα αυτά.__Η όλη αποζημίωση των 115.000.000 Μάρκων ήτο ΜΙΚΡΗ μεν, αλλά γιά σκεφθείτε πόσο ΑΠΕΙΡΩΣ μεγαλύτερη ήτο έναντι εκείνης της αντιστοίχου, ήτις εδόθη υπό της τότε Δυτικής Γερμανίας εις την Μεγάλην Βρετανία, ήτις έφερε και το ΜΕΓΙΣΤΟ βάρος του ΑΝΤΙΧΙΤΛΕΡΙΚΟΥ Γ Παγκοσμίου Πολέμου και ήτο μόλις ...11.000.000 Μάρκα δι' αυτήν εν συνόλω!..

Βασίλειος

Ή Ελλάδα θέλει πολιτικούς με αρχιδία όχι αρχιδία πολιτικούς να αγαπάνε την χώρα τους. (βλέπε φλώρους)

Εφαγε και ο Κουλης ''ακυρο'' απο τους Γερμανους

οχι που λεγατε για τον Τσιπρα...τωρα μουγκα νδουλακια

ρεαλιστής

Η ΝΔ γνωρίζει ότι η Ελλάδα δε πρόκειται να πάρει ούτε σεντ από τη Γερμανία. Ό,τι κάνει το κάνει για να μη σκούζουν οι Συριζαίοι.

...

Ποιές αποζημιώσεις ρε; Επαφή με την πραγματικότητα έχουμε για το πόσο αστείοι είμαστε στα μάτια τρίτων; Αποζημιώσεις πήραν οι χώρες που καταστράφηκαν όχι οι χώρες που το θυμήθηκαν όταν έμειναν από λεφτά 80 χρόνια μετά. Να δώσω κι εγώ ένα χιλιάρικο δανεικό αμα είναι σε κάποιον και σε 80 χρόνια να μου χρωστάει το σπίτι του και τα παιδιά του. Ελληνικές τουρκοπονηριές. Φράγκο δε μας αξίζει

ΓΙΩΡΓΗΣ

Ενταξει, η καθημαγμενη απο τον Β'ΠΠ Ελλαδα, δεχτηκε απο το 1952 να σας χαρισει ενα τεραστιο ποσο, για εκεινη την εποχη, απο οσα μας χρωστουσατε ως γερμανικο κρατος που εχει συνεχεια, και μαζι με τα αλλα δυτικα κρατη, νικητες σας,δεχτηκαμε μεγαλοψυχα, να στησετε τη βιτρινα προοδου και ευημεριας του Δυτικου τροπου ζωης στο γερμανικο εδαφος,κοντρα στο συστημα που προεβαλλε διπλα σας,στην Α.Γερμανια και Βερολινο, το αντιπαλο δεος,το κομουνιστικο.Παψετε επιτελους, να νομιζετε οτι μονοι σας επιτελεσατε το γερμανικο οικονομικο θαυμα,παψετε να εχετε υποβοσκουσα την ιδεολογια για την ανωτεροτητα σας, για τον αδιαφθορο και ακριβοδικαιο του χαρακτηρα σας, και προ παντος παψετε να μας κουνατε το δαχτυλο εμας των Ελληνων, οτι ταχα εσεις μας''ταιζετε'' και ζουμε σε βαρος σας! Καλα τα πατε, αλλα θελετε προσπαθεια ακομη, για να φτασετε τον ελληνικο πνευματικο πολιτισμο!

επρεπε

επρεπε να ειχαν τον ερντογαν απεναντι.....θα αυζητουσαν ποσοι ειναι οι τοκοι οχι αν θα πληρωσουν...και αν δεχομαστε δοσεις

Φόρτωση περισσότερων σχολίων
ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΣΧΟΛΙΟΥ
Απομένουν χαρακτήρες
* Υποχρεωτικά πεδία

Δείτε Επίσης